-
Fige ali smokve so dobre, sladke in zdrave. In Primorci se še danes radi figotamo za razliko od drugih Slovencev, ki se crkljajo...Če ne pretiravamo z njimi, tudi ne redijo, sto gramov svežih fig ima v povprečju 40 do 45 kilokalorij, medtem ko ima sto gramov suhih fig v povprečju 250 kilokalorij. Vsebujejo pa hrano za možgane - glukozo in fruktozo. Fige hitro pomirijo, saj imajo kar 14 mineralov, med njimi kalij, kalcij, magnezij, fosfor, železo... Poleg sladkorjev imajo tudi vitamine skupine B, ki pospešujejo izgorevanje in porabo energije.
-
Francoska solata s pirino kašo
150 g pirine kaše oplaknemo na rešetu, stresemo v lonec, prilijemo vodo, rahlo solimo in pristavimo za deset minut. Dva korenčka narežemo na kocke in dodamo kaši. Kuhamo dalje pet minut, nato odstavimo in pustimo pokrito še pet minut. Kaša in korenček naj bosta še malce čvrsta na ugriz, nato ju odcedimo (vodo prihranimo za juho naslednji dan), preložimo v solatno skledo in ohladimo. Dodamo šest narezanih kislih kumaric. Solato okisamo z majonezo, kisom od kislih kumaric, dobro popramo, solimo in po želji okus okrepimo z mlado čebulico. Premešamo in pustimo pol ure v hladilniku, da se okusi okrepijo. -
Obleka je še vedno najbolj ženstveni del oblačila. V petdesetih in šestdesetih letih so jo ženske tudi najraje nosile. Kasnejša modna obdobja obleke niso preveč poudarjala, občasno se sicer pojavljala v kolekcijah, vendar takega poudarka, kot ga ima danes, res že dolgo ni bilo mogoče opaziti. Modeli sicer niso več taki, kot so bili takrat, tudi tkanine so drugačne, pa tudi vaša postava se je v teh letih spremenila in vse te spremembe vam pri izbiri predstavljajo velik izziv.
-
Domače marmelade so bržkone tudi najboljše, a kaj, ko slišim govoriti gospodinje, da se jih ne splača kuhati doma, saj so marmelade najrazličnejših okusov poceni in dosegljive v vsaki trgovini z živili. Vendar pa te ne morejo nadomestiti doma narejene marmelade iz ustrezno dozorelega sadja. Samo dozorelo sadje lahko dá marmeladi polnost okusa in arome. V hlepenju po dobičku industrija pač kupuje sadje na poceni trgih, daleč od nas. Da se sadje ne pokvari, ga oberejo še nezrelega in potem dozoreva med dolgim transportom v posebnih komorah.
Morske dobrote varujejo zdravje
Hrana iz morja, zlasti ribe in mehkužci, školjke in tudi alge, je v načelu izredno dobra in zdrava. S prehranskega stališča je to bogat vir lahkó prebavljivih beljakovin, nenasičenih maščobnih kislin, zlasti omega 3, ter vitaminov in mineralov. Ribe so nenadomestljiv vir esencialnih aminokislin, saj imajo prav vse, ki jih telo samo ne more narediti. Večina rib ima zelo malo holesterola, nekatere školjke in raki sicer nekoliko več, vendar ne toliko, da bi se lahko vznemirjali.
-
»Ne nehamo se igrati, ker ostarimo, temveč ostarimo zato, ker se nehamo igrati.« George Bernard Shaw Težko pričakovane počitnice so šolarjem prinesle veliko veselja in novih načrtov. Seveda morajo starši uskladiti tudi svoj dopust, da ga bodo čim več preživeli z družino. Priznati pa moramo, da si premnogi ne morejo privoščiti takega dopusta, kot bi si želeli. Toda naš človek je iznajdljiv; na različne načine si skuša zagotoviti oddih, pa čeprav za krajši čas.
-
Panična motnja Na svetovanje je prišla vnukinja naše naročnice, sicer še študentka. Aprila je bila na izletu na Dunaju, kjer so prespali. Ponoči se je zbudila zaradi hitrega razbijanja srca, zajela jo je panika, vsa se je tresla in se potila. Tisto noč ni več zatisnila očesa. Po vrnitvi domov je obiskala svojega zdravnika, ki je ugotovil, da je z njo fizično vse v redu. Vendar so se napadi še večkrat ponovili. Nazadnje je doživela panični napad, ko je vstopila v majhno kletno predavalnico. Zbežala je na stranišče in se zjokala.
Kdaj nam strah in tesnobnost lahko koristita
Strah je univerzalna izkušnja skoraj vsakega človeka, ki ima svoj vzrok. Vse več ljudi obremenjuje tudi tesnoba, za katero pa človek ne more prepoznati vzrokov. Lahko ima pozitivne učinke, izraža pa se v različnih bolezenskih oblikah, in to od mravljinčenja do netipičnih bolečin v trebuhu ali križu. Kako se rešimo te nadloge? Strah je vezan na konkretne okoliščine, ki jih človek doživlja kot ogrožajoče. Gre za povsem zaveden proces, ki ga ljudje tudi poimenujejo. »Strah me je izpita, nove službe in podobno.
Tudi bakterije uživajo v toplih dneh
Za mnoge je poletje najlepši letni čas, še posebej, če ni prevroče. Tudi virusi in bakterije so veseli, če je toplo. Medtem ko uživamo s prijatelji, se bakterije pridno razmnožujejo v naši večerji in nas naslednje dni namesto na teraso posedejo na stranišče. Eden izmed najpogostejših simptomov okužb s hrano je namreč driska. Driska ali diareja pomeni pogostejše odvajanje mehkejšega ali tekočega blata. Težava je pri ljudeh zelo pogosta in večinoma v nekaj dneh mine sama in brez zdravljenja.
Zdravstvene kratke novičke junij 2013
Ukrepi za boljše zdravje Društvo za zdravje srca in ožilja je lani ustanovilo mrežo nevladnih organizacij 25 x 25, ki si prizadeva do leta 2025 za 25 odstotkov zmanjšati umrljivost zavoljo kroničnih nenalezljivih bolezni. Pripravili so tudi nekatere konkretne pobude pristojnim, da bi zagotovili bolj zdravo prehrano za otroke in mladino, da naj bi dodatno obdavčili sladke pijače, vendar zaradi zdravja in ne zaradi polnjenja proračuna, z miz v gostinskih lokalih pa naj bi umaknili solnice ter tudi tako spodbujali ljudi k manjši porabi soli v...