Vzajemnost
Vzajemnost
  • Aktualno
  • Dobro je vedeti
  • Zgodbe
  • Dobro počutje
  • Prosti čas
  • Druženje
  • Mali oglasi
  • Arhiv
  • Oglaševanje
  • Nagradne igre
  • Klub
  • Koristne informacije
  • Iskanje
  • Kako do boljšega spomina?

    Dobro počutjedecember '16

    Hladni dnevi so kot nalašč za dejavnosti doma. V življenju smo po mnogih letih dela uredili svoj dom tako, da se nam ni več treba kaj dosti ukvarjati s prenovo ali dodajanjem novosti. Živimo najraje v svetu, kjer ni sprememb. A prav to bi bilo dobro za naše pomnjenje. Nekaj novega!

    OKUSI: Kdaj ste nazadnje osvežili začimbe? Preglejte, katere začimbe so izgubile vonj, teksturo, katere so spremenile barve, dodajte novo dišavnico v svojo kuhinjo. Poskrbite za nove recepte, obiščite trgovinice tujih držav, preizkusite se v kuhanju po receptih Italijanov, Francozov, Mehičanov, Tajcev, Maročanov ... Okušajte čim več novih jedi, novih sadežev in zelenjave, primerjajte okuse s tistimi, ki jih že poznate. Tako boste lažje shranili nove okuse in tudi prepoznavali stare, shranjene v dolgoročnem spominu.

  • Vsak kamenček v mozaiku je pomemben

    Dobro počutjedecember '16

    Marjan Šiftar je kot šef kabineta Milana Kučana od blizu spremljal pomembne državniške dogodke, bil pa je tudi član znamenite slovenske delegacije na Brionih. Iz rodnega Prekmurja je prišel študirat v Ljubljano leta 1969. Rad se spominja, kako je v študentskih letih poslušal radio Luksemburg in bral angleško glasbeno revijo New Music Express. Po diplomi na pravni fakulteti ga je profesionalna pot najprej vodila na mesto veleposlanika v Makedoniji. Njegova tretja kariera pa zaradi sladkorne bolezni, ki jo ima že dolgo, ta čas poteka pri Zvezi društev diabetikov Slovenije.

  • Najraje je na vrtu in med rožami

    Dobro počutjedecember '16

    ŠE LEPŠE Z VZAJEMNOSTJO

    Naša naročnica Vitoslava Sarkić iz Ljubljane je od nekdaj rada delala na vrtu in skrbela za rože, zdaj je že 15 let upokojena in ima za ta konjiček še več časa. Veliko ji pomeni tudi družina, ponosna je na sinova, snaho in obe vnukinji in tudi njim z veseljem nameni svoj čas. Prvič se je prijavila na stilsko preobrazbo in bila izbrana, vendar domačim tega ni povedala, želela jih je presenetiti.

    67-letna Vitoslava je bila dolga leta zaposlena v finančnem knjigovodstvu Turistične agencije Kompas, po razpadu Jugoslavije in spremembah v podjetju je pristala na zavodu za zaposlovanje, vendar se ni predala malodušju. Dalj časa je iskala novo službo in jo na koncu našla na ministrstvu za notranje zadeve kot snažilka. Po petih letih, ko je izpolnila pogoje, se je upokojila. V tem času ji je hudo zbolel mož in umrl za rakom. Tudi zaradi tega se je družina še bolj povezala. Z obema sinovoma se lepo razume. »Za dobre odnose z mladimi je pomembno, da se ne vtikaš v njihovo življenje, si pa na voljo, če te potrebujejo,« pravi.

  • Skupaj za praznično mizo

    Dobro počutjedecember '16

    V preteklosti so naši predniki strogo ločili hrano za navadni petek in tisto za svétek, kot so rekli nedelji in drugim praznikom, ki so bili po večini cerkveni. Tudi hrana za vsak dan je imela utrjevalni pomen v družini. Za božič so gospodinje pogrnile praznični prt na mizo, nanjo postavile vazo z rožami ter zložile ta boljše pogrinjke in pribor, zadišalo je po potici.

    Nihče ni niti pomislil, koliko je ogljikovih hidratov, koliko beljakovin, maščob ali vitaminov in mineralov. In da je morda vsega preveč. Vonjave so nas pritegnile, nas povabile v svet čudovitih občutenj, ki so se nam za venomer vtisnila v spomin. To vam bo potrdil vsak izseljenec, ki daleč od doma hrepeni po skromnem in svetem času, kakršen je bil tudi božič doma v družini.

  • Po krivici zapostavljena drobovina

    Dobro počutjenovember '16

    V moji mladosti so bile koline praznik. Spoštovali smo jih podobno kot jesenski pridelek na polju. Prav nič ni šlo v odpadek, včasih tudi ščetine ne. Pleče in stegna smo dali v razsol, nekaj zmleli in pripravili klobase in salame, ocvirke shranili v sveže stopljeni masti in podobno. Uporabili smo tudi parklje, repe in glavo ter kri za krvavice. Prav posebno vlogo je imelo drobovje: srce, pljuča, jezik, jetra, ledvice in vranica, pri teličkih tudi priželjc in rajželjc.

