-
Pogosto so najbolj preproste rešitve najučinkovitejše – a kaj, ko se jih domislijo le redki. Kot recimo brata Jeremić, ki že dvajset let delata na področju strojnih inštalacij in s svojimi inovacijami vedno znova iščeta praktične rešitve, da bi ustregla strankam in prehitela konkurenco.
S prvim patentom sta preprečila nenehno zamaševanje mrežice na izhodu vodovodne pipe. Izumila sta mrežico (perlator), ki jo lahko vsakdo očisti kar na pipi, in to brez orodja ali pomoči vodovodnega inštalaterja, hkrati pa tudi varčuje z vodo. S tem izumom, ki sta ga poimenovala Watjer, sta osvojila zlato medaljo za inovacijo 2014. Dve leti kasneje sta mrežico še posodobila z novimi inovativnimi dodatki, kar je pospešilo prodajo v Sloveniji in širši Evropi. Kljub uspehu Dragan in Milan Jeremić ne mirujeta, prijavljenih imata že deset novih patentov, vse v zvezi z vodo, ogrevanjem in sanitarno opremo.
Zelena – barva pomladi in zdravja
Barve rastlin so veliko pomembnejše, kot si mislimo, in so v neposredni zvezi z nalogo, ki jo imajo te rastline v človekovi prehrani. Zelena je zagotovo najbolj pomladna barva in spodbuja tople medsebojne odnose, razvija sposobnost zdravljenja, odpravlja slaba psihična stanja in nestalnost psihičnega razpoloženja, dobro vpliva na srce, znižuje visok krvni tlak, obnavlja telo po izčrpanosti in spodbuja rast.
V regratu je veliko zdravilnih snovi, ki jih priznavajo celo v medicini. Grenčine skupaj z rudninami (kalij, kalcij, magnezij, železo ...) spodbujajo pravilno delovanje ledvic in jeter, pospešujejo presnovne procese, izločanje prebavnih sokov, boljšo prebavo in odvajanje vode oziroma samočistilne procese v telesu. Regrat je bogat z vitamini skupine B ter E in C. Z uživanjem regrata lahko odpravimo žolčne kamne, saj učinkovito čisti kri in limfo, koristen je tudi za kosti. Ker odvaja nakopičeno sečno kislino, je dober za blažitev artritisa in protina (putike).
-
Za zdravo črevesno floro
Ali jemljete antibiotike, ki vam skvarijo črevesno floro? Odlična rešitev je S-biotik Forte s kar 20 milijardami živih mlečnokislinskih probiotičnih kultur, ki so zelo odporne proti želodčni kislini in žolčni soli. Vsebuje tudi prebiotike, ki dodatno pospešijo razrast dobrih bakterij v črevesju. Zadostuje samo ena kapsula na dan. Dobite ga v lekarnah in na www.naturamedica.si, tel. št.: 03 56 30 022.
Zakaj strah pred homeopatijo?
V Sloveniji je zdravljenje s homeopatijo še vedno neurejeno, opozarjajo pri Združenju za homeopatijo. Homeopatija je uveljavljen komplementaren pristop celostnega zdravljenja, ki mu zaupa okoli 150 milijonov Evropejcev, v Sloveniji pa je to področje še vedno neurejeno, pravijo pri Združenju za homeopatijo. V Švici bolnikom zdravljenje s homeopatijo plača zdravstvena zavarovalnica, v Avstriji lahko zdravnik kombinira konvencionalno medicino in homeopatijo.
-
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije se v Evropi vsak dvajseti hospitalizirani bolnik v bolnišnici okuži, ali povedano drugače, med stotimi pacienti v slovenskih bolnišnicah jih ima vsaj šest okužbo, ki ni povezana z boleznijo, zaradi katere so bili sprejeti v bolnišnico. Okužbe, na primer z MRSA, kar za petkrat podražijo zdravljenje, postajajo vse odpornejše proti antibiotikom, najhuje pa je, da zaradi tega umre veliko ljudi, ki jih osnovna bolezen ne ogroža.
Najpogosteje se okužijo najmlajši ali najstarejši bolniki in najbolj bolni, in to v bolnišnici, negovalni ustanovi, domu za starejše občane, v ambulanti pri dializi ali kemoterapiji ali celo med oskrbo bolnika na domu. Najpogostejši vzrok pa je pravzaprav v sodobnem času prav banalen – neustrezna higiena rok zdravstvenih delavcev. Ti se namreč ves čas dotikajo pacientov, ran in instrumentov, na katerih so pogosto nevarni mikroorganizmi, ki jih s svojimi rokami prenašajo na druge osebe, rane in instrumente. Zato se v bolnišnicah zelo trudijo ozaveščati tako osebje kot paciente in obiskovalce, da si dosledno razkužujejo roke.
Zaznavanje prostora ostri umske sposobnosti
Ali se želite naučiti, kako si lažje zapomnite informacije, na kakšen način jih prikličete in kako lahko shranite več informacij, kot ste jih do danes? Na podlagi večletne prakse sem razvila program Možganski fitnes, ki zaobjema telesne in umske vaje za izboljšanje spomina, ki delujejo preventivno proti demenci in zagotovo izboljšajo kakovost vsakodnevnega življenja.
