Hemoroidi – pogosta nevšečnost

Dobro počutje | jan. '20

Povečani hemoroidi ali zlata žila so nevšečnost, s katero se vsaj enkrat v življenju sreča več kot polovica ljudi, pogostejši pa so pri srednji in starejši generaciji ter med moškimi. Lahko so zelo neprijetni in boleči, vendar v večini primerov niso nevarni. Povečani hemoroidi so najpogostejši vzrok za krvavitve iz zadnjega dela črevesa, do katere sicer lahko pride tudi zaradi boleče kožne razpoke (analne fisure).

Gre za posebne vrste krvnih žil v kanalu zadnjika. Glede na velikost in njihovo lego ločimo hemoroide na notranje in zunanje. Notranji hemoroidi so zaradi manjšega števila živčnih končičev v danki milejši in nastanejo v zadnjiku. Gre za majhne nabrekle vene na stenah zadnjika in običajno niso boleči, nanje pa opozarja sveža svetlo rdeča krvava sled na toaletnem papirju ali blatu. Lahko zdrknejo skozi zadnjično odprtino, vendar se vrnejo sami ali jih lahko s prstom nežno potisnemo nazaj. Kadar se hemoroidi ne vrnejo v notranjost, jih v hujših primerih analne mišice stisnejo in tako preprečijo dostop krvi v hemoroide, kar privede do nastajanja krvnih strdkov in hudih bolečin. Zunanji hemoroidi pa ležijo pod kožo na zunanji strani zadnjika. Zaradi velike oživčenosti zadnjika so zelo občutljivi in bolj boleči, lahko srbijo in občasno zakrvavijo, pogosto pa se tudi vnamejo. V njih se oblikujejo krvni strdki, ki povzročijo nastanek zelo bolečih zatrdlin.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media