Vzajemnost
Vzajemnost
  • Aktualno
  • Dobro je vedeti
  • Zgodbe
  • Dobro počutje
  • Prosti čas
  • Druženje
  • Mali oglasi
  • Arhiv
  • Oglaševanje
  • Nagradne igre
  • Klub
  • Koristne informacije
  • Iskanje
  • Zavarujmo oči pred soncem

    Dobro počutjemaj '10

    Zavarujmo oči pred soncem

    Okulisti ugotavljajo, da je številne motnje vida mogoče pripisati organizmu neprijaznim navadam, škodljivim vplivom iz okolja, poškodbam in neustrezni razsvetljavi doma in na delovnem mestu (pri branju, pisanju, gledanju televizije, natančnem ročnem delu ipd.). Marsikaj od tega pa lahko učinkovito preprečimo ali vsaj omilimo.

    Oftalmologi poudarjajo, da ustrezna svetloba (umetna ali naravna) sodi med pomembne elemente zdravega delovnega in bivalnega okolja. Najbolj primerna je naravna svetloba, ki pada na delovno površino z leve strani. Priporočljivo je, da poleg splošne osrednje razsvetljave pri delu uporabljamo še stensko, namizno ali stoječo svetilko, ki stoji v neposredni bližini delovne ploskve in jo lahko po potrebi premikamo in svetlobo usmerjamo tja, kjer jo najbolj potrebujemo. Izrazito neprijetna je svetloba, ki sije na delovno površino od spredaj (bleščanje pri delu z računalnikom, branju, pisanju ipd.). Izogibati se kaže svetlobnim virom, ki oddajajo raznobarvno ali utripajočo svetlobo. Zdravju škodljive so lahko tudi sicer priljubljene aromatične svetilke, v katerih se pogosto naselijo spore glivic. Zato je treba posodico za aromatično substanco pogosto čistiti (najbolje z lugom in vročo vodo, z alkoholom ali s kisovo esenco).

  • Majska krepitev

    Dobro počutjemaj '10

    Majska krepitev

    Čas je, da se v objemu s soncem obsijanih pomladnih dni tudi dobro okrepimo. Pred tem je priporočljivo nežno in dobro pretegovanje ter ogrevanje telesa, denimo s kratkim sprehodom, lahko tudi le s poglobljenim dihanjem (pokukajte v lansko decembrsko številko).

  • S pravo hrano do zdravega ožilja

    Dobro počutjemaj '10

    S pravo hrano do zdravega ožilja

    Naše ožilje je pravcato cestno omrežje, po katerem teče strogo urejen promet krvi s hranilnimi snovmi ali z odpadki. Pri povprečnem odraslem človeku je vseh žil in kapilar za več kot 150 tisoč kilometrov. Ožilje uspešno opravlja svojo nalogo le, če skrbimo zanj.

    Hitrost pretoka krvi je različna. Po arterijah teče najhitreje, skozi vratno arterijo kar 330 milimetrov na sekundo, skozi kapilare pa se pretaka le s hitrostjo milimeter na sekundo. Tako imajo celice dovolj časa, da iz krvi počrpajo hranilne snovi in odložijo odpadke. Če je pretok moten, kri zastaja in nastanejo krčne žile, celicam primanjkuje hrane, odpadne snovi pa se ne izločijo in postopno se zastrupljamo. Vse to govori v prid ugotovitvi, da moramo za svoje žile še kako skrbeti ter skrbno izbirati hrano, ki preprečuje krvne strdke in ohranja žile brez oblog, močne, prožne, pretočne in voljne.

  • Strah zdajšnjega človeka

    Dobro počutjemarec '10

    Ali človek danes doživlja strah drugače kot nekoč? Temu vprašanju psihologi posvečajo veliko pozornosti. Ker je strah zelo pereče vprašanje, mu namenjam tokratno razmišljanje.

    Pobudo za to so mi dali prispevki različnih »psiholoških novic«, ki mi jih pošiljajo prijatelji psihologi iz različnih krajev doma in na tujem. Zato sem jim zelo hvaležna.

    Psihologi in drugi strokovnjaki so enotni v prepričanju, da ni nobenega življenja brez strahu. Zato je strah osnovno človekovo čustvo, ki ga deli tudi z drugimi živimi bitji. Še vedno pa ni povsem raziskano vprašanje, kako človek doživlja strah in kako ga uspešno premaguje.  

