Figurice PEZ

Zgodbe | dec. '21

Spomin iz otroških dni

Pisane figurice PEZ in bombončki v njih so prava paša za otroške oči, a tudi mnogi odrasli se jim ne morejo upreti. Prodajajo jih skoraj po vsem svetu, marsikdo pa figurice tudi zbira.

Vse se je začelo leta 1927 na Dunaju, kjer je slaščičarsko podjetje Eduarda Haasa III. izdelovalo pepermintove bombone po starem družinskem receptu. Prodajali so jih v priročnih kovinskih škatlicah. Izdelek so poimenovali PEZ, in sicer tako, da so uporabili prvo, srednjo in zadnjo črko nemške besede PfeffErminZ (pepermint). Za škatlico so namerno izbrali obliko, ki je spominjala na vžigalnik, ker so bombone oglaševali kot alternativo kajenju.

Po koncu druge svetovne vojne se je Eduard Haas odločil za prodor na ameriški trg, kjer je začel prodajati tudi bombone za otroke. Škatlice za bombone, ki so bile sprva kovinske, so se sčasoma spremenile v plastične, bile pa so dveh oblik. Prve so bile podobne vžigalnikom, druge pa plastičnim pištolam, ki so izstrelile bombon. Kasneje so jim na vrh »vžigalnika« dodali še glavo figurice, kar je spodbudilo zbiranje. Prve škatlice, ki so med zbiratelji zelo cenjene, so še brez figurice, vendar že porinejo bombone proti odprtinici. Od leta 1955 so oblikovali 550 različnih glavic s tisoč različicami. Med prvimi so bile figurice Božička, Popaja, Mikija Miške, Jake Racmana, Batmana, kasneje tudi znanih osebnosti, na primer Elvisa Presleyja pa princa Williama in Kate … Najstarejše in najbolj redke figurice dosegajo med zbiralci visoke cene. Do zdaj najdražja figurica je bila prodana za 5.500 evrov, prodajalec starin iz Avstrije je figurico Mikija Miške prodal kupcu iz ZDA.

Pri nas je bombone PEZ izdelovala tovarna Kolinska. Še pred tem so jih otroci včasih dobili kot posebno dragoceno darilo, kadar se je kdo vrnil s poti v tujini. Danes večino figuric izdelajo na Kitajskem, nekaj pa tudi na Madžarskem.

Maja Črepinšek, fotografija: arhiv


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media