Vsako zbadanje in trganje še ni revma
Strokovnjaki še niso povsem raziskali vzrokov za nastanek revmatičnih obolenj. Zagotovo pa ne drži, da sta za njihov razvoj kriva mraz in vlaga, res pa je, da imajo bolniki več bolečin in težav ob poslabšanju vremena. Najpogostejše revmatično obolenje je osteoartroza, ki jo ima kar 80 odstotkov ljudi, starejših od 75 let.
Revmatičnim obolenjem poljudno pravimo revma ali revmatizem; izraz izhaja iz latinske besede rheumatismus in pomeni otekati, oteklina, vnetje. Seveda vsako trganje in zbadanje po sklepih, mišicah in hrbtenici ali vsaka oteklina še ne kažejo na revmo, kot so ljudje pogosto prepričani, poudarja prim. Mojca Kos-Golja, dr. med., spec. interne medicine in revmatologije v pokoju, zaslužna predsednica Revmatološke sekcije Slovenskega zdravniškega društva.
-
To nenavadno leto se nepreklicno zaključuje, kar je dobra priložnost za praznovanje. Morda kar s torto? Ali veste, da že s koščkom torte bogatega okusa zadostimo hrepenenju po sladkem?
Pri nas doma sta v tem letu predvsem večji hčerki, najstnici, pokazali neizmerno voljo za kuhanju, še bolj pa za odkrivanje slaščičarskih veščin. Če smo včasih pripravljale samo enostavne torte z nadevom iz stepene sladke smetane in nekaj sadja in za učvrstitev kdaj pa kdaj dodale le nekaj žlic maskarponeja, smo v tem letu pregledovale spletne strani in kuharske knjige, se spopadale z ogromnimi količinami jajc, masla in sladkorja ter čokolade, vse v želji po odkrivanju novih znanj in okusov. Preizkusile smo precej receptov, se poigravale s kremami in torte okraševale s karamelo, čokolado, oreščki.
-
FALA PRIPOROČA
Potrebujemo:
100 g pireja iz buče hokaido
2 čajni žlički soli
770 g bele moke
85 g mleka
1 kocko svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala
70 g sladkorja
3 jajca
180 g kisle smetane
60 g masla
150 g rozin
50 g kandirane limone
jajce za premaz
Bučo pečemo v pečici toliko časa, da se zmehča in izhlapi odvečna voda. Pečeno bučo zmečkamo in ohladimo.
V posodo odmerimo sol, jo prekrijemo z moko in prilijemo mleko, v katerem smo raztopili kvas Fala, dodamo sladkor, jajca in kislo smetano ter bučni pire. Premešamo in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Najprej mešamo počasi, nato vsaj 10 minut pri najvišji hitrosti. Pred koncem vmešamo še rozine in kandirano sadje.
Kaj moramo vedeti o cepivu proti covidu-19?
Svetovna zdravstvena organizacija je v prispevku 30. oktobra odgovorila na ključna vprašanja o cepivih in cepljenju, na katera iščejo odgovore povsod po svetu.
Cepiva, ki bi človeka zaščitilo pred boleznijo covid-19, še ni. Po svetu poteka večje število kliničnih raziskav, ki vključujejo veliko število preiskovancev. Njihove rezultate pričakujemo konec letošnjega leta. Poročilo o učinkovitosti in varnosti cepiva mora posredovati državni organ za cepiva države, kjer je cepivo narejeno. Verodostojnost rezultatov raziskav bo analizirala ekspertna skupina zunanjih strokovnjakov pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije, prav tako pa tudi svetovno svetovalno telo strokovnjakov za varnost cepiv. Cepivo morajo nato odobriti nacionalna strokovna telesa, države morajo dobiti zadostno količino cepiv (gre za milijarde odmerkov cepiv za ves svet) in poskrbeti za njihovo pravilno in hitro distribucijo. Strokovnjaki ocenjujejo, da bi utegnilo varno in učinkovito cepivo priti na trg do poletja 2021.
-
Veliko blišča in vznesenosti prinašajo prazniki ob koncu iztekajočega se leta. Svetlobe, lučk najrazličnejših barv, božične glasbe, vseh vrst vonjev po dobrotah in kuhanem vinu … In če smo v dobri koži, nas lahko to vzdušje preplavi in naredi lahkotne, smo v velikem pričakovanju tega posebnega zaključka leta.
