Drugi dan potepanja po Primoštenu in okolici

7. junij 2016

Telosvatba

  

Bralci in prijatelji Vzajemnosti radi spoznavamo nove kraje, zato smo se med bivanjem v Primoštenu odpravili tudi na izlete. Seveda po obvezni Telosvatbi -  jutranjem razgibavanju pod vodstvom profesorice športa in dolgoletne sodelavke Vzajemnosti Savine Vybihal.

Nekaj se jih je odpravilo na ogled Šibenika in Nacionalnega parka Krka, kjer je reka Krka na poti do morja izoblikovala številne brzice, jezerca in slapove. Vode je bilo zares v izobilju, saj je petkove popotnike krepko zmočil hud naliv. A za dežjem posije sonce in izletniki so uživali v lepotah narave.

Tisti, ki so se odpravili na ogled Trogira in Splita, so imeli z vremenom nekoliko več sreče. Trogir je pravi dalmatinski biser in upravičeno na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Škoda le, da nad njim nenehno hrumijo letala, na višku turistične sezone jih na splitsko letališče prileti celo dvesto na dan in prav vsako se precej spusti in zaokroži nad Trogirjem.

Čeprav se je v Dalmaciji turistična sezona že začela, se domačini ne pustijo motiti in v smeri proti Splitu (pa tudi v mestu samem) počasi popravljajo cesto, gradijo pločnike, obnavljajo tlake na ulicah … Potrpežljivosti turistom v drugem največjem mestu na Hrvaškem – Splitu ne sme zmanjkati, smo ugotovili ob ogledu Dioklecijanove palače. Na ulicah se je namreč trlo ljudi z vseh  koncev sveta. Čeprav je tudi palača uvrščena na Unescovem seznamu svetovne dediščine, so v njej vedno bivali ljudje, trenutno v palači stanuje okoli tri tisoč ljudi, česar ne poznajo nikjer na svetu.

Po vrnitvi z izletov smo prisluhnili nasvetom Jožice Bajc Pivec o nabiranju in uporabi zdravilnih zelišč. Zvečer pa so udeleženci predstavljali svoje talente. Najbolj pogumni so zapeli, zaplesali, pripovedovali pesmi ali šale. Komisija, v kateri je bil tudi komičarka Lucija Ćirović, je izbrala tri finaliste: pevski trio, pripovedovalko šal in plesni par.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Anita Žmahar, foto: Jožica Dorniž, Maja Skube

Oglejte si tudi

Zdus podelil priznanja uspešnim društvom
29. november 2018

Pravljične vožnje z vlakom
29. november 2018

Več optimizma tudi za upokojence
1. oktober 2018 Festival za tretje življenjsko...

 Naj živi druženje!
4. junij 2018 Tudi zadnja dva dneva 14....

Še eno lepo srečanje
1. junij 2018 Za nami je 14. srečanje bralcev...

 


Vaši komentarji


© 2019 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media