  • Recepti

    Dobro počutjemarec '10

    Ajdovi velikonočni želodci

    Potrebujemo:

    1 kg bele moke

    3 do 4 dag kvasa

    4 do 5 dl mleka

    2 jajci

    malo olja

    sol

    Za nadev:

    25 dag ajdove moke

    1 liter svinjske juhe

    50 dag šunke ali suhega svinjskega mesa

    5 jajc

    5 dag masla ali margarine

    3 dag kvasa

    malo drobtin

    Iz vseh sestavin zamesimo kvašeno testo, ga temeljito pregnetemo in postavimo vzhajat na toplo. Medtem zakuhamo v juho ajdovo moko, da dobimo gost močnik. Še vročemu primešamo jajca, dodamo drobno zrezano šunko ali suho meso ter po želji dosolimo. Počakamo, da se nadev ohladi. V ohlajeno zmes vmešamo vzhajani kvas in toliko drobtin, da postane lepo mazav. Nato postavimo nadev na toplo, da nekoliko vzhaja.

  • Bodite pozorni na črevesje

    Dobro počutjemarec '10

    Po vsem svetu je čedalje več raka debelega črevesa in danke. Tudi v Sloveniji vsako leto odkrijejo najmanj 1400 novih primerov, največ bolnikov je starejših od 50 let, najbolj pa skrbi podatek, da več kot 80 odstotkov bolnikov pride k zdravniku zelo pozno, ko so rakasti zasevki že napadli druge organe. Zdravljenje tako napredovale bolezni pa je daljše in za bolnika veliko bolj naporno, poleg tega pa tudi ni možnosti za popolno ozdravitev. Če pa je rak odkrit v zgodnji fazi, je ozdravljiv! Res pa ta rak nima posebej značilnih znakov, zato je nujno redno opravljanje pregledov, če se morda v črevesju niso pojavili kakšni izrastki Pomembno je zlasti odstranjevanje polipov iz črevesja, saj se lahko iz njih v petih letih razvije tumor.

  • Narava proti utrujenosti

    Dobro počutjemarec '10

    Spomladi smo pogosto utrujeni, ne da bi poznali vzrok za to. Ponavadi se kar sprijaznimo, češ da gre za pomladansko utrujenost, nujno posledico zimskih dni, ko smo se greli v toplih prostorih in nas je zmrazilo že ob pogledu skozi okno na zasneženo, mrzlo zimsko pokrajino.

    V dobršni meri je res, da je pomladanska utrujenost posledica tega, da nismo bili dejavni, da se nismo kaj prida gibali na svežem zraku. Pa tudi tega, da smo jedli manj sveže zelenjave in sadja, da smo uživali zelenjavo, ki je bila pridelana v rastlinjakih, torej umetno vzgojeno, ki zato tudi nima dovolj hranil, ki jih človekovo telo nujno potrebuje za normalno delovanje. Spomladi človeškemu telesu tudi bolj kot sicer manjka vitaminov in mineralov. Lahko pa se zgodi, da je utrujenost posledica kake resnejše bolezni, zato ne bo odveč, če si ogledamo, katere so te bolezni.

  • Pomoč pri negi bolnika

    Dobro počutjemarec '10

    Kdor neguje ali je kdaj negoval bolnega ali ostarelega svojca, ve, da je to zelo zahtevna naloga. Pa ne le zaradi fizičnih naporov, ki pri negi bolnika, priklenjenega na posteljo, niso zanemarljivi. Pri sicer vsakdanjih opravilih se zastavlja veliko vprašanj in neznank. Tako včasih ne vemo, kako sploh pristopiti k bolniku, kako se lotiti nege, da ne bomo prizadeli bolnikovega dostojanstva. Lahko se zgodi, da kakega opravila preprosto ne obvladamo, če še nikoli nismo imeli opraviti s hromim ali dementnim bolnikom.

  • Preveč sladkorja škoduje ledvicam

    Dobro počutjemarec '10

    Sladkorna bolezen je kronična bolezen, ki nastane, ko telo ne tvori dovolj inzulina (tip 1) ali pa ga ne more ustrezno uporabiti (tip 2). Preveč sladkorja v krvi z leti pripelje do številnih zdravstvenih težav, najpogostejše so okvare velikih in malih žil, predvsem pa oči, ledvic in živčevja.

