Prehrana
-
PREHRANA
Vse čebulnice, čebula, česen, por, drobnjak in čemaž, so hrana, ki preprečuje strjevanje krvi. To so tisočletna ljudska spoznanja o njihovem zdravilnem delovanju. Poudariti je treba, da hrana ni zdravilo zoper strdke, kot jih pozna medicina. Ta se srečuje z akutnim stanjem, ki ga je treba zdraviti z zdravili. Hrana deluje preprečevalno in varovalno, a je tudi v pomoč po medicinskem zdravljenju.
Danes imamo znanstvene potrditve, da čebula in česen ovirata lepljenje trombocitov, raztapljata strdke in onemogočata koagulacijo krvi zaradi mastne hrane. Česen vsebuje ahoen, ki zmanjšuje viskoznost krvi, pospešuje krvni obtok in odstranjuje nezaželene snovi iz krvi. Obe vrsti čebulnic znižujeta raven skupnega holesterola in zvišujeta holesterol HDL. Znižujeta krvni tlak, ker njuna aktivna snov adenozin sprošča gladke mišice krvnih žil, ki se posledično razširijo. Adenozin hkrati ureja srčni ritem.
-
PREHRANA
V mesecu maju se nepreklicno začenja sezona piknikov, in to je krasna priložnost, da smo ustvarjalni tudi v pripravi solat. Naj vas moje ideje navdihnejo za sijajne osvežilne jedi.
Krompirjeva solata z rdečo peso in majonezo
Potrebujemo: 800 g krompirja za solato, 4 trdo kuhana jajca, šopek redkvic, 4 večje kisle kumarice, 2 kuhani rdeči pesi,
za preliv: šopek kopra, 3 filete inčunov ali nekaj filejev sardin iz pločevinke, 4 žlice majoneze, 4 žlice jogurta, sol, poper. Praznične jedi tudi za tiste, ki imajo dietne omejitve
Dobro počutjeapril '25Prehrana
PREHRANA
Urednica revije mi je tokrat postavila težko vprašanje, ali je mogoče pripraviti velikonočne dobrote z manj soli, manj sladkorja in maščobe, nekako v dietni obliki. Temu sem se glasno in odločno uprla. Pa sva hitro našli skupni jezik, da pravzaprav obe misliva enako.
Pred veliko nočjo je že od nekdaj post, kar ne pomeni, da so ljudje stradali, marveč so vnos hrane nekoliko spremenili in svoje telo v nekem pogledu pripravili na bogatejše prehranjevanje. Tradicionalne jedi so vedno nastajale ob sozvočju človekovega počutja, pogleda v naravo in shrambe ter z dostopnostjo do nakupa surovin, ki jih sami niso pridelali.
-
Dobro počutjeapril '25Prehrana
PREHRANA
Takole se dogovorimo: enkrat na teden naj bodo na jedilniku ribe, vsaj v postnem času. In da se jih ne bi prehitro naveličali, vam ponujam dva načina priprave. Za nameček pa še recept z lignji, da bo mera polna. Vsi recepti so prilagojeni pripravi štirih do šestih obrokov.
Postrv iz pečice z zelenjavo
Potrebujemo:3 do 4 cele postrvi
sol, poper, glavico česna
malo olja za peko
pol do enega kozarca belega vina
sezonsko korenasto zelenjavo (korenje, kolerabo, zeleno), cvetačo, koromač, bučo …
šopek timijana (ali suh timijan) Tradicionalne jedi preprečujejo pomladansko utrujenost
Dobro počutjemarec '25Prehrana
ZDRAVA PREHRANA
Narava bo vsak čas ozelenela. Zelena je barva klorofila, ki obarva liste. Če vemo, da nam narava vedno dá, kar tedaj potrebujemo, potem so klorofil in grenčine spomladi kot nalašč za razstrupljanje in čiščenje našega organizma. Najprej ozelenijo divje grenke rastline: regrat, krompirjevka, cikorija, rman, trpotec, beluši, koprive, marjetice, trobentice in druge pomladne cvetlice.
Skupna značilnost vseh grenčin je, da spodbujajo izločanje prebavnih sokov želodca in trebušne slinavke. Poveča se peristaltika ali ritmično gibanje črevesja, a čas delovanja prebavnih sokov se ne skrajša, zato je prebava hrane temeljitejša. Grenčine okrepijo čiščenje telesa vseh strupenih snovi iz jeter in pospešijo izločanje žolča za lažjo prebavo maščob. Uravnajo nastajanje seča, s čimer čistijo ledvice, odplavljajo sečno kislino iz sklepov in preprečujejo protin oziroma putiko. Grenčine tudi čistijo kri ter pomagajo srcu in krvnim žilam. Vse to pa pomaga telesu, da dela s polno močjo in ni nikoli utrujeno.