V naših možganih se prepletajo številni procesi, ko ugotavljamo, kje v okolju so določeni predmeti. Na primer prepoznavati moramo prostor, osebe v njem, spomniti se moramo, po kateri poti bomo šli v trgovino, kje so poličke s stvarmi, ki jih moramo kupiti, najti moramo telefon, očala, ključe, si zapomniti melodijo, ki jo igramo na glasbilo, besedila pesmi ... Gre za preplet delovanja motoričnih in senzoričnih področij, ki vplivajo na naše kognitivne sposobnosti, naš način razmišljanja in pomnjenje.
-
Pogosto se zgodi, da starejši družinski član nepričakovano obleži zaradi posledic kapi, po zlomu kolka ali se mu močno poslabša kronična bolezen. Svojci se tako rekoč čez noč znajdejo v stiski, kdo in kako ga bo negoval. Kljub naklonjenosti do bolnika in pripravljenosti pomagati je vsakdanja nega zelo zahtevna. Fizični napor zlasti pri negi nepomičnega bolnika ni zanemarljiv. Zelo pomembno je, da znate bolnika pravilno obračati in mu pomagati pri sedanju ali vstajanju oziroma ga premeščati iz postelje na voziček, ga pravilno hraniti in umivati, da ne bodo vsakdanja opravila naporna za oba, da mu ne bi povzročili bolečin ali ga celo poškodovali, obenem pa ne bi prizadeli njegovega dostojanstva.
Narava za znižanje holesterola
Kdo ve, koliko debat je že bilo v zadnjih letih na račun holesterola. Po nekaterih razlagah je eden najpomembnejših krivcev za večino bolezni sodobnega časa, zlasti za srčno-žilne in sladkorno bolezen. Spet drugi trdijo, da sploh ni tako nevaren … Resnica je – kot še marsikje – verjetno nekje vmes. Nekaj več previdnosti pa zagotovo ne škodi, če je vrednost holesterola več kot 5 mmol/l.
Dejstvo je, da naše telo potrebuje holesterol za normalno delovanje. Je nekakšna voskasta snov, ki sestavlja celične stene. Pravzaprav je zelo pomembna sestavina, saj jo organizem potrebuje za tvorbo ženskih in moških spolnih hormonov, vitamina D in hormonov nadledvične žleze. Poleg tega brez holesterola ne moremo proizvajati žolča, ki je nujen za prebavo maščob v hrani in vsrkavanje vitaminov D, E, A in K iz hrane. Tvori se v jetrih, približno tretjino dnevnih potreb dobimo tudi s hrano živalskega izvora. V krvi in vodi je slabo topen, zato ga po celicah prenašajo beljakovine, imenovane lipoproteini. In ravno razporeditev med temi prenašalci oziroma med dvema najpomembnejšima vpliva na razvoj srčno-žilnih bolezni.
-
Čičerka s sladkim krompirjem in panceto
Potrebujemo:
50 g pancete ali ostankov suhih klobas/salam
večji sladki krompir (najbolje oranžen)
večji por
malo olja
pločevinko vloženega paradižnika
sol, poper
rožmarin
jušno osnovo
2 skodelici kuhane čičerke ali enaka količina vložene čičerike
3 stroke česna
Priprava: Panceto narežemo in stresemo v posodo. Sladki krompir olupimo, narežemo na kocke, na kolobarje narežemo por in vse stresemo v posodo k panceti. Pristavimo, po potrebi dodamo malo olja in nad šibkim ognjem pražimo približno 5 minut.
-
Da človek živi in preživi, potrebuje zrak, vodo, hrano in gibanje. Prve tri dobimo z dihanjem, pitjem in hranjenjem. Praviloma na te nikoli ne pozabimo. Na gibanje pa velikokrat pozabimo, saj je postalo sodobnemu človeku nekakšno breme, ki se mu z lahkoto odreče ali pa ga prepušča naključju.
Izkušnje iz prakse kažejo, da se vsaj 60 odstotkov odraslih premalo giblje. Preživljanje tako delovnega časa kot prostega časa je postalo vse preveč »pasivno sedeče«, premalo hodimo ali se načrtno gibljemo. Če k temu dodamo tudi ure spanja in počitka, ko ležimo, nam ostane le nekaj ur dnevno, ko stojimo. In kako smo ponosni, da smo skozi evolucijo postali »homo errectus« (pokončni človek). Ampak žal se je tu razvoj nadaljeval in v sodobnem času je človek postal »homo sedens« (sedeči človek).
Babi speče najboljšo lazanjo in skuha najslastnejše raviole!
Z iznajdbo testenin se nam je odprl svet brezmejnih gastronomskih možnosti. To niso le rezanci v goveji »žup'ci« in »makaronflajš« za enostaven obrok, ampak tudi številne polnjene testenine in večji kosi rezančnega testa, ki jih zlagamo drug na drugega skoraj v nebotičnik, med posamezna nadstropja pa vstavimo omako.
Zloženko so že davno poimenovali lasagne (po posodi, v kateri so pripravljali jed), ki jo pri nas poslovenjeno izgovorimo kar lazanja. Najbolj klasična je lazanja z omako iz mletega mesa in paradižnika, brez težav pa jo lahko naredite tudi z drugačnim nadevom, na primer s špinačnim nadevom s skuto ali ribjim za ljubitelje vsega morskega.