"Lahki" izdelki z veliko sladkorja
Za nakup določenega živila se pogosto odločamo le ob pogledu na sprednjo stran izdelka, kar pa ni dovolj. Pravi vtis o tem, kaj sploh kupujemo, dobimo šele, ko preberemo deklaracijo na hrbtni strani, ki vsebuje hranilne vrednosti izdelka ter seznam sestavin v živilu.
Zlasti je to potrebno pri izdelkih, ki so označeni kot »light, lahko, fitnes, brez sladkorja s sladili, z 0 % maščob«, ali je na embalaži poudarjeno, da je izdelek »bogat z vlakninami, vsebuje minerale in vitamine, vsebuje sadje« ipd. Marsikdaj bomo presenečeni ob ugotovitvi, da izdelek »brez maščob« vsebuje veliko več sladkorja, tisti »brez dodanega sladkorja« vsebuje sladila ali nepotrebne aditive, sadni čaj pa različne druge sestavine, le tistega sadja, ki ga obljublja embalaža, je najmanj.
-
Najnovejše znanstvene raziskave so potrdile izkušnje tradicionalne kitajske medicine, ki pravijo, da bi morali bolniki z bolečinami v sklepih redno uživati tudi začimbe, in sicer ingver, čili, cimet, kurkumo in 70-odstotno temno čokolado, je v svoji knjigi Premagajmo artrozo in bolečine v sklepih zapisal nemški zdravnik dr. Wolfgang Feil. Te namreč zmanjšujejo vnetja v sklepih in delujejo protibolečinsko, spodbujajo presnovo in pomagajo pri izgubi odvečnih kilogramov.
Najočitnejša znaka sklepnega vnetja sta sklepna bolečina in sklepna oteklina. Sklepna oteklina lahko nastane zaradi zadebeljene sklepne ovojnice ali prevelike količine tekočine, kar se imenuje sklepni izliv. Pogosto se pojavi tudi okorelost sklepa ali sklepov, ki traja najmanj eno uro. Okorelost je pogostejša zjutraj in v dopoldanskem času. Zaradi vnetja je slabša gibljivost sklepa. V nekaterih primerih je koža nad sklepom toplejša in pordela. Po daljšem času pa lahko pride tudi do deformacije posameznih sklepov. Z zgodnjim ugotavljanjem in zdravljenjem lahko uspešno zaviramo sklepno vnetje in preprečimo morebitne nepopravljive spremembe na sklepnih in obsklepnih delih.
Resveratrol – čudežni antioksidant?
Francozi slovijo kot gurmani, ki uživajo v hrani in se ne obremenjujejo z maščobami, ob obroku je na mizi tudi vino. Kljub temu njihovo zdravje ni ogroženo, vsaj ne v takšni meri kot zdravje drugih Evropejcev ali Američanov, znanih po težavah zaradi prevelike telesne teže kot posledice nepravilne prehrane in premalo gibanja. Za Francoze je značilno, da ob glavnem obroku popijejo kozarec vina, še posebej rdečega, ki vsebuje veliko resveratrola, že desetletja znanega antioksidanta, ki ga nekateri kujejo v zvezde, drugi pa njegov vpliv na zdravje celo zanikajo.
-
Viktor E. Frankl (1905–1997) je bil eden najpomembnejših avstrijskih mislecev 20. stoletja. Bil je doktor medicine, po specializaciji psihiater in doktor filozofije. Ustanovil je povsem novo psihoterapevtsko šolo – logoterapijo, s katero je ljudem pomagal iskati smisel v življenju.
Smisel življenja najbolj potrebujemo takrat, ko trpimo, saj hočemo trpeti za nekaj, kar je smiselno. Če imamo v življenju cilj, nam zanj ni težko trpeti. To je jasno izrazil filozof Friedrich Nietzsche: »Kdor ima "zakaj" živeti, lahko prenese skoraj katerikoli "kako" živeti.«
-
Ali vas napihuje, imate vetrove in črevesne krče, pa niste jedli ne zelja, ne fižola, ne hrušk in ne sliv? Morda je vzrok vašim težavam pomanjkanje laktaze ali pa ste alergični na mlečne beljakovine. Zaradi staranja prebivalstva in delne prilagoditve organizma se veča število tistih, ki se slabo počutijo po zaužitju mleka ali mlečnih izdelkov.
