Vzajemnost
Vzajemnost
  • Aktualno
  • Dobro je vedeti
  • Zgodbe
  • Dobro počutje
  • Prosti čas
  • Druženje
  • Mali oglasi
  • Arhiv
  • Oglaševanje
  • Nagradne igre
  • Klub
  • Koristne informacije
  • Iskanje
  • Uporaba konoplje ima dobre učinke

    Dobro počutjemarec '25Zdravje

    ZDRAVJE

    Konoplja ni panaceja, čudežno zdravilo oziroma univerzalno sredstvo za vse bolezni in tegobe. Ni vsemogočna, je pa mogočna z veliko potenciali in prav zato med najbolj raziskovanimi rastlinami na svetu.

    Konoplja je vsestransko uporabna rastlina v različnih vejah industrije, za prehrano in za zdravila. V zdravstvu jo največ uporabljajo pri bolnikih s kronično bolečino, migreno, epilepsijo, artritisom, crohnovo boleznijo, multiplo sklerozo, motnjami posttravmatskega stresa, kot uspešna se kaže tudi pri kugi sodobnega sveta – stresu. Kar nekaj zdravstvenih strokovnjakov že ima izkušnje s klinično uporabo kanabinoidov, ki so jih svojim kolegom predstavili na kongresu o uporabi konoplje v medicinske namene. Pripravili so ga novembra lani v Rogaški Slatini, kjer deluje kanabinoidna klinika, ena prvih v Evropi, v kateri so združili znanja svojih balneologov in strokovnjakov s poznavanjem zdravilnih učinkov kanabinoidov.

  • Številni zdravilni učinki ognjiča

    Dobro počutjemarec '25Zdravje

    Izjemne zdravilne lastnosti ognjiča so v ljudskem zdravilstvu že dolgo znane, zaradi protivnetnega in protimikrobnega delovanja ga veliko uporabljajo v farmacevtski in kozmetični industriji. Z nekaj truda ga lahko gojimo in iz njega pripravimo zdravilne pripravke tudi sami.

    Ognjič (Calendula officinalis) je eno- ali dvoletna rastlina, ki zraste v višino do 50 centimetrov in ima razvejano, rahlo dlakavo steblo. Značilna je za Sredozemlje, raste pa tudi drugje po Evropi in Ameriki. Listi so koničaste oblike in dlakavi, včasih nazobčani. Cvetovi rumene do oranžne barve so na koncu vejic in imajo jezičaste lističe. Običajno cveti med junijem in septembrom. Cvetovi vsebujejo flavonoide in karotene (likopen in lutein), ki jih je več v oranžnih cvetovih, ter barvilo ksantofil, ki ga je več v rumenih cvetovih, eterična olja, saponine in triterpenske spojine. Za farmacevtske in kozmetične namene nabiramo cvetove in cvetne lističe, ki imajo značilen vonj in aromatičen okus, uporabni so tako suhi kot sveži.

  • Najbolj inovativna živila osmih podjetij

    Dobro počutjemarec '25Prehrana

    ZDRAVA PREHRANA 

    Inštitut za nutricionistiko je že enajstič zapored podelil nagrade za najbolj inovativna živila leta 2025. To so izdelki, ki imajo ugodno prehransko sestavo, hkrati pa sledijo smernicam trajnostnega razvoja in ohranjanja okolja.

    Nagrade so prejeli: Pekarna Spar za čičerikino copatko, Mlinotest za beljakovinske testenine Mlinotest Active Protein Sedani, Bio dobrote za linijo ekoloških mlečnih izdelkov z okusom banane, Spar za solati Champ in Hot Champ ter Nikino bovlo, Pivka Perutninarstvo za piščančjo ter veggie solato Mexicana in BioWay za rastlinsko bolognese omako s korenčkom. Posebno nagrado za inovativnost v skupini slovenskih tradicionalnih jedi je prejela Ekološka kmetija Kukenberger za slane štruklje, posebno nagrado za inovativnost pri lokalni...

  • KRATKE ZDRAVSTVENE

    Dobro počutjemarec '25Zdravje

    Možganska kap bolj ogroža kadilce
    Mnoge raziskave so pokazale, da spada kajenje med najpomembnejše dejavnike, ki povečujejo tveganje za nastanek možganske kapi. Za 45 odstotkov bolj ogroženi so pasivni kadilci v primerjavi z nekadilci, pri aktivnih kadilcih pa tveganje narašča sorazmerno s številom pokajenih cigaret. Vsakih pet dodatnih cigaret na dan pomeni 12-odstotno povečanje tveganja. Cigaretni dim namreč vsebuje številne kemijske snovi, od katerih jih je najmanj 250 neposredno škodljivih za zdravje, 69 pa rakotvornih. S kajenjem v telo nenehno vnašamo strupe, ki iz pljuč prestopajo v kri in škodujejo drugim organom. Ko kajenje opustimo, se to tveganje znatno zmanjša.

