Sesalnik naj bo priročen

Prosti čas | sep. '19

Stoječi sesalnik ali električna metla, kot jim pravijo nekateri.

Vzdrževanje čistoče v stanovanju je sicer mogoče s preprostimi pripomočki, kot so metla, krpa in vedro vode, pa vendar si ne znamo več predstavljati temeljitega in hitrega čiščenja stanovanja brez sesalnika. Na trgu je veliko vrst sesalnikov različnih kakovostnih razredov, a navsezadnje nas omejuje znesek, ki smo ga pripravljeni odšteti za nakup. Pri izbiri bi morali večjo vlogo igrati majhna teža in priročna velikost sesalnika ter preprostost uporabe, da nam bo v resnično pomoč.

Ena od stvari, ki pri uporabi sesalnika lahko zelo moti, je njegova teža. Zelo jo občutimo pri premikanju naprave in vlečenju cevi po prostoru in okrog vogalov. Mar je težka in nerodna naprava, ki jo moramo nenehno premikati poleg nastavka in palice ter se ogibati pohištvu, vogalom in opremi, res primerna za starejšo osebo, ki težko dviguje bremena? Je primerna za hitro čiščenje prostorov? Če ne vidimo dobro ali nismo ravno okretni, se lahko ob cev in napravo spotaknemo. Upoštevati moramo še pospravljanje sesalnika v shrambo ali omaro, ki je lahko zahtevno opravilo. Najslabše pa je, če nimamo prostora, kamor bi ga pospravili, in ostane kje za vrati ali ob omari. Še ena navlaka več, ki jemlje dragocen gibalni prostor. Zahtevno opravilo je lahko tudi čiščenje sesalnika, če morda slabo vidimo ali končamo tudi z razsutim prahom ob kihanju in obetu ponovnega temeljitega čiščenja.

Med sesalniki na trgu je res velika izbira. Ne gre samo za en tip aparata, ki se loči le v malenkostih med različnimi proizvajalci, ampak poznamo različne pristope k sesanju prahu in smeti. Bolje je, da se odločimo za močnejši sesalnik, kot pa da varčujemo in kupimo najcenejšega. Večja je namreč možnost, da je odvajanje in shranjevanje prahu manj kakovostno in bo osebam z alergijo neprijetno.

Najpriročnejši je gotovo brezžični sesalnik, ki ga držimo pokonci in je lahek za premikanje. Stoječim sesalnikom nekateri pravijo tudi električne metle. Motor in posodo za prah imajo v navpičnem držalu. Del sesalnika je lahko ločljiv, tako da z manjšo napravo očistimo težje dostopne dele. Uporabljamo jo brez kabla, kar je bistveno za priročno uporabo, polnimo pa jo v stoječem stanju na postaji ob vtičnici. Z dovršenimi filtri je poskrbljeno tudi za alergike.

Vodni sesalniki pošiljajo prašen vsesan zrak skozi vodni filter in so tako do alergikov še prijaznejši. Nekateri uporabniki pa kljub pohvalam pravijo, da se jim ne ljubi za vsako hitro sesanje prostorov pripravljati in čistiti naprave. Tako si, kadar si lahko to privoščijo, za hitro dnevno sesanje omislijo še stoječi brezžični sesalnik.

Klasični sesalniki na vrečke imajo različno moč in kakovost filtriranja, spet drugi nimajo filtrov za smeti, ampak je filter le pred izhodom čistega zraka. Smeti preprosto stresemo iz snemljive posode.

Kaj pa robotski sesalniki? To so brezžične naprave z akumulatorskim polnjenjem, ki same vozijo po stanovanju in mimo ovir ter se zatem same zapeljejo do svoje bazne postaje na polnjenje. Imajo različne nastavitve, ki omogočajo samodejno delovanje, vklop in izklop in podobno ter seveda senzorje, ki zaznavajo ovire. Nujno je, da med prostori nimamo pragov, a to je dobro tudi zaradi nas samih, da se ne spotikamo. Vprašanje je, ali je robotska naprava primerna za vse prostore in ljudi ter kako se z njo razumejo naše domače živali. Najbrž ne bo prijetno, če bo pes lajal ali mačka prhala na napravo vsakokrat, ko se odpelje na čiščenje. Kakšne pa so možnosti, da nanj pozabimo in se slabovidni obenj spotaknemo? Robotske naprave so bile verjetno v prvi vrsti razvite za prostore s kosmateno talno oblogo po vsej površini. Kadar imamo mehkejše preproge in se robovi vihajo, tak sesalnik ni za nas. Če pa imamo v stanovanju gladka tla, je primernejši drugačen način čiščenja, predvsem je verjetno hitrejša električna ali navadna metla ali morda čistilna palica z mokro krpo.

Sesalni sistem

Takole je videti priklop centralnega sesalnika v steno.

Mali namizni sesalniki za drobtine so bolj dodatek in vprašanje je, ali ga res potrebujemo. Njegova moč ni velika in ne pozabimo, da se moramo sklanjati, če želimo z njim posesati dlake ali smeti na tleh.

Ob gradnji stanovanjske hiše se lahko odločimo za centralni sesalni sistem. To je v stenah napeljan sistem debelih cevi z izpusti, ki delujejo podobno kot vtičnica, kamor priklopimo cev in držalo sesalnika in napravo vklopimo. Glavna naprava in zalogovnik smeti je v enem prostoru, lahko v kleti. Čiščenje pobranega prahu in smeti je tako le z enega mesta, po prostorih ne vlečemo naprave in kablov, premikamo se le z držalom in cevjo. Ko v enem prostoru končamo, priključek izklopimo in se premaknemo v drug prostor. Nameščene so lahko tudi reže ob tleh, kamor z metlo pometemo smeti in jih sesalni sistem vsrka v glavno posodo v kleti. Zelo priročno! V že zgrajeni hiši je naknadna vdelava težja, saj je najlažja vdelava v votle stene, ki so obdelane z mavčnokartonskimi ploščami, da lahko cevi po želji razpeljemo.

Verjetno pa sami ugotovimo, kakšne so naše potrebe v stanovanju, kakšna je oprema in naše zahteve po čiščenju. Od tega je gotovo odvisno, za kateri sesalnik se bomo odločili. Morda želimo občasno posesati tudi vzmetnice, parno očistiti stene kopalnice ali previdno skrtačiti prah z občutljivih zaves, ki jih ne peremo. Naprave, ki imajo različne funkcije in nastavke za parno čiščenje, globinsko čiščenje, funkcije pranja zaves s peno in podobno, so lahko zelo drage. Nakup mora biti premišljen in prav je, da si postavimo vprašanje, kako pogosto jo bomo uporabljali in ali jo sploh potrebujemo. Za vsakodnevno hitro čiščenje verjetno niso, in tako morda res ni nespametno imeti dveh sesalnikov.

Barbara Železnik Bizjak, arhitektka 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media