Vzajemnost
Vzajemnost
  • Aktualno
  • Dobro je vedeti
  • Zgodbe
  • Dobro počutje
  • Prosti čas
  • Druženje
  • Mali oglasi
  • Arhiv
  • Oglaševanje
  • Nagradne igre
  • Klub
  • Koristne informacije
  • Iskanje
  • Vsakdanja hoja za čilost in ravnovesje

    Dobro počutjeapril '12

    Vsakdanja hoja za čilost in ravnovesje

    Dandanes vemo, kako pomembno je, da je človek v poznejših letih gibalno aktiven in da vsak dan posebej skrbi za svoje zdravje in dobro počutje. Če redni športno-razvedrilni dejavnosti doda še prijateljsko druženje, pri katerem se lahko čustveno in socialno odžeja, je res veliko storil za svoje celovito ravnovesje. Vsakdanja aktivnost ohranja človeka čilega, delovno sposobnega, ustvarjalnega in zadovoljnega v pozno starost. Pridobivanje in ohranjanje vsesplošne kondicije je možno tudi v starejšem obdobju, če le dovolj zaposlujemo svoje...

  • Srcu prijazno gorčično olje

    Dobro počutjefebruar '12

    Srcu prijazno gorčično olje

    Gorčično olje je pri nas še dokaj neznano, medtem ko ga redno uporabljajo v kulinariki Indije in Bangladeša. Pa tudi v zahodnem svetu vse bolj pridobiva na veljavi. Zaradi številnih koristnih sestavin, ki varujejo organizem pred boleznim. Zdravniki še posebej priporočajo uživanje gorčičnega olja ljudem s srčno - žilnimi obolenji. Gorčično olje pridobivajo s hladnim stiskanjem semen. Najboljša so semena rjave indijske gorčice (Brassica juncea), ki jo pridelujejo v Avstraliji.

  • Prehladna obolenja

    Dobro počutjefebruar '12

    V hladnejših dnevih se pogosto pojavljajo prehladna obolenja. Pod pojmom prehlad razumemo slabo počutje, ki ga povzročajo virusi, zlasti takrat, ko je naš organizem manj odporen. Znaki prehlada so nahod, kihanje, bolečine v vratu, solzenje oči in kašelj. Ob zapletih se kašelj razvije v bronhitis in zlasti pri otrocih se nekoliko dvigne temperatura. Najboljša obramba pred prehladnimi obolenji je preventiva. To pomeni: - zdrava prehrana z veliko vitaminov - A, B, C, E ter sulfidov (česen, čemaž, zelje, brokoli, čebula, drobnjak); - zdravilne...

  • Eksotični posebneži

    Dobro počutjefebruar '12

    Eksotični posebneži

    Med tropskimi sadeži lahko tudi v naših trgovinah občudujemo prave posebneže. Pa spoznajmo tri manj znane.

    Privlačna karambola Sadež zvezdaste oblike in svetleče zunanjosti je privlačen že na prvi pogled. Vodeni sladko-kisli okus ni pravzaprav nič posebnega, toda hrustljavo sočno meso je zelo osvežilno. Vsebuje veliko vitamina C in A ter kalija in železa. Tanka, svetleča lupina je užitna, tako je dovolj, da sadež pred zaužitjem le operemo. Drobna rjava semena lahko brez skrbi pojemo, ali pa jih odstranimo. Sadeži so vsestransko uporabni. Iz njih je mogoče skuhati kompote, marmelado, sokove.

  • Lahki obroki za bolj zdravo življenje

    Dobro počutjefebruar '12

    Veliko ljudi danes je mimo vseh meja. Znake prenajedanja ponavadi zaznamo med prazniki in na slavnostnih pogostitvah. V samopostrežni restavraciji, kjer si jedi naložimo sami, se bo naš krožnik zelo verjetno šibil pod težo hrane. Ravnanje ni le neokusno, pravzaprav je celo nespametno, če vemo, da preveč „dobre hrane“ ne koristi organizmu. Če opazimo prah v stanovanju, koliko bolj bi morali opaziti očitne telesne znake „nesnage“, s katero nas organizem opozarja na nujno potrebno temeljito očiščenje.

  • Manj mesnin, a tiste dobre!

    Dobro počutjefebruar '12

    Manj mesnin, a tiste dobre!

