Št. 6, junij 2023

  • Ohranimo spomine

    junij '23

    Spomini na čas, ki ga več ni, so naši življenjski filmi. Lahko se predramijo, ko srečamo ljudi, ki so nam bili blizu, ali pa kar tako. Prijetno se je spominjati v družbi, včasih pa tudi sam odpotovati v preteklost.

    Te dni sem obiskala strica, ki je praznoval 90. rojstni dan. Še vedno je vedrega duha, čeprav ga telo več ne uboga kot včasih. Sam pravi, da vse bolj pozablja, a ob vprašanju, kako je bilo v njegovih mladih letih, kar oživi. Natančno se spominja, kje, kdaj in s kom je bil ter kaj so delali. Bili so mladi, imeli so voljo, moč in željo, da si ustvarijo boljše življenje, kot so ga imeli njihovi starši. Čeprav je bilo težko, niso jamrali.

Kazalo

Na vprašanja o oskrbi na domu odgovarja delovna terapevtka Petra Boh

Pokojnine so v povprečju višje kot v preteklih letih Noveli Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2G in ZPIZ-2H), sta prinesli zaustavitev padanja višine odmernih odstotkov za ženske ter postopno izenačevanje višine odmernega odstotka moških z višino odmernega odstotka za ženske, to je 63,5. Obe noveli sta tako imeli bistveni pomen pri zagotavljanju primerne višine pokojnin, saj bi bile pokojnine moških, če ne bi prišlo do sprememb, nižje tudi do 11 odstotkov, pokojnine žensk pa do okoli 5 odstotkov.

Izračun začasne višine pokojnine Z objavo Valorizacijskih količnikov za preračun osnov iz prejšnjih let zavarovanja na raven povprečne plače na zaposleno osebo, izplačane za leto 2022 (Ur. l. RS, št. 37/23) so se na zavodu začele izdajati tudi dokončne odločbe o odmeri pokojnin, uveljavljanih v letu 2023. Ob izdaji dokončnih odločb je bilo ugotovljeno, da so lahko zneski pokojnin, ki so bili v prvih mesecih letošnjega leta izplačani upravičencem na podlagi izdanih začasnih odločb ali naloga za izplačilo akontacije, višji, kot pa so zneski pokojnin, ki so bili nato priznani na podlagi dokončnih odločb. V nadaljevanju podajamo pojasnilo, zakaj lahko prihaja do takšne razlike in tudi kakšna je razlika v višini tako izplačanih pravic.

Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Na premoženjska in druga pravna vprašanja odgovarja Janez Tekavc

DRUŠTVENA DEJAVNOST

Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica in internistka prim. Tatjana Erjavec

E-oskrba, pomoč in izziv Sredi aprila je minilo leto odkar smo v Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus) kot konzorcijski partner Telekoma optimistično pričeli z delom pri projektu E-oskrba. Projekt pod okriljem ministrstva za zdravje se financira iz Evropskega socialnega sklada.

Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

Mojster kolarskega poklica Srečati kolarja, ki bi vam izdelal leseno kolo je danes loterija. Mi smo ga našli v majhni vasi Stara Gora pri Sv. Juriju ob Ščavnici.

IZBRSKANO IZ SPOMINA

Ejga zbira peglezne Upokojeni monter centralnih kurjav in aktiven član domačega društva upokojencev Miha Mohorčič iz Žužemberka že par desetletij zbira dragocene stare likalnike, ki jim po starem rečejo peglezni.

Kraju dajejo pečat lega ob Bohinjskem jezeru ter most in cerkev Razloženo naselje z gručastim jedrom leži v Triglavskem narodnem parku in je po številu prebivalcev (289) peti največji kraj v Občini Bohinj. Razprostira se ob jugovzhodnem bregu Bohinjskega jezera in njegovem iztoku Jezernici, ki se po slabih sto metrih združi s potokom Mostnico in tvori reko Savo Bohinjko. Središče glavnega turističnega kraja ob jezeru je postavljeno na morenskem drobirju in vršaju potoka Suhe, katerega povirje je na severnem pobočju Rodice v Spodnjih Bohinjskih gorah. »Ribčevemu Lazu dajejo poseben pečat lega ob Bohinjskem jezeru, most čez Jezernico in cerkev sv. Janeza Krstnika, ki so se znašli tudi na mnogih razglednicah. Vse tri znamenitosti so hkrati postale simbol in najbolj prepoznavna podoba Bohinja,« je poudaril 71-letni upokojeni gostilničar Boris Rožič iz istoimenskega penziona v Ribčevem Lazu 42.

