-
PREHRANA
V mesecu maju se nepreklicno začenja sezona piknikov, in to je krasna priložnost, da smo ustvarjalni tudi v pripravi solat. Naj vas moje ideje navdihnejo za sijajne osvežilne jedi.
Krompirjeva solata z rdečo peso in majonezo
Potrebujemo: 800 g krompirja za solato, 4 trdo kuhana jajca, šopek redkvic, 4 večje kisle kumarice, 2 kuhani rdeči pesi,
za preliv: šopek kopra, 3 filete inčunov ali nekaj filejev sardin iz pločevinke, 4 žlice majoneze, 4 žlice jogurta, sol, poper. -
Dobro počutjeapril '25Prehrana
PREHRANA
Takole se dogovorimo: enkrat na teden naj bodo na jedilniku ribe, vsaj v postnem času. In da se jih ne bi prehitro naveličali, vam ponujam dva načina priprave. Za nameček pa še recept z lignji, da bo mera polna. Vsi recepti so prilagojeni pripravi štirih do šestih obrokov.
Postrv iz pečice z zelenjavo
Potrebujemo:3 do 4 cele postrvi
sol, poper, glavico česna
malo olja za peko
pol do enega kozarca belega vina
sezonsko korenasto zelenjavo (korenje, kolerabo, zeleno), cvetačo, koromač, bučo …
šopek timijana (ali suh timijan) -
Dobro počutjemarec '25Prehrana
ZDRAVA PREHRANA
Na pomlad je koristno uživati več fermentiranih mlečnih izdelkov, torej jogurta in predvsem kefirja. Tokrat imam za vas nekaj receptov za jedi z jogurtom in še recept, kako narediti svoj domači jogurt. Naj vam uspe.
Kako naredimo jogurt
Jogurt je fermentirani mlečni izdelek, dobljen z dodatkom mlečnokislinskih bakterij, ki mlečni sladkor (laktozo) pretvorijo v mlečno in druge kisline. Pri tem mlečne beljakovine zakrknejo (koagulirajo), mleku se spremeni okus, izdelek dobi kremasto strukturo in daljši rok trajanja.
Potrebujemo jogurtovo kulturo prijetnega okusa. Te bakterije se ob ugodnih pogojih razbohotijo in številčno prehitijo druge, da dobimo mlečni izdelek, kot nam je všeč. Okus naravnih jogurtov vedno pogojuje vrsta ali več izbranih vrst oziroma natančneje izbrane podvrste mlečnokislinskih bakterij oziroma kombinacije različnih mikroorganizmov, kjer vsak prispeva svoj del okusa. -
Dobro počutjefebruar '25Prehrana
Rižota, pašta, tortelini, ravioli in lazanja pa še kak biškot za povrh, če se lotimo kuharije po italijansko. Seveda se boste še kako oblizovali. Buon appetito!
Rižota puttanesca
Potrebujemo:
4 stroke česna320 g riža za rižoto
pločevinko paradižnika
približno 1,5 dl vode ali jušne osnove
2 žlici vloženih kaper
2 pločevinki sardin
feferon ali čili po okusu
vsaj 10 črnih oljk
baziliko, poper,
oljčno olje -
Dobro počutjejanuar '25Prehrana
Prehrana
Ni treba prav daleč, za silo je namreč dovolj, da si privoščimo obrok v znani veliki trgovini, pa si že oblizujemo prste, kot če bi bili nekje v severnih deželah. Za kaj več je sicer res treba vklopiti pečico in štedilnik, si zavezati predpasnik in zavihati rokave, pa se kuharska zabava lahko začne.
