Pohištvo in kuhinja na prostem

Prosti čas | jul. '19

Lesena očarljiva klop je vedno lepa.

Tisti, ki imate možnost, lahko poleti uživate na domačem vrtu ob prijetnem druženju ali počitku. Potrebujete le še udobne stole, primerno mizo in senco. Za tiste, ki imate radi piknike, pa ne sme manjkati praktičen žar. 

Izberemo vrtno pohištvo, ki ustreza našim navadam in žepu. Odločamo se glede na potrebe, ki jih imamo, saj vsak sam najbolje ve, ali mu bolj ustreza jedilna miza s stoli, morda klop ali pa fotelji, ob katerih je nizka miza, in je komplet namenjen bolj počitku in kramljanju kot pa obedovanju. Če smo izbrali nizke fotelje, potem nima smisla kupovati visoke jedilne vrtne mize, saj nimamo primerno visokih jedilnih stolov. Ti so lahko zložljivi, da jih lažje pospravimo.

Ob kompletu jedilne mize in stolov je prijetno imeti vsaj en ali dva ležalnika, da se zleknemo in se odpočijemo, in jih poljubno premikamo po vrtu. Enkrat so na soncu, drugič nam bolj odgovarja kotiček pod drevesi, v senci. Morda bomo izbrali tudi platneno gugalnico, a zanjo mora biti na vrtu ali terasi dovolj prostora. Pred nakupom vrtnega pohištva in raznih dodatkov tudi premislimo, ali imamo prostor v hiši, uti ali drvarnici, kamor bomo pospravili pohištvo jeseni, če ga ne želimo pustiti na dežju in snegu.

Ponudba vrtnega pohištva na trgu je velika – tako v raznolikosti materialov kot tudi v raznolikosti cen. Plastični stoli so najcenejši, a tudi najmanj trajni, na soncu in ob temperaturnih nihanjih počasi spremenijo barvo in postanejo hrapavi. Resnici na ljubo so grdi in ne spadajo k urejeni hiši, terasi in vrtu. Morda je to le začasna rešitev. Za domači vrt je bolje izbrati nekaj trajnejšega in slogovno primernega. Na kakovost pohištva vplivajo material, njegova obdelava, izvedba in teža. Teža posameznega kosa ni zanemarljiv dejavnik, saj je pomembno, da miza dobro stoji in se ne guga. Enako velja za stole.

Ne pozabimo na blazine

Pohištvo iz naravnega ali umetnega ratana potrebuje udobne blazine

Zaradi pomanjkanja prostora nam morda bolj odgovarja, da izberemo zložljive stole, ki jih lahko pospravimo, enako primerni so tudi nalagalni stoli. Izbiramo med lesenim masivnim pohištvom, kovinskim ali pletenim pohištvom iz naravnega ali plastičnega protja. Mogoče so tudi kombinacije več materialov. Na kovinsko in pleteno pohištvo skoraj obvezno spadajo blazine, leseno pohištvo pa potrebuje blazine bolj zaradi dodatnega udobja. Čez zimo pohištvo raje pospravimo pod streho ali ga pokrijemo z vrtno kopreno. Zavijanje v plastiko za les ni dobro, saj se v njem kuha in prav tako propada kot na zraku. Leseno vrtno pohištvo, ki ni lakirano, lahko vsako leto s krpo rahlo naoljimo, in ko se vpije, še dodatno obrišemo.

K mizi, stolom ali ležalniku spada primeren senčnik. Naj bo dovolj velik, da sega še prek stolov, dovolj stabilen, da ga ne prevrne vsaka sapica, in tako narejen, da ga lahko brez težav zapremo. Boljša rešitev so veliki senčniki, katerih noga in nosilni del konzolno podpirata platno. Senčnik stoji ob strani in ne moti družbe za mizo. Če izberemo za senčenje markizo, ki se izvleče iz ohišja na fasadi, lahko izberemo tudi senzorske različice, ki se same zapirajo glede na veter in sonce. Barva tkanine naj bo nevtralna in svetla.

Poletni pikniki

Sodobno pohištvo se spogleduje s šestdesetimi leti prejšnjega stoletja.

K poletnemu življenju na vrtu in terasi spada tudi žar. Morda zidan, kot del vrta ali roba škarpe. Uporabljamo ga tudi ob jesenskih večerih za peko kostanja. Raje pa imamo udobnejše plinske ali električne žare, ki jih ni treba kuriti. Tako kot pri vrtnem pohištvu je tudi pri žarih zelo velik cenovni razpon. Od najpreprostejših do takih, ki so vredni več, kot je vreden štedilnik v kuhinji. Pred nakupom se vprašajmo, kolikokrat ga bomo resnično uporabili in ali nam bo drag nakup koristil.

Kam postaviti žar, je pogosto vprašanje, saj tisti, ki peče, ne želi biti na soncu niti oddaljen od družbe. Premični žar je zelo priročen, saj ga lahko premikamo po želji. O letni kuhinji smo že pisali, a del letne kuhinje je lahko tudi samostoječi žar ali tak, ki ga postavimo na pult. Vsekakor je najbolje imeti zraven dovolj odlagalne površine, tudi če ima žar dodatne police ob strani. Prav nam pride tudi voda.

Žari nudijo udobje kuhanja na terasi.

Vrtno pohištvo opremimo z dodatki, ki mu dajejo osebno noto. Izberemo barvni ton, ki nam je blizu in ne bo tekmoval s cvetjem na vrtu. Umirjeni enobarvni toni so ob pisanih cvetličnih gredicah lepši kot pisane rožaste blazine in prt. V toplih krajih ali ob morju izberemo materiale v kombinacijah, kjer prevladujejo sveži hladni toni, prijetni so črtasti vzorci, morski motivi, veliko bele ali svetlo modre barve. Najbolj elegantni so nevtralni enobarvni senčniki, blazine in dodatki.

Na terasi ali delu vrta, kjer imamo stole, poskrbimo za primerno osvetlitev. Morda so dovolj solarne lučke, ki jih zapičimo v tla. Z nekaj več dela, a ne prevelikimi stroški, napeljemo električno razsvetljavo in v tla vdelane pohodne varčne lučke LED. Za prijetno razpoloženje ob večerni zabavi pa lahko napeljemo tudi božične lučke, lampijone ali postavimo bakle in vrtni ogenj na varno mesto. Na mizo, police postavimo sveče v velikih steklenih vazah in skledah, da jih ne ugasne veter, plavajoče čajne lučke v skledi z vodo in morda še dišeče sveče, ki bodo odganjale komarje.

Barbara Železnik Bizjak, arhitektka


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media