Ali je pohištvo sploh še primerno?

Prosti čas | nov. '19

Dotrajanost pohištva čutimo ob uporabi: težko odpiranje, razmajani ročaji.

Oprema v stanovanju je še dovolj dobra, da nas bo preživela, pogosto slišimo predvsem pri starejših. A ni prav, da se odrekamo spremembam, kadar so te potrebne tako v stanovanju kot hiši. Vsakdo ima pravico do udobnega, varnega bivališča, ki naj bo urejeno in prijetno na pogled, še posebej, če v njem preživimo večino dneva.

Ko postane oprema dotrajana ali neprimerna, je čas, da nekaj storimo. Ni nujno, da to zahteva veliko denarja ali truda, včasih je že dovolj, da stvari, ki jih imamo, pregledamo, pospravimo, preuredimo in morda z nekaj manjšimi posegi spremenimo. Sicer pa se v ponudbi pohištva domačih in tujih trgovin najdejo tudi poceni, a lepo oblikovani kosi pohištva, ki nam bodo dobro služili več let.

Za prenovo ali menjavo opreme se odločimo iz več vzrokov. Lahko si preprosto želimo spremeniti in posodobiti stanovanje ali pa je pohištvo, vključno z okni in vrati, dotrajano, razmajano, pod uničen, kopalnice ne moremo več očistiti ... Ko postanemo starejši, nas na neprimernost trenutnih rešitev v stanovanju lahko opozorijo težave pri uporabi prostorov in ob določenih opravilih. To so previsoke omare, težka vrata omar, prenizek kavč ali postelja, kopalna kad v kopalnici in še bi lahko naštevali.

Teh ročajev z bolečimi rokami ne moremo zgrabiti in odpreti vrat omare. Je tudi prevelika.

Previsoke omare postanejo nedostopne, saj je plezanje na stol ali lestev izjemno nevarno in se lahko resno poškodujemo. Poskrbimo, da bomo vsebino omar pregledali in imeli na dostopnih mestih le tiste stvari, ki jih resnično potrebujemo v vsakdanjem življenju. Sezonske stvari in reči, ki so prišle prav nekoč ali nikdar, pa pospravimo na mesta, kjer ne jemljejo prostora pri vsakdanji uporabi, ali jih morda tudi podarimo.

Predelava naj bo učinkovita

Omare lahko s pomočjo mizarja predelamo tako, da dobimo izvlečne police in vrata ter predale, ki jih lažje odpiramo. Najmanj, kar lahko storimo, je menjava neprimernih ročajev z dovolj velikimi in neostrimi, ki jih lahko brez težav primemo. Morda pa omari kar zamenjamo vrata z udobnejšimi – drsnimi.

Pred zamenjavo kuhinje, s katero zaradi funkcionalnosti ali dotrajanosti nismo več zadovoljni, je potreben razmislek. Mar ni bolje, da kuhinjo, ki je še lepo ohranjena in ima samo nekaj pomanjkljivosti, le prenovimo? Za pomoč poiščemo mizarja in pohištvo prilagodimo. Zamenja naj vodila predalov za mehkejša, odstrani eno spodnjo omarico, da tam delamo sede, police v spodnjih omaricah zamenja z izvlečnimi policami, zamenja ročaje in podobno. V tem primeru bo strošek mnogo manjši, prenova oziroma prilagoditev bo hitreje izvedena. Sicer lahko zamenjamo tudi pomivalni stroj za ožjega, plinski štedilnik z električno ploščo in podobno ... 

Dobro oblikovane in trdne stole, mize ter stare masivne omare raje shranimo na podstrešje ali v klet, saj bodo morda prihodnje generacije znale ceniti in ponovno uporabiti kose pohištva, ki so babici in dedku služili vrsto let.

Omare z drsnimi vrati so priročne, saj vrata mehko drsijo.

Če živimo sami ali v dvoje, nam morda ne odgovarja več dosedanja razporeditev prostorov; spalnice so še vedno opremljene kot otroške sobe, miza v jedilnici je velika, s preveč stoli. Ločene jedilnice ne uporabljamo več, ker je pot iz kuhinje predolga in tudi s pospravljanjem prostora imamo preveč dela. Tak prostor spremenimo v kabinet za popoldanski počitek, lahko postane knjižnica ali domača pisarna, kjer sedemo in v miru plačujemo račune.

Nikoli ni prepozno, da se lotimo menjave vzmetnice in morda tudi postelje, saj je primerna višina ležišča zelo pomembna. Stare vzmetnice postanejo neudobne, boli nas hrbet, niso več čiste, zato je prav, da jih zamenjamo z novimi, udobnejšimi. Poskrbimo še za pravo višino postelje, da bosta usedanje in vstajanje iz postelje lažja. To lahko storimo že z menjavo podnožja ali nog postelje.

Dotrajane kavče, kjer sedenje ni več udobno, ali pa sedežno garnituro, ki je prevelika in zasede preveč prostora, odstranimo. Za udobno sedenje in kakšnega obiskovalca je mnogo primernejše nekaj foteljev ali manjši dvosed. V dnevni sobi tako pridobimo tudi več prostora za gibanje, kar je pomembno, če doma preživimo veliko časa.

Postelja mora biti dovolj visoka z lažje usedanje in vstajanje.

Za prenovo smo se včasih prisiljeni odločiti zelo na hitro. Kadar poči cev ali popusti ventil, lahko sicer hitro ukrepamo in odpravimo poplavo, vendar pa je to morda tudi opomnik, da je čas za celovitejše ukrepanje in prenovo. Prenova gotovo pomeni stres v našem vsakdanu, saj se moramo za nekaj časa odpovedati vsakdanji rutini in mnogo stvari pregledati, pospraviti, premestiti, razstaviti in tudi zavreči. Težko je, kadar smo v prenovo prisiljeni, a imamo omejena sredstva. Takrat se je lotimo postopoma ali opravimo le najnujnejše. Z mislijo na omejeni znesek iščemo najugodnejše rešitve in pretehtamo med ponujenimi možnostmi.

Kadar pri hoji potrebujemo pomagala ali smo na vozičku, pa je predvsem pomembno, da odstranimo odvečno pohištvo, ob katero bi se spotikali ali ni dovolj trdno, da se nanj opremo, ali pa zapira prehode in poti v stanovanju. Stran morajo tudi preproge, predvsem manjše, predpražniki in pragovi.

Barbara Železnik Bizjak, arhitektka


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media