Mesne kroglice iz pečice
Potrebujemo:
100 g drobtin, 3 dl mleka
2 čebuli, malo maščobe za peko
1,5 kg mletega mesa
žličko muškatnega oreščka, 3 žličke soli, pol žličke mletega popra -
Dobro počutjedecember '24Prehrana
Prehrana
Tokrat vas peljem v kuhinjo svoje none, ki je živela le kilometer stran od meje z Italijo. Seveda je kuhala veliko rižot in mnogo pašte, a bolj kot to sem si njeno kuhinjo zapomnila po uporabi pridelkov z domačega vrta. Veliko je bilo tudi fig, kakijev, kure pri sosedih so dale precej jajc, predvsem pa se je vrtna sezona vedno začela prej in končala mnogo kasneje kot kje drugje. Iz otroštva se spomnim velikih vreč motovilca, radiča in špinače, ki smo jih bili deležni v Ljubljani. Preprosta kuhinja, pa vedno tako polna okusa in ljubezni, naj tekne tudi vam.
-
Dobro počutjenovember '24Prehrana
Prehrana
Ni napak, če poskusimo skuhati kdaj kaj drugačnega, da pokukamo tudi v druge kuhinje, prej je vznemirljivo. Tokrat si privoščimo jedi po francosko. Naj vas navdušijo okusi in oblike, ki so posebnost francoske kulinarike.
Quiche ali slana pita z brokolijem
Potrebujemo:
za testo: 250 g moke, 125 g masla, ščep soli, jajce, 1 do 2 žlici hladne vode po potrebi
za nadev:
srednje velik brokoli
50 do 100 g poltrdega sira
3 jajca, 2 dl sladke smetane
muškatni orešček, sol, poper
po želji kot dodatek 100 g slanine in strok česna (nekaj vejic drobnjaka, pora ...) -
Dobro počutjeoktober '24Prehrana
Prehrana
Tokrat skočimo proti severu in skupaj preizkusimo recepte za jedi, ki jih pripravljajo na Nemškem.
Pri nas na primer nismo poznali leče, v zadnjem desetletju pa jo z veseljem in vedno bolj uvrščamo na jedilnike. Na Bavarskem jo radi pripravljajo kot glavno jed, za prilogo pa ponudijo špecle oziroma vlivance. Najbolj okusni so, če jih še malo popečemo na maslu, da se nekoliko osušijo in zapečejo. Glede jabolčne pite pa … večna klasika v vseh krajih, po tem receptu je imenitna.
Domači špecli
-
Dobro počutjeseptember '24Prehrana
Prehrana
Poleg klasične juhe naj vam jesenske dni popestrijo še drugi recepti za jedi z bučkami in bučami.
Ali ste vedeli, da bolj ko ima buča trdo lupino, bolj je obstojna, kar pomeni, da jo bomo v hladni kleti lahko imeli vsaj do januarja, morda celo do pomladi. Dlje se ohranijo tiste buče, ki smo jim pustili daljši pecelj, ki se na soncu proti koncu poletja lepo zasuši in prepreči vdor mikroorganizmov v meso. Še nekaj uporabnih nasvetov:
- Buče shranimo posamezno, med seboj naj se čim manj ali sploh nič ne dotikajo. Najbolje, da jih shranimo v plastične mrežaste zabojčke, ki so vsaj deset centimetrov dvignjeni od tal. Vsekakor jih pogosto pregledamo in odstranimo vse tiste, ki jih čas že načenja.
-
Dobro počutjejulij '24Prehrana
Prehrana
Priprava piknika je ležerno opravilo, dokler izbiramo le datum in preverjamo vremensko napoved. Ko pa se lotimo natančnejših priprav, se marsikdaj zalomi. Koliko tega in onega, koliko mesa, kruha in zelenjave naj nabavimo, da bo zagotovo dovolj in še malo več za vsak primer. Kaj ponuditi zraven?
Tokrat kupček koristnih nasvetov iz prve roke.
O količinah mesa
Ohlapno pravilo je, da vzamemo 300 gramov mesa na odraslo osebo. Če je meso glavna ponudba na pikniku, ga vzamemo celo 400 gramov, saj marsikdo mimogrede zmaže en večji zrezek ali tri povprečno velike čevapčiče več. Sir za žar nadomesti meso, tega količinsko enakovredno upoštevamo.