Vzajemnost
Vzajemnost
  • Aktualno
  • Dobro je vedeti
  • Zgodbe
  • Dobro počutje
  • Prosti čas
  • Druženje
  • Mali oglasi
  • Arhiv
  • Oglaševanje
  • Nagradne igre
  • Klub
  • Koristne informacije
  • Iskanje
  • Solate za vse okuse

    Dobro počutjemaj '25Prehrana

    PREHRANA

    V mesecu maju se nepreklicno začenja sezona piknikov, in to je krasna priložnost, da smo ustvarjalni tudi v pripravi solat. Naj vas moje ideje navdihnejo za sijajne osvežilne jedi. 

    Krompirjeva solata z rdečo peso in majonezo
    Potrebujemo: 800 g krompirja za solato, 4 trdo kuhana jajca, šopek redkvic, 4 večje kisle kumarice, 2 kuhani rdeči pesi,
    za preliv: šopek kopra, 3 filete inčunov ali nekaj filejev sardin iz pločevinke, 4 žlice majoneze, 4 žlice jogurta, sol, poper.

  • S plavutmi in lovkami 

    Dobro počutjeapril '25Prehrana

    PREHRANA

    Takole se dogovorimo: enkrat na teden naj bodo na jedilniku ribe, vsaj v postnem času. In da se jih ne bi prehitro naveličali, vam ponujam dva načina priprave. Za nameček pa še recept z lignji, da bo mera polna. Vsi recepti so prilagojeni pripravi štirih do šestih obrokov.

    Postrv iz pečice z zelenjavo


    Potrebujemo:

    3 do 4 cele postrvi
    sol, poper, glavico česna
    malo olja za peko
    pol do enega kozarca belega vina
    sezonsko korenasto zelenjavo (korenje, kolerabo, zeleno), cvetačo, koromač, bučo …
    šopek timijana (ali suh timijan)

  • Kuhamo z jogurtom

    Dobro počutjemarec '25Prehrana

    ZDRAVA PREHRANA

    Na pomlad je koristno uživati več fermentiranih mlečnih izdelkov, torej jogurta in predvsem kefirja. Tokrat imam za vas nekaj receptov za jedi z jogurtom in še recept, kako narediti svoj domači jogurt. Naj vam uspe.

    Kako naredimo jogurt

    Jogurt je fermentirani mlečni izdelek, dobljen z dodatkom mlečnokislinskih bakterij, ki mlečni sladkor (laktozo) pretvorijo v mlečno in druge kisline. Pri tem mlečne beljakovine zakrknejo (koagulirajo), mleku se spremeni okus, izdelek dobi kremasto strukturo in daljši rok trajanja.
    Potrebujemo jogurtovo kulturo prijetnega okusa. Te bakterije se ob ugodnih pogojih razbohotijo in številčno prehitijo druge, da dobimo mlečni izdelek, kot nam je všeč. Okus naravnih jogurtov vedno pogojuje vrsta ali več izbranih vrst oziroma natančneje izbrane podvrste mlečnokislinskih bakterij oziroma kombinacije različnih mikroorganizmov, kjer vsak prispeva svoj del okusa.

  • Kuhamo po italijansko

    Dobro počutjefebruar '25Prehrana

    Rižota, pašta, tortelini, ravioli in lazanja pa še kak biškot za povrh, če se lotimo kuharije po italijansko. Seveda se boste še kako oblizovali. Buon appetito!

    Rižota puttanesca

    Potrebujemo:
    4 stroke česna

    320 g riža za rižoto
    pločevinko paradižnika
    približno 1,5 dl vode ali jušne osnove
    2 žlici vloženih kaper
    2 pločevinki sardin
    feferon ali čili po okusu
    vsaj 10 črnih oljk
    baziliko, poper, 
    oljčno olje

  • Kuhamo po skandinavsko

    Dobro počutjejanuar '25Prehrana

    Prehrana 

    Ni treba prav daleč, za silo je namreč dovolj, da si privoščimo obrok v znani veliki trgovini, pa si že oblizujemo prste, kot če bi bili nekje v severnih deželah. Za kaj več je sicer res treba vklopiti pečico in štedilnik, si zavezati predpasnik in zavihati rokave, pa se kuharska zabava lahko začne.

    Mesne kroglice iz pečice

    Potrebujemo:

    100 g drobtin, 3 dl mleka
    2 čebuli, malo maščobe za peko
    1,5 kg mletega mesa
    žličko muškatnega oreščka, 3 žličke soli, pol žličke mletega popra

  • Kuhamo po primorsko

    Dobro počutjedecember '24Prehrana

    Prehrana

    Tokrat vas peljem v kuhinjo svoje none, ki je živela le kilometer stran od meje z Italijo. Seveda je kuhala veliko rižot in mnogo pašte, a bolj kot to sem si njeno kuhinjo zapomnila po uporabi pridelkov z domačega vrta. Veliko je bilo tudi fig, kakijev, kure pri sosedih so dale precej jajc, predvsem pa se je vrtna sezona vedno začela prej in končala mnogo kasneje kot kje drugje. Iz otroštva se spomnim velikih vreč motovilca, radiča in špinače, ki smo jih bili deležni v Ljubljani. Preprosta kuhinja, pa vedno tako polna okusa in ljubezni, naj tekne tudi vam.

  • Kuhamo po francosko

    Dobro počutjenovember '24Prehrana

    Prehrana 

    Ni napak, če poskusimo skuhati kdaj kaj drugačnega, da pokukamo tudi v druge kuhinje, prej je vznemirljivo. Tokrat si privoščimo jedi po francosko. Naj vas navdušijo okusi in oblike, ki so posebnost francoske kulinarike.