    Že kmalu dopoldne je mama pripravila jetrca s čebulo in rožmarinom in jih ponudila vsem, ki so pri kolinah pomagali. Vranico so podarili sosedom, kjer so se pripravljali na poroko, za svatovske vranične jušne kroglice. Naslednji dan je mama pripravila veselje za otroke: možgane z jajci, srce pa za delavce, ki so potrebovali veliko energije. Pljuča in ledvice so uporabili za posebne jedi. Jezik pa je bil vedno prava poslastica.

  • ZDRAVJE KRATKE

    Dobro počutjenovember '16

    Krvni strdki so nevarni

    Krvni strdki (tromboza) povzročajo zamašitve arterije (arterijska tromboza) ali vene (venska tromboza). Srčni infarkt in možganska kap nastaneta kot posledica arterijske tromboze. Venska tromboza in pljučna embolija (s skupnim imenom venska trombembolija) pa nastaneta zaradi krvnih strdkov v venskem žilnem sistemu. Pogosteje nastane pri bolnikih po večjih kirurških posegih, pri slabo premičnih bolnikih in bolnikih z rakom, pri ženskah tudi v povezavi z jemanjem hormonske kontracepcije. Na vensko trombozo lahko sumimo pri oteklini, ki sega od stopala do meč, če pa so zamašene vene nad kolenom, tudi do stegna in vse do dimelj. Bolečina v prizadetem udu je lahko rahla do zelo huda. Včasih je lahko prvi znak venske tromboze že pljučna embolija. Bolnika duši, hitro diha in ima bolečine v prsnem košu. Že ob prvih znakih je treba takoj k zdravniku ali še bolje – poklicati rešilni avtomobil.

  • Nikoli ji ni dolgčas

    Dobro počutjenovember '16

    ŠE LEPŠE Z VZAJEMNOSTJO

    Joži Zaplotnik iz Naklega je k prijavi za stilsko preobrazbo pritegnil novi videz naše naročnice iz Kamnika, ki smo jo predstavili v septembrski Vzajemnosti. Še posebej ji je bilo všeč, kako lepo je bila naličena. Vesela je bila, ko smo jo poklicali, saj česa takšnega še nikoli ni preizkusila.

    Gospa Joži je upokojena že 24 let in dobršen del tega obdobja je tudi naročnica Vzajemnosti. Revija ji je zelo všeč, prebere jo od začetka do konca. Zelo rada bere tudi knjige, še posebej ezoteriko. Vso delovno dobo je delala kot računovodkinja, odkar se je upokojila, pa z veseljem spoznava nove stvari. Pravi, da ji ni nikoli dolgčas. Dolga leta je hodila k telovadbi, potem pa je celo vse do lani igrala odbojko. Pri Športnem društvu Naklo, kjer je trenirala in igrala, je bila najstarejša igralka. Zdaj pa enkrat tedensko obiskuje či gong v Kranju, dve leti je že tudi prostovoljka pri medgeneracijskem društvu Z roko v roki, tako enkrat tedensko obiskuje dva stanovalca Doma starejših občanov Naklo. Je njuna družabnica za pogovor in v tem času so se med njimi stkale že prave prijateljske vezi.

  • Zdrave vene, lahke noge

    Dobro počutjenovember '16

    Marsikdo zmotno misli, da imamo težave z nogami lahko samo poleti. Ogrevani prostori namreč slabijo mikrocirkulacijo, kar pa neugodno vpliva na žile na nogah. Pozimi se veliko zadržujemo v toplih prostorih, nosimo tesna oblačila in zaprta obuvala, zato noge še hitreje postanejo težke in utrujene, zunaj na mrazu pa nas hitro zazebe v stopala. Težke noge in mrzla stopala so lahko znak slabe mikrocirkulacije, ki kasneje privede do oteklih nog, venskih bolezni in krčnih žil.

    V lekarnah je na voljo izdelek s trokserutinom, katerega učinkovitost pri preprečevanju venskih bolezni in oteklih nog potrjuje več dolgoletnih študij. Ta učinkovina v kombinaciji z bodečo lobodiko, borovnico in divjim kostanjem blagodejno deluje na noge, odpravlja utrujenost, občutek mrzlih stopal in težkih nog ter pospeši mikrocirkulacijo. Ta flavonoid ima tudi druge učinke, med drugim izboljša stanje žilnih sten, odpravlja utrujenost in oteklost nog, pomaga pri pospešitvi krvnega obtoka ter ščiti pred nastankom vidnih žil ne glede na zunanjo temperaturo. Nemške raziskave dermatološke klinike Univerze v Frieburgu dokazujejo, da je ljudem z venskim popuščanjem med otekanjem nog trokserutin ob redni uporabi vidno zmanjšal oteklino.

  • Ajurveda – zdravje je v harmoniji 

    Dobro počutjenovember '16

    Ajurveda je več tisoč let star tradicionalni medicinski sistem, ki izhaja iz Indije in obravnava dušo, telo in um. Po ajurvedi »smo iz takih snovi kot zvezde«, saj naj bi bil človek ustvarjen na osnovi istih elementov in sil kot vesolje. Fluid – neviden tok energije, ki uravnava procese v naravi, uravnava tudi procese v človeku.

