Dnevi medgeneracijskega sožitja vabijo

10. maj 2019

 Zveza društev upokojencev Slovenije prihodnji teden vabi na prireditev, ki bo v ospredje postavila medgeneracijsko sodelovanje in solidarnost. Dnevi medgeneracijskega sožitja bodo potekali od 14. do 16. maja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, ki je tudi soorganizator prireditve.

 Pri organizaciji sodelujejo še člani medgeneracijske koalicije MeKos (Mladinski svet Slovenije, Študentska organizacija Slovenije in Dijaška organizacija Slovenije), s podporo ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrstva za zdravje.

Tridnevni strokovni, izobraževalni in kulturno-ustvarjalni program je zelo bogat, saj bodo vsak dan najmanj tri okrogle mize. Teme bodo raznolike: od razprave o gmotnem položaju upokojencev, sobivanju in ustvarjanju delovnih mest na kmetijah, vlogi neformalnih oskrbovalcev in medgeneracijski pomoči pri skrbi za starejše, vseživljenjskem učenju, pripravah na upokojitev do netipičnih in negotovih oblikah dela in mentorstva kot obliki medgeneracijskega prenosa znanja. Potekala bodo tudi različna predavanja in delavnice, med drugim o ohranjanju spomina, aktivnostih, ki zagotavljajo večjo varnost v prometu, urejanju varnega doma, ohranjanju samostojnosti oseb z demenco, zdravem življenjskem slogu …

 S petjem in plesom

Na Odru Sožitja v Stekleni dvorani se bodo vse dneve vrstili glasbeni, pevski in plesni nastopi društev upokojencev v sodelovanju z drugimi društvi ter vrtci in osnovnimi šolami.  Manjkali ne bosta tradicionalni kulturni prireditvi, in sicer se bo v torek ob 16. uri v dvorani Kocka začel že 11. Večer pesmi in plesa, na katerem bo kot slavnostna govorka sodelovala Dušica Kunaver. Naslednji dan, prav tako ob 16. uri, pa bo v dvorani Kocka 44. Srečanje pevskih zborov društev upokojencev Slovenije, nastopila bosta tudi gostujoča zbora z Opčin.

V društvih upokojencev je ena od najmnožičnejših dejavnosti rokodelska dejavnost. Člani društev so izredno spretni, kar bodo tudi pokazali na Gospodarskem razstavišču. V Ustvarjalnem stičišču  v Stekleni dvorani bo svoje izdelke, ročna dela in kulinarične dobrote predstavilo več kot 170 rokodelcev iz 81 društev upokojencev, med njimi tudi dve društvi iz zamejstva. Na ogled bodo tudi štiri razstave, in sicer razstava likovnih del, ki so nastala na 22. likovni koloniji Zdusa v Izoli; razstavljene bodo tudi voščilnice in čipke, ki so jih članice in člani poslali na medgeneracijska natečaja, ter fotografije, posnete v okviru natečaja Podobe medgeneracijskega sožitja.

 Dneve medgeneracijskega sožitja bo v četrtek popoldne zaključil film Matevža Luzarja Srečen za umret. Za ogled filma, večera pesmi in plesa in revije pevskih zborov si zagotovite brezplačne vstopnice na e-naslovu: dnevi-sozitja@zdus-zveza.si ali tel. št.: 01 620 54 82. Več informacij najdete na spletni strani zveze: https://www.zdus-zveza.si.

 Vse tri dni prireditve ste lepo vabljeni tudi na stojnico Vzajemnosti, ki bo v dvorani Kupola. Za vas smo pripravili nagradno igro. 

Dostop do Gospodarskega razstavišča je lahek, saj pred vhodom ustavljajo številni avtobusi mestnega potniškega prometa, blizu pa sta tudi  avtobusna in železniška postaja.  Slovenske železnice nudijo ugodno ponudbo za potovanje z vlakom  na prireditev. Skupine najmanj šestih oseb imajo kar 75-odsoten popust na redne cene vozovnic s katerekoli začetne postaje v Sloveniji do Ljubljane in nazaj. Prijave skupinskih odhodov sprejemajo na na e-naslovu jozica.prah@slo-zeleznice.si ali na tel. št. 01 29 12 554. Pri prijavi je potrebno navesti število potnikov, datum ter relacijo želenega potovanja.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media