Vzajemnost
Vzajemnost
  • Aktualno
  • Dobro je vedeti
  • Zgodbe
  • Dobro počutje
  • Prosti čas
  • Druženje
  • Mali oglasi
  • Arhiv
  • Oglaševanje
  • Nagradne igre
  • Klub
  • Koristne informacije
  • Iskanje
  • Artičoke po napolitansko

    Dobro počutjejunij '10


    (Carciofi alla napoletana, Italija)

    Za 4 osebe potrebujemo:

    8 artičok

    2 stroka česna

    10 dag izkoščičenih zelenih oljk

    2 žlici slanih kaper

    2 žlici svežega peteršilja

    16 žlic oljčnega olja

    sol, čili v prahu, limonin sok

    Artičoke, ki smo jim odstranili zunanje liste, narežemo na kose in namočimo v vodi, okisani z limoninim sokom (da ne porjavijo).

    V kozici segrejemo olje, dodamo česen in odcejene artičoke ter dušimo pet minut, da se artičoke zmehčajo. Odstranimo česen in artičokam dodamo oljke, sol, čili, kapre ter malo vode. V napol pokriti kozici na zmernem ognju kuhamo približno 20 minut. Če je treba, dolijemo še malo vode. Potresemo s peteršiljem. Pustimo, da se jed malo ohladi in postrežemo.

  • Bavarska krema

    Dobro počutjejunij '10


    (Bayerische Creme, Nemčija)

    Za 4 osebe potrebujemo:

    2 jajci

    10 dag sladkorja v prahu

    0,25 l mleka

    25 dag sladke smetane

    30 dag malin

    3 liste bele želatine

    vanilijev sladkor

    Iz rumenjakov, polovice sladkorja v prahu, mleka in vanilijevega sladkorja pripravimo kremo, jo vlijemo v lonec in segrejemo. Želatino namočimo po navodilih na embalaži in jo dodamo vroči kremi. Pustimo, da se krema ohladi in strdi. Beljake in smetano ločeno stepemo in primešamo kremi. Maline skupaj s preostalim sladkorjem v prahu pretlačimo in precedimo. Polovico kreme položimo na dno sklede, čez naložimo pretlačene maline in prekrijemo s preostalo kremo.

  • Nega telesa pred poletjem

    Dobro počutjejunij '10

    Toplejši meseci, ki so pred nami, lahko razgalijo nekatere pomanjkljivosti na telesu, ki smo jih pozimi uspešno skrivale pod oblačili. Kaj torej še lahko storimo, da bomo neobremenjeno oblekle tudi kopalke?

    Mišice in koža po telesu v zrelih letih res niso več tako čvrste in napete kot v mladosti, a je z redno vadbo vendarle mogoče marsikaj popraviti, posebno, če vadbo kombiniramo z ustrezno prehrano in nego. Pomanjkanje hormonov v zrelih letih nam uspehe sicer nekoliko upočasni, ne pa tudi prepreči.

  • Sproščeni in poravnani

    Dobro počutjeavgust '08

    Savina Vybihal

    Gibanje_Vybihal_1... med sprehodom, po delu na vrtu, po hoji v gore ali kar tako. Uporabite lahko navadno, gladko palico ali daljšo kuhalnico, manjšo in lažjo motiko z daljšim ročajem ali pohodne palice. Rezultat tokrat predstavljene vaje je sproščeno in poravnano telo ter boljša volja.

    Doslej smo se naučili vaj hitrega in lažjega prilagajanja različnim vremenskim in drugim razmeram in verjamem, da ste jih že (p)osvojili. Ob vsakodnevnih obremenitvah pa so še posebej dobrodošle vaje, ki nam pomagajo ohranjati in še izboljševati čim bolj vzravnano držo in iztegnitev hrbtenice. Ta centralni steber telesa je treba ohranjati čim bolj gibljiv in močan, pred tem in še posebej po različnih obremenitvah pa ga je treba najprej sprostiti in razbremeniti ter poravnati. Vse to nam omogoča tokratna enostavna vaja.

  • Sprostitev, raztezanje in krepitev ...

