Vzajemnost
Vzajemnost
  • Aktualno
  • Dobro je vedeti
  • Zgodbe
  • Dobro počutje
  • Prosti čas
  • Druženje
  • Mali oglasi
  • Arhiv
  • Oglaševanje
  • Nagradne igre
  • Klub
  • Koristne informacije
  • Iskanje
  • Vitamin C za energijo in lepo kožo

    Dobro počutjenovember '25Prehrana

    Prehrana 

    Če smo prejšnji mesec razmišljali o pomanjkanju železa, zaradi katerega smo lahek plen mikrobov in pogosto pretirano utrujeni, je naravno in povsem razumljivo, da tokrat misli usmerimo na vitamin C. Ta je ključen, da s hrano zaužit mineral železo sploh izkoristimo. Ali lažje, bolje, zanesljivejše.

    Vitamine uvrščamo k bistvenim sestavinam hrane, vendar niso uporabni za gradnjo telesa niti kot neposredni dajalci energije. So sestavina encimov in koencimov, ključni so za delovanje mišic, tudi srčne, za prenos snovi, delujejo celo kot antioksidanti. Vitamin C je že tak primer – ob pomanjkanju ni lepe kože, ni energije ter dobrega razpoloženja. Ne gre vseh zdravstvenih stanj pripisati le pomanjkanju vitaminov, človekov organizem je pač zapleten, a velikokrat je pomanjkanje vitaminov poglaviten vzrok. Vitamina C človek ne more ustvariti, medtem ko živali to sposobnost imajo.

  • Ne pozabimo na živila, bogata z železom

    Dobro počutjeoktober '25Prehrana

    PREHRANA

    Vsak letni čas nam natrosi raznolik nabor pridelkov, vsak teden skorajda nekaj drugega. Če jih enostavno povežemo še z živili iz shrambe, dobimo jedi skoraj brez števila in z njimi vse to, kar naš organizem potrebuje.

    Vedno in povsod zagovarjam pestrost in sezonskost. Ni treba posegati po eksotiki, doma imamo mnogo res odličnih živil, da z njimi zadostimo potrebam po hranilih vsak dan. Čeprav … V prihodnjih mesecih se bom osredotočila na razna hranila, predvsem minerale in vitamine, ki nam jih morda kljub vsemu še primanjkuje.

  • Sladki recepti za konec poletja

    Dobro počutjeseptember '25Prehrana

    PREHRANA

    Ob koncu poletja se posladkajmo s sadnimi sladicami. To je vendar čas sadja, vrtovi so polni sladkih vonjav, ki kar kličejo po tem, da bi si jih privoščili še kako drugače, kot le ugriznili vanje. Uporabite tisto sadje, ki ga imate na voljo, prav v vsaki sladici je namreč možnost zamenjav.

    Sadna pita z beljakovo kapo 

    Potrebujemo za testo:

    250 g moke, žličko pecilnega praška
    120 g sladkorja, 3 rumenjake
    120 g razmehčanega masla, mleko po potrebi
    Za oblogo: ribez (ali drugo jagodičje, slive, breskve …), 200 g sladkorja in še 2 žlici za posip sadja, 3 beljake

  • Poletna druženja

    Dobro počutjejulij '25Prehrana

    PREHRANA

    Ko se poletje zares začne in nas prijetno topli popoldnevi in večeri zvabijo v prijeten hlad dreves pod lučke in vetrič, je čas za krasna druženja. Vonj borovcev, limon, mete in sivke polni naše nosnice, tem pa sami dodamo še vonj po česnu, baziliki, ribah.

    Ni treba prav daleč, poletje je sijajno oživiti na tak način tudi na domačem vrtu. Lahke večerje, solate in seveda prigrizki so odlični, ko želimo biti družabni. Tudi sladic na druženju ne bomo preskočili. Ste torej za en imeniten tiramisu? Klasičen in vedno izvrsten, pripravimo ga brez pečice in dan vnaprej, da se dodobra ohladi. Naj vam te ideje pomagajo pri pripravi imenitnih poletnih pogostitev.

