Zdravje
-
Hrapava in srbeča koža
Bralko Marijo skrbijo kožne spremembe pri 16-letni vnukinji. Pojavile so se ji drobne bunkice po rokah in stegnih, koža je zelo hrapava, predvsem pa jo močno srbi. Koža ni vneta, dekle pa motita srbečica in videz, saj ne želi obleči majic s kratkimi rokavi. Babica sprašuje, kako ji lahko pomaga.
Spremembe, zaradi katerih ste zaskrbljeni vi in vaša vnukinja, niso nevarne in so pogoste pri najstnicah, nekoliko redkeje pri najstnikih. Okoli dlačnih mešičkov v koži na nadlahteh, podlahteh, stegnih in golenih se nakopiči keratin odmrlih kožnih celic povrhnjice in nastanejo srbeče bunčice. Koža je hrapava, suha, srbeča, morda se celo lušči. Običajno ni vneta niti pordela, razen kadar se oseba izrazito praska in nastanejo razpraskanine. Opisane spremembe strokovno imenujemo pilarna keratoza, med najstniki se pogosto sliši, da govorijo o kurji koži. Včasih je pilarna keratoza pridružena atopičnemu dermatitisu, kožni bolezni, vendar bi v tem primeru imela vaša vnukinja tudi vneto kožo na tipičnih lokacijah: vekah, notranji strani komolcev in kolen ter zapestij in gležnjev. Koža na teh mestih bi bila pordela, otekla in močno srbeča.
-
PSIHOLOGIJA
Splet je mesto, ki nam ogromno ponuja: od informacij, različnih napotkov, rešitev pri gradnji ali spopadanju z boleznijo do iskanja poslovnih priložnosti … Vedno pogosteje je namenjen tudi druženju, spoznavanju partnerjev, medsebojnemu povezovanju. Z vami bi delila zgodbo, ki mi jo je povedala prijateljica. Poimenovala jo bom Marija.
V marčevskem jutru je Marija, upokojena učiteljica, odprla svoj računalnik in se s skodelico kave v roki prijavila v priljubljeno spletno skupino, kjer so se zbirali ljudje njenih let. Rada je brala objave, delila misli in se včasih vključila v razprave. A tisti dan je bila prva objava, ki jo je zagledala, polna ostrih besed. Nekdo je napisal dolg zapis, poln jeze in obtožb, usmerjenih na konkretno osebo iz skupine. »Spet to sovraštvo,« je pomislila Marija.
Na vprašanja o oskrbi na domu odgovarja delovna terapevtka Petra Boh
Dobro je vedetiapril '25Zdravje Oskrba
ALERGIJA NA CVETNI PRAH
Na nas sta se obrnila bralca, ki se vsako leto spopadata z alergijo na cvetni prah in trave. Imata težave z dihali, zamašenim nosom, izcedkom in kihanjem, srbečimi, otečenimi in solznimi očmi, glavobolom, občasno se na koži pojavijo celo izpuščaji. Prosita za nasvet, kako vsaj malo omiliti simptome nadležne alergije.
Težko pričakovana pomlad je žal za nekatere ljudi tudi nočna mora, saj zaradi podnebnih sprememb, dviga povprečnih temperatur zraka in več toplih dni vpliva na to, da rastline prej vzbrstijo. Najzanesljivejša strategija v boju proti simptomom alergije na cvetni prah in trave je izogibanje alergenom. A to je veliko lažje reči kot storiti, saj se cvetni prah v ozračju zadržuje praktično od aprila do septembra. Kljub vsemu pa lahko z določenimi ukrepi vsaj malo omilite težave.
-
april '25Zdravje Gibanje Aktualno
Zdrave tri skodelice na dan
Za kavo je nekoč veljalo, da škodi našemu zdravju, novejše raziskave pa kažejo, da je lahko celo koristna. Marsikdo, ki ne more začeti dneva brez skodelice črne tekočine, se bo gotovo razveselil dognanja, da s tem varuje svoje zdravje. Pitje kave namreč zmanjšuje tveganje za nekatere vrste raka, zlasti na črevesju, danki in dojki. Raziskava, ki je vključevala pol milijona pivcev kave v obdobju 16 let, je pokazala nižjo verjetnost za razvoj srčno-žilnih bolezni, raka in nižjo smrtnost med kavopivci v primerjavi s tistimi, ki je ne pijejo.
-
Študije so pokazale, da tudi hrana pomembno vpliva na zdravje oči.
Oksidativni stres močno vpliva na celice mrežnice, zlasti na makulo (del mrežnice, kjer nastaja najbolj jasen vid). Prosti radikali, ki nastanejo zaradi izpostavljenosti svetlobi, kisika in drugih dejavnikov, lahko povzročijo poškodbe občutljivih tkiv. Antioksidanti, kot so vitamin C, vitamin E in betakaroten, so znani po tem, da nevtralizirajo proste radikale in zmanjšujejo oksidativni stres. Študije so pokazale, da imajo ljudje, ki uživajo dietno hrano, bogato z antioksidanti (na primer sadje in zelenjavo), manjše tveganje za razvoj degeneracije makule. Le-ta je najpogostejša pri starejših ljudeh, kar je usmerilo raziskovalce v iskanje načinov, kako vplivati na napredovanje bolezni pri tej populaciji.
Med pivci kave je manj primerov raka
ZDRAVJE
Raziskovalci, ki raziskujejo prehranske navade, že dolgo poskušajo razumeti vpliv pitja prave kave in črnega čaja na pojavnost različnih vrst raka.
