Kultura kratke 

Prosti čas | julij '24

Vrt, posvečen Josipini Turnograjski

Ob 170. obletnici prve slovenske pesnice, pisateljice in skladateljice Josipine Urbančič Turnograjske so v Preddvoru ob gradu Turn, kjer je živela, odprli vrt, posvečen njej. Ustvarjala je v času, ko se je pripovedništvo pri nas šele začelo razvijati, ustvarjalci so bili v glavnem moški, zato je njeno delo toliko pomembnejše, njen preboj na naše literarno prizorišče pa je bil še toliko težji. Kot je pojasnila Mira Delavec Touhami, predsednica Kulturnega društva Josipine Turnograjske, ki se posveča ohranjanju spomina na Josipino, poskušajo popraviti krivice, ki jih je doživela. Izdali so njena zbrana dela tako v izvirniku kot v posodobljeni različici in biografski roman Dehteče spominčice ljubezni, je razkrila avtorica in predsednica društva. Dobro je vedeti, da bodo zelišča in cvetlični del z vrta dostopni obiskovalcem gradu ter stanovalcem tamkajšnjega doma starejših občanov.

NEKAJ POLETNIH KULTURNIH UTRINKOV 

 65. jazz festival Ljubljana

Začel se bo v Križankah z obiskom New Orleansa, zibelke džeza, od koder prihajata prvoligaša dveh generacij Terence Blanchard in Chief Adjuah, prej znan kot Christian Scott. Oba trobentača družijo globoke korenine v tradiciji, ki so se nekje vmes prepletle, a sta njuni ustvarjalni poti tudi različni. Sicer festival poleg tradicije vključuje tudi sodobne džezovske izraze, ki segajo od severnobrazilskega Recifeja prek ameriškega »džezovskega trikotnika« New Orleansa, Chicaga in New Yorka, z obratom do Stockholma, in seveda tudi slovenski džez. Od 10. do 13. julija, večina koncertov bo v Klubu Cankarjevega doma in njihovem parku.

 

60 koncertov na 27 prizoriščih

V okviru festivala Imago Sloveniae in Poletja v stari Ljubljani se bodo zvrstili slovenski in tuji glasbeniki iz 26 držav. Koncertom bo mogoče do 30. avgusta prisluhniti na 27 prizoriščih v več mestih po državi in tudi v zamejstvu. Letošnja novost je čezmejni projekt Prečkanja, povezan z Evropsko prestolnico kulture obeh Goric 2025. V okviru projekta bodo pod umetniškim vodstvom pianista Aleksandra Gadžijeva in v sodelovanju z Glasbeno matico Furlanije - Julijske krajine izvedli mednarodni mojstrski tečaj klavirja in serijo koncertov. Osrednje festivalsko prizorišče v Ljubljani bo Mestni muzej. Iz tujine prihajajo v goste Godalni kvartet Aron, violinistka kazahstanskega rodu Ajma Musahadžajeva, portugalski pianist Bernardo Santon, Salzburški deželni pihalni orkester, prisluhniti bo mogoče tudi nastopom angleškega Komornega zbora Londinium in italijanskega moškega zbora Il Polifonico di Ruda.

Jeseniško poletje vključuje 40 prireditev, s katerimi želijo pritegniti in zabavati tako mlade kot starejše, vključili so zabavne, kulturne, športne, kulinarične in koncertne dogodke. Ob 30. obletnici prijateljstva z nemškim mestom Nagold so odprli Trg prijateljstva na Plavžu, 13. julija pa na Jesenice prihaja slovenska olimpijska bakla kot znak bližajočih se olimpijskih iger.

Na Prešernem poletju v Kranju ponujajo več kot 150 različnih kulturnih, športnih in zabavnih prireditev. Do 10. avgusta bo na ogled 5. festival sodobnega kolaža Kaos, med 17. in 27. avgustom Jazz Kamp Kranj, 21. avgusta se bo začel mednarodni Kranj Foto Fest, ko bodo po mestnih ulicah in v kanjonu Kokre ter galerijah na ogled številne fotografije. Pod imenom Kr' petek je pa vas vabijo vsak petek na Glavni trg, kjer bo sproščeno druženje ob hrani in pijači.

V Velenju bo pestro do 1. septembra, na 40 prizoriščih bo 65 koncertov, veliko sejemskih dogodkov, kulinarična doživetja, več kot 100 filmskih predstav, ki jih bo mogoče gledati na prostem pred domom kulture, ter več zabavnih, turističnih in izobraževalnih dogodkov. Konec poletja bo tradicionalni citrarski festival. Poseben čar bo imela vrsta večjih koncertnih dogodkov na Visti, parku z razgledom na Velenjsko jezero.

