Brez pudra ne gre

Brez pudra ne gre

Dobro počutje | feb. '11

Pozimi moramo zaščititi kožo obraza pred mrazom in vetrom. Pri tem nam je v pomoč tudi puder. Po nanosu je ten enakomernejši, lepši, koža pa je z dodatnim slojem še bolj zaščitena. O tem, na kaj moramo biti ženske še posebej pozorne pri nakupu pudra, smo se pogovarjali z vizažistko Bojano Zmazek.

 

Kako izberemo pravi puder?

Pri nakupu moramo biti najbolj pozorne na barvo in teksturo, saj luči v trgovinah lahko zavajajo. Potrebno je imeti naravno svetlobo in puder nanesti na predel med vratom in obrazom, tako da se odtenek enakomerno ujame in da obraz po nanosu ni temnejši ali svetlejši od roba. Tekstura pa je pomembna zato, ker se težki pudri usedejo v gube in jih tako še poudarijo. Zato se je pri starejši koži bolje izogibati pudra v prahu in kamnu na predelu okoli oči in povsod, kjer je več gubic.

 

Kakšne vrste pudrov poznamo?

Pudri se razlikujejo po teksturi, prekrivnosti in tudi po tipu kože. Vlažilni pudri ponavadi ne prekrivajo dovolj nepravilnosti na koži in potrebujemo še korektor. Vendar pa je po nanosu koža bolj sijoča.

Zelo prekrivni pudri so tudi gostejši, tako da je bolje, da jih ne nanesemo pretirano veliko okoli oči in na področja z gubicami. Na voljo je veliko različnih pudrov, tudi proti staranju (anti-age), z zaščito za sonce, za zelo občutljivo kožo (brez dišav in alergenov) ter pudri za posebno mastno kožo z delci, ki kožo matirajo v T predelu. Takšni pudri so pogosto po teksturi sicer kremni, tekoči, a so pod prsti bolj suhi.

Kateri so primernejši za zimo?

Vsi pudri kožo dodatno zavarujejo pred mrazom in popokanimi kapilarami. Za zimski čas bi priporočila malo manj suhe in bolj zaščitne, ki so bolj gosti. Poleti pa nasprotno priporočam več vlažilnih pudrov, ki imajo lahke teksture. Poleti uporabljajte le korektorje, ki so prav tako lahki in v tekoči obliki (v svinčniku), ker so korektorji v šminki gostejši in kožo bolj izsušijo.

Ali puder, označen z »anti-age« resnično deluje?

Moje mnenje je, da so kreme, pravilna nega in seveda geni tisti, ki odločajo, kako se koža stara, tako da pudri vsekakor nimajo enakovrednih sestavin kot kreme, serumi in podobno. Verjetno pa dodajo piko na i, saj puder lepo enakomerno obarva ten, tako da ni vidnih kapilar ali različne obarvanosti kože. Tako je polt videti veliko bolje. Na to vprašanje bi laže odgovoril dermatolog, meni pa tekstura pudra na prvi pogled pove ali je primerna za starejšo kožo ali ne.

Kako pravilno nanesemo puder?

Za domačo rabo je še najbolj higieničen nanos s prsti. Na tak način tudi ne porabimo veliko tekočega pudra. Gobice namreč pogosto popivnajo preveliko količino pudra. Z rokami je dotik najbolj prijeten in nežen, poleg tega ne škodi malo masaže obraza. Lahko pa puder nanesete tudi s primernimi čopiči, ki jih morate potem kar pogosto prati.

Kako prej kožo pripravimo na nanos pudra?

Najbolje je, da po čiščenju obraza s preparati nanesemo osvežilni tonik in vlažilno kremo. Če je krema premastna, se velikokrat s pudrom ne ujameta in se začne koža hitreje svetiti, pa tudi puder se potem včasih malo svaljka. Ni rečeno, da je zato krema slaba, prav tako ne puder, morda samo skupaj ne delujeta najbolje. Kremo je najbolje nanesti malo prej in vmes popiti kavo ali čaj, tako se krema lepo vpije in takšna je boljša za nanos pudra.

 

Kako si ličilo preprosto popravimo?

Najbolje je, da smo pozorni in se čim manjkrat dotikamo obraza s prsti. Če se koža na T predelu (čelo, nos, brada) sveti, potem ta predel s pudrom v kamnu malo pomatiramo z velikim čopičem, sicer pa s tekočim korektorjem in prstno blazinico potapkamo tam, kjer se je puder preveč nabral v gubicah. Kako obstojno bo ličenje, je odvisno od tipa kože; če je mastna, bo make up lahko malo manj obstojen. Če make up 'zafiksiramo'  na koncu še s suhim pudrom, malo podaljšamo obstojnost.

Kako si na najlažji način odstranimo ličilo?

Ličilo najbolje odstranite z geli, ki se z vodo spenijo in se zato dobro odstranijo. Pomemben je tudi tonik in nanj ne smemo pozabiti. Tudi ko je koža že na prvi pogled čista, boste vedno z blazinico, namočeno v tonik, opazile sledi pudra in nečistoč, za katere ste mislile, da ste jih že odstranile. Kadar nimate pri sebi vseh potrebščin za čiščenje, lahko ličila odstranite tudi z robčki za dojenčke. So vsestransko uporabni, za odstranjevanje ličil ali za brisanje rok, pa tudi nežni so. Vendar robčke za čiščenje obraza uporabite samo tedaj, ko res nimate druge možnosti.

Kaj nanesemo na kožo potem, ko smo odstranili ličila?

Odvisno od tipa kože, vsekakor pa svetujem nanos lahke dnevne kreme; pred spanjem pa lahko nanesete serum in nato bogato kremo, ki kožo ponoči nahrani. Kdaj pa kdaj lahko nanesete samo bio olje, ki je bogato z vitaminom E, priporočam arganovo olje, ki ni pretirano mastno, se hitro vpije in kožo tudi nahrani z vitaminom E in je povsem naravno. Z oljem namažite še dekolte in roke, saj pravijo, da se leta prav tam najprej poznajo ...

Alma Glumac


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media