-

Slovenska tradicionalna kuhinja uporablja le peščico začimb - peteršilj, majaron, luštrek, drobnjak, za slaščice cimet, ob morju še rožmarin, origano in timijan. Kakšna škoda, ko pa je vendar svet začimb tako pester in raznovrsten. Začimbe so listi, cvetovi, jagode ali korenine rastlin, ki zaradi svojih naravnih sestavin dajejo jedem vonj in okus, spodbujajo tek, pospešijo prebavo; brez začimb bi hrano tudi težko konzervirali za dalj časa. Nekdaj so imele začimbe pomembno gospodarsko in politično vlogo, kakršno ima zdajšnjem času nafta.
ZPS svetuje: Navadni jogurti so kakovostni

Navadni tekoči jogurt lahko spijemo kar tako ali pa ga zmešamo s kosmiči, žiti za zajtrk in s sadjem, polijemo po solati ali vmešamo v omake. Navadni jogurt je po svojih lastnostih živilo, ki ne bi smelo manjkati v naših hladilnikih. Cene jogurtov se različne, kaj pa kakovost? Slovenski potrošniki lahko izbiramo med večinoma kakovostnimi navadnimi jogurti. Na testu je Zveza potrošnikov Slovenije preverila kakovost 13 tekočih navadnih jogurtov. Kar 12 od 13 vzorcev je dobilo skupno oceno dobro ali zelo dobro, le eden oceno povprečno.
Bownova terapija spodbudi telo, da se samo ozdravi
Bownova terapija je izjemna ročna tehnika, pri kateri gre za blago manipulacijo mišičnih tkiv in fascije. Fascija je vezivno tkivo, ki obdaja mišice, kite, ožilje in živčevje, jim prinaša kisik in druge hranilne snovi ter jih povezuje v strukture, prek nje pa potekajo tudi energijski kanali, imenovani meridiani. Z nežnim, a dovolj močnim pritiskom na natančno določenih mestih obdelujemo fascijo v površinskem sloju, ki je povezan s preostalimi sloji.
-
Tako osamljena je … V svetovalnico je prišla naročnica in priznala, da ima pri petinpetdesetih letih težave z alkoholom. Poročena je trideset let in ima dva odrasla otroka, ki sta že na svojem. Mož ima veliko konjičkov, pogosto je precej odsoten od doma, zato ga pogreša. Nima prijateljic, tu in tam sreča znanko, s katero izmenjata nekaj besed. Podnevi dela v hiši in na vrtu, zvečer gleda televizijo in ko začuti nelagodje in živčnost, popije kozarec ali dva vina, da lažje zaspi.
Zadovoljstvo je najbolj dobro čustvo!
»Dokler smo na črti kolikostnega pojmovanja sreče, ne moremo razumeti in doseči, da bi nam bila sreča nekaj notranjega, osebnega, del nas samih. Dokler hočemo srečo samo imeti, ne moremo srečni biti.« prof. dr. Anton Trstenjak Pred tedni, ko smo pošiljali novoletne voščilnice, je bila v njih največkrat napisana beseda SREČA. O tem sem zadnje čase kar precej razmišljala. Povod za to pa mi je dal stavek v eni izmed nemških psiholoških revij, da je Nobelov nagrajenec in psiholog Daniel Kahneman menil, da je sreča predvsem stvar spomina.
Kratke zdravstvene novičke – januar 2014
Z naravo nad prehladna obolenja Na predavanju v Stiški čajnici na Poljanski cesti 6 v Ljubljani boste lahko v petek, 31. januarja 2014 ob 17. uri, izvedeli več o obrambi telesa z zelišči pred prehladnimi obolenji. Predaval bo farmacevt Klemen Križaj iz samostanskega podjetja Sitik d.o.o. Vstopnine ni, prijava ni potrebna. Več informacij na www.stiskacajnica.com, ali stiska.cajnica@gmail.com ter 01 320 77 68. Proti uvedbi terapevtskih skupin zdravil Mreža NVO 25 x 25, ki združuje kakih 40 društev iz vse Slovenije, nasprotuje uvedbi...
-

Naglušnost je zahrbtna okvara, saj se v naše življenje priplazi počasi in potihoma. Razlogi zanjo so različni, najpogosteje nastane zaradi človekovega staranja ali izpostavljenosti hrupu. Lahko se pojavi avtoimuno, torej kot posledica obolenj, poškodb in kot stranski učinek nekaterih zdravil. Zanimivo je, da ljudje, ki izgubljajo sluh, tega sprva niti ne zaznajo. Različni zvoki v okolju so namreč tako vpeti v naš vsakdan, da se postopnega izginevanja niti ne zavedamo.
Glivične okužbe kože in nohtov

Glivične okužbe kože so ena najpogostejših kožnih bolezni. Glive so drobni mikroorganizmi, ki so prisotni v naravi in so nujni za recikliranje in razgradnjo organskih snovi. Nekatere glivice v manjšem številu sestavljajo floro kože. Č so razmere zanje ugodne (npr. ob prekomernem potenju, padcu odpornosti ali uživanju antibiotikov) pa se tako namnožijo, da povzročijo izbruh bolezenskih znakov na koži. Pojavnost glivičnih okužb narašča predvsem zaradi nesmotrne uporabe antibiotikov širokega spektra, staranja populacije in večjega števila...
-
Med so ljudje od nekdaj uporabljali za ohranjanje zdravja, za krepitev moči in za hitrejše celjenje ran, torej ne le kot hrano. Njegova prednost je v tem, da deluje hitro, saj že sedem minut po zaužitju preide v kri. Med je obogaten s cvetnim prahom, propolisom in matičnim mlečkom. Je odlično sladilo, dober nadomestek saharoze (trstnega sladkorja). Veliko se uporablja v kulinariki in v kozmetiki. Tako biološka kot energetska sestava medu je zelo zapletena, postopek pridobivanja medu pa občudovanja vreden proces.
Sedem korakov do boljšega življenja

Kdor ni pripravljen spreminjati svoje miselnosti in predrugačiti načina življenja, je verjetno ne glede na svojo starost utrujen od življenja in se ne more več bojevati zase. Naučite se zgraditi pozitiven odnos do sebe, do svojega zdravja in počutja. 1. Zmerne, na lastno telo osredotočene obremenitve. Telesna dejavnost naj bo del vašega vsakdana, saj zavira staranje in izgubo mišične mase, obenem pa vpliva na ohranjanje možganske prožnosti. Ne glede na starost ali zdravstveno stanje ni nikoli prepozno, da postanete telesno dejavni.