Kulturni poletni festival Studenec, ki poteka v drugem največjem pokritem poletnem gledališču pri nas, pripravlja pester nabor koncertnih in gledaliških prireditev. Domača gledališka predstava bo Čevljar baron, pripravljajo veliki koncert, posvečen 140. obletnici Godbe Domžale, s Slovenskim oktetom in Raiven ter več koncertov in drugih gledaliških predstav.

72. Ljubljana Festival ponuja več kot 100 prireditev z več tisoč nastopajočimi, zato le nekaj utrinkov. V Puccinijevem letu bodo prikazali več njegovih oper (Tosca, Trubadur – dirigent maestro Zubin Mehta, La bohème), sredi julija prihaja londonski West End z muzikalom Telesni stražar (narejen po istoimenskem filmskem scenariju), izjemen dogodek bo gostovanje zmagovalca prestižnega mednarodnega tekmovanja P. I. Čajkovskega Mihaila Pletnjova, ki bo nastopil z Budimpeškim koncertnim simfoničnim orkestrom. Kazahstanski plesalci se bodo predstavili s Spartakom, zanimiv bo koncert Simfoničnega orkestra Avditorija Alicante ADDA iz Valencie s triom Emilia Solle, med drugim bodo izvedli dela A. Piazzole, M. de Falle in M. Ravela. Za lep konec festivala pa načrtujejo nastop pianistke Marthe Argerich.

RAZSTAVE

Zgodovina, zapisana v kovancih

so poimenovali razstavo priložnostnih kovancev skozi ustvarjalnost Gorazda Učakarja, ki je predstavnik ljubljanske arhitekturne šole. Z vstopom Slovenije v evropsko monetarno unijo lahko tudi mi izdajamo priložnostne kovance, ki se delijo na spominske in zbirateljske. Izdelani so iz zlata, srebra ali druge kovine. Razlikujejo se le po spominski podobi na nacionalni strani. Z njimi v Evropo pošiljamo našo zgodovino. Od osamosvojitve leta 1991 je Slovenija zaznamovala z njimi že 65 pomembnih dogodkov. Zelo aktualen je spominski kovanec, ki ga je Učakar izdelal ob 200. obletnici ustanovitve Botaničnega vrta, saj je njegov obstoj danes spet aktualna tema. Do 13. septembra si jih lahko ogledate na hodniku Narodnega muzeja.

Fotohiša Pelikan – zanimiva fotografska dediščina

»Josip Pelikan je bil fotografski mojster in sinonim za fotografijo na Celjskem, ki je pribežal iz Idrije po prvi svetovni vojni, da bi se umaknil pred italijansko zasedbo. Tu je kupil hišo z modernim steklenim ateljejem, kjer je živel in delal. Dokumentiral je javno življenje v Celju, postal je temeljni kamen zgodovinskega spomina Celja 20. stoletja,« je povedal direktor Muzeja novejše zgodovine Celja Tonček Kregar in poudaril, da so želeli vse obnoviti kar najbolj avtentično. Na 600 kvadratnih metrih je stalna muzejska postavitev, ki priča o bogatem in ustvarjalnem življenju in delu mojstra fotografa. Obiskovalci si lahko v pritličju ogledajo temnico, retuširnico, mojstrovo tehnično opremo, steklene plošče in originalne fotografije. V nadstropju je stekleni salon z vso pripadajočo opremo, v katerem je ustvarjal s pomočjo naravne svetlobe, v kleti pa galerija Božena – razstavni prostor za prikaz fotografske dediščine in sodobne fotografije. Hiša je odprla vrata za vodene skupinske oglede, a zaradi občutljivosti le za največ deset ljudi hkrati.

Vurnik nekoč in danes (1884–2024)

Na Vurnikovem trgu v Radovljici z razstavo praznujejo 140. obletnico rojstva slovenskega arhitekta, profesorja, inovatorja in umetnika Ivana Vurnika. Zaradi njegovega celostnega vpliva na kasnejši razvoj slovenske arhitekture ga želijo na novo predstaviti širši javnosti. Razstava zajema njegova največja dela, nastala je v sodelovanju s kustosom Muzeja za arhitekturo in oblikovanje dr. Bogom Zupančičem. Na ogled bo do 31. avgusta.

KINO

Film pod zvezdami, ki ga pripravlja Kinodvor v sodelovanju z Ljubljanskim gradom, bo na grajskem dvorišču med 11. julijem in 3. avgustom. Na 24 zaporednih večerih (ob 21.30) bodo prikazali izbor premier in predpremier ter nekaterih najodmevnejših filmov kinematografske sezone. Filmsko poletje na prostem bodo zaključili s tradicionalnim Letnim Kinodvorom na Kongresnem trgu. Od 26. do 29. avgusta bodo vsak večer ob 21. uri brezplačno na ogled štirje vrhunci filmske umetnosti, ki bodo tudi letos posvečeni različnim filmskim obletnicam.

Neva Brun


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media