Na poti do stanovanja po stopnicah

Prosti čas | maj '20

Stopnice, ki nimajo zaprte zadnje stranice, so lahko videti manj varne. 

Udobno stanovanje brez ovir za varno bivanje še ne pomeni, da ne srečamo ovir pred vhodom ali na poti do stanovanja v večstanovanjski stavbi. Dovolj je stopnica ali dve pred vhodom, pa je za nekoga pot do vrat že otežena ali celo onemogočena. To pa pomeni, da je onemogočen tudi dostop do stanovanja ali iz njega. Zaradi tega se oseba lahko sčasoma zadržuje v stanovanju več, kot bi si sicer želela. Ob dežju in pozimi pa je sicer pot do stavbe in vrat stanovanja še dodatno ovirana zaradi mokrih površin in ledu.

V večstanovanjski stavbi težko sami vplivamo na stanje dostopne poti in stopnic ter ograje. Lahko opozarjamo in zahtevamo od upravnika, da omogoči varen dostop do našega stanovanja. V taki stavbi mora biti sicer poskrbljeno za pravilno izvedeno položno klančino z ograjo na obeh straneh, ki omogoča dostop do stanovanjske stavbe tudi z otroškimi vozički in invalidom. Uporabljajo jo tudi kolesarji za dostop do vhoda in naprej do kolesarnice.

Vzpenjanje z dvižno ploščadjo. Foto: UIRS

Pred domačim hišnim pragom lahko sami poskrbimo, da bo dostop udoben in varen. Stopnice naj imajo nedrsečo površino in trdno ograjo ob strani, dovolj prostora naj bo pred vrati za odklepanje. Nadstrešnica in luč, ki sveti primerno dolgo, sta nujni. Po potrebi pred vhodom v hišo namestimo začasno ali trajno klančino, se odločimo celo za dvižno ploščad ali stol. Z večjo predelavo morda povečamo ploščad pred vhodom in spremenimo naklon stopnic in sam dostop. Vse to pa je smiselno ob prilagoditvi vsega stanovanja ali dela hiše, da ga oseba na invalidskem vozičku ali drugače ovirana oseba lahko uporablja.

Položne in nedrseče stopnice

Tudi na javnih mestih hitro opazimo nerodne in neprimerne stopnice. Jezijo nas tekoče stopnice, ki ne delujejo. Ker so bistveno višje od običajnih, po njih težko hodimo, zato naj se starejši hoji po nedelujočih tekočih stopnicah raje odrečejo zaradi lastne varnosti, saj je treba bolj dvigovati noge ali se globlje spuščati. Udobne stopnice na javnih površinah morajo biti dovolj položne, nedrseče in primerno vzdrževane ter očiščene. Klančina za dostop z vozičkom mora biti pravilno položna in dovolj široka, opremljena z ograjo, tako da je primerna tako za invalidski ali otroški voziček kot tudi za kolo ter po njej lahko stopa oseba, ki težko hodi. Strme in ozke klančine, ki jih srečamo pred vhodi starejših stavb ali ob podhodih, ne služijo nikomur, tudi kolesarjem ne.

Pogosto se srečujemo s premajhnim podestom pred vhodom, s stopnicami, ki jih ni mogoče premagati, ali z vrati, ki jih oseba na vozičku ali starostnik s hojco, berglami ne more odpreti, ker so pretežka ali ne more stopiti vstran. Srečujemo pa se tudi z zunanjimi stopnicami, ki propadajo zaradi dotrajanosti in vremenskih vplivov. Odstopajo plošče, beton je razpokan ali so v njem luknje. Poškodovani so lahko tudi ograja in držala ali pa teh preprosto ni več. Take stopnice so nevarne in neprimerne predvsem za starostnike. Zanje so problematične tudi stopnice, ki vodijo do kletnih garaž, do garaž v ločenih stavbah, kjer je pot do parkirnega mesta ali garaže polna pasti in slabo osvetljena.

Nujno je, da imajo zunanje ali notranje stopnice nedrsečo površino. To so lahko ustrezno hrapave keramične ali porcelanske plošče, hrapava kamnita obloga, kocke, lahko tudi les. Teraco, gladek kamen in gladka keramika niso primerni. Kjer so podest in stopnice pred vhodom iz glajenega teraca, velja spremeniti površino v nedrsečo, morda z razbrazdanjem. Protizdrsni trakovi so učinkoviti le, če so stopnice na suhem. Pozimi, ko vlaga in sneg na stopnicah zmrzneta, jih je treba redno čistiti in soliti, lahko so tudi ogrevane, vendar bo račun za elektriko višji, če bomo ogrevanje prevečkrat uporabljali.

V stavbah brez dvigal

Težava ob dostopu do stanovanja je v stavbah brez dvigala. Še vedno je namreč zelo veliko večstanovanjskih stavb brez dvigal. To je za starejšo osebo zelo velika ovira, še posebej, če živi v višjih nadstropjih. Sicer so v starejših blokih in stolpnicah dvigala pogosto majhna in niso prilagojena upravljanju za slabovidne in osebe na vozičku. Starejši se morajo tako vzpenjati po stopnicah, pot je dolga in vmesni počitek nujen, če je le mogoče na kakšni klopi. Ograja naj bo na obeh straneh stopnic, te pa dobro osvetljene, da tudi luč, ki se samodejno prižiga, gori dovolj dolgo, da ne ostanemo v temi sredi stopnic.

Dostop do vrat mora biti varen, tu pa manjka ograja in ni podesta, kjer bi udobno poiskali ključ in odklenili. 

Vsake stopnice naj bodo dobro osvetljene in naj imajo trdno ograjo, ki omogoča dober oprijem. Ograja je za šibko ali invalidno osebo izjemno pomembna, saj je zanjo lahko napor prestopiti že eno ali dve stopnici. Sega naj pred prvo in za zadnjo stopnico, da se lahko tudi šibka oseba udobno spušča in vzpenja po njih. Ograja iz vrvi, žice ali steklenih plošč ne daje varne opore in občutka varnosti. Držalo ograje in ograja morata zadržati morebiten padec osebe in ga vsaj nekoliko ublažiti.

Nevarna navlaka na stopnicah

Stopnice do kleti ali na podstrešje so lahko še posebej nevarne. Pogosto je pot tudi slabše osvetljena in stopnice celo neizdelane. Nevarne so sklopne stopnice za pot na podstrešje, slabotna oseba jih tudi težko izvleče. Najbolj se moramo paziti navlake, ki jo puščamo na stopnicah. Obnjo se lahko spotaknemo in nevarno pademo. Dovolj je že, da imamo obute natikače ali copate z drsečimi podplati. Na obeh straneh stopnic naj bo trdna ograja, ki prenese in seveda ublaži padec in nas lahko reši pred težjo poškodbo. Vzemimo s seboj telefon, da lahko pokličemo na pomoč, in svetilko, če je podstreha slabo osvetljena. Predvsem pa naj tja ne hodijo slabovidne in oslabele osebe.

Poskrbimo, da bo naš dostop do doma varen, kjer na to lahko vplivamo sami!

Barbara Železnik Bizjak, arhitektka 


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media