Prehrana
Z oranžnimi jedmi preženemo otožnost
Dobro počutjedecember '25Prehrana

Prehrana
Sama z otožnostjo mračnih dni nimam težav. A jo poznam od blizu, ker daje mojega moža. Ko smo jeseni premaknili uro nazaj, se je začelo. Zlasti novembrska turobnost brez sonca je zanj in njemu podobne huda nadloga. Moj mož je štel, za koliko je vsak dan krajši in koliko časa je še do božiča, ko se vesolje obrne in se začnejo dnevi daljšati. Postajal je vse bolj nemiren, brez volje, celo delovna storilnost mu je padla.
Vprašala sem se, zakaj nam je narava dala toliko oranžnih barv in plodov v jeseni, če ne zato, da bi nekako popravila naše počutje v sivih dneh. V hrani mora biti rešitev! Oranžna je barva sonca in ravno pomanjkanje sonca in svetlobe sproža otožnost. Kako nas razveseli sončni žarek, čeprav le za nekaj ur obsije oranžne kakije na drevesih, rumene buče na njivah, koruzo in čebulo, ki spleteni v kite krasijo domove.
Vsak temni kruh še ni polnozrnati
Dobro počutjedecember '25Prehrana
Slovenci zaužijemo približno 20 gramov prehranskih vlaknin dnevno, kar je za deset gramov premalo. Ker je kruh pomemben del naše prehrane, lahko vnos prehranskih vlaknin povečamo tudi z uživanjem polnozrnatega kruha.
Na Inštitutu za nutricionistiko že dalj časa spremljajo predpakirana živila in več kot 3000 je takih z vlakninami, največ jih je med kosmiči, riži in testeninami. Ker marsikateri uživajo kruh vsak dan, večinoma pa je dostopen nepakiran in nima deklaracije, so naredili posebno raziskavo o njegovi sestavi. Vzeli so 178 vzorcev kruha, med njimi 58 polnozrnatih vrst, ki so naprodaj v večjih trgovskih centrih, vključili pa so tudi zelo priljubljene ulične pekarne.
Z magnezijem do prazničnega vzdušja
Dobro počutjedecember '25Prehrana

PREHRANA
Da smo ob pomanjkanju železa utrujeni in pogosto zbolimo in je zaradi pomanjkanja vitamina C vse omenjeno še posebej izrazito, smo že spoznali. Tokrat se pogovorimo o magneziju – če nam ga primanjkuje, je to možen znak za tresavico in drhtenje.
Minerali delujejo v telesu v sorazmerni povezanosti, presežek enega se hitro pokaže v pomanjkanju drugega, seveda pa se še hitreje pokaže niz pomanjkanj, ko katerega minerala primanjkuje zaradi slabe prehrane. To je zelo hitro prav pri magneziju. Sodeluje namreč pri več kot 300 encimskih reakcijah v telesu, posledično je njegov vpliv – pomanjkanje ali presežek – množičen in izjemno velik.
Za martinovo naj zadiši po domačem
Dobro počutjenovember '25Prehrana

Prehrana
Za praznike mora dišati po domačem kruhu, potici, pečenki ... V svoji mladostni zagnanosti, vsevednosti in navdušenju nad vsem novim sprva tega nisem znala ceniti. Kot mnogi moji vrstniki. Taki smo pač bili, otroci nove dobe ...
Pa se je zgodilo, da sem pred prazniki potrkala na vrata samotne kmetije, kakršne so še danes raztrošene po planoti nad našo vasjo. Odprla mi je starejša gospa, daljna sorodnica, ki je pričakovala, da se bodo njeni veliki otroci za praznike vrnili domov iz mesta, kjer so delali. Razveselila se me je, kot da bi bila njena, in me povabila v hišo. Že na vratih je zadišalo po sveže pečenem kruhu. Postavila ga je na mizo, narezala rezino, dve ... in mi ju ponudila. Tedaj sem začutila vso njeno ljubezen, ki jo je zamesila v ta kruh, v kruh ljubezni. In s tresočo roko sem se ga dotaknila in začutila svetost dajanja, ki poveže ljudi med seboj. Od tedaj cenim vse, kar zadiši po domačem.
Vitamin C za energijo in lepo kožo
Dobro počutjenovember '25Prehrana

