Prehrana
Hrana kot pomoč pred škodljivim vplivom sonca
Dobro počutjejunij '25Prehrana
PREHRANA
Poletje je pred vrati in na žgoče sonce se moramo pripraviti, saj stara modrost pravi, da sonce daje življenje in ga hkrati uničuje. Koža je največji organ in obrambni plašč našega telesa, ki ga varuje pred zunanjimi vplivi, vdorom škodljivih snovi in sodeluje pri uravnavanju telesne vlage. Skoznjo izločamo odpadne snovi in uravnavamo telesno temperaturo.
Za zaščito pred poletnim soncem je odgovorna predvsem zgornja plast, povrhnjica. V nasprotju s pričakovanji smo manj občutljivi za mraz kot za vročino, saj imamo šestkrat več čutnic za vročino. Pigment v koži je naravna zaščita pred sončnimi žarki. Pod vplivom teh se aminokislina tirozin v koži spremeni v barvni pigment, ki kožo obarva, potemni in jo nekoliko varuje pred opeklinami. Hkrati spodbuja nastajanje imunske zaščite pred okužbami. Prav tako se pod vplivom ultravijoličnih žarkov ergosterin, ki je oblika holesterola, spremeni v vitamin D. To je pozitivni vidik sončenja, saj se povečata napetost in prožnost kože. Pri opeklinah kože, tudi če jih povzroči sonce, pa se pojavijo mehurji, kar pomeni, da je povrhnjica poškodovana in ne more opravljati svoje funkcije. Ker s kožo tudi dihamo, so opekline po veliki površini kože zelo nevarne.
-
Dobro počutjejunij '25Prehrana
PREHRANA
Potovanja so zame imenitna priložnost, da pokusim kulinariko krajev, ki jih obiščem. Letos sem se za prvomajske praznike podala v Budimpešto, da preizkusim svoje brbončice pri okušanju znamenitega golaža in se posladkam z njihovimi očarljivimi tortami. Preizkusite jih še vi.
GOLAŽ
Potrebujemo:
1 kg govedine (priporočam goveji bočnik)
0,5 do 1 kg čebule
približno 5 žlic olja za praženje čebule
brinove jagode, lovor, majaron, sol, poper, sladko papriko, čili po okusu, rožmarin
vsaj kozarec rdečega vina ali malo manj kisa
po želji dodamo nariban korenček in peteršiljevo korenino -
Dobro počutjejunij '25Prehrana
PREHRANA
Marsikateri pri nakupih hrane že uporabljajo brezplačno aplikacijo VešKajJeš. S preprostim klikom na črtno kodo živila se namreč na zaslonu telefona takoj pokažejo podatki o sestavi živila in tako je odločitev o nakupu lažja.
S pomočjo prehranskega semaforja takoj izvemo, kako zdravo je živilo, ali vsebuje sladila in kofein, koliko vsebuje soli, sladkorja, maščob, in druge informacije. Nižje vrednosti hranil so obarvane zeleno, srednje oranžno, visoke pa rdeče, kar je znak, naj tega živila ne uživamo pogosto in čim manj.
-
Ljubitelji tajske, indijske, kitajske ali katere druge azijske hrane in tisti, ki radi preizkušate nove okuse ste ta konec tedna vabljeni v Ljubljano. Na Pogačarjevem trgu bo namreč potekal festival azijske ulične hrane Festivasia.
Festival, ki širi kulinarična obzorja, so prireditev poimenovali organizatorji, ki imajo že dolgoletne izkušnje z Odprto kuhno, ki se ob petkih odvija na istem trgu. Kar 30 restavracij bo pripravljalo kulinarične dobrote z vseh koncev Azije - od korejskega dakgangjunga, praženih rezancev na 101 način, popularnih bao bunsov, sušija, indijskih zavitkov, ramena, curryja, panda cmokov in drugih klasik do premišljenih fuzij slovenskih sestavin z azijskimi začimbami in tehnikami priprave. Poskušali jih boste lahko dva dni: v soboto, 24. maja, od 11. do 21. ure in v nedeljo, 25. maja, od 11. do 20. ure.
-
PREHRANA
Vse čebulnice, čebula, česen, por, drobnjak in čemaž, so hrana, ki preprečuje strjevanje krvi. To so tisočletna ljudska spoznanja o njihovem zdravilnem delovanju. Poudariti je treba, da hrana ni zdravilo zoper strdke, kot jih pozna medicina. Ta se srečuje z akutnim stanjem, ki ga je treba zdraviti z zdravili. Hrana deluje preprečevalno in varovalno, a je tudi v pomoč po medicinskem zdravljenju.
Danes imamo znanstvene potrditve, da čebula in česen ovirata lepljenje trombocitov, raztapljata strdke in onemogočata koagulacijo krvi zaradi mastne hrane. Česen vsebuje ahoen, ki zmanjšuje viskoznost krvi, pospešuje krvni obtok in odstranjuje nezaželene snovi iz krvi. Obe vrsti čebulnic znižujeta raven skupnega holesterola in zvišujeta holesterol HDL. Znižujeta krvni tlak, ker njuna aktivna snov adenozin sprošča gladke mišice krvnih žil, ki se posledično razširijo. Adenozin hkrati ureja srčni ritem.