Obsoteljski Michelangelo »Skozi življenje krmarim med glasbo in likovnim ustvarjanjem. Literatura je bolj v senci, a knjige so moja velika ljubezen, zato pa rad kaj napišem,« prav Franci Černelč, ki si bo proti koncu leta naložil sedmi križ življenja. Glasbenik, pesnik, skladatelj, zborovodja, slikar, organizator kulturnih dogodkov, predvsem pa ljubiteljski kipar.

Za družino Podlesnik je 13 srečna številka » ... Naj bo en otrok vsako leto, glej, da dobro jih napraviš, pri trinajstih pa se lahko ustaviš ...« je v pesmi napisal Sandijev prijatelj in njegova priča na poroki. In»priporočilo« se je tudi uresničilo - Sandi in Angelca Podlesnik imata trinajst otrok. Poleg tega ima ena najštevilčnejših slovenskih družin še bogato tradicijo obdelave lesa.

Učiteljica s srcem Odločna, kritična in brez dlake na jeziku je Ormožanka Ela Divjak, ki se je ustalila na Ptuju. Učiteljica, igralka, režiserka, recitatorka je marca letos praznovala 96. rojstni dan. Pripoved o neverjetnih dogodkih in preobratih, ki so ji krojili življenje, ji teče gladko. Spomini vrejo iz nje, imena ljudi, krajev, datumi, vesele in žalostne zgodbe, za debelo knjigo se jih je nabralo v dobrih devetih desetletjih.

Marelice so zakladnica mladosti Marelice so kot nalašč za krepitev mladosti, ki ji čas že krade svežino. Za nas v zrelih letih, mar ne!? Bogate so s koristnimi snovmi, med drugim so najboljši vir naravnega vitamina A.

Vzrok kolcanja je lahko tudi bolezen Vsakdo tu in tam kolcne, če pa nas kolcanje spremlja pogosto in daljše obdobje, to ni samo zelo moteče, pač pa je lahko posledica bolezni, tudi hude. Če nam značilni »hik« nikakor ne da miru več kot 48 ur, je pametno obiskati zdravnika.

Sprostimo se še pred počitnicami Prihaja poletje in vsi že komaj čakamo na zaslužen počitniški oddih. Vedno pogosteje pa slišimo, da je dopust pogosto tudi priložnost za prepire s svojimi najbližjimi, nepričakovane izbruhe bolezen, poškodbe in vse tisto, čemur bi se najbolj želeli izogniti.

Kopalna moda Veliko vas že razmišlja o počitnicah na morju, ob jezeru ali bazenu, in primernih oblačilih.Vzemite si dovolj časa zlasti zakopalke, ki vam res ustrezajo.

Alergija na sonce

Jedi s piščancem Od mesa gotovo največ pojemo piščanca, ker je meso mehko in sočno,odlično se obnese z različnimi začimbamiin je hitro pripravljen. V trgovinah so na voljo že pripravljeni zavitki kosov mesa, sem in tja tudi manjši celi piščanci. To so posebej hitro rejeni zelo mladi piščanci, katerih meso je mehko in je pečeno v zelo kratkem času.

Plešoče črke pred očmi Ste že slišali za izraz skotopični sindrom? Morda še ne, čeprav ta nadloga tare nekaj nad 10 odstotkov otrok in odraslih. Pojavi se namreč lahko pri ljudeh vseh starosti in spolov, prepoznamo pa ga po preobčutljivosti na svetlobo.

Rehabilitacija po nevroloških boleznih in poškodbah Podatki kažejo, da samo tretjina ljudi, ki je preživela možgansko kap, lahko živi povsem samostojno. Ostali imajo bolj ali manj hude in dolgotrajne posledice, bolečine, težave pri gibanju, nehotene gibe ter ohromelost udov ali strani telesa, kar seveda močno vpliva na kakovost življenja.

Številne koristi omega-3 za zdravje Znano je, da so omega-3 maščobne kisline povezane s številnimi koristmi za zdravje. Zlasti pomagajo pri krepitvi zdravja možganov in srca, zmanjšajo vnetje in ščitijo pred več kroničnimi boleznimi, koristijo pa tudi očem in koži.

Iz tujih medicinskih virov

Vadimo v objemu gozda Današnje pisanje naj izzveni kot vabilo v naravo ljudem iz bolj ali manj urejenih mestnih sredin. Z intenzivnejšim dihanjem med zelenjem se telo oskrbi z večjo količino kisika, med postanki na različno razgibanih terenih pa s pretegovanjem razbremenimo sklepe in mišice, da je hoja v nadaljevanju lažja.

