Vzajemnost
Vzajemnost
  • Aktualno
  • Dobro je vedeti
  • Zgodbe
  • Dobro počutje
  • Prosti čas
  • Druženje
  • Mali oglasi
  • Arhiv
  • Oglaševanje
  • Nagradne igre
  • Klub
  • Koristne informacije
  • Iskanje
  • Ni nujno, da je moka bela

    Dobro počutjefebruar '09

    prehrana_kruh_640Glavno hranilo, ki organizem oskrbuje z energijo in drugimi dragocenimi snovmi, so žita in žitni izdelki. V polnovredni zdravi prehrani so posebno priporočljiva škrobna živila iz žit, ki so predelana na naraven način, in žitni izdelki iz celega zrnja. Zrna namreč vsebujejo veliko prehranske vlaknine, ki upočasni praznjenje želodca in s tem vpliva na počasnejšo presnovo v črevesju.

  • Smučanje je za vse starostne kategorije

    Dobro počutjefebruar '09

    GIBANJE_SmucanjeSmučanje je eden od temeljev športne rekreacije Slovencev. Njegove korenine segajo daleč v slovensko preteklost in rečemo lahko, da je narodni simbol. Blizu je tudi starejšim.

    S strokovnega stališča uvrščamo alpsko smučanje v športno panogo, ki zahteva širok spekter gibanj na različnih ravneh. Zahteva tudi primerno visoko raven gibalne sposobnosti, ki je odvisna tako od individualnih možnosti in interesov, kot tudi od okolja, v katerem posameznik živi in se razvija. Vse to in še marsikaj v znatni meri pripomore k boljšemu obvladovanju smučarske motorike.

  • Strah pred cepljenjem je odveč

    Dobro počutjefebruar '09

    ZDRAVJE_CepljenjeMarsikateri zdravstveni težavi bi se lahko izognili s pravočasnim cepljenjem, saj je to po mnenju epidemiologov najbolj učinkovita zaščita pred številnimi boleznimi. V dokaz so nalezljive bolezni, ki se zaradi dobre precepljenosti pri nas ne pojavljajo že več let, kar pa ne pomeni, da povzročiteljev ne bi bilo več v našem okolju. Le možnosti nimajo, da bi se razširili.

  • Uživajmo »prave« maščobe

    Dobro počutjejanuar '09

    Prehrana_mascobe
    Maščobe ne smejo manjkati v zdravi prehrani, a biti jih mora prava količina. Prekomerno uživanje maščob je namreč velik dejavnik tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni, debelosti, povišanega krvnega tlaka in nekaterih vrst raka.

    Maščobe vsebujejo življenjsko pomembne maščobne kisline, pospešujejo absorpcijo v maščobah topnih vitaminov (A, D, E in K), povečujejo energijsko gostoto hrane in izboljšujejo konsistenco, vonj in okus živil. Maščobe imajo veliko energijsko vrednost, saj 1 g maščob sprosti 37 kJ (9 kcal) energije.

  • Z nordijsko hojo krepimo zdravje

    Dobro počutjejanuar '09

    Gibanje_Nordijska_hoja
    Nordijska hoja je ena najcenejših, najdostopnejših, najučinkovitejših in najbolj varnih oblik športne rekreacije. Primerna je za vsakogar, izvedljiva kjerkoli in kadarkoli. Izbrati moramo le ustrezno obuvalo, zračno obleko in dobre palice ter imeti dovolj volje, da zlezemo iz fotelja.

    Hodimo lahko po položnejših in manj zahtevnih terenih, se pa lahko povzpnemo tudi v sredogorje. Vabijo nas poti pred domačim pragom, mestne ulice in pločniki, travniki in bližnji griči. Po svetu se po skandinavskem zgledu počasi oblikujejo in rojevajo posebni parki za nordijsko hojo. Prvi je pri nas nastal v Šmarjeških toplicah in ima kar 50 kilometrov urejenih stez. Nekaj jih je tudi v Pomurju, lani pa je poseben park nastal tudi ob Velenjskem jezeru.

  • Usta naj ne bodo suha

    Dobro počutjejanuar '09

    Slina čisti ustno votlino, navlaži hrano, razgradi ostanke hrane, vlaži trda in mehka tkiva v ustih, sodeluje pri tvorbi grižljaja, olajša okušanje ter žvečenje in požiranje hrane, olajša govorjenje, deluje antimikrobno.

    Ustna sluznica se v starosti spreminja predvsem zaradi sprememb v izločanju sline. Zmanjšuje se tudi sposobnost občutenja in okušanja

  • Ko boli želodec

    Dobro počutjejanuar '09

    Prebavila lahko prizadenejo številne bolezni. Najpogostejše so kolorektalni karcinom, divertikulitis, gastroenteritis, Crohnova bolezen, ulcerativni kolitis, bolezen vzdraženega širokega črevesa, pankreatitis, peptične razjede želodca in dvanajstnika in infekcijske bolezni (npr. kolera, giardiaza).

