Vzajemnost
Vzajemnost
  • Aktualno
  • Dobro je vedeti
  • Zgodbe
  • Dobro počutje
  • Prosti čas
  • Druženje
  • Mali oglasi
  • Arhiv
  • Oglaševanje
  • Nagradne igre
  • Klub
  • Koristne informacije
  • Iskanje
  • Jetra so naš čistilni servis

    Dobro počutjenovember '17

    Jetra so najpomembnejša žleza v telesu. Opravljajo namreč številne naloge, ki jih ne more nadomestiti noben drug organ v telesu, in imajo ključno vlogo pri prebavi. Njihova najpomembnejša naloga pa je razstrupljanje oziroma čiščenje krvi, tako so iz telesa odplaknjeni vsi strupi in nečistoče, katerih nalaganje v telesu bi lahko pripeljalo do številnih bolezni.

    Jetra izločajo žolč, ki je shranjen v žolčniku ter se pretaka v tankem črevesju in tako pripomore k dobri prebavni aktivnosti. Pravilno delovanje jeter je zato bistvenega pomena za živahno prebavo in odplako strupov iz telesa, sicer postanejo zamaščena in zakisana ter nezmožna prebavljati dobre molekule, ki naj bi prek krvi vanje prišle s hrano.

  • Ko ob bolniku zbolijo še drugi

    Dobro počutjeoktober '17

    Zadnja leta veliko pogosteje in bolj odprto govorimo o demenci tako v zasebnih kot strokovnih krogih ter širši javnosti. Še posebej je v ospredju septembra, ko je tudi svetovni dan alzheimerjeve bolezni. A strokovnjaki opozarjajo, da te bolezni v resnici ne poznamo dovolj, predvsem pa nismo dovolj pripravljeni na posledice povečanega števila bolnikov, ki nas čaka v naslednjih desetletjih. 

    Pri nas je bolnikov z demenco 32 tisoč (najpogostejša oblika je Alzheimerjeva bolezen), čez 25 let naj bi se število podvojilo. Vendar točnih evidenc nimamo, zato to število temelji na primerljivih podatkih iz sosednjih držav. Obstajajo pa domneve, da naj bi bil diagnosticiran le vsak četrti bolnik. Slovenija je lani sprejela strategijo za obvladovanje demence, tudi akcijski načrt je v zaključni fazi, ministrstvo za zdravje je poleti izdalo javni razpis za področje demence. A bolnikom, ki so odvisni od tuje pomoči, ukrepi, zapisani na papirju, ne pomagajo prav dosti. Še vedno je bolezen stigmatizirana, so poudarili na skupni konferenci Spominčice - Alzheimer Slovenija in Zdravniške zbornice Slovenije.

  • V boju proti propadanju sklepnega hrustanca

    Dobro počutjeoktober '17

    Obrabo hrustanca v sklepih strokovno imenujemo osteoartroza. Za to bolezen sta značilni propadanje sklepnega hrustanca in vnetje, ki mu sledijo spremembe v sklepu. Znano je, da do teh sprememb ne prihaja le zaradi staranja, pač pa je to tudi težava mnogih športnikov. Sklepni hrustanec nenehno propada, ta proces pa je pri mlajših ljudeh, ki nimajo poškodb ali pretiranih obremenitev sklepov, navadno v ravnovesju. S staranjem, prevelikimi obremenitvami ali poškodbami sklepov pa se to ravnovesje poruši in proces propadanja hrustanca poteka hitreje kot obnova. Ko govorimo o osteoartrozi, so najbolj ogroženi ljudje po petdesetem ali šestdesetem letu, športniki in ljudje s preveliko telesno težo.

  • Malenkost, ki lahko ustavi srce

    Dobro počutjeoktober '17

    Beseda holesterol zveni tako moderno, da bi jo lahko imeli za izum naše civilizacije. V bistvu pa gre za popolnoma naravno in zelo koristno snov, s katero si naše telo zagotavlja polno delovanje. Težava nastane takrat, ko je holesterola preveč, saj lahko ti presežki sčasoma poapnijo in ustvarijo strdke, ki lahko pripeljejo do resnih bolezni in zapletov v srcu ali ožilju.

    Danes že skorajda vsi vemo, da je treba raven holesterola v krvi nadzorovati. Pa to počnemo? Kot kažejo raziskave CINDI, ima kar 60 odstotkov ljudi v Sloveniji preveč holesterola v krvi. Sodobna medicina loči tri ravni, ki se gibljejo od normalnih (do 5 mmol/l) do bolezenskih vrednosti (nad 8 mmol/l). Med obema skrajnostma je območje povišanih vrednosti holesterola (5–8 mmol/l), ki je najpogostejši primer in hkrati tudi situacija, v kateri ima posameznik največ vpliva na ureditev ravni holesterola v krvi. V primeru bolezenskega povišanja namreč posameznik nima veliko izbire – zaradi izredno visokega tveganja za nastanek bolezni mora takoj začeti jemati močna zdravila za zniževanje ravni holesterola. Ker imajo mnoga tovrstna zdravila številne neželene učinke, je ravni holesterola modro začeti nadzorovati bolj zgodaj, takrat ko so obvladljive brez močnih zdravil.

