Št. 6, junij 2024

  • Vera v ljubezen

    junij '24

    Ni smrt tisto, kar nas loči,
    in življenje ni, kar druži nas.
    So vezi močnejše. Brez pomena
    zanje so razdalje, kraj in čas. Mila Kačič

    Ljubezen ostane tudi, ko človek odide, je poudarjala Manca Košir, ki je bila po upokojitvi aktivna prostovoljka hospica in je ogromno naredila za sprejemanje smrti kot dela življenja. Kot profesorica nas je učila poklica, a obenem tudi za življenje – navduševala nas je za branje in spodbujala h kritičnemu razmišljanju. Prejšnji mesec se je poslovila in za sabo pustila ogromno doto. Posejala je veliko semen dobrega, predvsem pa ljubezni, ki jo je nesebično razdajala, in tako še naprej ostaja z nami.

Kazalo

Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Na vprašanja o oskrbi na domu odgovarja delovna terapevtka Petra Boh

Kongres medicinskih izvedencev Slovenije V Laškem je od 11. do 12. aprila potekal že sedmi Mednarodni kongres medicinskih izvedencev Slovenije, ki smo ga skupaj organizirali Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Združenje izvajalcev zaposlitvene rehabilitacije Slovenije in Thermana Laško.

Na premoženjska in druga pravna vprašanja odgovarja mag. Janez Tekavc

Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Večja disciplina pri plačilu davkov in prispevkov Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) je na aprilski seji razpravljal o poslovanju Finančne uprave RS (Furs) v preteklem letu.

Zahteve in pričakovanja o dolgotrajni oskrbi Po dolgih letih usklajevanj je bil končno vzpostavljen tretji temeljni steber socialne varnosti, poleg pokojninskega in zdravstvenega zavarovanja še sistem dolgotrajne oskrbe (DO) s sprejetjem Zakona o dolgotrajni oskrbi avgusta 2023. Zavarovanje za DO je obvezno, izvaja pa se kot javna služba, izključno v okviru javne mreže.

Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz Naročnica je prišla na svetovanje, ker je ugotovila, da jo je mož prevaral. Opravičil se ji je, vendar ji to ne zadostuje, da bi dogodek pozabila, boli jo predvsem zlorabljeno dolgoletno zaupanje.

Ne bom več nosila na glav′ci vode Na našem dvorišču je še vedno vodnjak, ki mu po domače pravimo štirna. Ni bil vir čiste pitne vode le za nas, ampak tudi za več sosedov, ki so jo vsak dan z vedrom vlekli iz mrzle globine.

Ohranimo spomine na šolo! Imate morda na podstrešju, v kleti ali v škatli v kotu garderobne omare shranjene svoje stare šolske zvezke, učbenike, spričevala, spominsko knjigo, stare drsalke ali še svojo šolsko torbo s pisali in puščico? Ali druge šolske izdelke: risbe, šolska glasila, pa seveda fotografije iz šolskih let? Morda hranite celo še šolska priznanja in zvezke svojih staršev?

Z branjem, križankami in tarokom ohranja vitalnost Veronika Jakopič je izjemno prijetna in čila 90-letnica, ki nas je sprejela na klepet v svoj dom v Izoli in se zelo razveselila šopka vrtnic. »Oh, kako pa ste vedeli, da sem velika ljubiteljica rož,« je bila ganjena in nas v spremstvu radovednega mačkona Maxija povabila v kuhinjo, kjer smo si privoščili kavo.

Sestri povezuje tudi petje Sestri Ivana in Mojca, rojeni v družini Apšner iz Pameč pri Slovenj Gradcu sestavljata duet Gmajnice, znan po prepevanju ljudskih pesmi. Konec aprila sta pripravili prijeten pevsko-kulturni večer tudi v velenjskem društvu upokojencev.

