Uživajmo na terasi ali balkonu

Prosti čas | jun. '21

Vrtna gugalnica je primerna tudi za starejše, če je dovolj nizka, da so noge na tleh.

Če živimo sami, v dvoje ali pa se radi družimo s širšo družino in prijatelji, si lahko pripravimo kosilo na prostem. Ali pa ob večerih posedimo v družbi nam ljube glasbe ali knjige s svečkami v stekleni čaši in mehko blazino pod hrbtom. In kaj lahko storimo, da nam bo na terasi ali balkonu udobno in prijetno?

Vrtno pohištvo občasno potrebuje nekaj vzdrževanja, odvisno, iz kakšnega materiala je. Za to sicer poskrbimo že prej, ne šele takrat, ko bi radi sedli za mizo. Plastični ali iz plastičnega protja pleteni stoli in miza potrebujejo za čiščenje krpo in nekaj tople milnice. Lesenega pohištva ne puščamo na dežju, snegu ter zmrzali, kadar pa ga nimamo kam pospraviti, je dobro, da je prekrito s posebnim pregrinjalom. Pokrijemo ga tudi pred vsakim daljšim dežnim obdobjem.

Če bomo leseno pohištvo oljili, si za to opravilo vzamemo nekaj suhih in toplih dni. S krpo naoljene stole in mizo pustimo stati kakšen dan in jih potem še obrišemo s suho krpo, ki ne pušča nitk. Vrtne stole iz manj odpornega lesa, ki so lakirani, pa lahko le obrišemo z mokro krpo, za temeljitejšo obnovo potrebujemo več časa in nekaj spretnosti.

Namesto kavča si omislimo palete z nekaj blazinami.

Tla na terasi ali balkonu redno pometamo, morda umazanijo med deskami posesamo. Da bi v zadnjem hipu spremenili videz terase ali balkona, lahko kupimo montažne lesene plošče, ki jih le položimo na ravna tla. Dobimo lesen pod, po katerem lahko hodimo tudi bosi. Morda pa se raje odločimo za preprogo iz sisala, kokosa ali umetnih vlaken, ki jo položimo pod sedežno garnituro in jo po potrebi posesamo.

Ob močnem soncu ali pa lahnem pršcu pride prav senčnik ali platnena nadstrešnica, če nimamo nadstreška. Nevtralne peščene, bele, sivkaste barve so skoraj nujne, če želimo ohraniti prijetno svetlobo pod senčnikom. Odpovejmo se rumenemu, rdečemu, oranžnemu, črtastemu blagu, ker bo neprijetno spremenilo barvo svetlobe.

Majhne spremembe, velik učinek

Sebi in najbližjim izberemo primerno udobne stole, ni potrebno, da so vsi enaki. Nekdo želi počivalnik, da se zlekne, drugi ima raje udoben naslanjač z višjim naslonom in nasloni za roke, tretji raje zadremlje na gugalnici. Za jedilno mizo pa naj bodo udobni in ne pretežki stoli, ki jih lahko odmaknemo.

Pohištvo lahko na terasi ali balkonu osvežimo tudi z novimi blazinami. Te res lepo dopolnijo videz terase. Poleg tega na mizo dodamo prt tekač, pogrinjke. Z barvo svečk in papirnatih prtičkov ter šopkom cvetočih vej v vazi lahko vsakokrat ustvarimo novo podobo mize. Ni nujno, da so barve žive in takoj padejo v oči. Izognimo se vzorčastim blazinam in prtom, saj ob pisanem vrtu in cvetju potrebujemo bolj umirjene, elegantne in nevtralne barve tekstila. Sveče pa postavimo v večje steklene posode, na dno pa prej natresemo pesek ali kamenčke.

Tudi na tako ozkem balkonu si lahko uredimo prijeten poletni prostor.

Sveče in baterijske svetilke so za vzdušje na balkonu in terasi pomembne. Niso drag dodatek, lahko jih zamenjujemo in prestavljamo, kakor nam ustreza. To so lahko solarne svetilke, baterijski nizi lučk, laterne s svečami, namizni ali talni svečniki, bakle ali pa premične in fiksne električne svetilke. Te so lahko stenske, vgradne, talne, stenske ali stoječe. Z zanimivimi osvetljenimi posodami za lončnice pripravimo prav posebno vzdušje. Imajo primerno dolge kable in so primerne za zunanjo uporabo. Na tak način poudarimo rob terase ali pot na vrtu. Morda pa dodamo tudi bakle in na primerno varno mesto okrasni vrtni ogenj v skledi ali kovinski košari. Pazimo le, da ni blizu majhnih otrok, ki so kot male vešče ves čas ob ognju.

Lončnice na balkonu so lahko vsako leto drugačne, odločimo se za nove barve ter kombinacije cvetja in zelenja. Sobno rastlinje, ki preživi poletje zunaj, naj bo v lepih okrasnih loncih, ne v umazanih in dotrajanih. Naj imajo velike lončnice tudi velike lonce, da pridejo res do izraza in so kot prava mala drevesa. Z izbiro cvetočih enoletnic popestrimo barvni vtis terase, kjer se veliko zadržujemo. Izberemo velik lonec in vanj zasadimo množico bogato cvetočih enoletnic v barvah, ki dopolnjujejo podobo vrta. Z eno ali nekaj večjimi posodovkami veliko lepše oblikujemo prostor kot z množico majhnih lončkov in rastlin, ki jemljejo prostor in ne pritegnejo pogleda. Enako velja za balkon, kjer je bolje, da je manj posod, pa tiste z res bogatim zelenjem. Seveda si lahko omislimo tudi zaboj za pridelavo zelenjave, na terasi manjšega, ob robu terase na vrtu pa višjega za dišavnice, da so takoj pri roki.

Da bo na terasi res poletno vzdušje, lahko najdemo prostor za visečo mrežo; med bližnjimi drevesi na vrtu ali pa si pomagamo s stojalom. Sicer je res, da so viseča mreža, nizek ležalnik ali počivalnik manj primerni za starejše ljudi, ker nanje brez opore težko sedejo in z njih vstanejo. Njim naj bo raje namenjen udoben vrtni naslanjač ali oblazinjen kavč, morda tudi gugalna klop, na mreži pa bodo neskončno uživali mlajši.

K poletnemu življenju na vrtu in terasi spada še žar. Zanj poiščemo pravo mesto, saj tisti, ki peče, ne želi biti na soncu ali pa oddaljen od družbe. Žar na vozičku lahko po uporabi pospravimo pod streho ali v drvarnico. Če je na vrtu tudi neke vrste poletna kuhinja, naj ima dovolj delovne površine, žar, korito in tekočo vodo, morda tudi manjši hladilnik.

Barbara Železnik Bizjak, arhitektka, fotografije: Shutterstock


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media