    Dobro počutjeoktober '08

    Savina Vybihal

    Gibanje_Savina_1Kot vedno vas najprej usmerjam v pravilno dihanje. Preden začnete z vajami, desetkrat enakomerno in umirjeno vdihnite in izdihnite skozi nos. Ob tem sedite ali stojte z vzravnano hrbtenico, sproščenimi rameni in nogami, ki naj bodo rahlo narazen ter trdno v stiku s tlemi.

    Pretegovanje, raztegovanje in, če hočete po otroško, zviranje. Njegovo blagodejnost ste naši redni rekreativci že večkrat preizkusili. To pa je tudi razlog, da ga spet omenjam. Strokovnjaki namreč pritrjujejo, da je vajo dobro ponavljati najmanj 3 tedne ali 3 mesece, in to vsak dan ter po možnosti ob istem času, da jo resnično začutimo in spoznamo njeno pravo vrednost. Za tovrstno preverjanje učinkov je zviranje ravno pravšnje.

  • Spomladanska nega kože

    Dobro počutjemaj '10

    Spomladanska nega kože

    V zrelih letih je upočasnjeno delovanje kožnih celic, pravzaprav je zmanjšana intenzivnost njihove zamenjave. Upočasni se tudi nastajanje kolagena in elastina, vezivno tkivo slabi, koža se tanjša, postaja bolj suha in izgublja čvrstost in kaže izrazito pomanjkanje vlage in maščobe. Vse našteto je v zimskem času še izrazitejše, zato koža potrebuje učinkovito in celovito obnovitveno nego. To pomeni, da intenzivno kozmetično nego kombiniramo tudi s pravilno prehrano in z vitaminskimi dodatki.

  • Visok krvni tlak kvari ožilje

    Dobro počutjemaj '10

    Visok krvni tlak kvari ožilje

    Previsok krvni tlak dolgoročno vpliva predvsem na nastanek bolezni srca in ožilja, ki so vzrok kar za polovico smrti pri nas. Je eden glavnih dejavnikov tveganja za nastanek možganske kapi, srčnega infarkta, srčne odpovedi in odpovedi ledvic. Tudi blago zvišane vrednosti krvnega tlaka povečujejo možnosti za nastanek omenjenih posledic.

    Povišan krvni tlak v arterijah imenujemo arterijska hipertenzija. Včasih gre za posledice drugih bolezni (»sekundarna hipertenzija«), v veliki večini primerov pa vzrokov ne odkrijemo in tako govorimo o »primarni« ali »esencialni« hipertenziji. Ker v začetni fazi ne občutimo nobenih težav, lahko hipertenzijo upravičeno imenujemo tudi »tiha ubijalka«.

  • Zavarujmo oči pred soncem

    Dobro počutjemaj '10

    Zavarujmo oči pred soncem

    Okulisti ugotavljajo, da je številne motnje vida mogoče pripisati organizmu neprijaznim navadam, škodljivim vplivom iz okolja, poškodbam in neustrezni razsvetljavi doma in na delovnem mestu (pri branju, pisanju, gledanju televizije, natančnem ročnem delu ipd.). Marsikaj od tega pa lahko učinkovito preprečimo ali vsaj omilimo.

    Oftalmologi poudarjajo, da ustrezna svetloba (umetna ali naravna) sodi med pomembne elemente zdravega delovnega in bivalnega okolja. Najbolj primerna je naravna svetloba, ki pada na delovno površino z leve strani. Priporočljivo je, da poleg splošne osrednje razsvetljave pri delu uporabljamo še stensko, namizno ali stoječo svetilko, ki stoji v neposredni bližini delovne ploskve in jo lahko po potrebi premikamo in svetlobo usmerjamo tja, kjer jo najbolj potrebujemo. Izrazito neprijetna je svetloba, ki sije na delovno površino od spredaj (bleščanje pri delu z računalnikom, branju, pisanju ipd.). Izogibati se kaže svetlobnim virom, ki oddajajo raznobarvno ali utripajočo svetlobo. Zdravju škodljive so lahko tudi sicer priljubljene aromatične svetilke, v katerih se pogosto naselijo spore glivic. Zato je treba posodico za aromatično substanco pogosto čistiti (najbolje z lugom in vročo vodo, z alkoholom ali s kisovo esenco).

