O posteljnini in dodatkih za prijetno spanje

Prosti čas | dec. '21

Zimska posteljnina, odeje in pregrinjala naj bodo topla in prijetna na otip.

Še posebej v hladnih dneh mora spalnica dajati občutek udobja in topline. Dnevi so kratki in pusti in morda se pogosteje umaknemo v spalnico k popoldanskemu počitku. Uporabimo prijetne barve in mehke materiale za dodatke na postelji, prostor naj bo pospravljen in urejen. Poletne barve in pisane rožaste prevleke pospravimo, saj v zimskem času ne spadajo v spalnico, uporabimo raje pastelne, enobarvne tone ali primerne barvne kombinacije za ta čas. Tudi belina je lahko privlačna, če jo kombiniramo z mehkimi toplimi plišastimi ali volnenimi odejami.

Mnogokrat kupujemo posteljnino po znižani ceni in delamo kompromise, saj ne dobimo v resnici takega materiala, barv in vzorcev, kot bi jih želeli. Lahko smo tudi presenečeni, kako redka je tkanina, da vidimo skoznjo, in kako cunjasto je blago. Naše mame so vedele, da mora biti tkanina za posteljnino gosto tkana in stkana iz dolgih niti, da zaščiti vzmetnico, bolje vpija vlago in ohranja obliko ter se ne kosmati po nekaj pranjih. Zdi se, kot da smo na to pozabili, saj v spletnih trgovinah in na embalaži običajno ni navedeno, kako debelo ali gosto tkana je tkanina. Torej kolikšno je število niti na določeno površinsko enoto, 230, 400, 600 ali celo 1000 pri najboljši posteljnini iz egiptovskega bombaža, kar velja za kakovostno hotelsko posteljnino. Ta bombaž naj bi imel najdaljše niti, te pa omogočajo trajnost, da tkanina lepo pade in se ne kosmati. Včasih pri tkaninah naletimo tudi na podatek o teži na kvadratni meter. Večja ko je teža, kompaktnejša je tkanina in običajno gostejša, vendar če nimamo primerjave, nam ta podatek brez otipa ne pove dosti.

Skladno s posteljnino in videzom sobe izberemo tudi okrasne blazine.

Večina nas ima najraje čisti bombaž, kajti v primerjavi s sintetičnimi vlakni diha, lepo sprejme vlago in jo oddaja. Tkanine se razlikujejo tudi glede na videz. Bombažni saten je videti gladek, nekosmat, flanela je kosmata, včasih smo radi posegali po bombažnem damastu, ker je bil trpežnejši in gostejši. Krep tkanine so najcenejšega videza, običajno tudi mešane s sintetiko in so primerne za tiste, ki jih zanima predvsem preprosto vzdrževanje.

Kombiniranje barv

Napenjalne rjuhe so lahko tkane ali pa pletene, tem rečemo džersi ali mako. Take niso posebej gosto tkane. Rjuha naj bo sicer kompaktna, gosto tkana, pred nakupom preberimo drobni tisk na ovitku, za koliko se skrči. Predvsem pri napenjalni rjuhi je to zelo pomembno, da ne bo po pranju premajhna.

Če imamo radi več blazin kot le eno, dodatno dokupimo enobarvne prevleke nevtralnih barv, ki se lepo dopolnjujejo z barvo posteljnine in jih lahko poljubno kombiniramo. Pozorni bodimo pri nakupu posteljnine oziroma prevlek zaradi velikosti, saj proizvajalci za različne trge izdelujejo različno velike prevleke za blazine. Mere prevlek so lahko vse od velikih, klasičnih, velikih približno 60 x 80 cm, do res majhnih, kamor ne spravimo niti pol svojega vzglavnika.

K lepi posteljnini spada tudi dodatna odeja ali dnevno pregrinjalo. Naložba v kakovostno in lepo volneno odejo se gotovo obrestuje. A poceni in privlačnih plišastih odej imamo lahko več, morda za vsak komplet posteljnine svojo barvo. Če je posteljnina vzorčasta, naj bodo dodatne odeje enobarvne, tako da ne mešamo vzorcev med seboj. Kadar imamo pretežno enobarvno svetlo posteljnino, je lahko odeja za odtenek temnejša ali z nežnim vzorcem, morda je temnejša tudi rjuha. A kadar izbiramo barve ali se odločamo za vzorce, je dobro upoštevati tudi barvo oziroma vzorec preproge ob postelji.

Pospravljena postelja, na kateri je tudi kup skladnih okrasnih blazin, naredi spalnico še privlačnejšo. Lahko kupimo več okrasnih prevlek za blazine in jih menjamo skupaj s posteljnino. S pregrinjalom pogrnjena postelja in okrasne blazine morda res niso za vsakogar, ker imamo različne navade postiljanja. Vsekakor pa je pospravljena postelja privlačnejša in prostor prijetnejši kot spalnica, ki je polna navlake. Če je v hladnejšem delu hiše, kamor podnevi redko zaidemo, potem najbrž nanjo gledamo drugače kot v stanovanju, kjer so prostori bolj prehodni, vrata med prostori odprta. V spalnico gremo tudi podnevi na počitek ali tam beremo.

Praznična spalnica

Posteljnino v sivi barvi lahko poživimo s svetlejšimi in temnejšimi toni.

Mehka posteljnina in dodatki na postelji, odeje, pregrinjalo in okrasne blazine so lahko tisto, kar naredi našo spalnico pozimi še prijetnejšo in toplejšo. Včasih dobimo ob nakupu toplih plišastih odej še kakšne copate ali kosmate okrasne blazine, ki dopolnijo zimsko podobo spalnice. Ne bodimo pretirano varčni in naj bo prostor videti skladen in prijeten.

Posteljnina ali okrasna odeja sta lahko lepo praznično darilo, za otroke morda s prazničnim motivom. Darilo bo v resnici praktično, če bomo posteljnino prej oprali, zlikali in zavili, zraven pa priložili napisano pojasnilo. Tako bo lahko božična posteljnina takoj pristala na postelji in ne bo čakala na prihodnje leto.

Praznične dni lahko z nekaj dekoracije ustvarimo tudi v spalnici. Ne potrebujemo veliko. Namesto pisane posteljnine damo belo ali umirjeno enobarvno posteljnino, posteljo pregrnemo z mehko odejo ali pregrinjalom, ki naj bo v nevtralnih tonih, raje enobarvno. Med vzorci so primerni karirasti vzorci, tisti, ki so podobni norveškemu pletenju, barve pa tople: zemeljski toni, topla siva, temno zelena, morda temno rdeča. Odeje naj bodo kosmate, mehke, plišaste, pletene, lahko volnene. Plišast ali žameten videz je letos še posebej moden. Za droben dodatek je lahko na polici nekaj storžev in raztegnjen niz lučk. Seveda lahko posteljo oblečemo tudi v klasično rdeče-zeleno božično različico, a ne pretiravajmo z barvami.

Barbara Železnik Bizjak, arhitektka,  fotografije: Shutterstock 


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media