Je najboljša prav vaša potica?
Pravijo, da kolikor je gospodinj, toliko je različnih receptov in nadevov za najbolj tradicionalno slovensko sladico - potico. Katera pa je res tista najboljša, bodo preverjali na Gradu Otočec. Na velikonočni četrtek, 13. aprila, bodo namreč pripravili prvi veliki Festival velikonočne slovenske potice.
Ni pomembno, ali vam je spretnost peke potice zaupala mama, babica, soseda ali prijateljica, ste recept zanjo našli v kateri od imenitnih kuharskih knjig, na spletnem portalu, pri frizerju ... ali pa ste si ga izmislili sami. Gotovo znate pripraviti izviren nadev, nedvomno vanj vmešate prav tiste sestavine, ki dajo potici izjemen okus. Ni nujno, da je klasičen orehov, lahko je skutin, pehtranov, lešnikov, rozinov, čokoladni, medeni ... Prepustite se domišljiji, le to pazite, da jo boste spekli v primernem modelu (okroglem, s pokončnimi žlebovi in luknjo na sredini), da bo vaša potica res prava, slovenska, svetujejo organizatorji iz Term Krka.
Dobili smo sodobno družinsko zakonodajo
Z objavo v Uradnem listu RS je danes začel veljati Družinski zakonik, ki je po 41. letih nadomestil dosedanji veljavni Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.
Kot pove že ime, zakonik ureja odnose v družini in med zakonci oziroma zunajzakonskimi partnerji. Prinaša nekatere drugačne ureditve in definicije. Družina je denimo v Družinskem zakoniku opredeljena kot življenjska skupnost otroka, ne glede na njegovo starost, z obema ali enim od staršev ali z drugo odraslo osebo, če ta skrbi za otroka in ima do otroka obveznosti in pravice. Otrok je torej tisti, ki ustvarja družino, oba pa ščiti nova zakonodaja, saj je odločanje o ukrepih za varstvo koristi otrok preneseno iz centrov za socialno delo na sodišča. Sodišča bodo tako odločala o začasnih odredbah in ukrepih trajnejšega značaja, o rejništvu in skrbništvu. Da se lahko sodišča in centri za socialno delo dobro pripravijo na nove vloge bo ta del zakonika začel pravno formalno uporabljati šele po dveh letih.
Napotnice le še v elektronski obliki
Uporaba elektronskih receptov se je pri nas že dobro uveljavila, od 10. aprila pa bodo obvezne še elektronske napotnice. Izpolnjevali jih bodo osebni zdravniki, prek eNaročanje pa se bomo pacienti naročali na zdravstvene storitve na sekundarni in terciarni ravni. Pomembna novost je možnost pregleda prostih terminov ali okvirnih terminov pri vseh izvajalcih na enem mestu.
Papirnata napotnica bo v rabi samo še za nujne primere ali za obiske na domu. Kot je na včerajšnjem srečanju z novinarji poudarila mag. Katarina Kralj z ministrstva za zdravje, bodo že izdane napotnice veljavne še po 10. aprilu. Sistem eNaročanja zaenkrat velja le za prve preglede in diagnostiko (CT, MR ali rentgenske preglede in podobno), ne pa za kontrolne preglede ali operacije, kjer datume določajo ustanove po svojem sistemu triaže. Za zdaj se je možno naročati na 190 zdravstvenih storitev. Pacient se lahko naroči po že doslej uveljavljenih poteh, torej osebno, preko t. i. infotočk in na telefonsko številko 080 2445 ali pa ga neposredno po izdaji e-napotnice naročita kar zdravnik oziroma medicinska sestra.
-
Turistično društvo Tuhinjska dolina in Terme Snovik vabita na 12. Velikonočni sejem v nedeljo, 2. aprila, med 10. in 16. uro na teraso Term Snovik.
Na stojnicah bodo lokalni ponudniki pripravili vse, kar sodi v velikonočno košaro: kruh iz krušne peči, potice in drugo drobno pecivo, med, jajca, mlečne izdelke, suhomesnate izdelke … Domači mojstri pa bodo predstavili različna opravila, kot so: izdelovanje butaric, pletenje košar, kvačkanje, pletenje, izdelovanje drobnih izdelkov iz lesa in podobno. -
V farmacevtskem podjetju Krka se številni zaposleni že pripravljajo na 6. teden humanosti in prostovoljstva. Od 3. do 8. aprila bodo službene ure preživljali na drugačen način in naredili nekaj dobrega za skupnost. Predvsem pa v tem tednu veliko lepega doživijo tudi sami, priznavajo tisti krkaši, ki se redno udeležujejo prostovoljskih akcij.
V Krki se zelo držijo slogana Tudi dobrodelnost je del nas. Že utečena je navada, da ob rojstnodnevnih zabavah ali drugih druženjih zbirajo denar in ga namenijo v dobrodelne namene, številni zaposleni tudi med letom nadaljujejo s prostovoljskimi dejavnostmi in spodbujajo svoje bližnje ter sodelavce, da se jim pridružijo. Zato v podjetju izberejo prostovoljca leta in mu izročijo simbolično priznanje. No, v lanskem leti so bili naj prostovoljci kar trije!