Najbolj inovativna živila osmih podjetij
Dobro počutjemarec '25Prehrana
ZDRAVA PREHRANA
Inštitut za nutricionistiko je že enajstič zapored podelil nagrade za najbolj inovativna živila leta 2025. To so izdelki, ki imajo ugodno prehransko sestavo, hkrati pa sledijo smernicam trajnostnega razvoja in ohranjanja okolja.
Nagrade so prejeli: Pekarna Spar za čičerikino copatko, Mlinotest za beljakovinske testenine Mlinotest Active Protein Sedani, Bio dobrote za linijo ekoloških mlečnih izdelkov z okusom banane, Spar za solati Champ in Hot Champ ter Nikino bovlo, Pivka Perutninarstvo za piščančjo ter veggie solato Mexicana in BioWay za rastlinsko bolognese omako s korenčkom. Posebno nagrado za inovativnost v skupini slovenskih tradicionalnih jedi je prejela Ekološka kmetija Kukenberger za slane štruklje, posebno nagrado za inovativnost pri lokalni...
-
Dobro počutjemarec '25Prehrana
ZDRAVA PREHRANA
Na pomlad je koristno uživati več fermentiranih mlečnih izdelkov, torej jogurta in predvsem kefirja. Tokrat imam za vas nekaj receptov za jedi z jogurtom in še recept, kako narediti svoj domači jogurt. Naj vam uspe.
Kako naredimo jogurt
Jogurt je fermentirani mlečni izdelek, dobljen z dodatkom mlečnokislinskih bakterij, ki mlečni sladkor (laktozo) pretvorijo v mlečno in druge kisline. Pri tem mlečne beljakovine zakrknejo (koagulirajo), mleku se spremeni okus, izdelek dobi kremasto strukturo in daljši rok trajanja.
Potrebujemo jogurtovo kulturo prijetnega okusa. Te bakterije se ob ugodnih pogojih razbohotijo in številčno prehitijo druge, da dobimo mlečni izdelek, kot nam je všeč. Okus naravnih jogurtov vedno pogojuje vrsta ali več izbranih vrst oziroma natančneje izbrane podvrste mlečnokislinskih bakterij oziroma kombinacije različnih mikroorganizmov, kjer vsak prispeva svoj del okusa. Katera hrana dviguje raven testosterona?
Dobro počutjefebruar '25Prehrana
Veliko govorimo o ženski menopavzi, ki označuje konec rodne dobe. Toda vse več razprav poteka okrog andropavze, ki je nekakšna moška mena. To seveda ni tabu tema, čeprav o njej do zdaj v javnosti niso veliko govorili.
Beseda andropavza je grškega izvora, saj andros pomeni moški, pausis pa konec nečesa. Dobesedno označuje postopen upad moškega spolnega hormona testosterona. Svetovna zdravstvena organizacija potrjuje, da raven moških spolnih hormonov s starostjo postopno upada. V londonskih medicinskih krogih so jo prvič opisali že ob koncu 18. stoletja, a šele v prejšnjem stoletju so jo začeli znanstveno raziskovati.
-
Dobro počutjefebruar '25Prehrana
Rižota, pašta, tortelini, ravioli in lazanja pa še kak biškot za povrh, če se lotimo kuharije po italijansko. Seveda se boste še kako oblizovali. Buon appetito!
Rižota puttanesca
Potrebujemo:
4 stroke česna320 g riža za rižoto
pločevinko paradižnika
približno 1,5 dl vode ali jušne osnove
2 žlici vloženih kaper
2 pločevinki sardin
feferon ali čili po okusu
vsaj 10 črnih oljk
baziliko, poper,
oljčno olje -
Dobro počutjejanuar '25Prehrana
Prehrana
Mišice so pomemben del gibalnega aparata, ki s krčenjem in raztezanjem premikajo telo, opravljajo neko delo. Človek ima več kot 600 mišic, od teh 400 skeletnih. Druge skupine mišic mu omogočajo dihanje, prebavo in bitje srca.
Vsaka mišica je sestavljena iz tudi do deset tisoč elastičnih mišičnih beljakovinskih vlaken. Krčenje in raztezanje nadzoruje živčevje, ne glede na to, ali mišice krčimo zavestno ali ne. Ločimo prečnoprogaste ali skeletne mišice, gladke mišice in srčno mišičnino. Skeletne mišice delujejo v skladu z našo voljo in jih lahko zavestno premikamo. Gladke mišice se krčijo in raztezajo neodvisno od naše volje in zavesti ter skrbijo za delovanje notranjih organov, črevesno peristaltiko, krčenje sečnih poti, uravnavajo premer žil in s tem krvni tlak,...