-
Ali se vam kdaj dozdeva, da ljudje ne govorijo dovolj glasno in razločno, in vas pogovori v hrupnem okolju spravljajo v stres?
Če ste odgovorili pritrdilno, so to lahko prvi znaki naglušnosti, ki jih najprej opažajo najbližji in ljudje, ki so z nami najpogosteje v stiku. Še en očiten znak pa je – glasneje nastavljen zvok na televiziji ali radiu.
Sluh običajno izgubljamo postopno, ne naenkrat. Sami si običajno tega, da slabo slišimo, nekaj časa nočemo priznati, ampak prav je, da smo pozorni na morebitne znake in upoštevamo bližnje, če opažajo, da slabše slišimo.
-
Trigliceridi so spregledane maščobe
Trigliceridi so poleg holesterola najpogostejše maščobe v telesu, zagotavljajo mu energijo in shranjujejo neporabljene kalorije. Če torej porabimo manj kalorij, kolikor jih zaužijemo, se njihova raven zviša. Kopičenje maščobnih snovi povzroča zoženje in zamašitev žil, kar vpliva na nastanek bolezni srca in ožilja ali drugih zdravstvenih težav. Optimalna vrednost trigliceridov v krvi na tešče sicer znaša do 1,70 mmol/l. Vrednosti so največkrat zvišane zaradi nezdravega načina življenja (uživanje preveč maščob, sladkorjev in alkohola, kajenje, telesna nedejavnost), lahko pa so znak druge bolezni, kot so sladkorna bolezen, jetrne bolezni, težave s ščitnico in žolčem, vnetje trebušne slinavke, bolezen ledvic in nekatere dedne bolezni.
-
Zdravje
Hiša Ljubhospica v Ljubljani je še vedno edina te vrste pri nas, ki neozdravljivo bolnim ob koncu življenja ter njihovim svojcem nudi paliativno zdravstveno nego, psihosocialno in duhovno podporo.
Čeprav bi glede na število prebivalcev potrebovali vsaj 61 postelj stacionarnega hospica, jih je na voljo le 12. Vendar v februarju niso bile vse zasedene, saj v času zdravniške stavke zdravniki niso pisali odpustnic, so opozorili v Ljubhospicu ob osmi obletnici delovanja.
Dve tretjini uporabnikov namreč k njim prideta iz bolnišnice. Zanje skrbi tim, ki ga sestavljajo diplomirane medicinske sestre, dve zdravnici, negovalke, socialna delavka, terapevti, farmacevt in gospodinja. Imajo devet redno zaposlenih, 12 pogodbenih sodelavk in 16 prostovoljcev, ki so predvsem družabniki. Vsi ti so ljudje, ki spremljanje umirajočih čutijo kot poslanstvo, je povedala vodja hiše Tatjana Fink.
Po spodbudo in veščine za spremembo navad
Zdravje
Za svoje zdravje in dobro počutje lahko zelo veliko naredi vsak sam, a za uresničitev dobrih odločitev je pogosto potrebna spodbuda. Če je ta strokovna, povrhu pa še brezplačna in dostopna v vseh večjih krajih, ni razloga za odlašanje. V zdravstvenih domovih po Sloveniji namreč že nekaj let delujejo zdravstvenovzgojni centri in centri za krepitev zdravja, ki med drugim skrbijo za preventivno zdravstveno varstvo odraslih, ponekod pa tudi otrok in mladostnikov.
Vsi zdravstvenovzgojni centri se bodo sčasoma preoblikovali v centre za krepitev zdravja, ki so samostojne enote v zdravstvenih domovih. Vodijo jih diplomirane medicinske sestre s specialnimi znanji, dejavnosti pa izvajajo diplomirane medicinske sestre, dietetiki, fizioterapevti, kineziologi in psihologi. Če imate urejeno zdravstveno zavarovanje, so aktivnosti brezplačne. Delovanje centrov koordinira Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).
Sklerodermija – vnetje vezivnega tkiva
Vprašajte dermatologinjo
Bralka Marta piše, da ji je pred približno sedmimi leti dermatologinja postavila diagnozo sklerodermija (Morphea disseminata in ddg. inflamatorna faza skleroderme). Ob istem času je začela zdraviti kronično vnetje ščitnice. Ima tudi težave s hernijo, lani pa je bila operirana na srcu, vstavili so ji tri bypasse. Kot pravi, se težave niso zmanjšale. Na kontrolnem pregledu ji je kardiokirurg povedal, da so vse koronarne žile nepopravljivo bolne. Tudi sklerodermija napreduje, kar se vidi na vsej koži. Zdaj sprašuje, ali obstaja vzročna povezava med avtoimunsko boleznijo vezivnega tkiva in bolnimi koronarnimi žilami.
-
Dobro počutjemarec '24Prehrana
Prehrana
Praznične jedi so tako posebne, da takrat vsi zamižimo vsaj na eno oko in si jih brez večjega odrekanja večinoma vsi radi privoščimo. Zato tokrat z veseljem zapišem le voščilo.
