Koliko in katero posodo potrebujemo

Prosti čas | apr. '19

Pred velikonočnimi prazniki, ko se več kuha in starejše obiščejo tudi njihovi otroci in vnuki, se pokaže, ali je med kuhinjskimi pripomočki in posodo vse, kar potrebujemo za zahtevnejšo kuho in da lahko postrežemo več ljudi kot običajno.

Kuhanje zahtevnejših jedi v večjih količinah zahteva drugačno delo, kot je kuhanje vsakodnevnega kosila za eno ali dve osebi. V šali pravimo, da za dva potrebujemo en lonec, eno kozico in eno ponev. Včasih se tako res poraja vprašanje, kako organizirati kuhinjo, da bi obenem omogočala preprosto in hitro vsakodnevno kuhanje z lahko dostopno posodo in občasne kuharske presežke ali številčnejše obede. Prvi pogoj je, da imamo dovolj delovne površine. Če pulta ni dovolj, si lahko pomagamo tudi z delom na jedilni mizi. Pečica in štedilnik sta prav tako pomembna, ker na dveh kuhalnih mestih ne moremo ustvarjati velikih količin hrane ali zapletenih jedi. Nujno pa je seveda tudi dovolj večje kuhalne in servirne posode. A kljub temu ne potrebujemo neskončno vrst loncev in kozic, zato poskusimo glede na svoj način kuhanja prilagoditi tudi vrsto in količino posode, ki jo hranimo doma. Če le enkrat ali dvakrat na leto kuhamo šparglje, ne potrebujemo posebne kozice. Znajdemo se lahko tudi drugače, primerna je na primer tudi ponev. Vsa posebna in zelo namensko oblikovana posoda, ki jo uporabimo le nekajkrat, je tratenje prostora in denarja. Znebimo se tudi stare, obtolčene in zažgane posode. Raje imejmo manj kozic, pa naj bodo te čiste in nepoškodovane. Gotovo imamo v omari dovolj posode, da je ne bo primanjkovalo.

Stara dobra shramba

Nekdaj so že vedeli, zakaj h kuhinji spada tudi prepotrebna manjša shramba. Na to pri načrtovanju sodobnih stanovanj pogosto pozabljajo, kar ni prav, saj velik hladilnik ne more nadomestiti shrambe. Ta prostor je hladnejši, namenjen shranjevanju svežih in vloženih živil. Obenem pa je v njem dovolj polic za shranjevanje posode, ki jo sicer potrebujemo le občasno. V shrambo so spadali tako sokovnik, velika posoda za kuhanje marmelade, pekači, modeli za potico, mlinčki, sita kot tudi večje pokrovke, deske za rezance, kozarci za vlaganje in še mnogo drugega.

Mnogi ljudje danes sicer kuhajo preprosteje in veliko živil ne pripravljajo sami, a v mnogo gospodinjstvih je taka shramba še vedno nepogrešljiva, čeprav samo za shranjevalni prostor. Servirna posoda, to so boljši krožniki, pribor, skodelice ter kozarci, vse tisto, kar je bilo nekoč v posebni omari, kredenci, morda v jedilnici. Danes, ko imamo kuhinje z veliko prostora za shranjevanje posode in živil, se vseeno znajdemo v zadregi, ker se v omarah nabere preveč krame. In ravno posoda za občasno rabo nam jemlje dragocen prostor. Če imamo shrambo ali suh in čist kletni prostor, pospravimo posodo, ki je ne potrebujemo vsak dan, v plastične zaboje s pokrovi ali pokrijmo na policah, da se ne praši.

Nova kuhališča

Množica posod (s spletne strani Lesnine)

S pojavom indukcijskih plošč so trgovci zaslutili izjemno tržno nišo za prodajo nove kuhalne posode, primerne za novo vrsto kuhališč. In potem ko smo nakupili množico novih loncev in ponev, so se ti pridružili množici druge posode v omari. Še vedno ne ve vsakdo, da lahko vso emajlirano posodo in črno litoželezno posodo, v katerih se jedi res počasi in dobro skuhajo, uporabljamo na indukcijski plošči. Edini, ki sta odpadli, sta običajna nerjaveča posoda in steklokeramična posoda, ki sta primerni za kuhanje na plinskem gorilniku. Vendar pa lahko posebej dokupimo tanko kovinsko okroglo ploščo, ki jo previdno položimo na indukcijsko kuhalno mesto, kjer deluje kot prevodnik ter omogoča uporabo katere koli posode, ki sicer ne deluje na indukcijskem kuhališču.

Edino, kar smo morda res morali zamenjati, je ekonom lonec. Zato je pri menjavi štedilnika ali kuhalne plošče vseeno morda bolj priročna kombinacija več tipov kuhališč, to je plina in indukcije ali običajne električne plošče. Sicer pa je indukcijska plošča za starejše in osebe z demenco mnogo varnejša izbira kot pa plinski štedilnik, čeprav plinu mnogi dajemo prednost. Pri indukcijski plošči ne more priti do požara, če bi nanjo odložili krpo, desko ali plastično posodo, kot se to lahko zgodi na plinskem gorilniku. Lahko pa se vsebina posode prelije, kar pa je težava pri vseh kuhališčih, ki so popolnoma ravna in njihova površina ni rahlo poglobljena.

Posoda za serviranje jedi

Kaj pa porcelanasti kompleti za serviranje jedi, koliko enakih krožnikov potrebujemo za šest, dvanajst ali celo več oseb? Seveda če se ob praznikih naša družina zbere in šteje veliko članov, potrebujemo dovolj krožnikov, pribora, kozarcev. Za slovesnejše obede mora biti ves servis enak, kozarci primerni pijači, ki jo v njih postrežemo, enako pravilno položen pravi pribor, prtiči ne smejo biti iz papirja, ampak iz blaga. Tudi juho postrežemo v jušniku, ne v loncu. Formalni obed je zahtevnejši za pripravo in obremeni gostitelja, še posebej je težko za starejše. Pri pripravi lahko pomagajo vsi ali pa najamemo gostince, ki prinesejo poleg hrane tudi posodo in obed tudi primerno postrežejo.

Za domače in manj formalno praznovanje pa smo lahko sproščeni. Če nimamo dovolj enakih krožnikov, kombiniramo več kompletov. Brez slabe vesti razdelimo delo tako, da obiskovalci tudi pripravijo jedi in prinesejo na primer hladne jedi, sladice, solate, pijačo, prigrizke. Tako bo mnogo lažje tudi glede servirnih krožnikov, posode ... Če ne gre drugače, si velik lonec ali pekač morda izposodimo. Predvsem pa za praznike uporabimo nekaj domišljije in z nekaj cvetočimi vejami ali cvetjem v kozarcih pričaramo praznično vzdušje. Uporabimo bel prt, saj lahko z barvami prtičev in cvetja drugače popestrimo mizo. S čokoladnimi jajčki okrasimo mizo, uporabimo vezene prtičke in pripravimo še drobna presenečenja za otroke. Potica pa naj bo na lepem podstavku na vidnem mestu.

Barbara Železnik Bizjak, arhitektka


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media