    »Klobase so bile za orače, kosce in gozdarje, šunka pa je bila namenjena za veliko noč, jajca smo ocvrli ali stepli v šoto, če je koga lovila bolezen,« mi je rekla gospa, ki jih šteje nekaj več kot jaz, a priznati moram, da tudi pri nas doma ni bilo nič drugače. Mesnine smo spoštovali kot kruh. Ni jih bilo veliko, zato je bil vselej ''praznik'', ko smo jih jedli in – jedli smo jih res samo za praznike. Danes je vsega preveč in prepogosto na krožnikih, tudi mesnin, suhih in vseh drugih, zato jih ne znamo ceniti in jim dati ustreznega pomena v...

  • Recepti marec 2012

    Dobro počutjefebruar '12

    Recepti marec 2012

    Popečen radič s sirom in oljčnim oljem
    Treviški radič operemo, posušimo v kuhinjski krpi, po potrebi razrežemo in razdelimo na posamezne liste. Liste stresemo v segreto ponev s premazom proti prijemanju, na hitro popečemo, da radič nekoliko oveni, in ga preložimo na krožnik. Pokapljamo ga z oljčnim oljem in obložimo z rezinami sira. Ponudimo s kruhom za malico, večerjo ali kot prilogo.
    Različica: namesto oljčnega olja izberemo orehovo ali laneno olje.

    Kvinoja s koromačem
    Za 4 osebe vzamemo 2 skodelici kvinoje (približno 200 g), jo v rešetu operemo, stresemo v lonec, dodamo dvojno količino vode (4 skodelice), pristavimo in zavremo. Medtem očistimo in narežemo koromač, ga stresemo h kvinoji in ko voda vnovič zavre, vse skupaj kuhamo še 10 minut. Zatem dodamo paradižnik iz pločevinke, začinimo s soljo, česnom, rožmarinom in timijanom ter kuhamo še 5 minut. Kuhano kvinojo po želji ponudimo z žličko kisle smetane ali sira feta.

  • Terapija, ki blaži bolečine

    Dobro počutjefebruar '12

    Elektromagnetna terapija je neagresivna metoda brez stranskih učinkov, deluje pa na osnovi magnetnega polja in uspešno lajša težave pri osteoporozi, artritisu, revmatizmu, bolečinskem sindromu, multipli sklerozi, bolečinah v sklepih in v hrbtenici. Pospeši okrevanje pri zlomih kosti  in izboljša delovanje imunskega sistema! Elektromagnetna pulzirajoča terapija električni tok skozi tuljave spreminja v magnetno polje nizkih frekvenc, ki prodre v vsako celico telesa.

    Nasveti pri odločitvi za uporabo elektromagnetne terapije:
    • Preden se odločite za najem ali nakup, se prepričajte ali je bil pripomoček znanstveno ali klinično raziskan; preden se odločite, ga testirajte.
    • Izdelek naj ima certifikat medicinskega pripomočka IIA in CE izjavo o skladnosti.
    • Prodajalec naj vam nudi usposobljene svetovalce, na katere se lahko obrnete po pomoč.
    • Prepričajte se, da je izdelek namenjen tudi domači rabi.

  • Poslušanje pomeni sprejemanje drugega

    Dobro počutjefebruar '12

    Sporazumevanje ljudem omogoča izmenjavo izkušenj, notranjih doživljanj, spoznavanje medsebojnih razlik, pripomore pa k boljšemu medsebojnemu prilagajanju in sožitju. Večina problemov v medsebojnih odnosih se začne in ostaja nerešenih zaradi slabega sporazumevanja in površnega poslušanja. Poslušanje zahteva dobro mero samoosveščenosti, razumevanja in sprejemanja drugih ljudi. Vredno mu je nameniti vso pozornost, saj je od nje tudi odvisna uspešnost sporazumevanja.

    Aktivno poslušanje izboljšuje kakovost odnosov med ljudmi, pomaga pri uspešnejšem reševanju nesporazumov in omogoča osebnostno zorenje in medsebojno zaupanje. Ljudje, ki dobro obvladajo veščino poslušanja, spoznajo novo razsežnost intimnosti in prijateljstva.
    Poslušanje se na prvi pogled zdi enostavno, a je v resnici izredno kompleksno dejanje, ki zahteva vso pozornost in zbranost. S pozornim poslušanjem izražamo svoje spoštovanje do sogovorca in mu priznavamo njegovo pomembnost. Zbrano poslušanje zahteva poslušalčevo brezpogojno upoštevanje in spoštovanje govorčevih mnenj in stališč. Največ težav s poslušanjem imajo raztreseni ljudje, in tisti, ki imajo močno izoblikovana mnenja in radi dajejo nasvete. Ljudje se v pogovoru »izklopijo«, kadar začutijo, da jim drugi solijo pamet ali kadar mislijo, da jih druga oseba kontrolira.

