Vzajemnost
Vzajemnost
  • Aktualno
  • Dobro je vedeti
  • Zgodbe
  • Dobro počutje
  • Prosti čas
  • Druženje
  • Mali oglasi
  • Arhiv
  • Oglaševanje
  • Nagradne igre
  • Klub
  • Koristne informacije
  • Iskanje
  • Zakaj je Taja žalostna?

    Prosti časmaj '23

    Z mojega okna

    Prebrala je, da bi znanstveniki radi ustavili razvoj umetne inteligence. Zastrigla je z ušesi. Kajti tale babica se je od nekdaj zanimala za čudne, nenavadne in skrivnostne reči in rada je imela znanstveno fantastiko. Ne sanj o tehniki, kajti že od Verna je vedela, da bo človek naredil vse stroje, ki si jih bo zamislil. 

    Če bi se za hip vrnil na zemljo njen pradedek, ne bi mogel verjeti, v kakšnem svetu živimo. Vsi ti stroji, ki vsepovsod delajo namesto človeka. Grejejo in hladijo, perejo in pomivajo, vozijo po zemlji, pod vodo in po zraku, prenašajo glas, sliko in znanje vsega človeštva kar v majhno škatlico, ki jo drži v roki že vsak otrok … In znanstvena fantastika je kot pogled v jutrišnji dan.

  • Prihaja podokničar!

    Prosti časmaj '23

    Dobre stare viže

    Franc Pestotnik je že v rosni mladosti sanjal, kako bo nastopal na odru, bil igralec, kako bo ljudi nasmejal ali jih popeljal za uro ali dve v sanjski svet. A mu je oče večkrat rekel, naj najprej pride do kruha, potem pa bo lahko še »afne guncal«. Nastopati je začel že kot otrok. Tedaj so živeli v kulturnem domu na Duplici pri Kamniku, bil je hišnikov otrok in je užival, ko so mestna gledališča gostovala pri njih na podeželju.

    Zelo rad je opazoval igralce, ki so se pripravljali na nastope. Kasneje je študiral na ljubljanski fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo, a ker je hitro prišel do poslov in denarja, diplome še vedno ni prejel. Oder ga je vedno mikal in tako ga je pot pripeljala v ljubljansko Šentjakobsko gledališče, kjer je preživel kar nekaj let in se srečeval s pravim nastopanjem na odru. To pa ga je popeljalo v svet, kjer je še danes.

  • KULTURA KRATKE

    Prosti časmaj '23

    Praznovanje 70. obletnice Mestnega muzeja Idrija

    Poleg nje zaznamujejo še 60. obletnico upravljanja Partizanske bolnice Franja ter 45. obletnico ustanovitve oddelka muzeja v Cerknem. »Začetki mestnega muzeja, ki ga je januarja 1953 ustanovil tedanji Ljudski odbor občine Idrija, so tesno povezani z obnovo in predstavitvijo dediščine idrijskega rudnika živega srebra, njegova vsebinska zasnova pa je bila že od začetkov bistveno širša in je poleg rudarstva vključevala tudi področja geologije, zgodovine, narodnoosvobodilnega boja in etnografije na Idrijskem in Cerkljanskem, skozi sedem desetletij pa se je njegova razvejana dejavnost le še širila,« je pojasnil direktor muzeja Miha Kosmač. Maja bodo na idrijskem Mestnem trgu postavili urbano razstavo o delovanju muzeja, ki bo gostovala še v Cerknem in Pivki.

  • Odporne sorte vrtnic, ki cvetijo celo poletje

    Prosti časmaj '23

    Vrt in dom

    Odporne sorte vrtnic so zelo priljubljene na številnih vrtovih. To velja še posebej za mnogocvetne vrtnice, ki jih sadimo tudi ob vrtnih poteh ali pred vhod. Številne med njimi so prejele mednarodne nagrade in znak za odpornost.

    Odporne sorte vrtnic z oznako ADR (Allgemeine Deutsche Rosenneuheitenprüfung) so prestale enega najzahtevnejših testov na svetu. Testiranje za pridobitev oznake ADR, ki velja za simbol zdravih in lepih vrtnic, traja tri leta, vrtnice testirajo na 11 različnih lokacijah v Nemčiji. Zmagovalke so samo tiste, ki so odporne proti boleznim, zimskemu mrazu in drugim vremenskim razmeram, poleg tega pa imajo lep videz, rast in množico prikupnih cvetov. Prav take vrtnice pa si želi vsak vrtičkar. Cena za vrtnice z oznako ADR bo zagotovo poplačana, saj jih ne bodo »uničile« bolezni. Mnogocvetnice dosežejo višino do 80 centimetrov in širino 50 centimetrov, krasijo jih tudi očarljivi cvetovi. Najlepši učinek na vrtni gredi dosežemo, če sadimo štiri mnogocvetnice na kvadratni meter. 