Vas, ki »tiči kakor bel cvet sredi zelenih senožeti« Precej strnjena vas ob cesti Polhov Gradec – Gorenja vas leži na nadmorski višini 639 metrov sredi zakraselega sveta na razvodju potokov Brebovščice in Male vode; oziroma »tiči kakor bel cvet sredi zelenih senožeti« (Ivan Tavčar, V Zali, 1894). Medtem ko so se Lučinčani v preteklosti ukvarjali predvsem z živinorejo in gozdarjenjem, se zdaj večina vaščanov vozi na delo v Škofjo Loko in Ljubljano. Lučine z okrog 180 prebivalci so eno od 73 naselij v občini Gorenja vas – Poljane. »Predstavljajo središčno vas na Lučinskem, zemljepisnem območju, sestavljenem iz krajev, ki spadajo v istoimensko župnijo: Brebovnica, Dolge Njive, Goli Vrh (z zaselkom Suhi Dol), Lučine, Prelesje, Zadobje,« nam je najprej pojasnil 87-letni upokojeni zdravnik, rodoslovec in domoznanec Tone Košir.

Z usnjem se ukvarja že tretja generacija Če vas bo zamikal ogled gradu Borl, ki po desetletjih propadanja spet vabi na ogled obnovljenega dela nekoč priljubljenega letovišča, vas bo ob mostu na desnem bregu Drave v Dolanah pozdravila Hiša usnja Herman. Žal je korona zaprla restavracijo in vplivala tudi na promet edinega družinskega podjetja v Halozah, ki se lahko pohvali s petimi desetletji obstoja. V najboljših časih je dajalo kruh 50 zaposlenim.

Dvanajstkrat preplaval Blejsko jezero Zaposlen je bil v Železarni Ravne, ob tem pa je bil športnik, in to uspešen, od glave do pete. Še zdaj, pri svojih 75. letih, Ivan Urbancl, ki ga v krajih pod obronki Pohorja in Uršlje gore, večinoma poznajo pod imenom Điks, redno sede na kolo, pozimi pa teče na smučeh. »No, bolj hodim na smučeh, ampak vseeno …,« pove z nasmehom na obrazu v Mislinji živeči sogovornik.

Zaljubljen v Slovenijo André Marc Richard Prudent - Toccanier je navdušen igralec golfa, ponosni oče dveh hčera ter ljubeči dedek petim vnukom, trem deklicam in dvema dečkoma. V svoji poklicni karieri je opravljal vodilna mesta na različnih področjih v eni od največjih francoskih bank, Société Générale, ki je imela podružnico tudi v Ljubljani. V Sloveniji je delal in živel pet let. Od lanskega junija je član Nadzornega sveta Nove Ljubljanske banke, d.d., zato se v našo deželo zelo rad vrača.

Pogosto je bila pred časom Gospa Olga Ogrin, ki bo 15. julija praznovala 104. rojstni dan, je znana kot legendarna menedžerka skupine Kameleoni, pa tudi kot predana učiteljica, kot zagovornica in pomočnica ljudem v stiski, kot gospa, ki se je šla vedno » vštric« s časom, pogosto pa je bila pred njim. Njeno življenje je tako zanimivo, da bi napolnila celo nadaljevanko. Noge sicer niso več stabilne, toda njen spomin je odličen, misli jasne in še vedno je vedoželjna in duhovita. Zadnje leto živi v domu starejših v Kopru.

IZBRSKANO IZ SPOMINA

Z razstrupljanjem telesa do boljšega počutja Na čiščenje telesa se običajno spomnimo, ko nas slabo počutje prične opominjati, naj odstranimo strupe, ki so se nabrali v našem organizmu. Predvsem je treba očistiti in okrepiti jetra, ki po kitajski medicini pripadajo toplejšemu času, nato pa je na vrsti že krepitev srca, ki bo najbolj obremenjeno poleti.

Zobni vsadek je samo nadomestek Na prispevek o zobnih vsadkih, ki smo ga objavili v majski Vzajemnosti, smo prejeli odziv prof. dr. Matjaža Rodeta, dr. dent. med. Kot eden prvih strokovnjakov na področju dentalne implantologije v Sloveniji je želel opozoriti na zavajanje pacientov, ki jih lahko zasledimo v medijih.

