Na vprašanja o oskrbi na domu odgovarja delovna terapevtka Petra Boh

Dobro je vedeti | marec '24

AROMATERAPIJA

Bralka se je na nas obrnila z vprašanjem o možnostih uporabe eteričnih olj v terapevtske namene.

Z uporabo naravnih eteričnih olj iz aromatičnih rastlin si lahko odlično pomagamo pri prehladu, kašlju ali težavah s sinusi, saj zelo hitro sprostijo dihalne poti. Ker pa imajo olja različne lastnosti, priporočam posebno previdnost pri otrocih, nosečnicah, starejših in osebah, ki okrevajo po boleznih ali imajo oslabljen imunski sistem.

Obstaja več načinov uporabe. Najlažji način je neposredna inhalacija – odprto stekleničko olja pridržimo blizu obraza in vdihujemo ali pa kanemo eno do dve kapljici na dlan, pomanemo dlani, jih pridržimo pred obrazom in globoko vdihnemo. Ena od možnosti je uporaba difuzorja, v katerega nalijemo vodo in dodamo tri do pet kapljic eteričnega olja. Prižgan naj bo vsako uro 20 minut. Če ga nimamo, si pomagamo z izparilnikom s svečko, vendar pazimo, da je dovolj vode, saj se v nasprotnem primeru le-ta začne močno segrevati, tako pa olje izgubi terapevtske učinke. Lažji način je, da kanemo kapljico ali dve eteričnega olja na mokro brisačo in jo položimo na radiator ali pa kanemo kapljico olja na robček, ki ga imamo ves dan pri sebi in ga po potrebi povonjamo (na primer pred stresno situacijo, pri prehladu). Ali pa preprosto zaparimo kopalnico z vročo vodo in v umivalnik/kad kanemo kapljico eteričnega olja za podporo dihalom.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media