    Quiche ali slana pita z brokolijem

    Potrebujemo:

    za testo: 250 g moke, 125 g masla, ščep soli, jajce, 1 do 2 žlici hladne vode po potrebi

    za nadev:

    srednje velik brokoli
    50 do 100 g poltrdega sira
    3 jajca, 2 dl sladke smetane
    muškatni orešček, sol, poper
    po želji kot dodatek 100 g slanine in strok česna (nekaj vejic drobnjaka, pora ...)

  • Kuhamo po nemško

    Dobro počutjeoktober '24Prehrana

    Prehrana

     Tokrat skočimo proti severu in skupaj preizkusimo recepte za jedi, ki jih pripravljajo na Nemškem.

    Pri nas na primer nismo poznali leče, v zadnjem desetletju pa jo z veseljem in vedno bolj uvrščamo na jedilnike. Na Bavarskem jo radi pripravljajo kot glavno jed, za prilogo pa ponudijo špecle oziroma vlivance. Najbolj okusni so, če jih še malo popečemo na maslu, da se nekoliko osušijo in zapečejo. Glede jabolčne pite pa … večna klasika v vseh krajih, po tem receptu je imenitna.

    Domači špecli

  • Buče vseh vrst

    Dobro počutjeseptember '24Prehrana

    Prehrana 

    Poleg klasične juhe naj vam jesenske dni popestrijo še drugi recepti za jedi z bučkami in bučami.

    Ali ste vedeli, da bolj ko ima buča trdo lupino, bolj je obstojna, kar pomeni, da jo bomo v hladni kleti lahko imeli vsaj do januarja, morda celo do pomladi. Dlje se ohranijo tiste buče, ki smo jim pustili daljši pecelj, ki se na soncu proti koncu poletja lepo zasuši in prepreči vdor mikroorganizmov v meso. Še nekaj uporabnih nasvetov:

    - Buče shranimo posamezno, med seboj naj se čim manj ali sploh nič ne dotikajo. Najbolje, da jih shranimo v plastične mrežaste zabojčke, ki so vsaj deset centimetrov dvignjeni od tal. Vsekakor jih pogosto pregledamo in odstranimo vse tiste, ki jih čas že načenja.

  • Ste za en krasen piknik?

    Dobro počutjejulij '24Prehrana

    Prehrana

    Priprava piknika je ležerno opravilo, dokler izbiramo le datum in preverjamo vremensko napoved. Ko pa se lotimo natančnejših priprav, se marsikdaj zalomi. Koliko tega in onega, koliko mesa, kruha in zelenjave naj nabavimo, da bo zagotovo dovolj in še malo več za vsak primer. Kaj ponuditi zraven?

    Tokrat kupček koristnih nasvetov iz prve roke.

    O količinah mesa

    Ohlapno pravilo je, da vzamemo 300 gramov mesa na odraslo osebo. Če je meso glavna ponudba na pikniku, ga vzamemo celo 400 gramov, saj marsikdo mimogrede zmaže en večji zrezek ali tri povprečno velike čevapčiče več. Sir za žar nadomesti meso, tega količinsko enakovredno upoštevamo.

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 13
  • Naročite se

    01 530 78 44

    Arhiv PDF

    Št. 5, maj 2025

    Št. 5, maj 2025

    Prelistajte izvleček

    Pozdrav iz uredništva

    Včasih je treba biti tudi malo korajžen Predlog reforme pokojninske in invalidskega sistema, ki so ga v začetku aprila podpisali socialni partnerji zagotovo ni idealen, vendar tudi ni slab, meni...

    Različne možnosti zdravljenja raka prostate Rak prostate je najpogostejši rak pri moških v Sloveniji in zahodnem svetu. Pri nas živi več kot sedemnajst tisoč moškihs to diagnozo, vsako leto jih na novo zboli...

    Zdravilna moč čebulnic Vse čebulnice, čebula, česen, por, drobnjak in čemaž, so hrana, ki preprečuje strjevanje krvi. To so tisočletna ljudska spoznanja o njihovem zdravilnem delovanju.

  • ZDUS

    Seniorske novice

  • Poglejte tudi

    Fotogalerije

    Odnos do starejših je ogledalo družbe1. oktober 2024 Včeraj se je v Cankarjevem domu...

    Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe13. junij 2024 Četrti Dnevi medgeneracijskega...

    Tokrat je Vzajemnost preplavila Neum10. junij 2024 Od 2. do 5. junija je potekalo...

    Razigrano, pisano in veselo29. september 2023

    Starejši niso breme družbe28. september 2023

  • Klub ugodnosti

    Ponudniki ugodnosti »

    Član kluba Vzajemnost je vsak naročnik revije, ki dobi kartico s svojim imenom in naročniško številko.
    Več »

  • Najbolj brano

    Kaj podariti ostarelim staršem za rojstni dan

    Starost, ji znamo prisluhniti?

    Kdaj je ugodnejša upokojitev - letos ali prihodnje leto?

    Zdravnik mora biti bolnikov zagovornik

    Adria nam je dala krila

    Kuhamo po nemško

    Kvačkana želvica

    Moji ostareli starši se spreminjajo

© 2025

Zavod Vzajemnost
p. p. 134
1001 Ljubljana

urednistvo@vzajemnost.si
01 530 78 42

Naročniki lahko prenesete PDF celotne revije

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih

▲ Na vrh straniDomovKlub ugodnostiO nasOglaševanjePogoji rabe, zasebnost in piškotkiPravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih in nastavitve piškotkov