Pretegovanje v toplih dneh Blagodejno pretegovanje in kroženje iz široke razkoračne stoje iz prejšnje številke nadgrajujemo z intenzivnejšo kombinacijo vaje, ki odlično raztegne celo telo.Sestava je primerna za vse, še posebej jo priporočam slabše gibljivim in tistim, ki težje hodite ali samo sedite. Športnikom in rekreativcem pa naj predstavlja vsakodnevno razbremenjevanje.

Konoplja – rastlina z več sto zdravilnimi učinkovinami Konoplja, ki je bila desetletja prepovedana, se ob sodobnih dognanjih o njenih zdravilnih učinkovinah vrača v uporabo v številne veje medicine. Toda še vedno se je drži stigma, predsodki in zastarele ideološke ovire. Medicinska konoplja je v Sloveniji zakonsko dovoljena že sedem let, vendar zakon še vedno ni v celoti zaživel. Ljudje z različnimi zdravstvenimi težavami pa se s konopljinimi pripravki oskrbujejo na ilegalnem črnem trgu.

Rdeče zapeljivke varujejo zdravje Med ''rdeče zapeljivke'' poleg jagod sodijo tudi češnje in višnje. Rdečo privlačnost jim dajejo antocinadini in druga rdeča barvila, ki kot močni antioksidanti ščitijo plod pred ultravijoličnimi žarki in enako zaščitno vlogo imajo v našem telesu. Primerne so rudi za sladkorne bolnike.

Uspešna pot se je začela z bučnim oljem Danes imamo v trgovinah na voljo veliko izbiro jedilnih olj različnih vrst in proizvajalcev. Razlikujejo se po cenah in tudi po kakovosti. Morda se slednjega premalo zavedamo, saj nas pri nakupu rada premami nizka cena. Pri vodilni slovenski oljarni in edini rafineriji jedilnih rastlinskih olj Gea, poudarjajo, da se je v 120 letih, od kar delujejo, marsikaj spremenilo, vendar kakovost in varnost izdelkov ostajata ključni vrednoti podjetja.

50 let slušnih aparatov v Sloveniji

KRATKE ZDRAVSTVENE

Jedi z gobicami Sama nisem nabiralka gob, ker jih preprosto ne poznam dovolj. Jih pa z veseljem in s strastjo jem, zato so na mojem krožniku pogosto. Pravijo, da je gojenje sila enostavno, pridelek znanih in dobro poznanih gob pa zagotovljen, zato se že nekaj let spogledujem z mislijo, da bi jih gojila sama doma, pa se še nisem opogumila.

Rjave lise na obrazu in rokah Bralka omenja, da imata s soprogom rjave lise po koži obraza in rok. Obenem sprašuje, ali jih je mogoče kako odstraniti.

Za pridobitev vitamina D zadostuje 10 do 15 minut sončenja na dan Sonce je vir življenja. Kljub temu je prekomerno izpostavljanje soncu škodljivo. Žal pa se mnogim še vedno zdi zagorela koža privlačnejša od naravne polti in so prepričani, da je od sonca zagorela koža zdrava …

Magnet za dobre stvari V mnogih knjigah lahko preberemo, kako imamo moč oblikovati in spreminjati tako svoje življenje kot dogodke, ki jih doživljamo zgolj na način, da si iskreno želimo nečesa, pa naj bo toljubezen, denar, zdravje, nove poslovne priložnosti. A kako te stvari pritegniti v svoje življenje?

Ste že pripravljeni na poletje? Ali ste si že vzeli čas in pregledali kopalke, ki jih imate v omari že od lani ali predlani? So še uporabne, dovolj velike in prožne, barva še ni obledela? Če potrebujete nove, boste ravno v tem času na policah trgovin našli največjo izbiro različnih modelov, barv in krojev.

Je večerni čas najprimernejši za vadbo? Da redna dnevna zmerna in živahna aerobna aktivnost izboljšuje srčno presnovne dejavnike tveganja, je splošno znano, ni pa jasno, v katerem dnevnem času je njen učinek najboljši.

