Štruklji združujejo in razveseljujejo

Ob potici so štruklji naša najbolj znana jed. A drugače kot potica, ki jo poznamo samo v sladki izvedbi in je bila rezervirana za velike cerkvene praznike, so štruklji lahko sladki ali slani, pripravljali pa so jih ob posebnih dogodkih, ob godovih, likofih ob koncu košnje in žetve, ko so dogradili hišo ali skedenj in ob žegnanjih. Znanih je več kot sto različnih receptov; vseh različic z drobnimi spremembami pa je zagotovo veliko več. In ker ima vsaka gospodinja svojo roko, raznovrstnosti štrukljev ni ne konca ne kraja.
Kozje mleko za zdravje in lepoto

Zdravilnost in koristnost kozjega mleka so poznali že v starem veku, saj so se z njim lotevali različnih zdravstvenih tegob. Hipokrat in tudi njegovi predhodniki so s kozjim mlekom in z izdelki iz njega zdravili različne bolezni. Egipčanska kraljica Kleopatra je s kopelmi v kozjem mleku skrbela za svojo lepo in zdravo polt. V zadnjem časi pa izdelke iz kozjega mleka vse bolj cenimo in jih uvrščamo med najbolj zdrava živila. Kozje mleko učinkuje antikarcinogeno, protibakterijsko, protialergijsko in je znano kot naravni antibiotik.
-

Brez začimb so jedi nekako enolične, brez karakterja. Še en vidik začinjanja jedi je pomemben: v času, ko še ni bilo hladilnikov, so začimbe služile kot sredstvo za konzerviranje hrane, saj so večinoma dobri antiseptiki. V ta namen jih še danes obilno uporabljajo v toplejših krajih. V prejšnji številki smo spoznali eksotični ingver in kurkumo, ki je glavna sestavina mešanice curry. Naše potovanje po vznemirljivem svetu začimb tokrat nadaljujemo z gorčico in lovorjem, odličnima začimbama, ki pomagata pri prebavi.
Bom pomagal ali le stal in gledal?

»Zijala« je ljudski izraz za ljudi, ki so priče tuji stiski, pa se samo »pasejo« na njej in nič ne ukrenejo. Samo pasivni očividci so. Kako iz pasivnosti prestopiti v dejavno pomoč? Kaj imamo od tega? Zakaj nekateri takoj priskočijo na pomoč, drugi pa gredo brezbrižno mimo človeka v stiski? Prizor s pločnika: sredi mestnega vrveža se zruši starejši moški. Prijateljica ga skuša dvigniti. S pogledom roti mimoidoče, naj ji kdo pomaga. Ljudje pa hodijo mimo in gledajo vstran.
-
Samopodobo oblikuje vse tisto, kar posameznik misli in sodi o sebi: o svojih sposobnostih, socialnih odnosih, čustvovanju in vedenju. Posebno pomembni so njeni moralni vidiki - ali si dober ali slab človek. Skozi življenje se samopodoba spreminja, čeprav spremembe praviloma niso velike. Samopodoba je lahko stvarna ali napačna - podcenjena ali precenjena. Podcenjena odstopa od stvarnega vedenja in je pogosto posledica neuspehov v življenju. Razvija se postopoma, od zgodnjega otroštva naprej.
-

… naj postane del vašega vsakdanjika. Pomembno je, da se ga pravilno naučite in da pri takem tudi vztrajate. Z njim boste okrepili noge in vse telo, se pretegnili, povečali zmogljivost pljuč in se tudi izjemno sprostili in osvežili. Če se sprašujete, ali je vse našteto res mogoče doseči samo s podaljšanim korakom, vam lahko le pritrdim in vas povabim k treningu. Namerno sem uporabila izraz trening, saj boste te korake do popolne obvladanosti morali večkrat pravilno ponoviti in nato čim pogosteje uporabljati.
Naj mraz ne bo ovira za sprehod

Izsledki javnomnenjskih raziskav pričajo, da je večina pripadnikov tretje generacije prepričana, da je mrzli del leta namenjen predvsem počitku na toplem, ter da je povsem normalno, če človek pozimi je bolj kalorično hrano – če se zredi, pač spomladi spet shujša. Obe prepričanji nimata objektivne podlage. Gibanje v naravi v vseh letnih časih koristi zdravju, izboljšuje počutje in dviguje razpoloženje. Zato ni vzroka, da bi se pozimi zadrževali le med štirimi stenami.
-
V hladnejšem delu leta je dobro uživati hrano, ki sprošča več energije, presežno pa nalaga. V načelu hrana intenzivno rdečih, oranžnih in rumenih barv greje in poživlja, hladi pa tista, ki vsebuje veliko vode, kar pomeni sadje in zelenjava, ali izraženo v barvah zelena, modra, purpurna in bela. Zato med hladne jedi uvrščamo tudi mleko in mlečne izdelke. Tudi znotraj posameznih kategorij so razlike. Tako med sadjem in zelenjavo tisti, ki so bolj bogati z rudninami in bolj suhi, bolj ogrejejo kot tisti, ki so siromašni z minerali.
Prostata: hrana blaži in zdravi
Po petdesetem letu starosti ima več kot polovica moških težave zaradi povečane prostate; če drugega ne, pri uriniranju, vendar te težave moški povezujejo s staranjem. Prostata je žleza, ki jo imajo moški in pod mehurjem in obdaja sečnico, po kateri urin odteka iz sečnega mehurja. Skozi prostato poteka tudi semensko izvodilo. V zrelosti doseže velikost kostanja in težo približno dvajset gramov, z leti pa spet raste. Če ne-rakastega povečanja (benigna hiperplazija prostate) ne zdravimo, bolezen napreduje in vodi do okužbe sečil, nastanka...
-
Kavna rezina Skuhamo za tri skodelice prave kave. Posebej spenimo tri velike žlice masla. Po navodilih na embalaži skuhamo čokoladni puding iz ene vrečke, ga rahlo ohladimo in vanj vmešamo spenjeno maslo, da dobimo masleno kremo. Na pladenj naložimo plast maslenih piškotov, jih poškropimo s kavo, namažemo s plastjo pudingove kreme in prekrijemo z novo plastjo piškotov. To ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin; običajno 500 g piškotov. Na vrhu premažemo s plastjo pudingove kreme in okrasimo po želji.