Poskrbimo za duševno zdravje Vsak človek vsaj enkrat v življenju doživi hudo duševno stisko, pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Čeprav negativni občutki in duševne težave močno poslabšajo kakovost življenja in vplivajo na naše delovanje v družbi, večina o tem ne govori, prav tako ne poišče strokovne pomoči.

KRATKE ZDRAVSTVENE

Da se v avtomobilu lažje diha Kakorkoli obrneš, je ena boljših iznajdb avtomobilska klimatska naprava, ker veliko doda k udobju. So pa gumbi klime in prezračevanja pogost vzrok družinskih sporov.

Omilimo posledice obilnih padavin Izredno mokra zadnja dva meseca sta prinesla vrtičkarjem in tudi drugim pridelovalcem hrane kar veliko nevšečnosti, zato je potrebno k delu na njivi in vrtu pristopiti sistematično. Poglejmo kakšne težave imamo in kako naj ravnamo, da bomo omilili škodo.

Bihač in Narodni park Una

KULTURA kratke

Vedno na strani zatiranih To je vodilo Mete Krese, ker razume fotografijo kot dokument sedanjosti in preteklosti, ki nas lahko opominja, spodbuja k razmisleku, ali odstira tisto, česar ne vidimo ali ne želimo videti, ker vladajoči v svetu niso uspeli in ne uspevajo rešiti številnih strahot in krivic, ali pa so jih odrinili na obrobje. S svojimi fotografijami piše presunljive in kritične zgodbe ter opozarja na stiske najbolj ranljivih v svetu. Temeljito jih raziskuje in zna ustvarjalno povezati v celoto, ki nosijo humano sporočilo: mar mi je.

Naravno škropivo iz rabarbarinih listov Zagotovo se želite znebiti uši, gosenic in ostalih grizočih in sesajočih škodljivcev, ki napadajo vaša rastline? Zelo učinkovito domače škropivo lahko pripravite iz listov rabarbare, s katerim se hitro znebite škodljivcev na fižolu, zelju, krompirju, vrtnicah in ostalih rastlinah.

Kvačkana poletna torbica Ko se odpravimo v mesto na kavico ali kakšno prireditev, nam zadostuje mala torbica v katero spravimo denarnico, robček in telefon. Tako torbico lahko nakvačkamo sami v poljubni barvi, ki se nam ujema z oblačili.

Barviti kubistični utrinki   Star pregovor pravi, da ni pomembno le imeti, pomembno je tudi znati. Znati odsluženim ali nerabljenim rečem nadeti novo podobo postaja v svetu vse bolj priljubljen trend. Recikliranje oziroma preoblikovanje je odlična sprostitev za dušo, ki nam in našemu okolju pričara sveže optimistične zgodbe. Občutek, da smo za skoraj nič denarja ustvarili všečen izdelek, pa je seveda neprecenljiv.

Sestrska nežnost in razumevanje

Stanovanje v starosti: dostopna in udobna spalnica Spalnica mora biti zasnovana prijetno in udobno, še posebej za starejše in bolne, saj v njej preživijo veliko časa. Pomembna je dobra dostopnost vseh delov prostora in predvsem do postelje. Če se spreminjajo naše potrebe, mora biti dovolj prostora, da ureditev tudi prilagajamo, vendar nikoli na račun varnosti in udobja. Spalnica naj bo vedno urejena praktično, da se ne počutimo ovirani ali utesnjeni.

Enoletnice za vroča poletja Vse rastline ne marajo pripeke in suše, zato pa so se nekatere sposobne dobro prilagoditi in lepo cvetijo tudi v največji vročini.

V zastavljalnico nekoč za počitnice, danes za plačilo položnic V tujini so zastavljalnice zelo uporabljana in najhitrejša pot do gotovine, kot izhod za ljudi, ki so se znašli v finančni stiski. V Sloveniji jih deluje le nekaj, saj je ljudem še precej nerodno, da bi si na tak način priskrbeli nujno potrebnogotovino.

Franjo Kozelj in Zreški kovači Med ljudmi, ki so v Zrečah pustili globoko sled, je tudi Franjo Kozelj, načelnik železniške postaje Zreče. Tja je prišel leta 1958, z njim sta bila tudi žena Vera in sin Franci. Stanovanje so dobili seveda v stavbi železniške postaje. A bili so glasbena družina. Franjo je igral na violino in na haloško žveglo, žena Vera na kitaro, bila je tudi pevka, sin Franci pa se je učil igrati na klavirsko harmoniko.