Vsi pa se ne počutimo lahkotnih in polnih življenja. Blišč in glamur ne naredita vseh ljudi lahkotnih ter polnih radosti. Če se ne počutim dobro, če nisem v dobri koži, če imam občutek, da nimam nikogar, s katerim bi delil svojo zgodbo, svoje doživljanje in tudi svojo prisotnost, mi je težko. Takrat so prazniki velika preizkušnja in še posebej naporni. In to ravno zato, ker je naše doživljanje tako zelo drugačno od tega, kar nam kaže okolica. Zelo drugačno od tega, kar se od nas na neki način pričakuje. V bistvu so nam prazniki stresni. V tem primeru stres predstavlja razkorak med tem, kar si želimo, in med tem, kar imamo, oziroma med tem, kar moramo narediti, in med tem, kar se čutimo sposobni narediti, ali med časom, ki ga imamo, in časom, ki ga potrebujemo. Skratka črno-bele situacije so naporne, predstavljajo nam izziv in nas vznemirjajo, izčrpavajo.
-
Glede na velik upad gibalnih sposobnosti pri mladih, kar je letos pokazala nacionalna raziskava na fakulteti za šport, ki so je pod prvotnim imenom Telesnovzgojni karton (danes Športnovzgojni karton) začeli izvajati leta 1981, je skrajni čas, da smo vsi odrasli ob moralnem in etičnem tudi gibalni vzor mlajšim generacijam. Naj nas mlajši vidijo vaditi doma, na dvorišču in med sprehodi. Bodimo zgled in jim poklonimo to koristno in življenjsko pomembno doto. Z zgledom jim poklonimo vse, kar je najboljšega v nas.
-
Pletenine so brezčasne in nepogrešljive v hladnih dneh, lahko jih nosimo v kombinaciji z drugo vrsto oblačil ali pa samostojno. Tokrat bomo podrobneje pogledali ponudbo jopic in telovnikov. Zadnji so ponovno v modi, a na trgovskih policah jih nisem zasledila prav veliko. Morda pa je zdaj pravi čas, da se lotimo izdelave volnenega brezrokavnika in si tako krajšamo dolge zimske večere.
Moške jope se zapenjajo z zadrgo. Če vas rado zebe, vas bo navdušil model, ki je nekoliko debelejši in spleten iz rebrastega pletiva v sivi barvi. Zadrga se odpira tudi od spodaj navzgor, kar je nadvse praktično. Jopa se bo lepo podala k različnim barvnim odtenkom hlač, sploh pa k modnemu rebrastemu žametu.
-
Vsako leto izgubimo mnogo preveč življenj zaradi bolezni srca in ožilja, opozarjajo zdravniki. Opozorila velja jemati resno, predvsem zato, ker lahko sami veliko prispevamo k odpravljanju vzrokov za obolenje. Na primer tako, da preverjamo svojo raven krvnih maščob, zlasti holesterola in trigliceridov, in pazimo, da ne presežejo meje, ki poveča tveganje za zdravje.
Maščobe imajo sicer pomembno vlogo v našem telesu: trigliceridi skladiščijo neporabljene kalorije in organizmu zagotavljajo energijo, holesterol pa telo potrebuje za tvorbo spolnih hormonov, vitamina D in hormonov nadledvične žleze. Prav tako brez holesterola ne moremo proizvajati žolča, ki je nujen za prebavo maščob v hrani in vsrkavanje vitaminov D, E, A in K iz hrane. Povišane ravni trigliceridov in holesterola (zlasti LDL, torej t. i. slabega holesterola) pa so znak kopičenja maščobnih snovi, ki prikrito in dolgoročno uničujejo naš žilni...
-
Kako hitro se lahko vse spremeni, a temeljne vrednote ostanejo. Tako sem razmišljala, ko sem si nadela masko in stopila na kratko krožno pot okrog domovanja, da bi razgibala noge in misli. Nisem srečevala ljudi, le maske, ki so hodile mimo na primerni razdalji. Pa sem pomislila, kako je bilo pretekla leta, ko smo se srečevali in poveselili, tudi za bogato pogrnjeno božično mizo, okrog katere se je zbrala vsa družina, vsi otroci, zeta, snaha in vnuki. Bilo naj nas bi osemnajst, a za letošnji božič bova bržkone sama.
-
Antibiotike jemljimo previdno
Napačna ali nepravilna uporaba antibiotikov lahko povzroči, da postanejo bakterije odporne proti prihodnjim zdravljenjem. Slovenija je po nizki uporabi antibiotikov v zgornji tretjini med evropskimi državami, še vedno pa jih prepogosto predpisujejo starejšim od 65 let. Pogosto jih jemljemo za zdravljenje virusnih okužb, proti katerim antibiotiki niso učinkoviti. Zlasti kronične bolnike, ki jemljejo več zdravil hkrati, zdravniki opozarjajo, naj antibiotike jemljejo premišljeno, strokovno in po navodilih zdravnika. Njihova učinkovitost se namreč zmanjša, če bolnik izpušča posamezne odmerke ali prehitro opusti jemanje zdravila. Neporabljenih tablet ne zavržemo med gospodinjske odpadke, jih ne hranimo za prihodnje obolenje ali jih celo damo drugim osebam, ampak jih odnesemo v lekarno.