  • Majska krepitev

    Dobro počutjemaj '10

    Majska krepitev

    Čas je, da se v objemu s soncem obsijanih pomladnih dni tudi dobro okrepimo. Pred tem je priporočljivo nežno in dobro pretegovanje ter ogrevanje telesa, denimo s kratkim sprehodom, lahko tudi le s poglobljenim dihanjem (pokukajte v lansko decembrsko številko).

  • S pravo hrano do zdravega ožilja

    Dobro počutjemaj '10

    S pravo hrano do zdravega ožilja

    Naše ožilje je pravcato cestno omrežje, po katerem teče strogo urejen promet krvi s hranilnimi snovmi ali z odpadki. Pri povprečnem odraslem človeku je vseh žil in kapilar za več kot 150 tisoč kilometrov. Ožilje uspešno opravlja svojo nalogo le, če skrbimo zanj.

    Hitrost pretoka krvi je različna. Po arterijah teče najhitreje, skozi vratno arterijo kar 330 milimetrov na sekundo, skozi kapilare pa se pretaka le s hitrostjo milimeter na sekundo. Tako imajo celice dovolj časa, da iz krvi počrpajo hranilne snovi in odložijo odpadke. Če je pretok moten, kri zastaja in nastanejo krčne žile, celicam primanjkuje hrane, odpadne snovi pa se ne izločijo in postopno se zastrupljamo. Vse to govori v prid ugotovitvi, da moramo za svoje žile še kako skrbeti ter skrbno izbirati hrano, ki preprečuje krvne strdke in ohranja žile brez oblog, močne, prožne, pretočne in voljne.

  • 1
  • …
  • 225
  • 226
  • 227
  • 228
  • 229
  • …
  • 238
  • Naročite se

    01 530 78 44

    Arhiv PDF

    Št. 11, november 2025

    Št. 11, november 2025

    Prelistajte izvleček

    Pozdrav iz uredništva

    Hospic je prostor za žive Sočutje, solidarnost, spoštovanje, strpnost, sodelovanje, strokovnost, enakopravnost in enake možnosti za vse so vrednote, ki jih že tri desetletja zagovarjajo v...

    Cepljenje lahko prepreči zaplete Še ne dolgo nazaj, v začetku 20. stoletja so ljudje v povprečju umirali pri petdesetih. Ob koncu 20. in začetku 21. stoletja pa se življenjska doba hitro daljša.

    Za martinovo naj zadiši po domačem Za praznike mora dišati po domačem kruhu, potici, po pečenki... V moji mladostni zagnanosti, vsevednosti in navdušenju nad vsem novim sprva tega nisem znala ceni.

  • ZDUS

    Seniorske novice

  • Poglejte tudi

    Fotogalerije

    Letošnje leto prelomno za starejše1. oktober 2025 Kaj narediti, da bo Slovenija...

    Bralci Vzajemnosti so letos preplavili Krk16. junij 2025 Spomini na letošnje že 19....

    Odnos do starejših je ogledalo družbe1. oktober 2024 Včeraj se je v Cankarjevem domu...

    Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe13. junij 2024 Četrti Dnevi medgeneracijskega...

    Tokrat je Vzajemnost preplavila Neum10. junij 2024 Od 2. do 5. junija je potekalo...

  • Klub ugodnosti

    Ponudniki ugodnosti »

    Član kluba Vzajemnost je vsak naročnik revije, ki dobi kartico s svojim imenom in naročniško številko.
    Več »

  • Najbolj brano

    Kaj podariti ostarelim staršem za rojstni dan

    Starost, ji znamo prisluhniti?

    Zdravnik mora biti bolnikov zagovornik

    Lovili smo ravnotežje med pravičnostjo in solidarnostjo

    Kuhamo po nemško

    Kvačkana želvica

    Moji ostareli starši se spreminjajo

    Za ljubitelje zelišč, zdrave kulinarike in dobrega počutja

© 2025

Zavod Vzajemnost
p. p. 134
1001 Ljubljana

urednistvo@vzajemnost.si
01 530 78 42

Naročniki lahko prenesete PDF celotne revije

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih

▲ Na vrh straniDomovKlub ugodnostiO nasOglaševanjePogoji rabe, zasebnost in piškotkiPravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih in nastavitve piškotkov