Vzajemnost
Vzajemnost
  • Aktualno
  • Dobro je vedeti
  • Zgodbe
  • Dobro počutje
  • Prosti čas
  • Druženje
  • Mali oglasi
  • Arhiv
  • Oglaševanje
  • Nagradne igre
  • Klub
  • Koristne informacije
  • Iskanje
  • Ohrovtova juha

    Dobro počutjejunij '10


    (Caldo verde, Portugalska)

    Za 4 osebe potrebujemo:

    1/2 kg olupljenega moknatega krompirja

    1 l vode

    3 žlice oljčnega olja

    1 drobno čebulo

    25 dag zelenega ohrovta

    manjši strok česna (po želji)

    sol, sveže mlet črni poper

    4 tanke rezine pekoče salame (po želji)

    Krompir skuhamo v slani vodi. Nato ga odcedimo (tekočine ne zavržemo), pretlačimo in stresemo nazaj v vodo. Dodamo olje, sesekljano čebulo, česen in na tanke rezance narezan ohrovt ter zavremo. Juha naj vre od tri do štiri minute (pazimo, da ne razkuhamo ohrovta). Začinimo. Juho nalijemo v skodelice in po želji dodamo rezine salame.

  • Govedina s pirejem iz korenja, čebule in krompirja

    Dobro počutjejunij '10


    (Hutspot met klapstuk, Nizozemska)

    Za 4 osebe potrebujemo:

    80 dag govejega mesa

    10 dag masla

    70 dag korenja

    1 kg krompirja

    70 dag čebule

    jušno zelenjavo in začimbe

    muškatni orešček, sol, poper,

    3 l vode

    V lonec damo meso, prilijemo vodo ter dodamo zelenjavo in začimbe za juho. Solimo in popramo. Ko zavre, kuhamo še dve uri. Korenje, čebulo in krompir operemo, olupimo, narežemo in skuhamo. Ko je zelenjava skuhana, jo odcedimo in pretlačimo. Zelenjavni pire razredčimo z govejo juho in ga začinimo z muškatnim oreščkom, poprom, soljo in maslom. Kuhano meso narežemo na rezine in postrežemo z zelenjavnim pirejem.

  • V mleku kuhana riba (s krompirjem)

    Dobro počutjejunij '10


    (Piena cepta zivs (ar varitiem kartupeliem, Latvija)

    Za 4 do 6 oseb potrebujemo:

    1/2 kg ribe (skuša, ostriž, sardon ...)

    14 dag zelenjave za okus (čebula, peteršilj, korenje)

    260 g mleka

    2 žlici olja

    2 žlici kisle smetane

    peteršilj ali koper

    sol, poper

    lovorov list

    Ribo narežemo na kose. Čebulo narežemo na kolobarje, na grobo nastrgamo korenje in sesekljamo peteršilj. V ponev položimo plast ribe in nanjo plast zelenjave. Vsako plast pokapamo z oljem, solimo ter popramo. Prelijemo z vročim mlekom. Dodamo lovorov list in na majhnem ognju kuhamo od 10 do 15 minut. Ob koncu kuhanja dodamo kislo smetano. Ribo postrežemo s tekočino, nastalo pri kuhi in kuhanim krompirjem, posujemo jo s sesekljanim peteršiljem ali koprom.

  • Artičoke po napolitansko

    Dobro počutjejunij '10


    (Carciofi alla napoletana, Italija)

    Za 4 osebe potrebujemo:

    8 artičok

    2 stroka česna

    10 dag izkoščičenih zelenih oljk

    2 žlici slanih kaper

    2 žlici svežega peteršilja

    16 žlic oljčnega olja

    sol, čili v prahu, limonin sok

    Artičoke, ki smo jim odstranili zunanje liste, narežemo na kose in namočimo v vodi, okisani z limoninim sokom (da ne porjavijo).

    V kozici segrejemo olje, dodamo česen in odcejene artičoke ter dušimo pet minut, da se artičoke zmehčajo. Odstranimo česen in artičokam dodamo oljke, sol, čili, kapre ter malo vode. V napol pokriti kozici na zmernem ognju kuhamo približno 20 minut. Če je treba, dolijemo še malo vode. Potresemo s peteršiljem. Pustimo, da se jed malo ohladi in postrežemo.

