-
Ajdovi krapi s skuto in proseno kašo
Za testo potrebujemo: 400 g ajdove moke 5 – 6 dl kropa pol žličke soli malo ostre pšenične moke Za nadev potrebujemo: 200 g skute 1 - 2 jajci 1 - 2 žlice kisle ali sladke smetane 100 g prosene kaše 2 ščepca soli po potrebi žlico drobtin zabela: ocvirki, maslene drobtine, kisla smetana Priprava: Ajdovo moko presejemo v skledo. Vodo v loncu solimo in zavremo, nato moko s kropom poparimo. Dodamo le toliko vode, da je mogoče zamesiti testo; upoštevamo, da kaj več (bele) moke ne bomo dodali. Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.
Bazilika, dobra misel in majaron
Tri začimbe, ki se razumejo s paradižnikom - kolikor ga je še ostalo na vrtu. Bazilik poznamo več vrst in podvrst, celo take z rdečkastimi listi, vse pa imajo zelo podoben vonj. Dobra misel je lepo slovensko ime za zelišče, ki ga največkrat uporabljamo posušenega, bolj pa ga poznamo pod tujim imenom origano. Po ljudskem verovanju šop navadne dobre misli v hiši odganja zle duhove, čarovnice in uroke. Vejico navadne dobre misli so ponekod dekleta pripela fantom, ki so odhajali v vojsko, in jih tako pospremile „z dobrimi mislimi“ -...