    Peptična razjeda je rana na želodcu ali dvanajstniku in je bolezen moderne dobe. V razvitem svetu je s to bakterijo okuženih 20 odstotkov prebivalcev, mlajših od 40 let, in polovica prebivalcev, starejših od 60 let. Mnogi kljub okužbi ne dobijo razjede, verjetno so vzroki za to v imunskih lastnostih.Zaradi različnih vzrokov (infekcija z bakterijo H. pylori, antipiretični analgetiki: aspirin, ibuprofen) motijo normalno delovanje sluznice, ki jo želodčna kislina razje. Obstajajo tudi bolniki s številnimi ulkusi, ki so posledica tumorja, ki izloča hormon gastrin - Zollinger-Ellisonov sindrom.

  • Tople jedi za mrzle dni

    Dobro počutjedecember '08

    Zimsko jutro začnimo s skodelico zelenega čaja ali pravega angleškega črnega čaja z mlekom. Privoščimo si pol kozarca sveže stisnjenega pomarančnega soka, v katerega smo oželi tudi polovico limone. Zajtrk nadaljujemo z umešanim jajcem, ki ga pripravite z nekaj repičnega olja, zraven pa dodate kos pogretega ovsenega kruha. Na tem mestu naj opozorim, da z jajci ne pretiravajte, priporočila velevajo do tri na teden.

    Med glavnimi obroki naj bo manjši prigrizek. Rdeči radič bo kot nalašč za dober prigrizek z nekaj na rezine narezane šunke in manj mastnega sira, pa z nekaj koščkov na sezamovem olju popečenih kock ajdovega kruha, začinjena pa naj bo z oljčnim oljem, balzamičnim kisom in provansalskimi zelišči.

  • Posebna oblačila za posebne priložnosti

    Dobro počutjedecember '08

    Moda_TesnerPrednovoletni čas je tudi čas, ko preživljamo skupne dogodke, se pogosteje družimo, obiskujemo predstave, prireditve ... Za vse take in drugačne dogodke pa moramo imeti v svoji omari tudi primerna oblačila in dodatke.

    Pregovor, da »obleka naredi človeka«, še vedno velja, pri tem pa moramo upoštevati tudi naslednje:

    Okrogla postava

  • PRAZNIČNI RECEPT

    Dobro počutjedecember '08

    Prehrana_recept

    Božičkovi škornji

    Potrebujemo:

    Za testo:

    125 g tekočega medu
    50 g sladkorja
    1 vrečka vaniljevega sladkorja
    60 g masla ali margarine
    1 rumenjak (velikost M)
    Za noževo konico zmletega cimeta
    Za noževo konico zmletih klinčkov
    250 g pšenične moke
    2 ravni žlički pecilnega praška
    1 ravna žlička kakava v prahu

  • 1
  • …
  • 229
  • 230
  • 231
  • 232
  • 233
  • 234
  • Naročite se

    01 530 78 44

    Arhiv PDF

    Št. 7-8, julij/avgust 2025

    Št. 7-8, julij/avgust 2025

    Prelistajte izvleček

    Pozdrav iz uredništva

    Domoljubje človek pokaže z dejanji, ne z besedami O morju, o iskanju univerzalne ljubezni, o pomorskem pravu in politiki, katere del je bil nekoč, pa o žlahtnih ljudeh, ki mu poleg družine veliko pomenijo in o...

    Naravne rešitve za miren spanec Nespečnost je zdravstveni problem, ki prizadene na milijone ljudi po svetu. Najbolj skrbi podatek, da slabo spijo že otroci v osnovni šoli.

    Dobre bakterije v fermentiranih izdelkih Ob besedi bakterija se marsikdo zgrozi. Pri tem ima seveda v mislih tiste, ki povzročajo hude bolezni, tudi kužne. Toda bakterije so kot del mikroorganizmov in jih...

  • ZDUS

    Seniorske novice

  • Poglejte tudi

    Fotogalerije

    Bralci Vzajemnosti so letos preplavili Krk16. junij 2025 Spomini na letošnje že 19....

    Odnos do starejših je ogledalo družbe1. oktober 2024 Včeraj se je v Cankarjevem domu...

    Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe13. junij 2024 Četrti Dnevi medgeneracijskega...

    Tokrat je Vzajemnost preplavila Neum10. junij 2024 Od 2. do 5. junija je potekalo...

    Razigrano, pisano in veselo29. september 2023

  • Klub ugodnosti

    Ponudniki ugodnosti »

    Član kluba Vzajemnost je vsak naročnik revije, ki dobi kartico s svojim imenom in naročniško številko.
    Več »

  • Najbolj brano

    Kaj podariti ostarelim staršem za rojstni dan

    Starost, ji znamo prisluhniti?

    Kdaj je ugodnejša upokojitev - letos ali prihodnje leto?

    Zdravnik mora biti bolnikov zagovornik

    Adria nam je dala krila

    Kuhamo po nemško

    Kvačkana želvica

    Moji ostareli starši se spreminjajo

© 2025

Zavod Vzajemnost
p. p. 134
1001 Ljubljana

urednistvo@vzajemnost.si
01 530 78 42

Naročniki lahko prenesete PDF celotne revije

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih

▲ Na vrh straniDomovKlub ugodnostiO nasOglaševanjePogoji rabe, zasebnost in piškotkiPravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih in nastavitve piškotkov