Z naravo proti gubam in gubicam

Dobro počutje | nov. '19

Gube so naravni pojav v procesu staranja, pa si kljub temu vsi želimo, da bi bile čim manj opazne. Ne gre le za nečimrnost, saj sproščen obraz brez globljih gub sporoča, da je oseba zdrava, sproščena in pozitivno naravnana, zato se nam zdi privlačna.

Mojstri lepotnih posegov gube zgladijo do presenetljivega rezultata, vendar so ti postopki dragi, poleg tega pa so deljena mnenja o koristnosti teh postopkov za zdravje. Z naravno nego ne moremo doseči osupljivega učinka lepotnih popravkov, zato pa jo odlikuje nekaj, kar je pomembnejše: ko poskrbimo za svoj videz, hkrati podpiramo svoje zdravje. Jeseni se nam za nego obraza, ki zmanjšuje gube, ponujata dve sestavini: grozdje in kamilice. Grozdje, grozdni sok in olje iz grozdnih pečk v kozmetični industriji uporabljajo za pomladitvene izdelke, njegov učinek pa so poznale ženske že v starem Rimu. Še prej pa so ljudje poznali učinek kamilic, ki so nekoč rasle na vsakem gartelcu – zaradi njihovih zdravilnih učinkov in tudi kot lepotilo.

Kamilični čaj za čiščenje

Nega obraza, ki zmanjšuje gube, se začne s čiščenjem kože na obrazu, vratu in dekolteju ter vlaženjem kože. Za čiščenje si skuhamo kamilični čaj, najbolje iz celih cvetov. Dve skodelici ga popijemo, saj tekočina učinkuje tako, da je koža bolj napeta, s preostankom pa si očistimo kožo. Še toplega nanesemo na vato in obrišemo obraz. Še bolje je, če sešijemo bombažne blazinice za večkratno rabo, ki jih lahko peremo, in z njimi nadomestimo vato. Proizvodnja bombaža je ekološko potratna, domače bombažne blazinice pa lahko naredimo, če recikliramo svoja oblačila in posteljnino. Mimogrede – lepe bombažne blazinice so lahko tudi ideja za doma narejeno darilce.

Obrazne gube zelo učinkovito sprošča in gladi obloga iz mlačnega kamiličnega čaja. Manjšo brisačo namočimo v čaj, ožamemo, položimo na obraz in pustimo delovati 20 minut. S tako oblogo kožo na obrazu sprostimo in napnemo pa tudi zmehčamo, da si lažje iztisnemo morebiten mozolj. Kamilična obloga pomirja razdraženo in vneto kožo, na primer okoli nosu po prehladu ali na licih po zadrževanju na mrzlem vetru. Preostanek kamiličnega čaja vlijemo v pršilko, da si pripravimo vlažilni tonik, s katerim si v kurilni sezoni večkrat na dan popršimo obraz, da preprečimo izsušenost kože. Pršilko hranimo v hladilniku, vsebino pa redno menjamo.

Vsestransko grozdje

Prav tako kot kamilice kožo vsestransko neguje grozdje, belo ali rdeče. Grozdje vsebuje zelo veliko koristnih sestavin, ki učinkujejo kot antioksidanti, ti pa nas ščitijo pred številnimi boleznimi in upočasnjujejo staranje. Vsebuje vitamine A, B, C in E ter minerale natrij, fosfor, kalcij, kalij, železo, magnezij in fluor, poleg tega pa še jabolčno, vinsko in limonsko kislino. Zato grozdje zmanjšuje znake staranja kože. Enako kot kamilice nekaj grozdja zaužijemo, s preostankom pa negujemo kožo. Učinek kamilic na kožo je predvsem pomirjevalen, učinki grozdja pa so vlaženje in napenjanje kože, spodbujanje njene elastičnosti in oženje por, zato je polt po negi z grozdnimi pripravki videti bolj sijoča, bolj pravilna in zato mlajša.

Iz grozdja si pripravimo pomirjevalno masko, ki obraz osveži in sprosti. V multipraktiku si naredimo gosto kašo iz grozdnih jagod in ji primešamo žlico medu in žlico olivnega olja. Če je kaša preredka, jo zgostimo z malo moke. Nanesemo jo na obraz, vrat in dekolte, pustimo učinkovati 20 minut.
Tonik za obraz v pršilu si pripravimo iz soka grozdnih jagod in polovice vode. Ta tonik kožo napne, poživi, navlaži in učvrsti. Hranimo ga v hladilniku, a ne predolgo, saj se učinkovitost svežih sestavin hitro zmanjšuje.       

Veliko koristnih snovi je v grozdnih pečkah in lupinah, zato tudi teh ne zavržemo. V možnarju fino zdrobimo žličko pečk, da si pripravimo luščilno masko, v katero primešamo malo koruznega zdroba in grozdni sok. Masko nanesemo na obraz, pustimo učinkovati 15 minut, nato pa z nežnimi krožnimi gibi in mlačno vodo spiramo z obraza. Pri vseh luščilnih maskah velja opozorilo: bodite nežni s svojo kožo, ker je starejša koža tanjša in občutljivejša. Po maski si lahko namesto kreme za obraz vtrete nekaj olja iz grozdnih pečk ali pa uporabite olivno olje.

Besedilo in fotografija: Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media