  • Kuhamo po madžarsko

    Dobro počutjejunij '25Prehrana

    PREHRANA

    Potovanja so zame imenitna priložnost, da pokusim kulinariko krajev, ki jih obiščem. Letos sem se za prvomajske praznike podala v Budimpešto, da preizkusim svoje brbončice pri okušanju znamenitega golaža in se posladkam z njihovimi očarljivimi tortami. Preizkusite jih še vi.

    GOLAŽ
    Potrebujemo:
    1 kg govedine (priporočam goveji bočnik)
    0,5 do 1 kg čebule
    približno 5 žlic olja za praženje čebule
    brinove jagode, lovor, majaron, sol, poper, sladko papriko, čili po okusu, rožmarin
    vsaj kozarec rdečega vina ali malo manj kisa
    po želji dodamo nariban korenček in peteršiljevo korenino

  • Solate za vse okuse

    Dobro počutjemaj '25Prehrana

    PREHRANA

    V mesecu maju se nepreklicno začenja sezona piknikov, in to je krasna priložnost, da smo ustvarjalni tudi v pripravi solat. Naj vas moje ideje navdihnejo za sijajne osvežilne jedi. 

    Krompirjeva solata z rdečo peso in majonezo
    Potrebujemo: 800 g krompirja za solato, 4 trdo kuhana jajca, šopek redkvic, 4 večje kisle kumarice, 2 kuhani rdeči pesi,
    za preliv: šopek kopra, 3 filete inčunov ali nekaj filejev sardin iz pločevinke, 4 žlice majoneze, 4 žlice jogurta, sol, poper.

  • S plavutmi in lovkami 

    Dobro počutjeapril '25Prehrana

    PREHRANA

    Takole se dogovorimo: enkrat na teden naj bodo na jedilniku ribe, vsaj v postnem času. In da se jih ne bi prehitro naveličali, vam ponujam dva načina priprave. Za nameček pa še recept z lignji, da bo mera polna. Vsi recepti so prilagojeni pripravi štirih do šestih obrokov.

    Postrv iz pečice z zelenjavo


    Potrebujemo:

    3 do 4 cele postrvi
    sol, poper, glavico česna
    malo olja za peko
    pol do enega kozarca belega vina
    sezonsko korenasto zelenjavo (korenje, kolerabo, zeleno), cvetačo, koromač, bučo …
    šopek timijana (ali suh timijan)

  • Kuhamo z jogurtom

    Dobro počutjemarec '25Prehrana

    ZDRAVA PREHRANA

    Na pomlad je koristno uživati več fermentiranih mlečnih izdelkov, torej jogurta in predvsem kefirja. Tokrat imam za vas nekaj receptov za jedi z jogurtom in še recept, kako narediti svoj domači jogurt. Naj vam uspe.

    Kako naredimo jogurt

    Jogurt je fermentirani mlečni izdelek, dobljen z dodatkom mlečnokislinskih bakterij, ki mlečni sladkor (laktozo) pretvorijo v mlečno in druge kisline. Pri tem mlečne beljakovine zakrknejo (koagulirajo), mleku se spremeni okus, izdelek dobi kremasto strukturo in daljši rok trajanja.
    Potrebujemo jogurtovo kulturo prijetnega okusa. Te bakterije se ob ugodnih pogojih razbohotijo in številčno prehitijo druge, da dobimo mlečni izdelek, kot nam je všeč. Okus naravnih jogurtov vedno pogojuje vrsta ali več izbranih vrst oziroma natančneje izbrane podvrste mlečnokislinskih bakterij oziroma kombinacije različnih mikroorganizmov, kjer vsak prispeva svoj del okusa.

