NOVICE OD VSEPOVSOD

december '23

Moški, pridružite se oranžnim telovadcem

Članice in člani Društva Šola zdravja tudi v hladnejših mesecih vsako jutro pol ure telovadijo na prostem, družijo se z drugimi na telovadbi in tudi zunaj nje, hodijo skupaj na izlete, obiskujejo koncerte, gledališče, izobražujejo se o zdravi prehrani, o tem, kako pravilno izvesti vaje »1000 gibov«, delajo vaje za moč, imajo tudi projekt »Dihamo z naravo«. V svoje vrste še posebej vabijo moške. Iz društva jim sporočajo, da je druženje z oranžnimi telovadci zelo pestro in veselo, kar še dodatno pripomore k boljšemu telesnemu in duševnemu zdravju.

Knjiga leta Sto slovenskih ljudskih

 ,

Na 39. slovenskem knjižnem sejmu so tako strokovna žirija kot obiskovalci za knjigo leta 2023 izbrali knjigo Sto slovenskih ljudskih, ki je izšla pri založbi Morfem. Avtorica Dušica Kunaver, neutrudna zbiralka in pripovedovalka ljudskega izročila ter tudi dolgoletna sodelavka Vzajemnosti, je vesela, da je priznanje dobila ljudska pripoved, »ki je last vseh nas in nima ne lastnika ne avtorja« in »kaže pot do pravih vrednot«. Dodatno vrednost pa knjigi dajejo ilustracije kar 25 slovenskih ilustratorjev. Na drugo mesto se je uvrstila knjiga Gorica Mateje Gomboc (založba Miš), tretje pa si delita Peš po domačih krajih in popotni dnevniki 1934–1936 Alme M. Karlin (Celjska Mohorjeva družba) in Od imena do spomina Ambroža Kvartiča (Mladinska knjiga). 

Ilustracija tudi kot darilo

Za ljubitelje domače ustvarjalnosti je zagotovo lepo darilo ilustracija. Zato v Vodnikovi domačiji že deveto leto zapored organizirajo decembrski sejem ilustracij, na katerem sodeluje 32 domačih avtoric in avtorjev. Na voljo so njihova originalna dela pa tudi podpisani printi omejenih in neomejenih serij, v okvirjih in brez. Ker prostore v Šiški prenavljajo, Vodnikova domačija gostuje v središču Ljubljane, in sicer na Stritarjevi ulici 7. Sejem, ki bo odprt od 2. do 24. decembra, lahko obiščete od torka do petka med 11. in 20. uro (ob ponedeljkih je zaprt), ob sobotah in nedeljah pa od 10. do 15. ure ali pa nakup opravite na spletni strani sejemilustracije.si. V soboto, 9. decembra, se bodo sodelujoči ilustratorji in ilustratorke družili z obiskovalci.

Za poti brez ovir

Ljudje z različnimi oblikami oviranosti bi s prilagojeno infrastrukturo živeli kakovostnejše, predvsem pa samostojnejše. Zato se vedno več občin vključuje v projekt Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi, ki poteka osmo leto. V 75 občinah že organizirano popisujejo stanje o fizičnih ovirah, dostopnosti javnega prometa, parkirnih mestih, primernosti javnih objektov ter poti in prehodov za pešce, s katerimi imajo težave gibalno ovirani, slepi in slabovidni, gluhi in naglušni ter tudi starejši. Na podlagi zbranih podatkov izdelajo spletne in tiskane karte dostopnosti, občine pa poskušajo čim več ovir odpraviti, na primer z ureditvijo klančin, vgradnjo dvigal v javne ustanove, namestitvijo taktilnih talnih oznak, zvočnih signalov ali reliefnih informacij za tipno zaznavo. Projekt izvaja Geodetski inštitut Slovenije. Podatki so uporabnikom na voljo brezplačno na spletni strani https://www.dostopnost-prostora.si/.

Ukrajinski baletniki spet v Ljubljani 

Ljubitelji plesa se bodo gotovo razveselili novice, da bo Ukrajinski klasični balet manj kot leto dni po prvem nastopu v Ljubljani spet uprizoril balet Labodje jezero. Brezčasna plesna zgodba Petra Iljiča Čajkovskega o ljubezni med princem Siegfriedom in princeso Odette bo na sporedu 4. marca 2024 v Cankarjevem domu. V predstavi, polni strasti in vznemirljivih čustev, v koreografiji znanega umetnika Valeryja P. Kovtuna bo nastopilo 32 plesalcev iz več držav. Vstopnice so že na voljo, čim prej si zagotovite svojo. Še prej, tj. 15. decembra, pa bodo vrhunski ukrajinski baletniki nastopili v Cankarjevem domu z baletom Hrestač. 

Bi radi brali, pa ne morete priti v knjižnico?

Vse več splošnih knjižnic ima na voljo tudi storitev Knjige na dom. Namenjena je starejšim, dolgotrajno bolnim ali invalidnim ljudem, ki težko odidejo z doma, ali tistim, ki so preveč oddaljeni od knjižnice in nimajo prevoza. Če so člani knjižnice, lahko po telefonu ali e-pošti naročijo želene knjige, zvočne knjige, revije, filme ali glasbene zgoščenke. Gradivo jim ob dogovorjenem datumu, običajno enkrat na mesec, brezplačno prinesejo domov knjižničarke, ponekod, na primer v občini Brežice, pa vozniki Zavoda Sopotnik.

Božična bajka v Mozirskem gaju

V Mozirskem gaju so avgustovske poplave naredile veliko škode, a jim je s pomočjo številnih prostovoljcev uspelo očistiti park, popraviti uničeno infrastrukturo ter urediti poškodovane steze in gredice. Tako spet vabijo obiskovalce na Božično bajko Slovenije. Do 7. januarja 2024 bo park obsijan z 1,8 milijona lučkami v mavričnih barvah. Še posebej izstopata Evropski drevored v beli barvi, ki simbolizira mir ter sodelovanje in prijateljstvo, ter Barbie svet v prepoznavni rožnati. Domači obrtniki na stojnicah predstavljajo svojo ponudbo, med sprehodom po lepo urejenih tematskih vrtovih pa boste lahko srečali katerega od zimskih dobrih mož …

A. Ž.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media