Kako se lotiti prenove doma

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Prosti čas | jun. '20

Prenova kopalnice je večji poseg, ki pa je lahko ob dobri organizaciji izveden tudi v kratkem času.

Beseda prenova pomeni nekaj novega, drugačnega, a pri marsikom vzbudi neprijetne občutke. Kriva je lahko slaba izkušnja ali predsodek, da prinaša prenova predvsem nevšečnosti in velike stroške. Vsi si želimo funkcionalno in udobno stanovanje, mnogi tudi sodoben in lep videz. Ko leta minevajo, se stanovanje in oprema postarata, otroci so odšli, spremenili smo se tudi sami, naše navade in potrebe, lahko tudi sposobnosti. Morda nam oprema in prostori ne služijo več enako dobro kot nekdaj. V preteklih tednih, ko smo bili vsi doma, smo postali pozorni na napake in neprimerne rešitve v stanovanju pa tudi na dotrajanost opreme.

A kdaj je pravi čas za prenovo in kako se nanjo čim bolje pripravimo? Prenova gotovo pomeni stres, saj se moramo zaradi nje za nekaj časa odpovedati vsakdanji rutini in mnogo stvari pregledati, premestiti in tudi zavreči. Čas ob prenovi je namreč kot naročen za pregledovanje in sortiranje stvari, ki jih imamo. A če se ne znamo odločiti, kam kaj sodi, to že vodi v stres.

Prenavljamo iz različnih vzrokov; ker nas je manj v hiši ali stanovanju, zaradi bolehne osebe, morda nam ne odgovarja razporeditev prostorov, oprema je uničena ali zastarela, pogosto gre za nujno prenovo kopalnice ali kuhinje. Morda pa si le želimo posodobiti in osvežiti stanovanje. Kadar gre za prenovo zaradi nenadnih okvar, moramo predvsem hitro reagirati. Pri tem lahko jasneje vidimo stanje in se lažje odločimo za temeljitejšo prenovo v bližnji prihodnosti. Morda pa bomo izvajali energetsko prenovo, ki je nujna, da bi se ogrevali učinkoviteje in ceneje. A če je vzrok za težave v preveliki hiši, kjer živi le ena ali dve osebi, morda velja razmisliti o dolgoročno cenejši selitvi v primernejše stanovanje.

Vsaka prenova naj bo temeljita.

Odločitev za prenovo je odvisna tudi od naše finančne sposobnosti. Težko je, kadar smo v prenovo prisiljeni, a z omejenimi sredstvi. Z mislijo na omejeni znesek iščemo najugodnejše rešitve in raje ne hitimo pri izbiri izvajalca, ponudbe temeljito premislimo. Varčnost in dobro gospodarjenje sta vedno razumna, in to ne glede na znesek, ki ga namenimo prenovi.

Pred prenovo potrebujemo načrt

Najprej se vprašajmo, kaj želimo s prenovo doseči in katere so prednostne naloge. Laik se pogosto na začetku ukvarja s podrobnostmi, ki so na vrsti šele na koncu; razmišlja o barvah, videzu, dekoraciji. A zasnovo je treba pripraviti celovito. Zato je pomembno, da nam strokovnjak svetovalec pomaga pri zasnovi, ker bo na podlagi pogovora in želja predlagal rešitev in primeren vrstni red del. Ob tem bo morda predlagal ureditev dodatnih stvari, kar bi bilo dražje, če bi se tega lotili posebej. Pred prenovo vsekakor potrebujemo zasnovo, načrt, opis del in finančno konstrukcijo. Tako bomo lahko iskali izvajalce in predvsem pridobili več predračunov za primerjavo.

Strah pred prenovo je povezan s ceno in rezultatom prenove. Ravno nejasnost in nezaupanje veliko ljudi odvračata od prenove. Obenem pa se zdi, da ljudje pogosto raje sprašujejo za rešitve izvajalca, kot da bi povabili arhitekta, da pripravi premišljeno in celovito rešitev ureditve prostorov in opreme. Izvajalci namreč pogosto zagovarjajo rešitve, ki so zanje hitre in poceni, a niso nujno najboljša rešitev za naročnika. Izid je lahko le delno zadovoljiv ali poruši celovitost sicer dobro zasnovane prenove.

Poiščimo več predračunov izvajalcev ob enotnem načrtu ter spisku del in nalog za cenovno primerjavo. Za nas je najbolje, da delo prevzame izvajalec, ki ima tudi podizvajalce in prevzame odgovornost. Ob dogovoru z izvajalcem naj bo podpisana pogodba ali drug zavezujoč dokument, da so jasno opredeljene naloge, trajanje in odgovornost. Ne organizirajmo in ne nadzorujmo izvajalcev sami. Ob morebitnih reklamacijah v takem primeru težje dosežemo pravico.

Nas mora biti prenove strah?

Obseg in faznost prenove sta odvisna od naših možnosti – tako finančnih kot možnosti za začasno bivanje. Skrbi nas, ali se bomo morali izseliti, kako bomo to izvedli, kam bomo šli in kako dolgo časa bo trajalo, da se lahko preselimo nazaj.

Bolj neprijetna je prenova kopalnice ali brušenje parketa, ker se moramo dobro organizirati in se običajno za nekaj časa izseliti. Vse mora biti jasno dorečeno, material nabavljen in jasno narejena časovnica.

Za prenovo vsega stanovanja ali hiše pa sta potrebni celovitejša priprava in izselitev za dalj časa. Gre za večji finančni in organizacijski podvig ter vključitev strokovnjakov, ki pripravijo načrte in pomagajo pri pridobivanju dovoljenj. Za večje posege v hiši ali bloku morda potrebujemo gradbeno dovoljenje, v večstanovanjski stavbi pa je poleg tega potrebno soglasje sosedov, upravljavca. Spreminjanje okenskih odprtin, zapiranje balkonov in tudi nameščanje klimatskih naprav na pročelje večstanovanjske stavbe ne more biti prepuščeno samovolji vsakega stanovalca posebej.

Če želimo prenoviti le en prostor in gre bolj za kozmetične popravke z menjavo pohištva, je to le stvar primerne lastne organizacije in tega, da nekaj časa potrpimo. A kljub temu vsako premeščanje, razbijanje, zidanje, brušenje parketa in beljenje prinašajo prah in smeti, zato zaščitimo druge prostore. Prav je, da sosede obvestimo o prenovi in se potrudimo, da delo poteka ob razumnih urah in tako, da čim manj moti preostale stanovalce in tudi sosesko. Za seboj počistimo tudi javni prostor in dostope.

Ni treba, da nas je prenove strah, a gotovo pomeni stres, ki smo mu ob dobri organizaciji lahko manj izpostavljeni, in s pomočjo strokovnjaka, ki mu zaupamo, bolj jasno vidimo cilj in smo lahko zadovoljni z rezultati.

Barbara Železnik Bizjak, arhitektka


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media