Nova predsednica društva onkoloških bolnikov je Ana Žličar
Na redni letni skupščini Društva onkoloških bolnikov Slovenije, ki letos praznuje 30 let delovanja, je prim. Marija Vegelj Pirc zaključila dolgoletno vodenje društva. Za novo predsednico je bila soglasno izvoljena Ana Žličar, ki je na Onkološkem Inštitutu Ljubljana zaposlena 26 let, štiri leta je bila tudi direktorica. Ob izvolitvi je dejala: »Zavedam se kako odgovorna naloga je predsedovati Društvu onkoloških bolnikov zaradi vloge, ki jo društvo ima. Zavedam pa se tudi izjemnega potenciala, zbranega v članstvu. Veselim se in sem počaščena, da bomo nadaljevali skupaj! Do tega trenutka sem vas naslavljala z vi, odslej smo mi.«
-
Zdravstveni dom Ljubljana pripravlja tridnevno akcijo cepljenja po ugodnejši ceni, da bi se čim več meščanov zaščitilo pred posledicami ugriza okuženega klopa. Virus klopnega meningoencefalitis, ki ga prenašajo številni klopi, namreč povzroča vnetje možganskih ovojnic in možganskega tkiva, ki pušča trajne posledice ali povzroči celo smrt.
Na klope lahko naletimo povsod, kjer rastejo trave, pleveli in grmičevje, torej ne le v gozdu, pač pa tudi na domačem vrtu ali na golf igrišču. Ne pozabimo, da je Ljubljana z okolico takoj za Gorenjsko in Koroško na tretjem mestu po ogroženosti, da bi zboleli za klopnim meningoencefalitisom, pred čemer nas lahko zaščiti le pravočasno cepljenje.
-
V nekaterih večjih tehničnih trgovinah stojijo posebni zabojniki, t.i. zeleni koti, kamor lahko oddate male gospodinjske in druge aparate, mobilne telefone, baterije in sijalke. Napačno odloženi elektronski odpadki, predvsem stare baterije in sijalke, ki vsebujejo težke kovine, namreč močno onesnažujejo okolje, še posebej podtalnico.
Postavitev 56 zelenih otokov je omogočila Družba ZEOS, d.o.o v sklopu ozaveščevalnega LIFE projekta Gospodarjenje z e-odpadki pod sloganom E-cikliraj. V okviru tega projekta so tudi drugje po državi na ekoloških otokih postavljeni ulični zbiralniki za e-odpadke in odpadne baterije. Na podeželju pa bodo organizirali mobilna zbiranja, v načrtu pa imajo tudi večjo akcijo zbiranja odpadnih baterij.
-
Po skoraj 20 letih se v Ljubljano vrača največja sejemska prireditev s področja avtomobilizma. Na Gospodarskem razstavišču bo predsednik vlade dr. Miro Cerar danes ob 15. uri slovesno odprl 24. Avtomobilski salon, ki ga skupaj organizirata Trgovinska zbornica, Sekcija za osebna vozila in Gospodarsko razstavišče.
Obiskovalci si bodo vse do 2. aprila lahko od blizu ogledali 260 vozil 27 avtomobilskih znamk oziroma njihovih zastopnikov. Med njimi bo 41 lahkih gospodarskih vozil, 7 električnih ter 7 hibridnih modelov. Avtomobili bodo razporejeni na kar dvanajst tisoč kvadratnih metrih, poleg osmih obstoječih dvoran so postavili še tri montažne. V t.i. Tehnološkem paviljonu bodo vse dni izobraževalna predavanja, na katerim bodo obiskovalci lahko izvedeli, kako doseči večjo varnost v prometu, kako izbrati pravi avto za svoje potrebe, kako delujejo sodobni avtomobili, zakaj je dobra izbira električen avtomobil ipd. V tematsko vodenih ogledih (po predhodnih prijavah) bodo v spremstvu kustosa natančneje spoznali določene tipe avtomobilov. Podrobnejši program najdete na: www.avtomobilski-salon.si/za-obiskovalce/
Odprta kuhna z dopolnjeno ponudbo
Na Pogačarjevem trgu v Ljubljani odpira vrata največja kulinarična tržnica na prostem: Odprta kuhna. V peti sezoni, ki se prične ravno danes, bo sodelovalo več kot 75 ponudnikov jedi za vse želje in okuse.
Kulinarične priboljške, malico, kosilo ali večerjo z vrhunskimi vini ali drugimi pijačami si lahko privoščite vsak petek od 9. do 21. ure, od junija do septembra pa celo do 22. ure. Kakovost ponudbe, ki kombinira izjemne kulinarične kreacije in vrhunsko pripravljene klasike ulične prehrane iz sezone v sezono privablja več obiskovalcev, domačinov pa tudi turistov. Pridete, izberete kar želite, plačate, pojeste kar na stopnicah ali ob kateri redko praznih miz - in se imate dobro ...