  • Ljudje se različno staramo

    Dobro počutjeoktober '17

    Živa bitja, tudi človek, imamo v svojih genih zapisano nagnjenost k boleznim, staranju ali pa dolgemu življenju. Zato se ljudje, ki so kronološko enako stari, močno razlikujejo po biološki starosti. Tisti z »boljšimi« geni so videti veliko bolje, če genetske prednosti ne izničijo z nezdravim življenjskim slogom. Za zaviranje procesov staranja v celicah je zelo pomembna sposobnost za tvorbo zadostne količine beljakovin, ki DNK in RNK zaščitijo pred škodljivimi vplivi.

    Na genetski zapis še ne moremo vplivati, potekajo pa številne raziskave o možnostih genetskega zdravljenja in spreminjanja človeškega genoma, tudi genov, ki določajo procese staranja, oz. genov, ki nas ščitijo pred temi procesi. Na procese staranja vplivajo poleg genetske danosti še številni drugi dejavniki, predvsem notranji in zunanji kemično-fizikalni vplivi. Glavna razloga staranja sta odmrtje ali poškodbe celic v našem organizmu. Pospešeno jih povzročajo in pospešujejo prekomerna telesna teža, kajenje, nedejavnost, nepravilna prehrana, pretirano uživanje alkohola. Če želimo proces staranja upočasniti, potem se moramo redno ukvarjati s športnimi dejavnostmi, v svojo prehrano vključiti več sadja in zelenjave, rib in soje. Zelo pomagajo tudi pravilno izvajane dihalne vaje in tehnike za zmanjševanje stresa.

  • Ukrivljen nožni palec pogost sopotnik starejših

    Dobro počutjeoktober '17

    O ukrivljenem nožnem palcu (lat. hallux valgus) govorimo, kadar je nožni palec obrnjen proti drugim prstom, med palcem in stopalom pa je videti izbočeno kost. Gre za tako imenovano subluksacijo ali polovični izpah osnovnega členka nožnega palca; kost, ki se zdi, da raste ob bazi palca, pa je pravzaprav zadebeljena glavica prve stopalnice. Hallux valgus je zdaleč najpogostejša deformacija (razobličenje) sprednjega dela stopala, ki utegne biti boleč sopotnik starejših.

    Ukrivljen nožni palec lahko prizadene vse ljudi ne glede na spol in starost, a strokovnjaki pravijo, da so ženske dvakrat bolj ogrožene kot moški. Raziskave so pokazale, da ima ukrivljen nožni palec skoraj 60 odstotkov žensk, starih 70 let in več. »Vzrok za to so pogosto visoke pete in 'špičaki'. Ženske, ki dolga leta nosijo takšno obutev, imajo namreč kar za 20 odstotkov več možnosti za razvoj deformacije nožnega palca kot tiste, ki uporabljajo udobnejšo obutev, v kateri ne prihaja do nenaravnega položaja prstov, pri čemer je porušeno ravnovesje kit in vezi v stopalu,« je začela mag. Alenka Höfferle Felc, upokojena zdravnica fiziatrinja, sicer pa tudi profesorica angleščine in francoščine, nekdanja radijska in televizijska voditeljica ter avtorica zdravstvenih člankov v strokovnih in poljudnih revijah.

  •  Kisanje zelenjave za domačo rabo

    Dobro počutjeoktober '17

     Naravno kisanje je eden izmed najstarejših načinov konzerviranja zelenjave. Spada med biološke metode, saj zelenjavo konzervira naravna mlečna kislina. Čeprav bi lahko kisali skoraj vso zelenjavo, najpogosteje uporabimo na rezance narezano zelje in repo. Kisanje celih zeljnih glav ali rep zavzame več prostora, kar velikokrat ni zanemarljivo dejstvo.

     Naravna mlečna kislina nastaja pod vplivom mlečnokislinskih bakterij iz ogljikovih hidratov (sladkorja) iz zelenjave. Razvoj bakterij mlečnega kisanja do določene mere omogoča sol, saj iz zelenjave pospeši izločanje vode in tako ustvarja življenjske pogoje za omenjene bakterije. Pri pravilnem poteku kisanja mlečna kislina preprečuje razvoj drugih bakterij, ki bi zelenjavo pokvarile, prav tako preprečuje razvoj plesni. Zaradi kisline rastlinska vlakna nabreknejo in zelenjava postane lažje prebavljiva.

  • Od raziskovanja nesmrtnosti do hujšanja

    Dobro počutjeoktober '17

    Pred nekaj leti so raziskovalci, ki so raziskovali tehnologijo nesmrtnosti – krioniko, odkrili novo metodo izgube maščobe, ki je boljša od tradicionalnih metod, kot je liposukcija. Ugotovili so, da je maščobo mogoče izgubiti s pomočjo mraza. Ko maščobno tkivo zamrzne, tudi odmre. 

