Selimo se v manjše stanovanje

Prosti čas | jul. '21

Selitev v manjše stanovanje naj pomeni izboljšanje kakovosti življenja in tudi prihranek. (Foto: Shutterstock)

Starejši ko smo, bolj potrebujemo varno, udobno stanovanje in primeren dostop do njega, zato bomo sčasoma v stanovanju zagotovo potrebovali večje ali manjše prilagoditve, ki nam bodo olajšale življenje. Stanovanja in hiše so lahko preveliki ter neekonomični za starejše, ki živijo sami ali v paru. Stroški ogrevanja in vzdrževanja lahko postanejo praktično nerešljiva težava.

Pri nas je bivanje v prevelikih stanovanjih in hišah pogosto, skoraj običajno. Zaradi tega se pojavljajo tudi s tem povezane težave v starosti: neekonomičnost ogrevanja, nujno potrebno vzdrževanje, neprimerna tlorisna zasnova, ovire, nevarna mesta, dotrajanost, slabša dostopnost, upokojenci imajo manj dohodkov kot prej. Ljudje pogosto nočejo niti pomisliti, da bi si življenje olajšali s selitvijo ali morebitno predelavo, raje vztrajajo, kakovost bivanja pa se slabša. To je velik problem, ki bi ga morali upoštevati tudi pri gradnji stanovanj za trg ali najem, da bi bila vsa stanovanja primerna in dostopna. Težava pa so stara stanovanja in hiše. Odločitev, da gremo iz hiše ali večjega stanovanja v manjše, je gotovo velika življenjska sprememba. Predvsem pa je priprava na samo selitev brez prave pomoči in organizacije utrujajoča in stresna, in to je ena od stvari, ki se je bojimo.

Manjše dostopnejše in udobnejše stanovanje

Tudi manjše stanovanje je lahko udobno. (Foto: avtorica)

Če bi želeli ostati v preveliki hiši, predelava predstavlja ogromen strošek, težko izvedljiv za upokojenca in tudi nesmiseln glede na razmerje med velikostjo stavbe in potrebami. Predelava bi bila smiselna le, če bi uredili še eno stanovanje z ločenim vhodom, ki bi ga oddajali za dodatni vir dohodka.

Selitev iz hiše ali večjega stanovanja bi morala pomeniti, da bi v manjšem našli vse tiste lastnosti, ki se nam zdijo v stanovanju pomembne. Dvigalo do stanovanja ali pritlično stanovanje je nujnost, tudi primeren dostop do stavbe same in garaže. Možnosti, kako izpeljemo menjavo, so lahko različne: staro nepremičnino oddajamo in se preselimo v najemniško, morda celo oskrbovano stanovanje, kjer imamo na voljo mnogo storitev, ki bi nam prišle prav v starosti ali ob zdravstvenih težavah. Morda se odločimo za prodajo, razlika, ki nam ostane, pa je lahko dobrodošel dodatek k dohodkom.

Poznam kar nekaj starejših oseb, ki so se odločile za selitev v manjše dostopnejše in udobnejše stanovanje zaradi dvigala, parkiranja, bližine storitev ipd. Vsi so povedali, da so se bali pospravljanja in pakiranja, a so potem z veseljem pregledovali stvari in jih dajali stran za ponovno uporabo ali na smetišče, saj se jim je zdelo, da so bile omare res prepolne stvari, na katere so že pozabili. Dela so se lotili počasi, vsak dan po malem, domači so jim pomagali in nastajali so različni kupi: tisti za smeti, za center ponovne uporabe, kup podarim oblačila in končno kup, ki gre v novo stanovanje.

Ne varčujmo pri sebi

Najtežje se je odločiti, kaj vzeti s seboj, in se obenem odreči stvarem, na katere nas vežejo spomini. Obdržimo kakšno zanimivo stvar, sliko, spominek, pazimo le, da tega ne bo preveč. Pri uporabnih stvareh, kot so posoda, orodje, oblačila, pripomočki, se vprašajmo, koliko jih bomo potrebovali v prihodnje. Najnujnejše pospravimo v zaboje in damo v klet, a naj ne bo tega preveč. Enkrat na leto lahko naročimo brezplačni odvoz kosovnih odpadkov izpred stanovanjske hiše/bloka. To nam bo močno olajšalo selitev in skrb, kam z neuporabnimi ali dotrajanimi stvarmi in opremo.

Še tako prijetna soseska ne odtehta, kadar je stavba  brez dvigala. (Foto: avtorica)

Poskusimo se veseliti selitve, saj se nam v poznih letih dogaja nekaj tako razburljivega, kot je selitev v novo stanovanje. Zato ne varčujmo pri sebi. Ne vlačimo s seboj starih vzmetnic, kavčev, preprog in podobnega. Izberimo res udobno novo posteljo, res udoben fotelj, ki smo si ga vedno želeli, in z denarjem, ki nam je ostal, poiščimo nasvet in najdimo rešitve, ki nam bodo res pri srcu. Izberimo pa opremo, ki jo bomo lahko čistili in vzdrževali, ne da bi postali sužnji čiščenja. Kopalnica mora biti brez ovir, z nivojsko prho, nedrsečimi površinami, držali za varno uporabo prostora in vse naj bo na dosegu roke.

Vrata med prostori v izbranem stanovanju morajo biti dovolj široka zaradi morebitne uporabe hojce, bergel ali vozička. Pragov ne sme biti, in če je le mogoče, naj bo tudi prehod med dnevno sobo in balkonom v nivoju, brez višinske razlike.

Več časa zase

Pri urejanju kuhinje razmislimo, koliko v resnici kuhamo; ali samo zase ali za dva, le preproste jedi, si le pogrejemo ali kuhamo veliko, ker nam je peka konjiček. Odgovorom primerno naj bo zasnovana kuhinja, omarice in pulti naj ne bodo previsoki, nekje naj bo mesto za delo sede. Hladilnik, pomivalni stroj in kuhalna plošča so lahko manjši. Plinskemu štedilniku se na starost odpovejmo, saj je varnejši električni. Dobra osvetlitev kuhinje in sicer vsega stanovanja je zelo pomembna. Ogrevanje stanovanja naj bo sodobno, varčno in preprosto za ravnanje.

V stanovanju se odrecimo preprogam, ob katere bi se spotikali ali bi nam na njih zdrsnilo. Omare naj ne bodo do stropa, saj to pomeni, da bomo gotovo plezali na lestev ali stol. Če se bomo zanje vseeno odločili, naj bodo vsakodnevne stvari nižje, sezonske pa višje, ob menjavi pa naj pomaga kdo od mlajših. Pomembna je opremljenost stanovanja z brezžičnim dostopom do interneta, na več mestih naj bo domofon.

Ljudje so lahko zadržani do selitve iz hiše v (manjše) stanovanje tudi zato, ker so prej neprestano nekaj delali in urejali v hiši ali na vrtu. A zakaj ne bi delali tistega, česar še nismo – hodili k telovadbi, se pridružili kakšni izobraževalni ali interesni skupini, poiskali prijatelje na spletu, se lotili konjička, morda na balkonu gojili zelišča ali pa preprosto malo upočasnili in se sprehajali, kolesarili, brali in počeli nekaj zase.

Barbara Železnik Bizjak, arhitektka


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media