    Sladkorna bolezen je najpogostejši vzrok za okvaro ledvic, pa tudi za kronično ledvično odpoved, na kar sta letos ob svetovnem dnevu ledvic, 11. marcu, še posebej opozarjali Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije in Zveza diabetikov Slovenije. Zaradi svoje zgradbe so ledvice zelo občutljive za povišano koncentracijo sladkorja v krvi. Diabetična ledvična bolezen se razvija počasi - po dvajsetih letih jo ima 80 odstotkov bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 1, že po desetih letih bolezni pa polovica bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2. Pogosta vzroka za odpoved ledvic sta tudi povišan krvni tlak (več kot 130/80 mmHg) in glomerulonefritis (vnetje drobnih ledvičnih filtrirnih enot glomerulov).

  • Ko peče zgaga in boli želodec

    Dobro počutjemarec '10

    Pred nami so prazniki, ki jih neizogibno spremljajo šunka, pirhi in orehova potica. A preveč dobrega lahko škoduje in zaključek praznovanja pogosto spremljajo bolečine v trebuhu. S samodisciplino pri prehranjevanju pa lahko zmanjšamo možnost za slabo počutje in bolečine.

    Večino bolečin v zgornjem delu trebuha povzroča želodčna kislina, ki je sicer normalno prisotna v želodcu, včasih pa nam lahko zelo zagreni življenje. Skupen izraz za skupino tovrstnih simptomov je dispepsija. Je zelo pogosta in pesti skoraj polovico ljudi. Težave občutimo kot bolečino ali nelagodje v zgornjem delu trebuha, kot zgago, slabost, spahovanje, občutek hitre sitosti, napenjanje ali celo bruhanje. Dispepsija sama po sebi ni bolezen, vzroki zanjo pa so številni. Tičijo lahko v boleznih prebavne cevi, v nekaterih sistemskih boleznih in tudi v jemanju nekaterih zdravil. V naboru bolezni s podobnimi simptomi so tudi žolčni kamni, vnetje trebušne slinavke in maligne bolezni. Če ne gre za posledico drugih bolezni, so težave lahko funkcionalne in gre »le« za motnje pri krčenju želodca ali za preobčutljivosti njegovega živčevja.

  • 1
  • …
  • 224
  • 225
  • 226
  • 227
  • 228
  • …
  • 237
  • Naročite se

    01 530 78 44

    Arhiv PDF

    Št. 10, oktober 2025

    Št. 10, oktober 2025

    Prelistajte izvleček

    Pozdrav iz uredništva

    Lovili smo ravnotežje med pravičnostjo in solidarnostjo Pokojninska reforma, ki je ena najpomembnejših te vlade, je prejšnji mesec začela zakonodajno pot. Socialni partnerji so se dve leti pogajali, da so dosegli...

    Ni smrtno nevarna, a povzroča zaplete Približno osemdeset odstotkov bolnikov z osteoporozo je žensk in le dvajset odstotkov moških. Ali drugače povedano: vsaka druga do tretja ženska po menopavzi in...

    Brez maščob ni življenja Maščobe so nujne za normalno delovanje telesa in brez njih ni zdravega življenja. So del človekove prehrane že od pračloveka lovca, s čemer je dobil maščobe...

  • ZDUS

    Seniorske novice

  • Poglejte tudi

    Fotogalerije

    Letošnje leto prelomno za starejše1. oktober 2025 Kaj narediti, da bo Slovenija...

    Bralci Vzajemnosti so letos preplavili Krk16. junij 2025 Spomini na letošnje že 19....

    Odnos do starejših je ogledalo družbe1. oktober 2024 Včeraj se je v Cankarjevem domu...

    Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe13. junij 2024 Četrti Dnevi medgeneracijskega...

    Tokrat je Vzajemnost preplavila Neum10. junij 2024 Od 2. do 5. junija je potekalo...

  • Klub ugodnosti

    Ponudniki ugodnosti »

    Član kluba Vzajemnost je vsak naročnik revije, ki dobi kartico s svojim imenom in naročniško številko.
    Več »

  • Najbolj brano

    Kaj podariti ostarelim staršem za rojstni dan

    Starost, ji znamo prisluhniti?

    Zdravnik mora biti bolnikov zagovornik

    Adria nam je dala krila

    Kuhamo po nemško

    Kvačkana želvica

    Moji ostareli starši se spreminjajo

    Za ljubitelje zelišč, zdrave kulinarike in dobrega počutja

© 2025

Zavod Vzajemnost
p. p. 134
1001 Ljubljana

urednistvo@vzajemnost.si
01 530 78 42

Naročniki lahko prenesete PDF celotne revije

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih

▲ Na vrh straniDomovKlub ugodnostiO nasOglaševanjePogoji rabe, zasebnost in piškotkiPravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih in nastavitve piškotkov