Hemoroidi – pogosta nevšečnost

Dobro počutje | jan. '20

Povečani hemoroidi ali zlata žila so nevšečnost, s katero se vsaj enkrat v življenju sreča več kot polovica ljudi, pogostejši pa so pri srednji in starejši generaciji ter med moškimi. Lahko so zelo neprijetni in boleči, vendar v večini primerov niso nevarni. Povečani hemoroidi so najpogostejši vzrok za krvavitve iz zadnjega dela črevesa, do katere sicer lahko pride tudi zaradi boleče kožne razpoke (analne fisure).

Gre za posebne vrste krvnih žil v kanalu zadnjika. Glede na velikost in njihovo lego ločimo hemoroide na notranje in zunanje. Notranji hemoroidi so zaradi manjšega števila živčnih končičev v danki milejši in nastanejo v zadnjiku. Gre za majhne nabrekle vene na stenah zadnjika in običajno niso boleči, nanje pa opozarja sveža svetlo rdeča krvava sled na toaletnem papirju ali blatu. Lahko zdrknejo skozi zadnjično odprtino, vendar se vrnejo sami ali jih lahko s prstom nežno potisnemo nazaj. Kadar se hemoroidi ne vrnejo v notranjost, jih v hujših primerih analne mišice stisnejo in tako preprečijo dostop krvi v hemoroide, kar privede do nastajanja krvnih strdkov in hudih bolečin. Zunanji hemoroidi pa ležijo pod kožo na zunanji strani zadnjika. Zaradi velike oživčenosti zadnjika so zelo občutljivi in bolj boleči, lahko srbijo in občasno zakrvavijo, pogosto pa se tudi vnamejo. V njih se oblikujejo krvni strdki, ki povzročijo nastanek zelo bolečih zatrdlin.

Povečane hemoroide najprej opazimo kot srbečico, neprijeten občutek v predelu zadnjične odprtine in pekoč občutek v zadnjiku, ki se lahko stopnjuje do bolečine. Pojavi se neboleča sveža krvavitev med odvajanjem. Lahko pride do prolapsa (izpada) hemoroidov skozi anus, kar občutimo kot izbokline na robu zadnjične odprtine. Imamo občutek, da se med odvajanjem črevo ne izprazni popolnoma, občutimo bolečino med odvajanjem ali po njem, prihaja tudi do uhajanja blata.

Kako lajšamo simptome

Kaj lahko storimo, da zmanjšamo možnost za nastanek hemoroidov in za lajšanje simptomov, ter kako poteka zdravljenje? Pijmo dovolj tekočine in poskrbimo za uravnoteženo prehrano, bogato z vlakninami. Na ta način bomo poskrbeli za redno in mehko odvajanje blata brez odvečnega napenjanja. Ko začutimo potrebo, z odvajanjem ne odlašajmo. Gibajmo se, najbolj priporočljiva je hoja. Ne dvigujmo težjih bremen. Izogibajmo se pikantnim jedem in večjim količinam alkohola. Poskrbimo za redno osebno higieno in uporabljajmo nevtralna mila. V primeru težav ne oklevajmo, ampak obiščimo zdravnika. Pri bolj napredovalih stopnjah bolezni je možnost zdravljenja podvezovanje notranjih hemoroidov ali operativni poseg, v primeru zelo bolečih ter zatečenih zunanjih hemoroidov pa je najučinkovitejša operativna odstranitev.

Pogost vzrok za nenadne bolečine v zadnjiku pa so tudi kožne razpoke ali analne fisure, ki jih laično pogosto zamenjamo s hemoroidi. Vzroki za nastanek so različni, velik vpliv imajo neredno odvajanje, trše blato in napenjanje pri odvajanju. Odvajanja postanejo boleča, bolečina je ostra in omejena na zadnjik, na toaletnem papirju je opaziti sledove krvi. S primerno terapijo se akutna fisura lahko zaceli v štirih do šestih tednih, če pa ostaja odprta, pride do nastanka kronične analne fisure. Zdravljenje analne fisure poteka stopenjsko, prvi ukrep pa je skrb za redno odvajanje mehkejšega blata. Krč mišice se lahko zmanjša s preparati, ki vsebujejo učinkovine za sproščanje mišice ali lokalni anestetik. Rano je treba večkrat dnevno negovati, pred odvajanjem in izvajanjem nege je dobro izvajati tople sedeče kopeli.

Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media