  • Izbira zdrave prehrane naj postane način življenja

    Dobro počutjemarec '25Zdravje

    Zdravje

    Kako naj se prehranjujejo bolniki z rakom in vsi tisti, ki bi radi s hrano spodbudili zdravje in izboljšali počutje? Dobrodošla pomoč jim je lahko kuharska knjiga z naslovom Hrana podaja roko zdravju.

    Njen avtor Hermann Spindler je dolgoletni kuharski šef klinike Lukas iz švicarskega Arlesheima, ene največjih alternativnih bolnišnic za zdravljenje rakavih obolenj v Evropi. Klinika ni svetovno znana le zaradi svoje ponudbe holističnega zdravljenja na področju antropozofske medicine, ampak tudi zaradi izvrstne vegetarijanske kuhinje. Pacientom so uživanje polnovredne prehrane na osnovi uporabe rastlinskih in mlečnih izdelkov predlagali že pred desetletji, v času, ko jo je pretežni del konvencionalne medicine zasmehoval. Danes švicarska zveza boja proti raku podpira koncept prehrane, ki je zelo podoben njihovi prehrani. Klinika se od drugih razlikuje tudi po tem, da hrano dobavljajo iz ekološke in biodinamične pridelave (blagovna znamka švicarskih ekoloških pridelkov Bio-Knospel in blagovne znamke Demeter), neposredno na kmetijah in pri dobaviteljih, ki jih poznajo osebno. Poleg tega popolnoma zavračajo industrijsko pripravljene omake, gensko spremenjeno hrano in podobno.

  • Kdaj je potrebna gastroskopija?

    Dobro počutjemarec '25Zdravje

    ZDRAVJE

    Ali se nezdravo in neredno prehranjujete, kadite, popijete preveč alkohola, pogosto jemljete protibolečinske tablete, ki vsebujejo aspirin (acetilsalicilno kislino), se vznemirjate za vsako malenkost, preveč delate, ste kar naprej v stresu? Imate morda prav zato zgago, vas zato občasno boli trebuh?

    Če imate te težave, vam je pogosto slabo in včasih celo bruhate, greste težko na blato ali imate drisko, bruhate kri itd., je čas, da greste na gastroskopijo, da zdravnik internist ugotovi, ali je morda kaj narobe z vašimi zgornjimi prebavili. Med posegom lahko tudi odvzamejo vzorce tkiva za patohistološki pregled oziroma odstranijo morebitne izrastke in polipe na sluznici.

  • Kuhamo z jogurtom

    Dobro počutjemarec '25Prehrana

    ZDRAVA PREHRANA

    Na pomlad je koristno uživati več fermentiranih mlečnih izdelkov, torej jogurta in predvsem kefirja. Tokrat imam za vas nekaj receptov za jedi z jogurtom in še recept, kako narediti svoj domači jogurt. Naj vam uspe.

    Kako naredimo jogurt

    Jogurt je fermentirani mlečni izdelek, dobljen z dodatkom mlečnokislinskih bakterij, ki mlečni sladkor (laktozo) pretvorijo v mlečno in druge kisline. Pri tem mlečne beljakovine zakrknejo (koagulirajo), mleku se spremeni okus, izdelek dobi kremasto strukturo in daljši rok trajanja.
    Potrebujemo jogurtovo kulturo prijetnega okusa. Te bakterije se ob ugodnih pogojih razbohotijo in številčno prehitijo druge, da dobimo mlečni izdelek, kot nam je všeč. Okus naravnih jogurtov vedno pogojuje vrsta ali več izbranih vrst oziroma natančneje izbrane podvrste mlečnokislinskih bakterij oziroma kombinacije različnih mikroorganizmov, kjer vsak prispeva svoj del okusa.

  • Z mislimi lahko izboljšamo počutje in privabimo želeno

    Dobro počutjemarec '25Zdravje

    PSIHOLOGIJA

    Z leti se lahko bolj opiramo na bogastvo izkušenj in spoznanj, do katerih smo se dokopali. Ravno tako pa je lahko dejstvo, da je številka ob praznovanju rojstnega dne vse višja, razlog za obupovanje ob spominih, kaj vse smo v preteklih letih lahko in česa zdaj več ne moremo.

    Zato je ključno, skozi kakšna očala gledamo na svet – ali smo osredotočeni na to, kaj vse še lahko ali česa vsega ne zmoremo več? Zato pravimo, da z leti sicer pridobimo bogate življenjske izkušnje in modrost, a hkrati se lahko znajdemo pred izzivi, kako ohranjati notranjo srečo in zadovoljstvo. Ena izmed močnih tehnik, ki lahko pripomore k boljšemu počutju, je vizualizacija. To pomeni, da si v mislih predstavljamo, kako se nekaj, kar si želimo, že dogaja. Bolj ko si slikovito predstavljamo želeno, močnejša čustva ob tem doživljamo. Pravimo, da na tak način dvigujemo svojo vibracijo in smo z ustvarjenim občutkom zadovoljstva pravi magnet za to, da se nam prijetne spremembe zares zgodijo.

