-
S posebno naklonjenostjo se spominjamo jedi, ki nam jih je pripravljala mama. Na marsikatero teh jedi pa smo, priznajmo, skorajda pozabili. Toda s tem smo zanemarili pomembno sestavino naše identitete – prenos kulturne dediščine, katere del so tudi slovenske jedi, tako bogate v svoji pisani različnosti, ki se spreminja od pokrajine do pokrajine, od vasi do vasi in od družine do družine. V uredništvu revije Vzajemnost smo se zato odločili, da bomo k sodelovanju povabili vas, bralke in bralce.
Kako prepoznamo in zdravimo granulom?

Polnitev zoba po zdravljenju mora segati vse do konca korenine. Če končni del kanalčka v korenini ostane neobdelan, to prestavlja nišo za bakterije, v njej se "skrivajo" in od tam neprestano dražijo kost, v katero je vsajen zob. To lahko zaznate kot priložnostno bolečino na ugriz, ki si jo pojasnimo z mnenjem: "Malo sem si prehladil čeljust!" Vendar je dobro, da stanje preveri zobozdravnik, saj se tak kroničen proces pogosto bliskovito aktivira in vas sredi noči zbudi hudo, utripajočo bolečino, pojavi se lahko tudi oteklina.
Kako rešiti krizo »praznega gnezda«

Ko se otroci osamosvojijo in odselijo, zakonca ostaneta sama v svojem domu. To je lahko zanju izziv, lahko pa to povzroči krizo v njunem odnosu, ki ji rečemo kar kriza »praznega gnezda«. Izraz je pravšen, saj med zakoncema lahko zavlada praznina; kako velika je in ali jima jo bo uspelo zapolniti, pa je odvisno od marsičesa, najbolj pa od tega, koliko sta se na spremenjene okoliščine pripravljala že prej in koliko sta ves čas skupnega življenja vlagala v medsebojni odnos, koliko sta bila partnerja in ne le starša svojim otrokom.
-
Mlada mamica Na priporočilo babice, sicer naše naročnice, je na svetovanje prišla vnukinja, mlada mamica s triletno hčerko in s petmesečnim sinčkom. V zadnjem času se počuti zelo slabo. Ker je hčerkica veliko bolna, je skrb zanjo na prvem mestu, zato preprosto zmanjkuje časa zanjo in za njeno zakonsko zvezo. Tako sta se z možem čedalje bolj zapletala v prepire, ko pa se je rodil še malček, je sčasoma njena utrujenost dosegla vrh. Kljub antidepresivom, ki jih je predpisala najprej njena zdravnica, potem pa še psihiatrinja, se njeno stanje ne...
-

»Biti moder pomeni priznati, da so naše sodbe lahko včasih napačne, da ne poznamo vedno vseh potrebnih dejstev, da torej nimamo vedno prav.« Pam Brown Tokratno razmišljanje je spodbudilo nedavno čakanje pred odprtjem zdravstvene ordinacije. Med prisotnimi se je spontano začel pogovor, ki sem mu morala prisluhniti, pa hotela ali ne. Posebno vneta je bila manjša skupinica, ki je izstopala z opravljivimi temami: - »Prisluškovala sem pred vrati, kaj je telefonirala...
-

… ter jih obenem tudi razgibajte. Preden začnete z vadbo, naredite za ogrevanje vaje, ki sem jih opisala v februarski številki. Že večkrat sem zapisala, da so spuščena in sproščena ramena v lepi drži pomemben dejavnik in pokazatelj našega počutja in zdravja. Vaje so enako učinkovite tudi za tiste, ki veliko sedijo, če jih naredijo pravilno. Da bo vpliv spomladanskih vremenskih sprememb in nihajočih temperatur čim manjši, se bomo tokrat posvetili ramenom in predklonu. Stojte vzravnano z nogami rahlo narazen. To velja za vse tokratne vaje.
Ocvirki – biseri dobre kmetije
Povejmo kar takoj: ocvirki so lahko zdravi. Enako velja za slanino, iz katere so. A to samo tedaj, če je bil prašič pravilno vzrejen in pravilno predelan in seveda, če jih uživamo v zmernih količinah, kot velja tudi za drugo hrano. V moji mladosti si ni nihče prizadeval za čim cenejšo pridelavo in prirejo, marveč je bila v ospredju zgolj kakovost, kajti samo kakovostna naravna hrana je lahko zdrava za človeka, ga varuje, greje in obnavlja. Naša mama je redila po dva prašiča, redko tri, saj več kmetija ni premogla.
-

Zapečen koromač Potrebujemo: 4 večje koromače 2 dl smetane za kuhanje 15 - 20 izkoščičenih črnih oljk 150 g poltrdega sira, ki se dobro topi Pečico vklopimo na 180 do 200 stopinj. Koromač očistimo, liste prihranimo za okras, korene pa narežemo na večje kose. Stresemo jih v lonec, prilijemo vodo do polovice, rahlo solimo in pristavimo. Ko zavre, pokrito kuhamo dve minuti, da se koromač napol zmehča. V model naložimo koromač, prelijemo s smetano. Izkoščičene oljke narežemo, sir pa naribamo in oboje potresemo po koromaču.
-

Naše potovanje v svet začimb - spoznali smo že ingver in kurkumo, pa lovor in gorčico - nadaljujemo z dišečimi začimbami, ki jih poznamo predvsem po slaščicah. Prvi izmed njih sta cimet in klinčki. Začimbi torej, ki ju pozimi najbrž pogosteje uporabljamo kot v drugih letnih časih. A uporabni sta v vseh letnih časih in predvsem ne le v sladicah. Klinčki so posušeni cvetni popki tropskega drevesa klinčevca. Klinčki vsebujejo eterična olja, ki so dober antiseptik, zato že od nekdaj velja, da preprečujejo slab zadah, blažijo zobobol in...
Izpadanje las lahko tudi ustavimo
Vzroki za izpadanje las so številni in raznovrstni. Po navadi pri zdravem odraslem vsak dan izpade približno 60 do 100 las. Pri osebah, ki si pogosteje umivajo lase, je izpadanje bolj enakomerno, pri tistih, ki si jih umivajo redkeje, pa bolj neenakomerno. Izpadanje las je tudi izrazitejše spomladi in jeseni. Povsem pričakovano in normalno je, da se s staranjem lasje tanjšajo in redčijo. Lasje rastejo v lasnih mešičkih. Rast je posebej izrazita v lasni čebulici, kjer se celice intenzivno delijo in množijo.



