Vsak dan se nauči nečesa novega
Aktualno
Učenja ni konec, ko zadnjič zazvoni šolski zvonec, trdijo na Andragoškem centru Slovenije, kjer spodbujajo odrasle vseh starosti k vseživljenjskemu učenju.
To nam pomaga, da lažje sledimo tehnološkim in drugim spremembam, se dejavnejše vključujemo v družbo, predvsem pa naredimo nekaj koristnega zase. Velja spomniti, da učenje ohranja gibke možgane, izboljšuje sposobnost pomnjenja in zmanjšuje stres. In nikoli ni prepozno, da se naučimo ali poskusimo nekaj novega oziroma izpolnimo mladostne sanje. Po vključenosti v programe vseživljenjskega učenja smo v Sloveniji malo pod evropskim povprečjem. Leta 2020 je bil vanje vključen vsak deseti prebivalec.
Ideal je še vedno hiša na podeželju
Kar 80,8 odstotka ljudi živi v lastni nepremičnini, med njimi skoraj 67 odstotkov v hišah, ki v povprečju merijo nekaj več kot 130 kvadratnih metrov, je pokazala raziskava o stanovanjskih razmerah v Sloveniji, ki sta jo lani izvedla Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani in Urbanistični inštitut RS.
Tudi če bi imeli možnost izbiranja, bi več kot 60 odstotkov vprašanih izbralo hišo, najraje na podeželju, le sedem odstotkov bi živelo v večjem mestu. Po drugi strani pa v bližnji prihodnosti več ljudi načrtuje selitev v mesto kot na podeželje. Pri izbiri nepremičnine se vprašanim zdijo najpomembnejši naslednji dejavniki: bližina parkirišča (skoraj 80 odstotkov) ter mirna in zelena okolica (skoraj 70 odstotkov), nato pa še dobri odnosi s sosedi, lastni vrt ali atrij in bližina zdravstvene oskrbe.
Zapisani dogovori najbolj držijo
Obrtnika za razna dela ali popravila je težko dobiti, pa še potem smo pogosto razočarani nad pristopom ali izvedbo storitve. Da bi se izognili nevšečnostim, se je dobro držati nasvetov Zveze potrošnikov Slovenije.
Izberite preverjenega obrtnika. Povprašajte prijatelje in znance o njihovih izkušnjah, preverite podatke na spletu ter ocene strank. Ali pa obrtnika poiščite na spletni strani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, kjer lahko preverite, ali je registriran za opravljanje dejavnosti. Pridobite ponudbe več obrtnikov in podrobno preverite, kaj obsega posamezna ponudba (na primer, ali je vključen tudi material in kateri, ali je cena z DDV ali brez...). Dogovore zapišite. Nikar se z obrtniki ne dogovarjajte preveč »po domače«.
-
Primož Hieng: Izborno kuham le zase
To ni klasična kuharska knjiga z navedenimi količinami sestavin in natančnimi navodili za pripravo, nas avtor opozori že na začetku. Seveda vsebuje tudi recepte, a vseeno je bolj zbirka praktičnih nasvetov, nastalih iz izkušenj, kako pripraviti okusne in raznolike jedi tudi za samo enega jedca. Rezultat, ki ga avtor toplo priporoča bralcem, pa je: splača se kuhati za enega, a ne hitite, ko boste kuhali, in ne hitite, ko boste jedli. (Založba Harlekin No. 1, 24 evrov)
S svojim vedenjem kažemo odnos do drugih
Naš pogovor
Sodobna pravila lepega vedenja krepijo medsebojno razumevanje, strpnost, obzirnost, spodbujajo in izkazujejo pripravljenost pomagati, predvsem pa naše sobivanje naredijo prijetnejše, pravi Bojana Košnik Čuk, strokovnjakinja za kulturo vedenja, diplomatski in poslovni protokol. Vodila je različne protokolarne službe, zdaj pa znanje in nasvete deli v svoji šoli bontona. Ugotavlja, da kot družba še kako potrebujemo pravila za dostojno komunikacijo in vedenje tako v medsebojnih odnosih kot pri komuniciranju prek zaslonov.
-
Dobro počutjedecember '24Zdravje
Za lažje premagovanje stopnic
Ali vam domače stopnice predstavljajo težavo in izziv? V podjetju Soča oprema imajo rešitev za vas, saj zagotavljajo celovito ponudbo različnih pripomočkov in opreme za premagovanje stopnic, kot so stopniščni vzpenjalniki, sedeži za ravna in zavita stopnišča, vzpenjalniki goseničarji, prenosni sedež in rampe. Obiščite www.socaoprema.si ali jih pokličite na 080 19 01 oziroma obiščite eno izmed njihovih specializiranih prodajaln v Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti ali Kočevju, kjer vam bodo z veseljem strokovno svetovali, izvedli brezplačen ogled in našli najprimernejšo rešitev za vas.
-
Dobro počutjedecember '24Zdravje
Zdravje
Čeprav je preprečevanje poškodbe kože oziroma tkiva zaradi pritiska (bolj domači izrazi so preležanine, razjede zaradi pritiska ali dekubitus) osnovna človekova pravica, v resničnem življenju žal ni tako.
Obravnava ljudi s temi poškodbami je namreč zelo odvisna od vodstva posameznega doma starejših občanov ali bolnišnice, koliko in kako kakovostne medicinsko-tehnične pripomočke bo naročilo.
Še na slabšem so bolniki, ki živijo doma, saj so mnogi osnovni pripomočki za preprečevanje poškodb neprimerni in nekakovostni. Pogosto zavračajo posteljne nadvložke ali blazine proti preležaninam zaradi neprijetnega občutka in potenja, ki ga povzročajo običajno plastični materiali, nekatere pa blazine ovirajo pri sedenju na invalidskem vozičku ali pri oskrbi katetra.
-
Kdo je napisal besedila popevk Ne čakaj na maj, Ko boš prišla na Bled, Kako sva si različna, Srček dela tika taka, Moj rodni kraj, moj rodni dom, Pismo za Mary Brown?
Odgovor pošljite na dopisnici do 16. decembra na naslov: Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, s pripisom »Miselni oreh«, ali izpolnite obrazec na www.vzajemnost.si.
Izžrebancu bomo podarili majico Vzajemnosti.
Rešitev iz novembrske številke: Slovenska igralka, ki se je rodila pred sto leti, je Duša Počkaj. Decembra pred petdesetimi leti
Nostalgija
Vzajemnost letos praznuje 50. obletnico izhajanja, zato vas želimo spomniti, kaj vse se je še dogajalo pred pol stoletja. Nekaj dogodkov iz decembra 1974.
Tadej Hrušovar je po razpadu skupine Bele vrane sestavil Zbor Tadeja Hrušovarja, ki se je preimenoval v Pepel in kri. Izdali so prvi singel Enakonočje.Madžarski matematik, kipar, profesor arhitekture in izumitelj Ernő Rubik je izumil magično kocko (Magic Cube). Maja 1980 so jo preimenovali v Rubikovo kocko in je ena od najbolj prodajanih igrač na svetu.
-
Dušan Belšak: Meso s tradicijo in okusom
Do dobrega kosa mesa je treba izkazati spoštovanje in iz njega narediti najboljše jedi, pravi avtor dopolnjene izdaje kuharske knjige, v kateri ponuja preizkušene nasvete, kako pripraviti govedino, teletino, svinjino, drobnico in perutnino. Pozornost namenja tudi kakovosti mesa, zorenju in čiščenju. Nekateri recepti vsebujejo kodo QR, prek katere se povežete na videopredstavitev recepta. (Založba Kmečki glas, 29 evrov)