Zrcalce, zrcalce na steni, povej …

Prosti čas | mar. '19

Ogledalo navidezno poveča kopalnico.

Ogledalo je človeka že od nekdaj privlačilo in nosilo s seboj sporočilo nečesa skrivnostnega. In še vedno ogledalo primemo s spoštovanjem, ker se bojimo sedem let nesreče, če se nam razbije. Kako pa na ogledalo gledamo arhitekti? Pravzaprav tudi kot nekaj magičnega. Ogledalo ima pri oblikovanju prostora veliko moč in lahko pomaga prostor oblikovati, dopolniti podobo, in kar je še posebej zanimivo, prikriti napake in pomanjkljivosti prostora.

Ogledala so bila nekdaj izjemno draga, saj je bila izdelava zapletena in draga, izid pa negotov zaradi pokanja in tudi zaradi nanosa različnih kovin. Pravijo, da si lahko v šestnajstem stoletju za malo večje ogledalo prodal kar hišo. Danes so k sreči ogledala široko dostopna, na voljo v različnih velikostih, v okvirjih ali brez njih. Morda manjkrat uporabimo po meri odrezana ogledala, ki jih lahko nalepimo na pohištvo ali na pripravljeno podlago želene oblike ter se s tem prilagodimo svojim specifičnim potrebam.

Zrcalna podoba prostora, ki je vidna v ogledalu, je tista lastnost, ki jo pri opremljanju najbolje izkoristimo. S postavitvijo velikega ogledala – od tal do stropa ali po vsej širini – pričaramo navidezno povečavo prostora. Uporabimo ga v zelo majhnih prostorih, kjer poskušamo ustvariti prijetno in uporabno okolje in čim bolj izrabiti prostor, ki je na voljo. Z namestitvijo večjega ogledala dobimo občutek, da je prostor večji, kot dejansko je, ker vidimo odsev vsega prostora v ogledalu.

Sicer ogledalo postavljamo čisto iz praktične potrebe v predsobo, kjer se želimo pred odhodom pogledati, pa v kopalnico, kjer se ličimo in urejamo. V spalnici ga ne želi imeti vsakdo, lahko ga namestimo na omaro, tudi v njeno notranjost, ali postavimo prosto stoječe ogledalo, ki ga lahko poljubno prestavljamo in obrnemo. Namestitev ogledal v stanovanju mora biti premišljena še posebej pri slabovidnih in osebah z demenco. Na svojo podobo v ogledalu se lahko odzovejo s strahom in celo paniko.

Pravilna osvetlitev

Ogledalo poskrbi, da vidimo najprej v stanovanje, in obratno.

Ena večjih napak, ki jih lahko storimo, je napačna postavitev luči ob ogledalu in predvsem nasproti njega. V ogledalo namreč ne smemo usmerjati svetilke, ker bomo tako poskrbeli le za močan in moteč odblesk svetlobe. Še posebej je odblesk neprijeten za slabovidno in starejšo osebo. Ogledalo, ki je namenjeno urejanju obraza in pričeske, mora biti osvetljeno tako, da je svetel obraz pred njim, ne pa sama površina zrcala. To lahko dosežemo s stropno svetilko, ki je ravno prav odmaknjena od stene, da sveti med našim obrazom in ogledalom. Pomembno je, da je pravilno usmerjen in delno razpršen snop svetlobe. Svetilka je lahko tudi nad ogledalom, a mora biti svetloba razpršena in ne sme svetiti v oči. Trakovi LED pisanih barv so sicer zanimiv dodatek, a ko jih prilepimo za rob ogledala na zadnji strani, so bolj namenjeni sebi kot osvetljavi.

Z ogledalom lahko poskrbimo tudi za usmerjanje pogleda naprej v stanovanje, če ga postavimo v predsobo na tako mesto, da v njegovem odsevu vidimo naprej v dnevno sob. Seveda se taki postavitvi izognemo, če ne želimo, da vsakdo, ki stopi v predprostor, vidi, kako je stanovanje urejeno.

Omare z drsnimi vrati, na katere je prilepljeno ogledalo, so praktične v garderobni sobi, saj je prostor tako tudi navidezno povečan. Dekorativna ogledala, ki jih obesimo na stene, pomagajo slogovno in oblikovno dopolniti podobo prostora. K stilni opremi spada umetelen in verjetno pozlačen okvir ali beneško ogledalo. V moderno opremljenem prostoru izberemo ogledalo s preprostim okvirjem ali pa tudi sodobne izpeljanke klasičnih okvirjev. Okvir lahko ustvarimo tudi sami z nekaj spretnosti, a se poskusimo prilagoditi slogu opreme, ki jo imamo v prostoru. Rustikalnega ogledala ne postavljamo v sodobno minimalistično opremljeno sobo, po drugi strani pa bo starinski okvir prostor prav poživil. Z majhnim trikom si lahko pomagamo, da veliko ogledalo ne odseva neposredne podobe, če tega ne želimo. Ne obesimo ga na steno, ampak ga postavimo na tla ali omaro in ga ob steno le prislonimo. Ker bo ogledalo nekoliko postrani, bo v njem nastala drugačna podoba, usmerjena višje proti stropu.

Za zanimiv učinek poskusimo z nizanjem več enakih manjših ogledal v skupino na steni. Odsev sicer ne bo tak, kot ga pričakujemo od ogledala, a na steni bo nastala zanimiva kompozicija, dekorativen dodatek pa bo s svojimi razrezanimi podobami nekaj posebnega.

Barbara Železnik Bizjak, arhitektka


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media