-
NASVET MESECA:
Laktozna intoleranca je presnovna motnja zaradi pomanjkanje encima laktaza. Če ga je količinsko premalo, nepopolno prebavljamo mlečni sladkor - laktozo. Bolezen - razen v redkih primerov - ni nevarna, a ima vrsto zoprnih simptomov, ki zahtevajo omejitve pri izbiri hrane.
Velika večina otrok takoj po rojstvu razvije izločanje encima laktaza, zato se laktoza v materinem mleku razgradi na glukozo in galaktozo. Z rastjo otrok potrebuje več energije; materino mleko ni več dovolj, zato njihovo prehrano postopno dopolnjujemo z zelenjavo, sadjem, ribami in mesom... S tem se sčasoma v črevesju zmanjša količina laktoze in posledično encima laktaza, vendar ne pri vseh ljudeh enako. Pri nekaterih se delovanje encima zmanjša do te mere, da jim povzroča težave – imajo laktozno intoleranco. O sekundarni laktozni intoleranci govorimo, če je posledica črevesnih bolezni: celiakije, Chronove bolezeni, akutnega gastroenteritisa ali uničene črevesne sluznice po kemoterapiji in podobno. Zelo redka je genetsko pogojena primarna laktozna intoleranca, ki prizadene že otroke.
-
Čebulo, ki v genih govori slovensko, boste v velikih trgovskih centrih zaman iskali. Pa vendar Slovenci še imamo svojo avtohtono čebulo. Pa tudi česen, ki mnogim še bolj smrdi kot čebula, zato pozabljamo, da je izredno zdrav.
Ironija je hotela, da sta se ohranili prav tisti čebuli, ki sta po imenu moškega spola: belokranjski žbul, ki ga z vso ljubeznijo goji Jože Križan iz Gribelj, ter ptujski lük. Tega lüka nikakor ne smemo zamenjati s hrvaškim ali bosanskim lukom. Razlika ni le v izgovorjavi, marveč v vsebini, pravi Branko Majerič, eden največjih lükarjev na ptujskem polju, ki je tudi letos ponosen lastnik evropskega certifikata, da prideluje zaščiteno slovensko čebulo.
Slive za prebavo, hruške za veselje
Jesen je čas sladkih sadežev, kamor sodijo tudi slive, češplje, cimberji, ringloji. Hruške so poleg številnih domačih sort jabolk, kakršne pridno gojijo predvsem na Kozjanskem, pravcato zdravilo za slabo voljo. Za hruške velja rek: kdo se kislo drži, naj brž poje - eno hruško!
Ste vedeli, da je sliv kakih dva tisoč vrst; med seboj se nekoliko razlikujejo po barvi, velikosti in sladkosti v polni dozorelosti, medtem ko so češplje samo ene – domače češplje. Zgodovinski pogled razkrije, da so bile slive (latinsko: Prunus domestica) kot divji plodovi sprva doma v Perziji, Armeniji in na Kavkazu. Prvi so jih začeli načrtno gojiti Sirci, za njimi pa tudi Rimljani. Križarji so potem sladke sadeže prinesli v Evropo. Po vsebini hranilnih snovi ni bistvenih razlik med slivami, češpljami, cimberji in ringloji ali...
-
Strokovnjaki pravijo, da sta jutranji sprehod ali rekreacija na zraku najbolj krepčilna, poživljajoča za telo in za možgane. Ob tem se kaže spomniti reka, da je vreme vedno primerno za aktivnosti v naravi, le ustrezno moramo biti oblečeni in dobrovoljni. Toda načela so eno, stvarnost pa nekaj povsem drugega. Ali je mogoče s pravilno hrano doseči, da bo naš korak bolj gibljiv in poskočen? Seveda, če s hrano dobimo vse snovi, ki jih potrebujemo za življenje! Mladostnost in zdravje okostja sta odvisna od dveh vrst celic: od osteoklastov in...