Tlakovanje balkona in terase

Prosti čas | jun. '19

Za ureditev balkona, terase ali površin ob hiši je pomembna odločitev o vrsti tlaka. Zunanje talne obloge izbiramo glede na videz, potrebe in življenjski slog, izpostavljenost vremenu in verjetno tudi glede na stroške. Tlakovane površine ob stanovanjski hiši morajo biti izbrane skladno s hišo tako po obsegu kot po videzu materialov. Pomembni so celosten videz stavbe in njen slog ter ureditev vrta. Če imamo radi bogato obraščen in pisan vrt, naj ne bo enako pisan tudi tlak okoli hiše. Bolje je izbrati nevtralne, nevpadljive površine in prepustiti govorico zelenju.

Balkona ali terase ne smemo obravnavati ločeno od notranjosti stanovanja. Zunanje površine lahko podaljšujejo dnevni prostor in ga povezujejo v skladno celoto poleti, pozimi pa soustvarjajo lep pogled skozi okno, ki mora v vseh letnih časih kazati skladen in urejen videz. Če zunanje površine z dnevno sobo ali drugim prostorom povezuje večje okno ali steklena stena, naj bo pod na balkonu enako visok kot tisti v dnevni sobi. Z enotno višino poda bomo povezavo z zunanjostjo še poudarili, predvsem pa poskrbeli za varen korak brez spotikanja in nemoteno prehajanje.

Videz umetnih desk za teraso

Les je zelo priljubljen za pode na terasi in balkonu, ker je prijetnega naravnega videza, na njem ne drsi in ne deluje hladno. Vendar je naše podnebje za uporabo lesa včasih manj primerno, ker so nihanja temperature in vlage med letom v primerjavi s Sredozemljem in severom Evrope zelo velika. Poleti je izrazito vroče in se materiali krčijo, pozimi sneg in led prekrivata le del terase ali balkona, polovica pa je pod streho. Taka razlika predstavlja veliko obremenitev za materiale, zato je pomembno, da izberemo primerno vrsto lesa in se morda v določenih primerih lesu celo odpovemo na račun odpornejših materialov. Včasih je tako trajnost lesenega poda zelo kratka, stroški pa ob ponovni menjavi talne obloge podvojeni. Za zunanji pod je sicer primeren trd gost les. To je lahko macesen ali tropske vrste lesa. Najmanj občutljiva sta tik in cedra, seveda pa je na voljo še več vrst odpornega lesa različnih barv. Pri odločitvi za lesen pod moramo vedeti, da les na sončni svetlobi in ob padavinah spreminja videz in postane siv. Prvotno barvo lesa lahko ohranimo le z lakiranjem, običajno pode le oljimo, kasneje tudi to opustimo, ko les dobi svojo patino. Na vrtni terasi pa lahko uporabimo tudi star rabljen les ali celo železniške prage.

Keramične plošče v imitaciji lesa za teraso

Namesto desk, ki jih je treba polagati in pritrditi na trdno postavljeno podkonstrukcijo, se lahko odločimo za polaganje že izdelanih lesenih kvadratnih plošč, ki so cenejša različica lesenega poda iz desk in so posebej primerne za balkone. Plošče so lahko iz pravega lesa ali pa tudi iz umetnega materiala. Polagamo jih lahko sami – tudi na obstoječ pod iz betona, teraca ali keramike. Prednost je, da lahko posamezne plošče naknadno zamenjamo, saj običajno med seboj niso povezane in pritrjene na podlago. Vseeno pa jih je smiselno polagati le tam, kjer padavinska voda odteka in ne zastaja.

Namesto lesa

Podnice iz umetnega materiala, pravijo mu tudi tehnični les, so dejansko mešanica lesene kaše, umetnih smol in drugih veziv. Deske imajo videz žlebljenega lesa, vendar pa so bolj odporne in trajnejše od lesa in ne spreminjajo barve. Podlaga za polaganje tako lesenega kot tehničnega poda mora biti ustrezno pripravljena, potrebujemo utrjeno peščeno nasutje in leseno podkonstrukcijo. Pomembno je, da padavinska voda lahko odteka in pronica skozi pesek ali pa je odvajanje vode speljano v kanalizacijo.

Večje keramične plošče

Izbira keramičnih in porcelanskih (gres) plošč za oblaganje balkonov in teras je res velika. Radi imamo večje plošče, kar je pravzaprav bolje, ker je manj stikov kot pri majhnih. Pazimo pa, da izberemo plošče s primerno hrapavo površino, na kateri ne bo drselo, četudi bodo tla mokra. Vprašajmo prodajalca, katere plošče so primerne. Če se odločimo za kamen, ne izberimo poliranega kamna, ker je moker zelo nevaren, na njem bo drselo tudi v suhem vremenu.

Pri keramiki, porcelanskih in kamnitih ploščah mora biti za polaganje podlaga trdna, torej betonska, na sicer utrjeni podlagi. Pomembno je, da ne prihaja do posedkov, ki bi povzročali pokanje plošč in izpadanje fug. Poskrbeti moramo tudi za odvajanje vode, sicer bi voda zastajala, pozimi tudi zmrzovala. Zato mora biti pri polaganju nujno izveden padec tal stran od zidu proti robu.

Betonski tlakovci in kocke raznih oblik so primerni za vrtove, ne pa za balkone in hišne terase. So namreč težki in jih običajno polagamo na utrjeno peščeno podlago. Med tlakovce nasujemo drobno mivko. Pri pripravi podlage na rob polagamo robnike ali pa samo zabetoniramo rob podlage. Čeprav pri tej vrsti tlaka voda pronica skozi reže med tlakovci, pa je treba prav tako poskrbeti za nekaj padca tal.

Za čiščenje lesenega poda na balkonu in terasi uporabljamo metlo, lahko tudi spihamo z zrakom ali očistimo z vodnim curkom. Druge pode pomivamo. Vedno težimo k skladnosti med videzom hiše, zunanjimi tlakovanimi površinami, vrtom, vrtnim pohištvom in vso drugo opremo ter ograjo. Ne uporabimo preveč materialov in različnih slogov. In ne pozabimo, da je pod na terasi ali balkonu izpostavljen vremenskim vplivom (tako soncu, mrazu, vlagi kot umazaniji) in se torej stara, dobiva patino, kar pa ni nič narobe, saj mu le-ta daje svoj čar.

Barbara Železnik Bizjak, arhitektka 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media