  • Cepljenje živali ščiti pred boleznimi

    Prosti časmaj '23

     Živali cepimo, da bi jih zaščitili pred določenimi boleznimi. S tem želimo doseči čim večjo odpornost proti tem boleznim v celotni pasji ali mačji populaciji.

    Veterinarji upoštevajo protokol in smernice cepljenj, ki jih določa svetovno združenje veterinarjev za male živali.  Pri nas je zakonsko obvezno prvo cepljenje proti steklini za vse pse med 12. in 16. tednom starosti. Drugo in tretje cepljenje ponovimo v presledku 12 mesecev od predhodnega. Nato pa živali cepimo na vsaka tri leta oziroma po navodilih proizvajalca cepiva. Steklina se prenaša z ugrizom stekle živali, prek sline ali dotikanja rane stekle živali. Mačke cepimo samo v primeru potovanja čez državno mejo, in sicer vsako leto, če redno potujejo. 

  • Omilimo škodo zaradi nizkih temperatur

    Prosti časmaj '23

    Vrt in dom

    Muhasto aprilsko vreme se letos ni izneverilo in tudi temperature ne, saj je bilo v povprečju kar za dve stopinji hladneje v primerjavi s preteklimi leti. Kaj je treba storiti, saj rast rastlin počasi že zamuja?

    Nizke aprilske temperature so naredile kar nekaj škode na nasadih sibirskih borovnic, breskev, marelic, češenj, saj so trajale dalj časa. Na vetrovnih legah je veter temperature še znižal za dve do tri stopinje. Ponekod je bilo celo minus pet stopinj. Prava škoda zaradi pozebe se bo šele pokazala s povečano razredčenostjo krošenj dreves in grmičevja.

  • Pomladna ruta

    Prosti časmaj '23

    Lahko bombažno ruto lahko nosimo v toplejših mesecih, ko nam je volna pretopla. Ob hladnih večerih nas prijetno pogreje čez rame, lahko si jo zavežemo tudi čez kopalke, ko se odpravimo na pijačo na plaži.

    Potrebujemo: 200 g bombažne preje dolžine približno 900 m, kvačko številka 4.

    Navodilo:

    Naredimo eno nitno petljo ali 6 verižnih, ki jih sklenemo v krog.

    Za preskok v prvo vrsto naredimo 3 verižne petlje, sledi 5 šibičnih petelj, 2 verižni in še 6 šibičnih petelj. Obrnemo in spet začnemo vrsto s 3 verižnimi petljami. V prvo petljo naredimo 2 šibični petlji, potem pa v vsako iz prejšnje vrste po eno šibično. Na vogalu rute, kjer smo v prejšnji vrsti naredili 2 verižni petlji, naredimo 2 šibični, 2 verižni in še 2 šibični petlji. Nadaljujemo z eno šibično v vsako iz prejšnje vrste in zaključimo s 3 šibičnimi v zadnjo petljo prejšnje vrste. Tretjo vrsto delamo kot drugo, samo več petelj bo, ker se nam v vsaki vrsti poveča število za 8 petelj (glej shemo).

  • Opatija in otok Krk

    Prosti časmaj '23

    GREMO NA IZLET

    V soboto, 17. junija 2023                                                                   

    Vstopna mesta: Ljubljana, Celje, Maribor

    Odhod avtobusa ob 6.30 z Dolgega mosta v Ljubljani. V primeru zadostnega števila prijavljenih tudi odhod iz Celja in Maribora (doplačilo). Podali se bomo proti jadranski obali in se najprej ustavili v Opatiji, ki jo imenujejo tudi jadranska Nica. Pot bomo nadaljevali proti Reki in naprej na otok Krk. Prečkali bomo Krški most in se ustavili v mestu Krk. Ogledali si bomo trg Kamplin, mestno katedralo Kaštel, Velo placo, Decumana … Potem se bomo odpeljali do Vrbnika, najstarejše naselbine na otoku, ki dominira na strmem hribu 48 metrov nad morjem in je obdana z vinogradi in prelepim pogledom na Kvarnerski zaliv. Sprehodili se bomo tudi skozi »Klančič«, najožjo ulico na svetu, do ene izmed konob, kjer si bomo privoščili pozno kosilo s tipičnimi kvarnerskimi jedmi. Domov se bomo vrnili v večernih urah.

  • Kulinarične skušnjave v senci srednjeveških stolpov

    Prosti časapril '23

    Reportaža

    Ob omembi Bologne, prestolnice italijanske dežele Emilije - Romanje, sem vedno pomislil na tovarno svetovno znanih motociklov Ducati ter na špagete po bolonjsko. A že ob prvem obisku so mi domačini z nasmehom pojasnili, da znamenita jed sploh ne izvira iz Bologne. So pa še kako navdušeni nad dobro hrano in ni čudno, da mesto slovi kot kulinarična prestolnica tega dela Italije.

