Ogledala v stanovanju

Prosti čas | dec. '20

Ogledalo ima osvetlitev zadaj in integriran svetlobni trak. (Vir: splet)

Ogledalo že od nekdaj nosi sporočilo nečesa skrivnostnega, z njim ravnamo s spoštovanjem, ker se bojimo sedmih let nesreče, če se razbije. Tudi arhitekti nanj gledamo kot na nekaj magičnega, saj ima pri oblikovanju prostorov veliko moč. Prostor sooblikuje, dopolni podobo, in kar je še posebej zanimivo, pomaga prikriti napake in pomanjkljivosti prostora.

Ogledalo tako ni nujen kos opreme le v predsobi in kopalnici, z njim vplivamo tudi na vtis o prostornosti in videzu prostorov, lahko pa je le dekorativni dodatek. Pazimo pa, da pri namestitvi ogledal v stanovanju ne pride do neželenih učinkov odsevov.

Prostore lahko s premišljeno namestitvijo ogledal posvetlimo, saj odsevi dajejo več svetlobe. Če ga postavimo na pravokotno steno pri oknu, v njem odsevata okno in pogled skozenj. Z ogledalom, ki je sega od tal do stropa, ustvarimo iluzijo, da je prostor večji, kar je dobra rešitev za zelo majhne prostore. Omare z drsnimi vrati, na katerih je ogledalo, so praktične v predsobi ali garderobni sobi, obenem pa tako prostor optično povečamo.

Ogledalo, ki je namenjeno urejanju obraza in pričeske, mora kazati osvetljen obraz pred njim, tako da se svetloba ne blešči v oči. To lahko dosežemo s stropno svetilko, ki je ravno prav odmaknjena od stene, da sveti med obrazom in ogledalom. Pomembno je, da je pravilno usmerjena in ima delno razpršen snop svetlobe. Svetilka je lahko nad ogledalom ali ob straneh, tudi za njim, a mora biti delno zastrta in pravilno usmerjena. Svetlobni trakovi LED so lahko zanimiv dodatek, integriran v ogledalo ali zadaj, a premočna barvna svetloba lahko nasprotno poslabša kakovost vidnosti našega odseva v ogledalu.

Premišljena postavitev

Več ogledal različnih oblik a v istem slogu popestri steno. (Vir: Pinterest)

Nekaj koristnih napotkov pri odločitvi za ogledala in njihovi namestitvi nam pomaga, da resnično dosežemo kar najboljše učinke in se izognemo klasičnim napakam, kot sta previsoka ali prenizka namestitev in v ogledalo usmerjena svetilka. Majhno ali ozko kopalnico ali predsobo povečamo z velikim ogledalom, ki sega čez vso steno. Dobili bomo vtis, da je prostor veliko večji. V kopalnici je dovolj, da je ogledalo nameščeno od višine umivalnika navzgor, je brez okvirja in prekriva večji del stene. Ogledalo v okvirju pa je v drugih prostorih lahko tudi osrednja dekorativna točka. Če ogledalo z okrasnim okvirjem postavimo na tla ali omaro, ga naslonimo na steno, dobimo bolj dramatičen, razgiban pogled na prostor. Nikoli pa ne postavljajmo dveh ogledal drugo nasproti drugemu, ker bomo dobili zelo neprijeten neskončen odsev. Marsikateri ne želijo ogledala v spalnici, a če se zanj odločimo, ga namestimo na vrata omare ali steno, vendar je bolje, da je kje ob strani, da se ne zagledamo takoj, ko se zbudimo.

Kot dekorativni element deluje ogledalo v lepem okvirju (foto: BZB)

Starejše osebe potrebujejo dobro osvetljeno ogledalo brez bleščanja. Pri osebah z začetki demence, ki še živijo doma, pa je najbolje, da poleg drugih ukrepov za lažje in varnejše življenje doma poskrbimo tudi za to, da večja ogledala zastremo, prelepimo ali celo odstranimo. Take osebe lahko namreč lastna podoba v ogledalu prestraši, ker se ne prepoznajo. Ogledalo za druge družinske člane v istem gospodinjstvu namestimo na notranjo stran vrat omare ali ga skrijemo za zaveso. Za slabovidne je morda veliko ogledalo nepotrebno, razen če pomaga v prostor vnesti več svetlobe. Vendar pa so lahko odsevi svetilk v njem neprijetni in zavajajoči.

Okrasna ogledala, ki jih obesimo na stene, pomagajo slogovno in oblikovno dopolniti podobo prostora. Zato ogledalo in njegov okvir izbiramo premišljeno in glede na slog opreme, ki ga imamo, in na pričakovane učinke. Ni pomembno, kako dobro je videti v trgovini med množico drugih, pomembno je, da sodi v naš prostor. Morda uporabimo starinski ali odslužen okvir in z njim okvirimo ogledalo po meri. To ne bo velik strošek, a tako ogledalo bo gotovo nekaj posebnega. Če smo spretni, lahko naredimo okvir tudi sami ali naredimo več enakih in jih obesimo čim bolj skupaj. Naše oko bo videlo celovito podobo, stena pa bo videti razgibana in zanimiva. Za prihajajoče praznike lahko okrog ogledala napeljemo drobne lučke, še posebej lepo je, kadar stoji ogledalo na polici in se lučke vijejo po njej med okraski in drobnarijami.

Barbara Železnik Bizjak, arhitektka


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media