Splošno znano je, da uživanje mleka koristi otrokom in odraslim, saj vsebuje beljakovine, minerale, nekaj vitaminov, in je čudovita surovina, iz katere lahko skuhamo številne jedi. Mlečne jedi imajo ob tem še pridih domačnosti. Pravijo, da bolnikom z demenco v domovih pogosto skuhajo mlečne jedi, saj so most skozi vrzeli v možganih ...
-
Kobler iz jagodičja
Za manjši model (20 x 30 cm) potrebujemo:
1 kg sadja
sok pol limone
4 do 5 žlic sladkorja
1 do 2 žlici koruznega škroba
Za testo:
150 g moke
žličko pecilnega praška
3 žlice sladkorja
ščep soli
2 dl sladke smetane
Priprava: Pečico segrejemo na 200 stopinj. Sadje očistimo, po potrebi narežemo na manjše kose. Stresemo ga v model. Sadja naj bo toliko, da ostane še vsaj za prst prostora do vrha modela. Nato sadje prelijemo z limonovim sokom, ga sladkamo in pomešamo s koruznim škrobom. Tako se bo med peko sadni sok povezal v čudovito omako.
Najboljše kuharice so gospodinje
Pred leti sem v eni izmed revij zasledila napotke kuharskega mojstra Andreja Goljata za pripravo potice z različnimi nadevi. Doma sem imela že veliko receptov, njegov pa mi je vzbudil zanimanje zaradi drugačne priprave testa. Včasih so nas babice in mame učile, da pri pripravi kvašenega testa kvas ne sme priti v stik s soljo. Mojster Goljat pa je svetoval, da kvasni nastavek pripravimo s soljo. Potice na fotografijah so bile zelo lepe, zato sem poskusila. Od takrat naprej delam testo za potico – pa tudi krofe in kruh – na ta način.
Nakit – pika na i vsakemu oblačilu
Z nakitom oblačilu menjamo značaj in hkrati ga prilagodimo različnim dogodkom. Nekaterim damam je všeč mnogo detajlov, druge imajo raje manj in tisto bolj premišljeno izberejo. Tudi moda spodbuja enkrat več, drugič manj nakita. Vsekakor je prihajajoča modna sezona tista, ki ga ima še posebej rada.
Nakit nikoli ne gre povsem iz mode, le enkrat je bolj minimalističen, drugič zelo razkošen in izrazit. Letošnji je lahko tako minimalističen kot tudi dramatičen zaradi velikosti, mešanja različnih slogov in svobode v kombiniranju različnih materialov. Vse je pravzaprav odvisno od vas, kako ga nosite in kombinirate z oblačilom. Izberite tisto vrsto nakita, ki bo poudaril vaš značaj in pritegnil pozornost na del telesa, ki ga želite poudariti.
-
Že od nekdaj so ljudje poznali moč lune in se ravnali po njenih menah. Vedeli so, da vpliva na plimovanje morja, menstrualni ciklus, rast in gibanje narave na Zemlji. Da ne gre za vraževerje, je potrdila tudi novejša znanost, saj je dokazala povezave med luninimi menami in temeljnimi biološkimi ritmi, ki so pomembni za telesni razvoj in zdravje pa tudi za telesne obremenitve in bolezni.
Torej nam spoznanja, do katerih so izkustveno prišli ljudje že davno v preteklosti, koristijo tudi v sodobnem času, ko je človek že stopil na Luno. O moči lune je napisanih veliko knjig – od ezoteričnih, ki predstavljajo luno kot žensko energijo jin, do praktičnih priročnikov, kot je tudi knjiga Vse ob pravem času, ki sta jo napisala Johanna Paungger in Thomas Poppe. Iz tega priročnika na kratko povzemamo nekaj nasvetov.
-
Slabokrvnost ali anemija nastane, ko je zmanjšana celotna masa eritrocitov v krvnem obtoku. Najpogosteje jo povzroči pomanjkanje železa. Železo je namreč v hemoglobinu, ki sestavlja velik delež eritrocitov. Ocenjujejo, da ima težave s pomanjkanjem železa več kot petina ljudi.
Do pomanjkanja železa lahko pride zaradi prehrane, večjih potreb po železu (na primer med nosečnostjo) ali krvavitev. Najpogostejši vzrok je, če v prehrani ni dovolj železa ali drugih virov, iz katerih so eritrociti. Zaradi prikritih notranjih krvavitev (največkrat iz prebavil), ženske pa tudi zaradi menstruacije, lahko izgubljamo več železa, kot ga zaužijemo.