Prehrana
Slovenskega oljčnega olja je vse manj
Dobro počutjeapril '24Ljudje Prehrana
Prehrana
Oljkarji v slovenski Istri ne pomnijo tako slabe letine oljčnega olja, kot jih je doletela preteklo jesen. Napadi agresivne oljčne muhe v kombinaciji z veliko količino dežja in tudi napačna odločitev o prepoznem obiranju oljk nekaterih kmetov so določenim povsem prekrižali načrte. Ponekod so celo ostali brez pridelka ali pa ni bil primeren za stiskanje v oljarni. Posledično je tudi količina oljčnega olja bistveno manjša, nekateri pa ga sploh nimajo.
»Ne pomaga prav veliko, a vedeti moramo, da so imeli enake težave oljkarji po vsej Evropi. Od Španije na zahodu do Grčije na vzhodu in vsi vmes,« pravi Elvin Klobas, predsednik Društva oljkarjev slovenske Istre (DOSI). »Če smo pred dvajsetimi leti oljke obirali v bundah in rokavicah, ker je bilo tako mrzlo, zdaj to počnemo v kratkih rokavih in nam je vroče. Vse se spreminja in se dogaja veliko hitreje kot nekoč. Temu primerno bo treba prilagoditi navade in nekatere od teh opustiti. Nujno bo treba premakniti obiranje v zgodnejše obdobje, če bomo želeli imeti kaj od pridelka,« je jasen Klobas.
Poli, mladostna petdesetletnica
Dobro počutjeapril '24Prehrana
Prehrana
Ko je ekipa zaposlenih tehnologov in razvojnikov v Perutnini Ptuj leta 1974 sestavila recepturo za prvo piščančjo posebno klobaso Poli, ni nihče niti v sanjah pomislil, da bo postala njihova najbolj prepoznavna blagovna znamka. Od takrat je doživela več prelomnic, a z nostalgičnimi spomini in nenehnimi pomlajevalnimi izzivi osvaja generacije doma in po svetu.
Ime klobase, ki je kasneje postala salama, izhaja iz latinske besede za domačo kokoš Pullus domesticus. Odločili so se za ime Poli, ker ima beseda puli pri nas seveda drugi pomen. Do leta 2000 je bila le eden od njihovih številnih izdelkov, nato pa so se v Perutnini resno lotili razvoja in trženja salame Poli, ki je kazala velike potenciale. Osnovni cilj ob prvi prelomnici po četrt stoletja letošnje slavljenke je bil, da mora postati boljša in drugačna od drugih podobnih salam.
-
Ljudje Zdravje Oskrba Pravni nasvet Ročna dela Razvedrilo Prehrana Zgodovina Starejši Gibanje Vrt Pokojnine Kultura Medgeneracijsko Potovanja Dom Moda
Posadite vsaj eno medovito rastlino
Čebelarska zveza Slovenije vabi društva, družine in posameznike, da se pridružite projektu Dan sajenja medovitih rastlin, ki bo potekal v soboto, 23. marca. Letošnje osrednje sporočilo je: »Osončimo« Slovenijo z najmanj 2 milijona »sončkov« v obliki sončnic. Leto 2024 naj bo leto, ko vsak Slovenec posadi eno sončnico, s tem pa omogočimo 2 milijona cvetov za dragocene čebele in ostale opraševalce.
Med najbolj medovite spadajo še bazilika, kozmeja ali metuljčki, limonski ožep, facelija, med trajnicami pa izstopajo spominčica, avbrecija in šmarnica. Te rastline nudijo neprecenljive vire hrane za čebele in ostale opraševalce. Na vrtovih in v balkonskih koritih seveda lahko posadite številne druge cvetoče rastline ter tako čebelam in drugim opraševalcem priskrbite nove vire hrane. Ne pozabite, kar 70 odstotkov pridelane hrane na svetu je odvisne od opraševalcev.
-
Dobro počutjemarec '24Prehrana
Prehrana
Praznične jedi so tako posebne, da takrat vsi zamižimo vsaj na eno oko in si jih brez večjega odrekanja večinoma vsi radi privoščimo. Zato tokrat z veseljem zapišem le voščilo.
Naj vam v teh (pred)prazničnih dneh uspe vse, kar si boste zamislili. Naj vam ne nagajata kvašeno testo ne pečica, naj jajčne lupine med kuhanjem pirhov ne popokajo in se vsekakor obarvajo nadvse barvito in bleščeče. Naj za vašo obloženo mizo sedijo vsi tisti, ki so vam ljubi, in naj vam ostane ravno prav prazničnih dobrot, da si z njimi popestrite jedilnik še v naslednjih dneh. Vse to vam srčno želim, predvsem pa veliko veselja pri sukanju po kuhinji.
-
Dobro počutjemarec '24Prehrana
Prehrana
Inštitut za nutricionistiko že deseto leto podeljuje nagrade podjetjem, ki predstavljajo živila z ugodno prehransko vrednostjo. Ugotavljajo, da se zmanjšujeta količina sladkorjev v mlečnih izdelkih ter vsebnost soli in prehranskih vlaknin v kruhu, več živil pa vsebuje stročnice, zlasti čičeriko in lečo.