  • Bavarska krema

    Dobro počutjejunij '10


    (Bayerische Creme, Nemčija)

    Za 4 osebe potrebujemo:

    2 jajci

    10 dag sladkorja v prahu

    0,25 l mleka

    25 dag sladke smetane

    30 dag malin

    3 liste bele želatine

    vanilijev sladkor

    Iz rumenjakov, polovice sladkorja v prahu, mleka in vanilijevega sladkorja pripravimo kremo, jo vlijemo v lonec in segrejemo. Želatino namočimo po navodilih na embalaži in jo dodamo vroči kremi. Pustimo, da se krema ohladi in strdi. Beljake in smetano ločeno stepemo in primešamo kremi. Maline skupaj s preostalim sladkorjem v prahu pretlačimo in precedimo. Polovico kreme položimo na dno sklede, čez naložimo pretlačene maline in prekrijemo s preostalo kremo.

  • Nega telesa pred poletjem

    Dobro počutjejunij '10

    Toplejši meseci, ki so pred nami, lahko razgalijo nekatere pomanjkljivosti na telesu, ki smo jih pozimi uspešno skrivale pod oblačili. Kaj torej še lahko storimo, da bomo neobremenjeno oblekle tudi kopalke?

    Mišice in koža po telesu v zrelih letih res niso več tako čvrste in napete kot v mladosti, a je z redno vadbo vendarle mogoče marsikaj popraviti, posebno, če vadbo kombiniramo z ustrezno prehrano in nego. Pomanjkanje hormonov v zrelih letih nam uspehe sicer nekoliko upočasni, ne pa tudi prepreči.

  • Sproščeni in poravnani

    Dobro počutjeavgust '08

    Savina Vybihal

    Gibanje_Vybihal_1... med sprehodom, po delu na vrtu, po hoji v gore ali kar tako. Uporabite lahko navadno, gladko palico ali daljšo kuhalnico, manjšo in lažjo motiko z daljšim ročajem ali pohodne palice. Rezultat tokrat predstavljene vaje je sproščeno in poravnano telo ter boljša volja.

    Doslej smo se naučili vaj hitrega in lažjega prilagajanja različnim vremenskim in drugim razmeram in verjamem, da ste jih že (p)osvojili. Ob vsakodnevnih obremenitvah pa so še posebej dobrodošle vaje, ki nam pomagajo ohranjati in še izboljševati čim bolj vzravnano držo in iztegnitev hrbtenice. Ta centralni steber telesa je treba ohranjati čim bolj gibljiv in močan, pred tem in še posebej po različnih obremenitvah pa ga je treba najprej sprostiti in razbremeniti ter poravnati. Vse to nam omogoča tokratna enostavna vaja.

  • Sprostitev, raztezanje in krepitev ...

    Dobro počutjeoktober '08

    Savina Vybihal

    Gibanje_Savina_1Kot vedno vas najprej usmerjam v pravilno dihanje. Preden začnete z vajami, desetkrat enakomerno in umirjeno vdihnite in izdihnite skozi nos. Ob tem sedite ali stojte z vzravnano hrbtenico, sproščenimi rameni in nogami, ki naj bodo rahlo narazen ter trdno v stiku s tlemi.

    Pretegovanje, raztegovanje in, če hočete po otroško, zviranje. Njegovo blagodejnost ste naši redni rekreativci že večkrat preizkusili. To pa je tudi razlog, da ga spet omenjam. Strokovnjaki namreč pritrjujejo, da je vajo dobro ponavljati najmanj 3 tedne ali 3 mesece, in to vsak dan ter po možnosti ob istem času, da jo resnično začutimo in spoznamo njeno pravo vrednost. Za tovrstno preverjanje učinkov je zviranje ravno pravšnje.