-
PREHRANA
V mesecu maju se nepreklicno začenja sezona piknikov, in to je krasna priložnost, da smo ustvarjalni tudi v pripravi solat. Naj vas moje ideje navdihnejo za sijajne osvežilne jedi.
Krompirjeva solata z rdečo peso in majonezo
Potrebujemo: 800 g krompirja za solato, 4 trdo kuhana jajca, šopek redkvic, 4 večje kisle kumarice, 2 kuhani rdeči pesi,
za preliv: šopek kopra, 3 filete inčunov ali nekaj filejev sardin iz pločevinke, 4 žlice majoneze, 4 žlice jogurta, sol, poper. Praznične jedi tudi za tiste, ki imajo dietne omejitve
Dobro počutjeapril '25Prehrana
PREHRANA
Urednica revije mi je tokrat postavila težko vprašanje, ali je mogoče pripraviti velikonočne dobrote z manj soli, manj sladkorja in maščobe, nekako v dietni obliki. Temu sem se glasno in odločno uprla. Pa sva hitro našli skupni jezik, da pravzaprav obe misliva enako.
Pred veliko nočjo je že od nekdaj post, kar ne pomeni, da so ljudje stradali, marveč so vnos hrane nekoliko spremenili in svoje telo v nekem pogledu pripravili na bogatejše prehranjevanje. Tradicionalne jedi so vedno nastajale ob sozvočju človekovega počutja, pogleda v naravo in shrambe ter z dostopnostjo do nakupa surovin, ki jih sami niso pridelali.
-
Dobro počutjeapril '25Prehrana
PREHRANA
Takole se dogovorimo: enkrat na teden naj bodo na jedilniku ribe, vsaj v postnem času. In da se jih ne bi prehitro naveličali, vam ponujam dva načina priprave. Za nameček pa še recept z lignji, da bo mera polna. Vsi recepti so prilagojeni pripravi štirih do šestih obrokov.
Postrv iz pečice z zelenjavo
Potrebujemo:3 do 4 cele postrvi
sol, poper, glavico česna
malo olja za peko
pol do enega kozarca belega vina
sezonsko korenasto zelenjavo (korenje, kolerabo, zeleno), cvetačo, koromač, bučo …
šopek timijana (ali suh timijan) Tradicionalne jedi preprečujejo pomladansko utrujenost
Dobro počutjemarec '25Prehrana
ZDRAVA PREHRANA
Narava bo vsak čas ozelenela. Zelena je barva klorofila, ki obarva liste. Če vemo, da nam narava vedno dá, kar tedaj potrebujemo, potem so klorofil in grenčine spomladi kot nalašč za razstrupljanje in čiščenje našega organizma. Najprej ozelenijo divje grenke rastline: regrat, krompirjevka, cikorija, rman, trpotec, beluši, koprive, marjetice, trobentice in druge pomladne cvetlice.
Skupna značilnost vseh grenčin je, da spodbujajo izločanje prebavnih sokov želodca in trebušne slinavke. Poveča se peristaltika ali ritmično gibanje črevesja, a čas delovanja prebavnih sokov se ne skrajša, zato je prebava hrane temeljitejša. Grenčine okrepijo čiščenje telesa vseh strupenih snovi iz jeter in pospešijo izločanje žolča za lažjo prebavo maščob. Uravnajo nastajanje seča, s čimer čistijo ledvice, odplavljajo sečno kislino iz sklepov in preprečujejo protin oziroma putiko. Grenčine tudi čistijo kri ter pomagajo srcu in krvnim žilam. Vse to pa pomaga telesu, da dela s polno močjo in ni nikoli utrujeno.
Najbolj inovativna živila osmih podjetij
Dobro počutjemarec '25Prehrana
ZDRAVA PREHRANA
Inštitut za nutricionistiko je že enajstič zapored podelil nagrade za najbolj inovativna živila leta 2025. To so izdelki, ki imajo ugodno prehransko sestavo, hkrati pa sledijo smernicam trajnostnega razvoja in ohranjanja okolja.
Nagrade so prejeli: Pekarna Spar za čičerikino copatko, Mlinotest za beljakovinske testenine Mlinotest Active Protein Sedani, Bio dobrote za linijo ekoloških mlečnih izdelkov z okusom banane, Spar za solati Champ in Hot Champ ter Nikino bovlo, Pivka Perutninarstvo za piščančjo ter veggie solato Mexicana in BioWay za rastlinsko bolognese omako s korenčkom. Posebno nagrado za inovativnost v skupini slovenskih tradicionalnih jedi je prejela Ekološka kmetija Kukenberger za slane štruklje, posebno nagrado za inovativnost pri lokalni...