Naj vam v teh (pred)prazničnih dneh uspe vse, kar si boste zamislili. Naj vam ne nagajata kvašeno testo ne pečica, naj jajčne lupine med kuhanjem pirhov ne popokajo in se vsekakor obarvajo nadvse barvito in bleščeče. Naj za vašo obloženo mizo sedijo vsi tisti, ki so vam ljubi, in naj vam ostane ravno prav prazničnih dobrot, da si z njimi popestrite jedilnik še v naslednjih dneh. Vse to vam srčno želim, predvsem pa veliko veselja pri sukanju po kuhinji.
Zamera drugemu je naša bolečina
Psihologija
Velika večina ljudi se strinja, da je agresiven nastop do drugega neprimeren, saj lahko drugega poškoduje, in da z agresijo ničesar ne rešimo. Zato se izogibamo vsaj tistim oblikam agresije, ki je očem vidna – da drugega udarimo, odrinemo, zlasamo, pljunemo, spotaknemo … Druge bolj »mehke« in skrite oblike pa se žal povečujejo. Danes se bomo osredotočili na zamero, ki je ravno tako pasivna oblika agresivnega odziva na situacijo.
Na internetu sem prebrala eno od definicij zamere – je kompleksno, večplastno čustvo, opisano kot mešanica razočaranja, gnusa in jeze. Zamera pogosto nastane tako, da v sporu ne pridemo do skupne rešitve, se razjezimo na drugega in se na neki točki, ko ne dosežemo želenega cilja, umaknemo in se odločimo, da drugi ni vreden, da bi se ukvarjali z njim. To pomeni, da obupamo nad reševanjem spora, iskanjem skupne poti, kompromisa ali rešitve, ki bi zadovoljila obe strani. Ampak v našem svetu ta dvoboj ni bil zaključen, strasti niso bile pomirjene. Še vedno si nehote vrtimo situacijo in iščemo rešitve zanjo. Ali pa se v mislih maščujemo drugemu, razmišljamo, kako bi ga kaznovali za neželen izid. Lahko tudi kujemo odkrito maščevanje, protiudarec …
Pomen redne mamografije pri zgodnjem odkrivanju raka
Zdravje
Rutinski klinični pregled dojk odkrije le dobra dva odstotka ponovnega raka na dojki po zdravljenju začetnega raka, so ugotovili avtorji raziskave, opravljene v Zdravstvenem centru Bethany T. Waites of Kaiser Permanente v San Franciscu.
V retrospektivni raziskavi so analizirali pojavnost sekundarnega raka pri 1550 ženskah, ki so se zdravile v letih med 2008 in 2012 zaradi primarnega raka dojk. V desetih letih po zdravljenju raka se je rak vnovič pojavil pri 11,5 odstotka žensk. Pri 43 odstotkih se je ponovil rak na isti dojki, v dobrih 55 odstotkih na drugi dojki, pri 2,2 odstotka žensk pa so se metastaze pojavile na drugih organih.
-
Moda
Prihajajoča pomlad s toplim soncem in prebujeno naravo spodbuja tudi željo po osvežitvi garderobe. Mnoge prav gotovo že težko čakate, da boste lahko oblekle kakšno krilo. Oblikovalci in trgovine ne ponujajo veliko novosti, zato vas bom z nekaj nasveti spomnila, na kaj morate paziti pri izbiri in kombiniranju.
Prvi predlog. Ostajamo pri klasični dolžini, ki sega malo nad kolenom ali tik pod njim. Ozko krilo z geometrijskim vzorcem je izdelano iz mehkega džersija in se lepo prilagodi postavi, zato je udobno za nošenje. V kompletu z enakim suknjičem deluje bolj elegantno. Ni pa nujno, da ju nosite skupaj. Krilo bo v kombinaciji z enobarvnimi srajcami ali majicami še vedno delovalo klasično in elegantno.
-
Dobro počutjemarec '24Prehrana
Prehrana
Inštitut za nutricionistiko že deseto leto podeljuje nagrade podjetjem, ki predstavljajo živila z ugodno prehransko vrednostjo. Ugotavljajo, da se zmanjšujeta količina sladkorjev v mlečnih izdelkih ter vsebnost soli in prehranskih vlaknin v kruhu, več živil pa vsebuje stročnice, zlasti čičeriko in lečo.
Priznanja za najbolj inovativna živila, ki so se v zadnjem letu pojavila na trgu, so prejeli: linija brezalkoholnih pijač Dana Mineral brez sladkorja in sladil, Sparov jesenski kruh (z dodatkom kostanjevega pireja in moke iz grozdnih pečk), Kmečka pekarna Janje Metličar za linijo testenin iz črne soje Poljka, linija jogurtov v lončku Ego iz Ljubljanskih mlekarn, kefir Krepki suhec z dodanimi beljakovinami Mlekarne Krepko, burek s čičerikino kremo, ki sta ga skupaj zasnovala Pekarna Pečjak in Grashka, enolončnica s čičeriko Ete Kamnik, namaz lečin tatar Argeta družbe Atlantic Droga Kolinska in prosena kaša z jabolki iz Mercatorja IP. Posebno nagrado za inovativnost pri izboljševanju sestave živil sta prejeli podjetji Don Don in Lidl za proteinski kruh brez kvasa, s semeni in z izredno malo količino soli, nagrado s področja trajnosti pa podjetje Bevo za rastlinska »rebrca« Juicy Marbles.