  • Kuhamo po italijansko

    Dobro počutjefebruar '25Prehrana

    Rižota, pašta, tortelini, ravioli in lazanja pa še kak biškot za povrh, če se lotimo kuharije po italijansko. Seveda se boste še kako oblizovali. Buon appetito!

    Rižota puttanesca

    Potrebujemo:
    4 stroke česna

    320 g riža za rižoto
    pločevinko paradižnika
    približno 1,5 dl vode ali jušne osnove
    2 žlici vloženih kaper
    2 pločevinki sardin
    feferon ali čili po okusu
    vsaj 10 črnih oljk
    baziliko, poper, 
    oljčno olje

  • Kuhamo po skandinavsko

    Dobro počutjejanuar '25Prehrana

    Prehrana 

    Ni treba prav daleč, za silo je namreč dovolj, da si privoščimo obrok v znani veliki trgovini, pa si že oblizujemo prste, kot če bi bili nekje v severnih deželah. Za kaj več je sicer res treba vklopiti pečico in štedilnik, si zavezati predpasnik in zavihati rokave, pa se kuharska zabava lahko začne.

    Mesne kroglice iz pečice

    Potrebujemo:

    100 g drobtin, 3 dl mleka
    2 čebuli, malo maščobe za peko
    1,5 kg mletega mesa
    žličko muškatnega oreščka, 3 žličke soli, pol žličke mletega popra

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 14
  • Naročite se

    01 530 78 44

    Arhiv PDF

    Št. 11, november 2025

    Št. 11, november 2025

    Prelistajte izvleček

    Pozdrav iz uredništva

    Hospic je prostor za žive Sočutje, solidarnost, spoštovanje, strpnost, sodelovanje, strokovnost, enakopravnost in enake možnosti za vse so vrednote, ki jih že tri desetletja zagovarjajo v...

    Cepljenje lahko prepreči zaplete Še ne dolgo nazaj, v začetku 20. stoletja so ljudje v povprečju umirali pri petdesetih. Ob koncu 20. in začetku 21. stoletja pa se življenjska doba hitro daljša.

    Za martinovo naj zadiši po domačem Za praznike mora dišati po domačem kruhu, potici, po pečenki... V moji mladostni zagnanosti, vsevednosti in navdušenju nad vsem novim sprva tega nisem znala ceni.

  • ZDUS

    Seniorske novice

  • Poglejte tudi

    Fotogalerije

    Letošnje leto prelomno za starejše1. oktober 2025 Kaj narediti, da bo Slovenija...

    Bralci Vzajemnosti so letos preplavili Krk16. junij 2025 Spomini na letošnje že 19....

    Odnos do starejših je ogledalo družbe1. oktober 2024 Včeraj se je v Cankarjevem domu...

    Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe13. junij 2024 Četrti Dnevi medgeneracijskega...

    Tokrat je Vzajemnost preplavila Neum10. junij 2024 Od 2. do 5. junija je potekalo...

  • Klub ugodnosti

    Ponudniki ugodnosti »

    Član kluba Vzajemnost je vsak naročnik revije, ki dobi kartico s svojim imenom in naročniško številko.
    Več »

  • Najbolj brano

    Kaj podariti ostarelim staršem za rojstni dan

    Starost, ji znamo prisluhniti?

    Zdravnik mora biti bolnikov zagovornik

    Lovili smo ravnotežje med pravičnostjo in solidarnostjo

    Kuhamo po nemško

    Kvačkana želvica

    Moji ostareli starši se spreminjajo

    Za ljubitelje zelišč, zdrave kulinarike in dobrega počutja

© 2025

Zavod Vzajemnost
p. p. 134
1001 Ljubljana

urednistvo@vzajemnost.si
01 530 78 42

Naročniki lahko prenesete PDF celotne revije

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih

▲ Na vrh straniDomovKlub ugodnostiO nasOglaševanjePogoji rabe, zasebnost in piškotkiPravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih in nastavitve piškotkov