  • Suhe dlani

    Dobro počutjemarec '25Zdravje

    VPRAŠAJTE DERMATOLOGINJO 

    Bralec opaža, da ima po rehabilitaciji v zdraviliškem bazenu težave s suhimi dlanmi. Čeprav si roke redno maže z zaščitno kremo 48, je koža nenehno suha.

    Suho in občutljivo kožo na dlaneh večkrat opažamo pri osebah, ki imajo roke pogosto ali dalj časa v vodi, še posebej, če so tudi v stiku z razkužili, detergenti ali čistili. Dlani postanejo suhe, ker se s kroničnim draženjem z vodo in drugimi snovmi poškoduje dvoslojna zaščitna lipidna plast v povrhnjici, ki koži preprečuje izsušitev z zmanjšanim izhlapevanjem vode iz globljih plasti kože. Koža se namreč vlaži od znotraj, zato je potrebna dobra hidracija telesa. V koži so sestavine, t. i. humektanti, ki zadržijo vodo in nekoliko vežejo tudi vodo iz okolja.

  • Industrijsko pripravljena hrana pospešuje biološko staranje

    Dobro počutjemarec '25Zdravje

    ZDRAVJE

    Uporaba industrijsko vnaprej pripravljene (ultraprocesirane – UPF) hrane je povezana s pospešenim biološkim staranjem, so ugotovili italijanski raziskovalci.

    Raziskovalci so v preteklih raziskavah že ugotavljali povezavo med pogosto uporabo predelane hrane in nekaterimi kazalci zgodnjega biološkega staranja, kot so krajša dolžina telomer (sestavljenih delcev na koncu kromosomov), padec kognitivnih funkcij in pojav krhkosti organizma, niso pa našli vzrokov za ta pojav.

    Italijanska raziskava, imenovana tudi študija Moli-sani, je potekala v okviru evropskega projekta Age-It — Ageing well in an ageing society  (Staraj se kakovostno v starajoči družbi) v času med letoma 2005 in 2010. Med 22.495 udeleženci, starimi v povprečju 55,6 leta, je bilo 52 odstotkov žensk. Prehrano udeležencev so zapisovali v posebni vprašalnik, ki je zajemal 188 različnih prehranskih izdelkov. Te so razdelili v štiri skupine glede na stopnjo priprave – od minimalno predelane hrane, kot so sadje, zelenjava, stročnice, meso in ribe, do...

  • 1
  • …
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • …
  • 240
  • Naročite se

    01 530 78 44

    Arhiv PDF

    Št. 12, december 2025

    Št. 12, december 2025

    Prelistajte izvleček

    Pozdrav iz uredništva

    S hitrim posredovanjem krepimo zaupanje ljudi Idealen bo svet, v katerem humanitarne organizacije ne bomo več potrebne, se pa bojim, da do tega ne bo prišlo, poudarja mag. Ana Žerjal, predsednica Rdečega križa...

    Z oranžnimi jedmi preženemo otožnost  Sama z otožnostjo mračnih dni nimam težav. A jo poznam od blizu, ker daje mojega moža. Ko smo jeseni premaknili uro nazaj, se je začelo.

    Vse manj zlata v zobeh Če starejša oseba pred ogledalom odpre usta, bo verjetno v saniranih zobeh odkrila kakšno temno zalivko ali z zlatom preoblečen zob. Amalgam se je za plombiranje...

  • ZDUS

    Seniorske novice

  • Poglejte tudi

    Fotogalerije

    Letošnje leto prelomno za starejše1. oktober 2025 Kaj narediti, da bo Slovenija...

    Bralci Vzajemnosti so letos preplavili Krk16. junij 2025 Spomini na letošnje že 19....

    Odnos do starejših je ogledalo družbe1. oktober 2024 Včeraj se je v Cankarjevem domu...

    Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe13. junij 2024 Četrti Dnevi medgeneracijskega...

    Tokrat je Vzajemnost preplavila Neum10. junij 2024 Od 2. do 5. junija je potekalo...

  • Klub ugodnosti

    Ponudniki ugodnosti »

    Član kluba Vzajemnost je vsak naročnik revije, ki dobi kartico s svojim imenom in naročniško številko.
    Več »

  • Najbolj brano

    Kaj podariti ostarelim staršem za rojstni dan

    Starost, ji znamo prisluhniti?

    Zdravnik mora biti bolnikov zagovornik

    Lovili smo ravnotežje med pravičnostjo in solidarnostjo

    Kuhamo po nemško

    Kvačkana želvica

    Moji ostareli starši se spreminjajo

    Za ljubitelje zelišč, zdrave kulinarike in dobrega počutja

© 2025

Zavod Vzajemnost
p. p. 134
1001 Ljubljana

urednistvo@vzajemnost.si
01 530 78 42

Naročniki lahko prenesete PDF celotne revije

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih

▲ Na vrh straniDomovKlub ugodnostiO nasOglaševanjePogoji rabe, zasebnost in piškotkiPravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih in nastavitve piškotkov