Prehrana
Če smo prejšnji mesec razmišljali o pomanjkanju železa, zaradi katerega smo lahek plen mikrobov in pogosto pretirano utrujeni, je naravno in povsem razumljivo, da tokrat misli usmerimo na vitamin C. Ta je ključen, da s hrano zaužit mineral železo sploh izkoristimo. Ali lažje, bolje, zanesljivejše.
Vitamine uvrščamo k bistvenim sestavinam hrane, vendar niso uporabni za gradnjo telesa niti kot neposredni dajalci energije. So sestavina encimov in koencimov, ključni so za delovanje mišic, tudi srčne, za prenos snovi, delujejo celo kot antioksidanti. Vitamin C je že tak primer – ob pomanjkanju ni lepe kože, ni energije ter dobrega razpoloženja. Ne gre vseh zdravstvenih stanj pripisati le pomanjkanju vitaminov, človekov organizem je pač zapleten, a velikokrat je pomanjkanje vitaminov poglaviten vzrok. Vitamina C človek ne more ustvariti, medtem ko živali to sposobnost imajo.
Vabljeni na natečaj v peki kruha
Dobro počutjenovember '25Prehrana
Prehrana
Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh, zato vas vabi, da se mu pridružite na natečaju Naj Fala kruh 2025. Do 10. novembra pošljite svoj recept, ime, priimek in naslov/elektronski naslov na fala.sloncek@gmail.com ali na spletni strani www.kruhinpotica.com. Svoje pekovske mojstrovine boste prinesli na pokušino in ocenjevanje, ki bo v soboto, 15. novembra, v Ljubljani.
Strokovna komisija bo izbirala najboljši kruh v treh kategorijah – pšenični ali mešani kruh, inovativni kruh ter fokača ali pogača. Svojega favorita bodo izbrali tudi obiskovalci. Med odločanjem bo potekala delavnica peke z Luko Pangosom in Juretom Pavličem iz oddaje MasterChef. Vsi sodelujoči bodo prejeli lepo darilo, zmagovalci pa še denarno nagrado.
-
Dobro počutjeoktober '25Prehrana

Maščobe so nujne za normalno delovanje telesa in brez njih ni zdravega življenja. So del človekove prehrane že od pračloveka lovca, s čimer je dobil maščobe živalskega izvora, in nabiralca, ki je tako pridobil maščobe rastlinskega izvora. Skupaj z beljakovinami, ogljikovimi hidrati ter vitamini in rudninami so maščobe osnova za uravnoteženo prehranjevanje.
Maščobe imajo življenjsko nujne esencialne maščobne kisline, ki so gradivo celičnih sten. V maščobah so topni vitamini A, D, E in K, hkrati so nujne za izdelavo nekaterih hormonov. Maščobne zaloge varujejo organe pred poškodbami, povečujejo rezerve energije v telesu, so gorivo za delovanje mišic in izboljšujejo okus živil. Velik pomen imajo nenasičene maščobne kisline, zlasti omega-3, ki so nujne za dobro delovanje živčevja, ter omega-6 in omega-9. Maščobe krepijo gibljivost, zavirajo staranje in ščitijo pred mrazom in vročino.
Ne pozabimo na živila, bogata z železom
Dobro počutjeoktober '25Prehrana

PREHRANA
Vsak letni čas nam natrosi raznolik nabor pridelkov, vsak teden skorajda nekaj drugega. Če jih enostavno povežemo še z živili iz shrambe, dobimo jedi skoraj brez števila in z njimi vse to, kar naš organizem potrebuje.
Vedno in povsod zagovarjam pestrost in sezonskost. Ni treba posegati po eksotiki, doma imamo mnogo res odličnih živil, da z njimi zadostimo potrebam po hranilih vsak dan. Čeprav … V prihodnjih mesecih se bom osredotočila na razna hranila, predvsem minerale in vitamine, ki nam jih morda kljub vsemu še primanjkuje.
Hormoni vplivajo na počutje in zdravje
Dobro počutjeseptember '25Prehrana

PREHRANA
Večina ljudi je prepričana, da so hormoni pomembni samo v mladosti, ko povzročajo nenavadno ravnanje in obnašanje mladostnikov. A ni tako! Hormoni so pomembni od rojstva do smrti in za vse, torej ne glede na spol in starost.
Odkrili so jih šele v začetku 20. stoletja in spoznali, da so nekakšni odločevalci našega življenja, saj so neposredno povezani z odzivanjem na dogajanje okrog nas. Oblikujejo čustva in počutje, reagirajo na stres, krepijo imunski sistem in metabolizem, določajo našo spolnost, slo in plodnost, tudi rast, telesni razvoj, spanje in podobno. Pri človeku so odkrili in razvozlali delovanje več kot 50 različnih hormonov, v življenju potrebujemo prav vse. Ciljno so usmerjeni v točno določene organe, a so med seboj povezani in vplivajo drug na drugega. Preveč ali premalo nekega hormona na dolgi rok škoduje telesu. Zato morajo biti v medsebojnem količinskem razmerju in delovati v ravnovesju.
Sladki recepti za konec poletja
Dobro počutjeseptember '25Prehrana

PREHRANA
Ob koncu poletja se posladkajmo s sadnimi sladicami. To je vendar čas sadja, vrtovi so polni sladkih vonjav, ki kar kličejo po tem, da bi si jih privoščili še kako drugače, kot le ugriznili vanje. Uporabite tisto sadje, ki ga imate na voljo, prav v vsaki sladici je namreč možnost zamenjav.
Sadna pita z beljakovo kapo
Potrebujemo za testo:
250 g moke, žličko pecilnega praška
120 g sladkorja, 3 rumenjake
120 g razmehčanega masla, mleko po potrebi
Za oblogo: ribez (ali drugo jagodičje, slive, breskve …), 200 g sladkorja in še 2 žlici za posip sadja, 3 beljake