    Obiskal sem največji agro-kulinarični tematski park na svetu –FICO Eataly World. Deluje kot nekakšen velikanski razstaviščni prostor, v katerem se vrstijo restavracije, prodajalne s hrano in kuharskimi pripomočki, vinoteke pa tudi degustacijski kotički, v katerih predstavljajo pridelavo in predelavo različnih italijanskih specialitet – od sirov, mesnin, testenin, začimb, kruha pa do odličnih vin. Organizirajo tudi tečaje, na katerih se lahko seznanite s pripravo kave, sladoleda, testenin in še česa.

  • Mirtoviški potok pri Kolpi

    Prosti časapril '23

    Reportaža

    Porečje zgornje Kolpe spada v deželo Petra Klepca, ki ga imajo domačini za mitološkega junaka. To pravljično lepo območje je zaradi svoje odmaknjenosti še vedno zelo prvinsko in nekateri predeli so še skoraj nedotaknjeni.

    Geološko gledano sta dolini zgornje Kolpe in Čabranke vrezani v manj odporne permske kamnine, nad njima so strmi, ponekod celo prepadni robovi visokih dinarskih planot. Osrednji del Kolpe se vije pretežno skozi kanjon, kjer prevladujejo apnenci.

    Spodnji del reke obrobi Belo krajino po znameniti soteski, ki spada v Krajinski park Kolpa. Kolpa je naša mejna reka s Hrvaško, kjer tudi izvira (Risnjak v Gorskem kotarju). Gre za močan kraški izvir vokliškega tipa, ki je globok skoraj 80 metrov in malce spominja na Divje jezero pri Idriji. Pri kraju Osilnica se ji pridruži reka Čabranka. Kolpa je dolga 292 kilometrov, pot si utira skozi kanjone ter se na koncu po mirni ravnini pridruži reki Savi pri Sisku. Njeno porečje zavzema kar 10.032 kvadratnih metrov površine. Ima dežno-snežni vodni režim, običajno je najnižji v avgustu in septembru. Reka Kolpa je v zgornjem delu dokaj hitra, zato njena temperatura tudi v poletnem času običajno ne preseže 20 stopinj Celzija. Reka je poznana po tem, da je čista in bogata z vodnimi živalmi.

  • 1
  • …
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • …
  • 254
  • Naročite se

    01 530 78 44

    Arhiv PDF

    Št. 11, november 2025

    Št. 11, november 2025

    Prelistajte izvleček

    Pozdrav iz uredništva

    Hospic je prostor za žive Sočutje, solidarnost, spoštovanje, strpnost, sodelovanje, strokovnost, enakopravnost in enake možnosti za vse so vrednote, ki jih že tri desetletja zagovarjajo v...

    Cepljenje lahko prepreči zaplete Še ne dolgo nazaj, v začetku 20. stoletja so ljudje v povprečju umirali pri petdesetih. Ob koncu 20. in začetku 21. stoletja pa se življenjska doba hitro daljša.

    Za martinovo naj zadiši po domačem Za praznike mora dišati po domačem kruhu, potici, po pečenki... V moji mladostni zagnanosti, vsevednosti in navdušenju nad vsem novim sprva tega nisem znala ceni.

  • ZDUS

    Seniorske novice

  • Poglejte tudi

    Fotogalerije

    Letošnje leto prelomno za starejše1. oktober 2025 Kaj narediti, da bo Slovenija...

    Bralci Vzajemnosti so letos preplavili Krk16. junij 2025 Spomini na letošnje že 19....

    Odnos do starejših je ogledalo družbe1. oktober 2024 Včeraj se je v Cankarjevem domu...

    Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe13. junij 2024 Četrti Dnevi medgeneracijskega...

    Tokrat je Vzajemnost preplavila Neum10. junij 2024 Od 2. do 5. junija je potekalo...

  • Klub ugodnosti

    Ponudniki ugodnosti »

    Član kluba Vzajemnost je vsak naročnik revije, ki dobi kartico s svojim imenom in naročniško številko.
    Več »

  • Najbolj brano

    Kaj podariti ostarelim staršem za rojstni dan

    Starost, ji znamo prisluhniti?

    Zdravnik mora biti bolnikov zagovornik

    Lovili smo ravnotežje med pravičnostjo in solidarnostjo

    Kuhamo po nemško

    Kvačkana želvica

    Moji ostareli starši se spreminjajo

    Za ljubitelje zelišč, zdrave kulinarike in dobrega počutja

© 2025

Zavod Vzajemnost
p. p. 134
1001 Ljubljana

urednistvo@vzajemnost.si
01 530 78 42

Naročniki lahko prenesete PDF celotne revije

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih

▲ Na vrh straniDomovKlub ugodnostiO nasOglaševanjePogoji rabe, zasebnost in piškotkiPravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih in nastavitve piškotkov