Priloga: Naravni biser Jezero pri Podpeči

Prosti čas | jul. '20

Jezero je priljubljeno med ljubitelji naravnih kopališč.

V bližini Ljubljane je na obrobju Ljubljanskega barja, tik preden se Krimsko hribovje dvigne nad ravnico, v kraju Jezero pravi naravni biser. Majhno kraško jezero, ki zlasti poleti privablja obiskovalce in kopalce, je skupaj z okoliškim močvirnim travnikom razglašeno za naravni spomenik.

Mnogo imen ima – pravijo mu Podpeško jezero, Podkrimsko jezero, Jezero pod sv. Ano, Jezero pod Planinco, Jezersko jezero … A domačini pravijo, da je pravilno le – Jezero pri Podpeči. Jezero je skoraj pravilne okrogle oblike, v eno smer meri 120 m, v drugo pa 135 m. Napaja se iz številnih kraških izvirov na robu močvirne ravnice ob jezeru, vode pa se zbirajo v Mlinskem potoku, ki se izliva v jezero. Jezerska kotanja je lijakaste oblike, saj se dno počasi spušča proti sredini, nato pa se prevesi v skalnato brezno, ki je z 51 metri eno najglobljih v Sloveniji. Odtok iz jezera je podzemen skozi ponor, od koder odteka voda v 300 metrov oddaljen izvir Hruškega potoka v vasi Jezero, ta pa se nato kot desni pritok izliva v Ljubljanico. Okoliški močvirni travnik, ki mu domačini pravijo Zajezero, se brez pravega pregiba spušča v vodo. Zanimivo, da gladina vode v jezeru skoraj ne niha, razen ob res obilnih padavinah, kot so bile v letu 2010, ko so poplavne vode zalile celotno močvirno ravnico.

Poleti se površina vode segreje tudi do 25 stopinj, kar je ravno prav za prijetno osvežitev v vročih dneh. Julija in avgusta zlasti ob koncih tedna privabi kar precejšnje število kopalcev, zato ga je prijetneje obiskati med tednom, ko je precej manj obljudeno, še posebej dopoldne. Jezero pri Podpeči sicer ni uvrščeno na seznam kopalnih voda, zato je kopanje na lastno odgovornost, na kar opozarjajo table. A voda je dokaj čista in ni kalna, morda lahko koga zmotijo le čudoviti cvetoči rumeni blatniki oziroma vodne lilije ponekod ob bregu. Žal so pred kratkim – razen enega – odstranili lesene pomole, ki olajšajo vstop v vodo.

Čeprav tega na prvi pogled ni opaziti, je jezero polno rib, zato je priljubljeno tudi pri ribičih, ki v njem lovijo velike krape, ščuke, klene, linje, ostriže in ogromne tolstolobike. Leta 2018 so potapljači, ki so čistili jezero, v njem odkrili tudi rake. Nad vodo se poleti spreletavajo pisani kačji pastirji, pred mrakom pa se tod okoli radi zadržujejo komarji, zato se je priporočljivo opremiti z naravnim repelentom zoper to nadlogo.

Jezero pri Podpeči je od Ljubljane oddaljeno le okrog 15 kilometrov in je zlahka dosegljivo tudi brez avtomobila, saj do kraja Jezero vozi avtobus mestnega potniškega prometa (linija 19 B). Če se pripeljete z avtomobilom, ga je treba pustiti na enem od označenih parkirišč. Ob jezeru je prijetna gostilnica z veliko osenčeno teraso, od koder je čudovit pogled na jezero.

V neposredni bližini jezera je pot, ki se vije na eno najlepših razgledišč nad Ljubljanskim barjem, to je grič Sv. Ana z romarsko cerkvico na vrhu. Po mestoma malo bolj strmi, a zelo dobro označeni poti se v približno pol ure povzpnete na 484 metrov visok grič, zato pa ste nagrajeni s čudovitim razgledom na Krim, Polhograjsko hribovje, Zasavsko hribovje in Kamniško-Savinjske Alpe, ob lepem vremenu pa tudi vse do Triglava. Če ste bolj zgodnje sorte in vam ni odveč vzpon že ob sončnem vzhodu, pa vas bo očaral in navdušil pogled na pokrajino, ožarjeno od sonca, in meglice, ki se razblinjajo nad barjem. Pod cerkvijo je postavljen turističnoinformativni paviljon z informativni tablami, ki opisujejo različne zanimivosti o naravni in kulturni dediščini bližnje okolice in Ljubljanskega barja.

Besedilo in fotografija: Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media