  • Spomladanska nega kože

    Dobro počutjemaj '10

    Spomladanska nega kože

    V zrelih letih je upočasnjeno delovanje kožnih celic, pravzaprav je zmanjšana intenzivnost njihove zamenjave. Upočasni se tudi nastajanje kolagena in elastina, vezivno tkivo slabi, koža se tanjša, postaja bolj suha in izgublja čvrstost in kaže izrazito pomanjkanje vlage in maščobe. Vse našteto je v zimskem času še izrazitejše, zato koža potrebuje učinkovito in celovito obnovitveno nego. To pomeni, da intenzivno kozmetično nego kombiniramo tudi s pravilno prehrano in z vitaminskimi dodatki.

  • Visok krvni tlak kvari ožilje

    Dobro počutjemaj '10

    Visok krvni tlak kvari ožilje

    Previsok krvni tlak dolgoročno vpliva predvsem na nastanek bolezni srca in ožilja, ki so vzrok kar za polovico smrti pri nas. Je eden glavnih dejavnikov tveganja za nastanek možganske kapi, srčnega infarkta, srčne odpovedi in odpovedi ledvic. Tudi blago zvišane vrednosti krvnega tlaka povečujejo možnosti za nastanek omenjenih posledic.

    Povišan krvni tlak v arterijah imenujemo arterijska hipertenzija. Včasih gre za posledice drugih bolezni (»sekundarna hipertenzija«), v veliki večini primerov pa vzrokov ne odkrijemo in tako govorimo o »primarni« ali »esencialni« hipertenziji. Ker v začetni fazi ne občutimo nobenih težav, lahko hipertenzijo upravičeno imenujemo tudi »tiha ubijalka«.

  • 1
  • …
  • 223
  • 224
  • 225
  • 226
  • 227
  • …
  • 237
  • Naročite se

    01 530 78 44

    Arhiv PDF

    Št. 10, oktober 2025

    Št. 10, oktober 2025

    Prelistajte izvleček

    Pozdrav iz uredništva

    Lovili smo ravnotežje med pravičnostjo in solidarnostjo Pokojninska reforma, ki je ena najpomembnejših te vlade, je prejšnji mesec začela zakonodajno pot. Socialni partnerji so se dve leti pogajali, da so dosegli...

    Ni smrtno nevarna, a povzroča zaplete Približno osemdeset odstotkov bolnikov z osteoporozo je žensk in le dvajset odstotkov moških. Ali drugače povedano: vsaka druga do tretja ženska po menopavzi in...

    Brez maščob ni življenja Maščobe so nujne za normalno delovanje telesa in brez njih ni zdravega življenja. So del človekove prehrane že od pračloveka lovca, s čemer je dobil maščobe...

  • ZDUS

    Seniorske novice

  • Poglejte tudi

    Fotogalerije

    Letošnje leto prelomno za starejše1. oktober 2025 Kaj narediti, da bo Slovenija...

    Bralci Vzajemnosti so letos preplavili Krk16. junij 2025 Spomini na letošnje že 19....

    Odnos do starejših je ogledalo družbe1. oktober 2024 Včeraj se je v Cankarjevem domu...

    Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe13. junij 2024 Četrti Dnevi medgeneracijskega...

    Tokrat je Vzajemnost preplavila Neum10. junij 2024 Od 2. do 5. junija je potekalo...

  • Klub ugodnosti

    Ponudniki ugodnosti »

    Član kluba Vzajemnost je vsak naročnik revije, ki dobi kartico s svojim imenom in naročniško številko.
    Več »

  • Najbolj brano

    Kaj podariti ostarelim staršem za rojstni dan

    Starost, ji znamo prisluhniti?

    Zdravnik mora biti bolnikov zagovornik

    Adria nam je dala krila

    Kuhamo po nemško

    Kvačkana želvica

    Moji ostareli starši se spreminjajo

    Za ljubitelje zelišč, zdrave kulinarike in dobrega počutja

© 2025

Zavod Vzajemnost
p. p. 134
1001 Ljubljana

urednistvo@vzajemnost.si
01 530 78 42

Naročniki lahko prenesete PDF celotne revije

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih

▲ Na vrh straniDomovKlub ugodnostiO nasOglaševanjePogoji rabe, zasebnost in piškotkiPravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih in nastavitve piškotkov