    V Indiji poteka študij ajurvedske medicine na univerzitetni ravni in traja od pet do sedem let. Dolgo pa so ajurvedska znanja in spoznanja iz roda v rod prenašale redke izbrane družine. Njihovo znanje je bilo zelo spoštovano in cenjeno in še danes te družine uživajo poseben status. Kot zdravilna metoda se ajurveda ukvarja s številnimi področji, saj ima razvite tudi vse specialistične dejavnosti – od pediatrije do kirurgije, pri tem pa človeka obravnava celostno. Seveda pa ajurveda namenja veliko pozornosti tudi preventivi. V obliki komplementarne oz. alternativne medicine je vse bolj prisotna tudi v zahodnem svetu. Nam pa jo je približala še zlasti zdravnica Biljana Dušič, ki se je po spoznanju, da ji ajurveda omogoča širše delovanje kot uradna medicina, odločila za ta tradicionalni sistem in začela delovati kot svetovalka ajurvedske medicine.

  • Mmm, kako diši

    Dobro počutjenovember '16

    Korenčkov kolač

    Za tortni model s premerom 23 do 26 cm ali manjši pravokoten model potrebujemo:

    325 g moke

    žličko pecilnega praška

    2 žlički jedilne sode

    žličko mletega cimeta

    ščep soli

    2 dl olja ali raztopljenega masla

    250 g sladkorja

    4 jajca

    vrečko vaniljevega sladkorja

    350 g korenja

    150 g pekanov ali orehov

    lupinico neškropljene limone ali pomaranče

    Krema:

    60 g masla

    250 g smetanovega sira

    185 g sladkorja v prahu

    žlica pomarančnega ali limonovega soka

    Priprava: Pečico segrejemo na 180 stopinj, model namastimo. Korenje naribamo. Orehe grobo nasekljamo. V posodo presejemo moko, pecilni prašek, sodo, cimet, nastrgano lupinico in solimo. Premešamo. Posebej spenimo maščobo s sladkorjem, postopno dodajamo jajca, vaniljo. Počasi dodajamo moko z dodatki in gladko zmešamo. Nazadnje vmešamo naribano korenje in orehe ter zmes naložimo v model. V segreti pečici počasi pečemo 40 do 50 minut. Pustimo 10 minut v modelu, nato vzamemo iz modela in ohladimo na mrežici.

  • 1
  • …
  • 132
  • 133
  • 134
  • 135
  • 136
  • …
  • 235
  • Naročite se

    01 530 78 44

    Arhiv PDF

    Št. 9, september 2025

    Št. 9, september 2025

    Prelistajte izvleček

    Pozdrav iz uredništva

    Zgodovinar, ki je prepričan antifašist Akademik dr. Jože Pirjevec je najbolj poznan kot strokovnjak za zgodovino Balkana in mednarodnih odnosov socialistične Jugoslavije. Napisal je več kot dvesto...

    O skrbništvu za odrasle odloča sodišče Mnogi svojci se težko odločijo za postavitev odrasle osebe pod skrbništvo, saj to pomeni odvzem opravilne sposobnosti za določena ali vsa opravila – odvisno od...

    Hormoni vplivajo na počutje in zdravje Večina ljudi je prepričanih, da so hormoni pomembni samo v mladosti, ko botrujejo nenavadnemu ravnanju in obnašanju mladostnikov. A ni tako! Hormoni so pomembni od...

  • ZDUS

    Seniorske novice

  • Poglejte tudi

    Fotogalerije

    Bralci Vzajemnosti so letos preplavili Krk16. junij 2025 Spomini na letošnje že 19....

    Odnos do starejših je ogledalo družbe1. oktober 2024 Včeraj se je v Cankarjevem domu...

    Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe13. junij 2024 Četrti Dnevi medgeneracijskega...

    Tokrat je Vzajemnost preplavila Neum10. junij 2024 Od 2. do 5. junija je potekalo...

    Razigrano, pisano in veselo29. september 2023

  • Klub ugodnosti

    Ponudniki ugodnosti »

    Član kluba Vzajemnost je vsak naročnik revije, ki dobi kartico s svojim imenom in naročniško številko.
    Več »

  • Najbolj brano

    Kaj podariti ostarelim staršem za rojstni dan

    Starost, ji znamo prisluhniti?

    Kdaj je ugodnejša upokojitev - letos ali prihodnje leto?

    Zdravnik mora biti bolnikov zagovornik

    Adria nam je dala krila

    Kuhamo po nemško

    Kvačkana želvica

    Moji ostareli starši se spreminjajo

© 2025

Zavod Vzajemnost
p. p. 134
1001 Ljubljana

urednistvo@vzajemnost.si
01 530 78 42

Naročniki lahko prenesete PDF celotne revije

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih

▲ Na vrh straniDomovKlub ugodnostiO nasOglaševanjePogoji rabe, zasebnost in piškotkiPravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih in nastavitve piškotkov