Začelo se je v delavnici Stanka Bloudka Ko so postajo mestnega avtobusnega prometa v Šiški, ki se je desetletja dolgo imenovala Avtomontaža preimenovali v Alejo, je odšel še zadnji oprijemljiv dokaz o obstoju najstarejše tovarne avtobusov pri nas. Ostajajo samo še spomini tisočih delavcev na eno najmočnejših in najbolj uspešnih ljubljanskih tovarn.

Poslikane panjske končnice Zaradi bogate tradicije, veličine, razsežnosti in vpetosti v vsakdanje življenje je bilo 1. decembra 2022 slovensko čebelarstvo vpisano na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine.

Obisk Japonske v času covida-19 Potovanje na Japonsko v času epidemije ni mačji kašelj, saj je bila popolnoma zaprta za turiste. Mogoč je bil le posloven obisk ali povabilo gostitelja z določenimi nameni. Sam sem imel uradno dovoljenje za službeni vstop na Japonsko kot spremljevalna oseba svaka Arpada, ki se je udeležil mednarodne konference varilcev v Tokiu. O deželi sem imel dokaj natančne predstave, saj sem jo prvič obiskal leta 2004, kot skoraj še golobradi mladenič.

Vetrnik nad Kozjem Vetrnik (709 m) sodi med najlepše razglednike Kozjanskega parka, nekateri ga poznajo tudi pod imenom Županov breg. Vrh Vetrnik in istoimenska vas, ki se razteza naokoli, domnevno nosita ime po pogostih vetrovih, ki pihajo čez ta greben.

Ad Društvene dejavnosti

Spoštovanje do starejših se začne v družini Največjo nevladno organizacijo Zvezo društev upokojencev Slovenije, ki združuje skoraj 200.000 članov, zadnja leta vodi Janez Sušnik. Sredi junija zaključuje svoj drugi mandat. Z njim smo se pogovarjali o problemih in izzivih, s katerimi se soočajo starejši in upokojenska organizacija ter tudi o nezadovoljstvu nekaterih upokojencev zaradi nizkih pokojnin.

Kaj bomo jedli?

Potrebno je zadovoljiti še druge potrebe, poleg osnovnih Poleg osnovnih in podpornih vsakdanjih opravil, ki so zagotovljena v sodobnih zakonih o dolgotrajni oskrbi, je po letu 2000 raziskovanje kakovostnega staranja čedalje bolj pozorno na višje človeške dejavnosti. Te se od človeka do človeka zelo razlikujejo, vsakemu pa njegove višje vsakdanje dejavnosti veliko pomenijo, zato jih je treba upoštevati tudi pri dolgotrajni oskrbi.

POISKALI SMO ODGOVOR

NOVICE OD VSEPOVSOD

Le tri lepe misli

Vloga medijev

SVET IN MI        

Od ubožnic do pokojnin Stari ljudje so se skozi celotno zgodovino soočali z negotovostjo, ki so jo povzročali nezaposlenost, bolezni, oviranost in starost. Proces grajenja sistema socialne varnosti v starosti je bil dolgotrajen in postopen, so poudarili na posvetu o univerzalnem pokojninskem sistemu kot nujni socialni inovaciji 20. stoletja, ki ga je pripravil Zavod OPRO.

Upokojensko pivo ter 13. in 14. pokojnina V zadnjih mesecih so stavke in protesti, ki so se, žal, pogosto sprevrgli v nasilje, večkrat ohromili javno življenje v Franciji. Osrednji vzrok za proteste pa je – pokojninska reforma, še zlasti spremembe, ki dvigujejo upokojitvene starosti z 62 let na 64 let in daljše obdobje vplačevanja v pokojninsko blagajno.Zato nas je zanimalo, kakoživijo upokojenci v naših sosednjih državah.

Pomoč naj koristi tako obolelim kot svojcem Nujno potrebujemo zakon o dolgotrajni oskrbi, pestijo nas večanje števila obolelih, izgorelost neformalnih oskrbovalcev, pomanjkanje kadra ter premalo postelj v domovih za starejše in finančnih sredstev, je bilo slišati na mednarodni konferenci O Demenci ASK 2023 v Mariboru. Združenje Spominčica Alzheimer Slovenija je na razpravo o celoviti obravnavi demence v lokalnih skupnostih povabilo domače in tuje referente različnih strok, svojce, oskrbovalce in obolele za demenco, ki so predstavili težave in predlagali rešitve vse bolj pereče problematike.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media