Priznanja za najbolj inovativna živila, ki so se v zadnjem letu pojavila na trgu, so prejeli: linija brezalkoholnih pijač Dana Mineral brez sladkorja in sladil, Sparov jesenski kruh (z dodatkom kostanjevega pireja in moke iz grozdnih pečk), Kmečka pekarna Janje Metličar za linijo testenin iz črne soje Poljka, linija jogurtov v lončku Ego iz Ljubljanskih mlekarn, kefir Krepki suhec z dodanimi beljakovinami Mlekarne Krepko, burek s čičerikino kremo, ki sta ga skupaj zasnovala Pekarna Pečjak in Grashka, enolončnica s čičeriko Ete Kamnik, namaz lečin tatar Argeta družbe Atlantic Droga Kolinska in prosena kaša z jabolki iz Mercatorja IP. Posebno nagrado za inovativnost pri izboljševanju sestave živil sta prejeli podjetji Don Don in Lidl za proteinski kruh brez kvasa, s semeni in z izredno malo količino soli, nagrado s področja trajnosti pa podjetje Bevo za rastlinska »rebrca« Juicy Marbles.
-
Dobro počutjemarec '24Prehrana
Prehrana
S približevanjem velike noči prihajajo v ospredje jajca in vprašanja, ki se v zvezi z njimi porajajo. Danes si ne delamo več toliko skrbi kot pred desetletji, ko so se bali, da so jajca kriva za holesterol, ki je bil velik bavbav med ljudmi.
Ob besedi jajce venomer pomislim na lepe trenutke svoje mladosti, ko smo šli na obisk k stari mami na Križno Goro. Čokolade in tortic ni imela, pač pa veliko jato kokoši, ki so se pasle na travniku okrog hiše in nosile sveža jajca. Deset jajc ali več je razžvrkljala, še prej krepko podkurila v kmečkem štedilniku, in jih vlila v vročo ponev med ocvirke, da je glasno zacvrčalo in precej naraslo. Vsakemu izmed otrok je odrezala še velik kos črnega kruha in dodala še jabolko. Pojedli smo z velikim užitkom. To je bil zdrav in popoln obrok. Da imajo jajca holesterol, se stari mami in nam še sanjalo ni. Znanstvene raziskave v zadnjih desetletjih zavračajo nekdanje bojazni o holesterolu. Zato zdravniki, ki svoje znanje dopolnjujejo, jajc ne »preganjajo« več. Kot celota so jajca kokoši, ki so se prosto pasla, popoln izdelek narave.
Korenovke prečiščujejo in pomlajujejo
Dobro počutjefebruar '24Prehrana
Prehrana
V zimskem času se manj gibamo in rekreiramo, a smo kljub temu bolj izpostavljeni onesnaženemu okolju, več je smoga in v naše telo zaide več težkih kovin in drugih strupenih snovi ... Večja je tudi potreba po prečiščenju telesa. Tu nam je v pomoč helatoterapija.
Ime je dobila iz grške besede khelato, ki pomeni zagrabiti. S to metodo zagrabimo presežne strupene težke kovine (svinec, nikelj, baker, živo srebro, aluminij, železo, kadmij in arzen) in jih odstranimo iz telesa. S helatoterapijo lahko odstranimo tudi kalcijeve usedline, ki se skupaj z oksidiranim holesterolom kopičijo na stenah žil in povzročajo aterosklerozo. Molekule težkih kovin so največkrat pozitivno naelektrene, medtem ko imajo helato snovi negativni naboj in se lahko vežejo s kovinami. Nastane tretja snov, ki jo telo z urinom izloči iz telesa.
Inovativna živila za leto 2024
Inštitut za nutricionistiko je tudi letos podelil nagrade za inovativnost podjetjem, ki predstavljajo živila z ugodnejšo hranilno sestavo in ugodnim vplivom na okolje. Ob 10. obletnici projekta so prvič podelili še nagrade Inovacija desetletja.
Kot je povedala doc. dr. Anita Kušar z inštituta, je od 104 predlogov nekaj več kot 60 odstotkov izdelkov doseglo kriterij za ugodno prehransko sestavo, nato pa so izbrali 11 živil, ki so v svojih kategorijah najbolj izstopala. Prehranske strokovnjake veseli, da se zmanjšuje količina sladkorjev med mlečnimi izdelki in vsebnost soli ter prehranske vlaknine pri kruhih, kar nekaj podjetij pa je v živilske izdelke vključilo stročnice, zlasti čičeriko in lečo. Podjetja lahko uporabljajo znaka »Inovacija leta« tako pri označevanju kot oglaševanju nagrajenih živil.
-
Dobro počutjefebruar '24Prehrana
Prehrana
Med je sladek, to drži kot pribito. Na srečo med poleg običajne saharoze vsebuje še druge sladkorje in res pester izbor mineralov, celo vitaminov in nekaj aminokislin, da ga lahko označimo kot zdravo naravno sladilo.
Bilo bi preveč preprosto, če bi zmogli povsod bele kristalčke saharoze nadomestiti z medom, a žal to ni vedno mogoče. V biskvitnem testu to nikakor ni priporočljivo, tudi v piškotnem ne, vsaj ne brez vnaprejšnjega premisleka. Med v testu deluje kot tekočina, zato velja previdnost tudi pri umešanem testu za kolače. Se pa odlično obnese kot premaz za piščanca za res karamelno skorjico, ki je neverjetno harmoničnega okusa, prav tako je odličen za obogatitev okusov v sladko-kislih sadnih omakah. Nekateri si z medom sladkajo celo kavo, a bolj od vsega ga je smiselno uživati kar takega, kot je, da izkoristimo vse, kar nam ponuja – na kruhu z maslom ali kar na žlico.