Da bo vse na dosegu roke

Prosti čas | feb. '21

Čajna kuhinja v domu starejših občanov, ki omogoča uporabo pipe tudi osebam na vozičku.

Redko imamo dovolj časa, da že vnaprej razmislimo o preureditvi kuhinje za ljudi s funkcionalnimi oviranostmi, čeprav bi morali vedno predvidevati, da jo uporabljamo različno zmogljivi uporabniki. A ko vidimo, da oseba peša, in je videti, da bo v kratkem potrebovala pomoč, je skrajni čas za ukrepanje. Kadar pa je na vozičku oseba s trajno oviranostjo ali starostnik, je preureditev temeljitejša in rešitve niso začasne.

Kuhinja je namreč v stanovanju poleg kopalnice tisti prostor, ki mora biti poškodovani osebi in invalidu najbolj prilagojena. Brez tega uporaba ni mogoča ali je otežena in tudi nevarna. Če oseba živi z drugimi v skupnem gospodinjstvu, morda radikalna prenova ni nujna, so pa dobrodošle prilagoditve, najprej tiste osnovne, kot so odstranitev pragov in preprog. Kadar pa oseba na vozičku živi sama, brez večjih posegov in premestitev ne gre. Za gibanje potrebuje zadosti prostora, za obračanje vozička celo krog s premerom 150 cm. Težko je, če je kuhinja ozka in je z vozičkom mogoče pripeljati le vzdolž pulta, ne da bi se lahko postavili pravokotno na kuhinjski niz. Kaj storiti v tem primeru? Saj vendar ni mogoče, da bi vsakokrat vzvratno vozili ven iz kuhinje in delali le s strani. Taka vprašanja se pogosto porajajo, saj je pri nas veliko starejših stanovanj z majhnimi prostori in ozkimi vrati. Ali lahko oseba na vozičku še ostane v takem stanovanju ali je smiselno, da išče primernejše novo stanovanje?

Primer tipične kuhinje v starejšem majhnem stanovanju (levo) in prilagoditev (desno) iz knjige Stanovanje v starosti

Kuhinja mora biti prilagojena do te mere, da je mogoče zapeljati voziček čisto do pulta in vsaj v enem delu tudi pod pult. Tako je mogoča normalna uporaba kuhinje. Pod kuhinjskim koritom ne sme biti omarice in pipa mora biti dosegljiva s sedečega položaja. Za prvo silo lahko izpod pulta umaknemo širšo omarico in tako omogočimo dostop. Če je kuhinjski pult visok 90 cm ali več, je to za osebo na vozičku previsoko. V tem primeru lahko le v delu, kjer ni več spodnje omarice, pult primerno znižamo, kar močno olajša delo. Pri večji prenovi načrtujemo nižji pult ali v delu namestimo samodvižni pult, ki se s pritiskom na gumb počasi dviga in spušča.

Dosegljivo, priročno, praktično

Pečica, hladilnik in pomivalni stroj naj bodo na višini, ki jo dosežemo s sedečega položaja. Na trgu so najrazličnejše naprave, ki to dovoljujejo. To so pečice, ki se odpirajo levo/desno, pomivalni stroji, ki so nižji in nameščeni na poljubni višini ali celo še manjši, prilagojeni za eno osebo, postavljeni na pultu, in hladilniki s predali. S prenovo ne gre hiteti brez temeljitega razmisleka, saj je pomembno, da s čim manj posegi in kar se da poceni dosežemo optimalno rešitev. Če smo na vozičku, lahko uporabljamo kuhinjo v vseh pogledih, potrebujemo le priročno urejen prostor in vse na dosegu roke. Težave se lahko pojavijo, če je na vozičku starejša oseba, ki ima še druge težave; je šibka, se težko steguje ali ima težave s spominom in zbranostjo. V tem primeru najbrž tudi ne pričakujemo, da bi kuhinjo uporabljala za zahtevnejšo pripravo hrane, morda tudi potrebuje pomoč. Poskrbeti moramo za varnost pred samopoškodbami, odstranimo večje nože, težke posode, čistila in strojčke, ki bi jih oseba lahko potegnila nase ali jih narobe uporablja. Zavedati se moramo, da smo lahko ovirani tudi zaradi zlomljene noge,

Samodvižni pult

bergle v rokah, poškodovane roke ali hojce, ki ne gre v kuhinjo.

ri prenovi odstranimo stenske omarice, ki s sedečega položaja niso dosegljive, ali pa vanje premestimo stvari, ki jih zelo redko potrebujemo. Če so pod visečimi omaricami nameščene luči, jih pustimo in poskrbimo, da so primerno zasenčene, saj oseba na vozičku sedi nižje in ji luči lahko svetijo v oči.

Kuhinjske omarice naj bodo na takšni višini, da jih lahko s stola dosežemo z iztegnjeno roko. To je višina okrog 120 cm do največ 140 cm od tal. Pri podpultnih omaricah naj bodo nameščene izvlečne police ali predali, da so živila in posoda lahko dosegljivi. Poskrbimo za zamenjavo štrlečih ročajev na omaricah z gladkimi ročaji ali odpiranjem na pritisk. Če v kuhinji ni manjše mize za rezanje in pripravo hrane, lahko kot predal namestimo izvlečno ploskev, ki je priročna za rezanje in osebi na vozičku celo služi kot majhna miza.

Ne pozabimo, da je osebi na vozičku uporaba kuhinjske nape onemogočena. Ob prenovi kuhinje je tako mogoča vdelava nape v pult ob štedilniku, a le če je pod pultom dovolj prostora. Sicer napo preprosto opustimo in odstranimo, saj verjetno tudi kuhanje ni več tako zahtevno. Plinsaki štedilnik ni primeren, ker je plamen preblizu obraza, primernejša je električna ali indukcijska kuhalna plošča, verjetno tudi ožja, torej z dvema kuhalnima mestoma.

Umaknimo iz kuhinje vso nepotrebno navlako, preproge, škatle in stole, ki so lahko napoti. Poskrbimo, da bo miza v kuhinji ali jedilnici preprosta, da je mogoče podnjo zapeljati voziček. Naj ima ravne noge brez zapletenega podnožja in dovolj prostora. Pragov med prostori v stanovanju ne sme biti, morebitne minimalne višinske razlike lahko premostimo z letvami, večje s klančinami, da bo kuhinja primerno dostopna. Preozko vratno odprtino ob prenovi razširimo.

Barbara Železnik Bizjak, arhitektka 


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media