Pojavljajo se vedno bolj trdni dokazi, da redno pitje kave znižuje tveganje za pojav raka na jetrih, maternici in debelem črevesu. Prav tako pogostejše pitje kave ali čaja kaže na statistično pomembno nižjo pojavnost različnih oblik rakov glave in vratu.
Dr. Caroline Um, raziskovalka v dveh dolgotrajnih študijah v ameriškem združenju za raziskave raka (American Association of Cancer Research) in avtorica članka o znižanem tveganju za pojav raka na debelem črevesu pri rednih pivcih kave in čaja, poudarja, da je pomembno raziskovati vplive teh dveh prehranskih izdelkov na pojavnost rakov. Tržne raziskave namreč kažejo, da danes začnejo ljudje piti kavo in čaj v mlajših letih, kot so ga začele starejše generacije. Istočasno opažajo več primerov raka na črevesju in dojkah pri mlajših ljudeh. Ne vemo, zakaj se to dogaja, pravi dr. Um, zato moramo raziskati vse možne vplive, da pridemo do odgovorov.
-
ZDRAVJE
Družinski zdravniki lahko od zdaj pacientom predpišejo zeleni recept za telesno vadbo in jih tako spodbudijo k bolj zdravemu življenju.
Gibanje na recept je rezultat skupnih prizadevanj Društva onkoloških bolnikov Slovenije, Onkološkega inštituta Ljubljana, Fakultete za šport Univerze v Ljubljani, Združenja zdravnikov družinske medicine Slovenije in ministrstva za zdravje. Kar dve tretjini kroničnih bolezni nastane namreč zaradi kajenja, prekomernega pitja alkohola, nezdrave prehrane in premalo gibanja. Izkušnje Švedske, Velike Britanije, Nove Zelandije in drugih držav, kjer podobni projekti potekajo že več let, so pokazale, da ljudje bolj upoštevajo nasvete takrat, ko dobijo pisna navodila. Ker se pobudniki želijo prepričati, da bo ideja delovala tudi pri nas, so recepti oštevilčeni, na zadnji strani so dodali še navodila za lažji začetek vadbe.
-
Stopalom moramo zagotoviti redno pozornost in nego, saj so vsak dan izpostavljena obremenitvam. Ob ustrezni skrbi se lahko izognemo različnim težavam, ki so vedno neprijetne, lahko pa tudi ogrožajo naše zdravje.
Stopala ves čas prenašajo telesno težo, izpostavljena so številnim zunanjim vplivom, kot so vročina, mraz in vlaga, veliko časa so obuta v čevlje, ki še posebej pozimi niso dovolj zračni. Pogosto se zato pojavijo trda in razpokana koža na podplatih ter skeleče razpoke med prsti, tudi prekomerno potenje nog, ki ima lahko za posledico neprijeten vonj in glivične okužbe. Osnovna nega je vsakodnevno umivanje z mlačno vodo in blagim protibakterijskim milom, občasno pa si lahko pripravimo še posebno kopel za stopala. Sprostitvena kopel s kopalno soljo učinkovito pomaga zmanjšati potenje, razbremeni utrujena stopala in poživi krvni obtok. Posebno pozornost namenimo negi predelov med prsti, kjer suha koža hitro razpoka. Temeljito jih umijemo in na koncu nežno otremo, da jih dobro osušimo, saj vlaga omogoča nastanek glivic. Nekajkrat mesečno uporabimo tudi piling za stopala ali plovec, da odstranimo trdo kožo, ki nastane zaradi prekomernega tvorjenja poroženele kože, zlasti na petah.
Laktozna intoleranca ni alergija na mleko
ZDRAVJE
Ob ponavljajočih se trebušnih težavah običajno ne pomislimo, da je zanje morda kriva intoleranca na laktozo. Bolečine, napihnjenost, driska in druge neprijetnosti se namreč pojavijo šele nekaj ur po zaužitju mleka ali mlečnih izdelkov. A kot pravi naš sogovornik, je laktozna intoleranca pogost gastroenterološki in tudi splošni medicinski problem.
V medicini toleranca pomeni sposobnost organizma, da brez (večjih) negativnih posledic prenaša določene snovi. Če smo torej intolerantni oziroma netolerantni na laktozo, to je mlečni sladkor, prisoten le v mleku, nam telo približno pol ure do dve uri, včasih pa celo pet do sedem ur po zaužitju to pokaže s tipičnimi težavami. To so trebušne bolečine, napihnjenost, vetrovi, driska, mehko blato, glasno pretakanje tekočine po črevesju in v nekaterih primerih (zlasti pri otrocih) tudi slabost in bruhanje, redko se pojavi celo zaprtje, pripoveduje ...
Spirulina – najbogatejše naravno živilo
Če nam ne uspe užiti priporočenih petih porcij sadja in zelenjave na dan, si lahko pomagamo z rednim uživanjem spiruline. Trije grami (šest tablet) spiruline namreč vsebujejo več antioksidantov kot priporočenih pet dnevnih porcij sadja in zelenjave. Spirulina vsebuje kar dvanajst vitaminov in prav toliko rudnin.
S trigramskim odmerkom dobimo veliko vitamina B12 (320 odstotkov dnevnih potreb), za pravilno absorpcijo kalcija bistvenega vitamina K (83 odstotkov), izjemne količine provitamina A (551 odstotkov). Spirulina vsebuje tudi vlaknine, ki so bistvene za črevesje in jih običajno užijemo premalo, pa dolgoverižne omega-3-maščobne kisline, vse esencialne aminokisline, gradnike beljakovin, in mnoge druge snovi, pomembne za vzdrževanje zdravja.