S kavno usedlino nad polže in uši Ste vedeli, da kavna usedlina ne ustreza polžem in jih učinkovito odvrača? Hladno kavo redčimo z vodo in škropimo proti ušem. Kavna usedlina je tudi odlično domače gnojilo za vrt in rože, lahko pa jo uporabimo tudi kot zastirko.

Ne kupi, izposodi si ali popravi! Ste tudi vi med tistimi, ki si ob pospravljanju kleti ali podstrešja z začudenjem ogledujejo, kaj vse se je nabralo na policah in v škatlah? In čeprav kakšnega od predmetov niste uporabili že nekaj let, ga vseeno pospravite nazaj, z mislijo, da bo mogoče še prišel kdaj prav …

Poletne težave na vrtu Zaradi neurij z vetrom in točo sadnemu drevju in vrtninam grozijo poškodbe: stolčeni in polomljeni listi, polomljene veje, poškodovani plodovi. Vse to so poleg suše, toplote in vlage idealni pogoji za razvoj bolezni. Kaj lahko storimo?

Na avstrijsko Koroško

Ko se knjige vozijo do bralcev Samo, da ste spet prišli, je eden najpogostejših stavkov, ki jih slišijo potujoči knjižničarji, ko se ustavljajo na postajališčih tudi v najodročnejših krajih. Bibliobus je res posebna knjižnica – na kolesih, deluje v utesnjenem prostoru in omejenih časovnih okvirih, vendar ima vse, kar imajo velike!

Uničimo bramorja Pogosti škodljivec na domačem vrtu je bramor. Precej velika in lačna žuželka, ki hitro uniči naš pridelek. Če se ga hočemo znebiti, je pomembno bramorja uničevati vsako sezono.

Nisem legenda, še vedno ustvarjam Oto. Ni Slovenca, ki ne bi k temu imenu takoj dodal priimka Pestner. Tako kot vemo za Oliverja, Terezo in le malo drugih. Že dolgo je na sceni, veliki vokalist, ki lahko odpoje vse, od klasičnih slovenskih popevk, črnskih duhovnih pesmi, jazza, swinga, šansonov, do narodno-zabavnih in domoljubnih pesmi. Je tudi komponist in aranžer. Radi ga poslušamo kot solista, pa tudi kot člana New Swing Quarteta, Alpskega kvinteta in skupine Pro Anima Singers.Pred kratkim je prejel zlato piščal, nagrado za življenjsko delo, ki mu jo je podelila strokovna glasbena akademija, »ker njegovo delo presega meje merljivega,« so zapisali ob podelitvi.

Švedsko vezenje Švedsko vezenje ali švedsko tkanje je poznano tudi kot huck embroidery, huckaback, imenovano po tkanini, ki se uporablja za to tehniko vezenja. Preprosto površinsko vezenje je poznano še pod drugimi imeni: punto filza, punto jugoslavo, gerstenkorn stickerei.

Okrasni vrt ob počitniški hišici Osamljene lokacije v naravi so sanjsko zatočišče za vse, ki želijo pobegniti od vsakdanjega vrveža. Žal so okrasne rastline prava poslastica za gozdne obiskovalce, predvsem za divjad. Zato izberimo tiste, ki so jim manj privlačne.

KULTURA KRATKE

Ker mi ni vseeno zate

S senčili omilimo vročino  Zunanja senčila na oknih so v poletni vročini zelo dobrodošla in najbolj učinkovitaza ohranjanje primerne temperature v notranjosti stanovanja. Senco pa si iščemo tudi na balkonu, terasi ali na vrtu, povsod tam, kjer bi radi posedeli v hladu in prijetnem sožitju z naravo.

Zaigrali so tudi na Kredarici Ansambel Ekart je svoj najvišji koncert v živo opravil na Triglavu, točneje na Kredarici. Glasbila je godcem tja pripeljal helikopter, z njimi pa je bilo na tem koncertu leta 2000kar 150 planincev. Zatem pa so se sprehodili še na sam vrh in tudi tam zapeli - kaj drugega, kot pesem Po jezeru bliz' Triglava. Tam so bili kar trikrat!