    Do tega odkritja so prišli biologi, ki se ukvarjajo z vplivom nizkih temperatur na organizme. Nekateri izmed njih so raziskovali nizke temperature zato, ker so hoteli s krioniko postati nesmrtni. Ideja te metode namreč je, da bo v daljni prihodnosti medicina tako razvita, da bo omogočala večno življenje in mladost. Zato se nekateri že danes dajo zamrzniti in upajo, da jih bodo takrat odmrznili, oživili in jim omogočili večno življenje.

  • Rano je bolje preprečiti, celjenje je dolgotrajno

    Dobro počutjeoktober '17

    Diabetično stopalo je hud zaplet sladkorne bolezni, ki se pojavi vsaj pri petini bolnikov. Tako stopalo je zelo občutljivo, rane se dolgo celijo in obloge zanje mora bolnik kupovati sam, kar ni zanemarljiv strošek, poudari Slavica Mankoč, medicinska sestra v specialistični ambulanti za diabetike Zdravstvenega doma Koper.

    Slavica Mankoč pojasni, da gre lahko pri diabetičnem stopalu za okvaro živčevja (nevropatijo), motnje prekrvitve (ishemijo) in še največkrat kombinacijo obojega. Taka stopala je treba skrbno varovati, negovati in pregledovati. Zaradi okvare živčevja lahko pride do poškodbe, ki je morda bolnik niti ne čuti. Včasih pa so stopala tako občutljiva, da je za nastanek rane dovolj že poudarjen šiv na nogavicah ali pa brisanje z brisačo med prsti, pove sogovornica. Sladkorne bolnike zato v ambulantah skušajo čim bolje naučiti pravilne skrbi za stopala, o čemer se pogovorijo z vsakim posebej in v skupinah.

  • Razteg pred delom in po njem

    Dobro počutjeoktober '17

    Pravilno gibanje in s tem tudi ohranjanje gibljivosti sta poleg telesne higiene osnovna skrb za telo pred vsakodnevnimi opravili in po njih. Delo od nas pogosto zahteva visok korak, za katerega je treba imeti dobršno mero gibljivosti in moči. In ohranjanju tega je namenjena tokratna vadba. Če vsak dan namenite le nekaj kratkih minut izbranim vajam, bo vaše telo veliko gibljivejše in krepkejše.

    Za ogrevanje ponovite vse vaje iz prejšnje številke. Zadnji dve vaji sta namenjeni naprednejšim rekreativcem.

  • 1
  • …
  • 114
  • 115
  • 116
  • 117
  • 118
  • …
  • 231
  • Naročite se

    01 530 78 44

    Arhiv PDF

    Št. 5, maj 2025

    Št. 5, maj 2025

    Prelistajte izvleček

    Pozdrav iz uredništva

    Včasih je treba biti tudi malo korajžen Predlog reforme pokojninske in invalidskega sistema, ki so ga v začetku aprila podpisali socialni partnerji zagotovo ni idealen, vendar tudi ni slab, meni...

    Različne možnosti zdravljenja raka prostate Rak prostate je najpogostejši rak pri moških v Sloveniji in zahodnem svetu. Pri nas živi več kot sedemnajst tisoč moškihs to diagnozo, vsako leto jih na novo zboli...

    Zdravilna moč čebulnic Vse čebulnice, čebula, česen, por, drobnjak in čemaž, so hrana, ki preprečuje strjevanje krvi. To so tisočletna ljudska spoznanja o njihovem zdravilnem delovanju.

  • ZDUS

    Seniorske novice

  • Poglejte tudi

    Fotogalerije

    Odnos do starejših je ogledalo družbe1. oktober 2024 Včeraj se je v Cankarjevem domu...

    Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe13. junij 2024 Četrti Dnevi medgeneracijskega...

    Tokrat je Vzajemnost preplavila Neum10. junij 2024 Od 2. do 5. junija je potekalo...

    Razigrano, pisano in veselo29. september 2023

    Starejši niso breme družbe28. september 2023

  • Klub ugodnosti

    Ponudniki ugodnosti »

    Član kluba Vzajemnost je vsak naročnik revije, ki dobi kartico s svojim imenom in naročniško številko.
    Več »

  • Najbolj brano

    Kaj podariti ostarelim staršem za rojstni dan

    Starost, ji znamo prisluhniti?

    Kdaj je ugodnejša upokojitev - letos ali prihodnje leto?

    Zdravnik mora biti bolnikov zagovornik

    Adria nam je dala krila

    Kuhamo po nemško

    Kvačkana želvica

    Moji ostareli starši se spreminjajo

© 2025

Zavod Vzajemnost
p. p. 134
1001 Ljubljana

urednistvo@vzajemnost.si
01 530 78 42

Naročniki lahko prenesete PDF celotne revije

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih

▲ Na vrh straniDomovKlub ugodnostiO nasOglaševanjePogoji rabe, zasebnost in piškotkiPravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih in nastavitve piškotkov