Senčila naj bodo na zunanji strani oken

Prosti čas | sep. '21

Večstanovanjska stavba s kovinskimi žaluzijami, ki so podnevi le zasukane.

Tudi septembra so še vroči dnevi, zato moramo paziti, da v stanovanje ne spustimo preveč vročine. Nekoč so dobro vedeli, da večji strešni napušč in »gank« varujeta pred premočnimi sončnimi žarki, ki so bolj navpični, prepuščata pa jim pot k hiši pozimi, ko je sonce nižje in si sonca želimo. Novejše hiše pa so pogosto brez napuščev, kjer ta modrost ne najde več svojega mesta.

Nujno je, da imamo na oknih senčila, ki preprečujejo, da bi se prostori pregreli. Poleg tega nas tudi varujejo; zvečer pred pogledi v stanovanje, ko nas ni doma, pa pred nepovabljenimi gosti.

Pred vročino najbolje varujejo rolete, malo manj pa kovinske žaluzije na zunanji strani oken. Rolete so lahko plastične, kovinske ali lesene in vsekakor je dobro ob menjavi oken z manjšim dodatnim posegom poskrbeti za električno dviganje in spuščanje. Strošek ni visok v primerjavi s celotno ceno menjave oken z roletami, za to lahko poskrbi podjetje, ki menja okna. Gotovo je kje ob oknih kakšna električna doza, od koder se lahko napelje elektrika v škatlo za rolete. Tudi kovinske žaluzije ali zunanji roloji so lahko opremljeni z električnimi motorčki za upravljanje, enako strešna okna za odpiranje, kadar so previsoko. Če dodamo še senzorje oziroma imamo nameščeno upravljanje pametne hiše, kar pomeni, da se senčila glede na svetlobo in osončenje sama spuščajo in dvigajo, dosežemo kar najbolj optimalne toplotne pogoje in zastiranje.

Za žaluzije se v resnici marsikateri odločijo zato, ker ni nujno, da jih podnevi dvigujemo, zastrte pa ne zatemnijo prostorov toliko kot rolete, in seveda zaradi videza. Mnogi jih puščajo spuščene z vodoravno obrnjenimi lamelami, da pride svetloba v stanovanje.

Balkon naj senčijo rastline

Zelo dobre lastnosti pri varovanju pred vročino imajo tudi tako imenovani zunanji »screen« roloji. So iz gostega mrežastega tekstila, ki zelo učinkovito zadržuje toploto. Tudi če so temnejše barve, vseeno omogočajo pogled skozi okno. »Screeni« so lahko tudi v obliki panelov ali senčil, ki so pred oknom odmaknjeni pod kotom. Uporabljamo jih tudi na zunanji strani strešnih oken ali pa tja namestimo zunanje rolete, ki ponoči popolnoma zatemnijo prostor in učinkovito varujejo pred točo. Žal je to kar draga naložba. Strešna okna lahko kombiniramo še dodatno z notranjimi tekstilnimi roloji, najbolje svetlimi, s katerimi pa samo preprečujemo bleščavo ob premočnem soncu. Uporabni so v hladnejših dneh, ko ne želimo popolnoma preprečiti vdora toplote, poleti pa jih kombiniramo še z zunanjimi »screen« roloji.

Pred vročino najbolje ščitijo klasične rolete.

Pogosta napaka je nameščanje tekstilnih rolojev ali žaluzij na notranji strani oken, misleč, da bo to preprečilo vdor vročine. Res učinkovita zaščita mora biti vedno na zunanji strani okna, da vročino zadržimo zunaj, pred okni. Tako se prostor ne pregreje, saj vemo, kako neprijetno in težko je ohladiti prostore, ki so pregreti. Seveda lahko zunanja senčila kombiniramo tudi z zavesami, panelnimi zavesami, ki so tudi v okras in dopolnjujejo opremo prostora.

Na stanovanjskih hišah vidimo tudi naoknice, najpogosteje ob morju in v jugozahodnem delu Slovenije. Naoknice so lahko dobra zaščita pred vročino. Z obračanjem lamel lahko po želji spuščamo zrak in svetlobo v prostor. Lahko jih uporabimo kot fizično zaščito oken, kadar nas ni doma.

V novejši blokovski gradnji srečamo razne rešitve za zaščito pred soncem. Prevladujejo zunanje kovinske žaluzije, razni drsni paneli na balkonih in celo nekakšne zavese iz blaga za zastiranje balkonov. Pogosto beremo o samovoljnih posegih stanovalcev na balkonih. Iznajdljivost ne pozna meja ob zapiranju balkonov ali nameščanju žaluzij, rolet, rolojev iz raznih materialov. Samovoljno poseganje v večstanovanjske stavbe ne more biti dopustno. Vsako zapiranje balkona pa v bistvu zadrži toploto v njem in zaradi tega tam postane še bolj vroče. Poskrbimo, da je odprt balkon zasenčen z visokimi lončnicami in zelenjem ali manjšo svetlo platneno zaščito, pa bo to vsekakor zračneje kot zapiranje.

Besedilo in fotografiji: Barbara Železnik Bizjak, arhitektka


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media