Poletna majčka z naramnicami Prihaja poletje in z njim priljubljene pletene in kvačkane majčke. Letos so še posebej popularne, ker jih pogosto nosi tudi glavna junakinja nove slovenske nadaljevanke Skrito v raju.

Varnost pri uporabi digitalnega bančništva V zadnji rubriki “Male šole digitalizacije” smo se dotaknili področja digitalnega ali e‑bančništva ter naslovili različne stereotipe, povezane z uporabo spletne ali mobilne banke. V tokratnem prispevku pa bomo obravnavali različne vidike varnosti in osnovnih vodil, ki se priporočajo uporabnikom e-bančnih storitev.

Poletje, ujeto v steklu Star pregovor pravi, da ni pomembno le imeti, pomembno je tudi znati. Odsluženim ali nerabljenim rečem nadeti novo podobo, je v svetu vse bolj priljubljen trend. Recikliranje oziroma preoblikovanje je odlična sprostitev za dušo, ki nam in našemu okolju pričara sveže, optimistične zgodbe. Občutek, da smo za skoraj nič denarja ustvarili všečen izdelek, pa je seveda neprecenljiv.

Junija pred petdesetimi leti Vzajemnost letos praznuje 50. obletnico izhajanja, zato vas želimo spomniti, kaj vse se je še dogajalo pred pol stoletja. Nekaj dogodkov iz junija 1974.

Na Tajskem mnogo upokojencev najde drugi dom Po zadnjem pristanku v tajski prestolnici Bangkok sem bil odločen, da si tokrat namesto morskih obal privoščim spoznavanje hladnejšega a še vedno toplega severa. S prvim jutranjim vlakom sem zapuščal kaotično velemesto.Vožnja se je začela nadvse vzpodbudno.

Društvena dejavnost junij

Preveč poudarka dajemo formalnemu izobraževanju  Zoran Jelenc, doktor pedagoških znanosti, psiholog, pedagog in andragog, je prepričan, da v Sloveniji dajemo preveč poudarka formalnemu šolskemu sistemu, premalo pa cenimo drugačne oblike pridobivanja znanja in spretnosti, ki nam pridejo prav v življenju. Kot prvi direktor Andragoškega centra Slovenije (ACS) je pomagal razvijati kulturo učenja. Med drugim je idejni oče Tednov vseživljenjskega učenja, iz katerega so se razvili Festivali učenja.

Najboljša zdravstvena oskrba za zadnje obdobje življenja

Razmišljajmo bolj pozitivno Neoliberalna ideologija starejše sili, da družbene vloge, ki jih izgubijo ob upokojitvi, zamenjajo z novimi, ob tem pa ohranjajo čim boljšo telesno kondicijo in zdrav življenjski slog, se ukvarjajo s prostovoljstvom, prosti čas zapolnijo z raznimi dejavnostmi in neprestano razvijajo veščine, se izobražujejo ter uporabljajo pripomočke za ohranjanje mladostnega videza.

NOVICE OD VSEPOVSOD 

Iskanje rešitev za upočasnitev procesov staranja Znanstveniki že leta iščejo možne ukrepe na upočasnitev staranja. Med drugim so ugotovili, da imajo netopirji protein, ki bi utegnil zavreti te procese.

Bo kdaj vadba predpisana na recept? Zakaj telesna vadba ni sestavni del zdravljenja, če pa raziskave dokazujejo, da je ključni dejavnik za zdravje in kakovostno bivanje starejših? Zakaj nam zdravnik namesto zdravil na recept ne predpiše gibanja? O tem so se spraševali udeleženci posveta o gibalni obravnavi starejših, ki je potekal na fakulteti za šport v Ljubljani.

SVET IN MI                                                                                         

SLIKOVNA UGANKA

Dobra izbira

Spoštljivo nagovarjanje 

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media