  • Razgibajmo možgane

    Dobro počutjefebruar '12

    Razgibajmo možgane

    V krogu znancev in prijateljev smo ugotavljali, da imajo manj težav tisti, ki pozitivno, bolj vedro gledajo na življenje in v njem najdejo smisel. Očitno so se bolj sposobni upirati obremenitvam, boleznim in vsakodnevnim stresom. Nedavni pogovor je nanesel tudi na dejavnost našega spomina v poznih letih. Nekaj udeležencev pogovora je potarnalo, da zaznajo malce slabše pomnjenje, kar precej pa se jih je pohvalilo z relativno dobrimi spominskimi izkušnjami.

    Urimo spomin Vloga našega spomina je v tem, da omogoča povezavo vsakega nadaljnjega dogodka s preteklostjo in zaradi naravne zakonitosti tudi s prihodnostjo. Brez spominske sposobnosti ne bi bilo učenja in posameznik bi bil prisiljen reagirati na vsako okoliščino tako, kot da bi jo doživljal prvič. Spomin je torej osnova človekovega prilagajanja stvarnosti. Starejši ljudje se pogosto pritožujejo, da se teže spominjajo nedavnih dogodkov, medtem ko so jim spomini iz njihovega otroštva jasno pred očmi.

  • 1
  • …
  • 194
  • 195
  • 196
  • 197
  • 198
  • …
  • 232
  • Naročite se

    01 530 78 44

    Arhiv PDF

    Št. 6, junij 2025

    Št. 6, junij 2025

    Prelistajte izvleček

    Pozdrav iz uredništva

    Sprememb se ne smemo bati, saj prinašajo večjo varnost v starosti Zakon o dolgotrajni oskrbi se postopno uveljavlja - z glavnimi novostmi od 1. julija dalje - in zagotavlja, da bodo ljudje z enakimi potrebami imeli enake pravice,...

    Robotske operacije so kirurgija prihodnosti Kar je bilo še pred nekaj desetletji nepredstavljivo, je danes vsakodnevna praksa v dveh slovenskih bolnišnicah. Večino tovrstnih operacij naredijo urologi,...

    Hrana kot pomoč pred škodljivim vplivom sonca Poletje je pred vrati in na žgoče sonce se moramo pripraviti, saj stara modrost pravi, da sonce daje življenje in ga hkrati uničuje. Koža je največji organ in...

  • ZDUS

    Seniorske novice

  • Poglejte tudi

    Fotogalerije

    Bralci Vzajemnosti so letos preplavili Krk16. junij 2025 Spomini na letošnje že 19....

    Odnos do starejših je ogledalo družbe1. oktober 2024 Včeraj se je v Cankarjevem domu...

    Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe13. junij 2024 Četrti Dnevi medgeneracijskega...

    Tokrat je Vzajemnost preplavila Neum10. junij 2024 Od 2. do 5. junija je potekalo...

    Razigrano, pisano in veselo29. september 2023

  • Klub ugodnosti

    Ponudniki ugodnosti »

    Član kluba Vzajemnost je vsak naročnik revije, ki dobi kartico s svojim imenom in naročniško številko.
    Več »

  • Najbolj brano

    Kaj podariti ostarelim staršem za rojstni dan

    Starost, ji znamo prisluhniti?

    Kdaj je ugodnejša upokojitev - letos ali prihodnje leto?

    Zdravnik mora biti bolnikov zagovornik

    Adria nam je dala krila

    Kuhamo po nemško

    Kvačkana želvica

    Moji ostareli starši se spreminjajo

© 2025

Zavod Vzajemnost
p. p. 134
1001 Ljubljana

urednistvo@vzajemnost.si
01 530 78 42

Naročniki lahko prenesete PDF celotne revije

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih

▲ Na vrh straniDomovKlub ugodnostiO nasOglaševanjePogoji rabe, zasebnost in piškotkiPravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih in nastavitve piškotkov